Hur fixar taksprickor

Om ett gipstak i ditt hem har utvecklat en spricka kan du fixa det relativt enkelt. Börja med att lägga ner plast och skrapa bort något lösa papper eller skräp från gipset och applicera sedan ett enda stycke av meshtorkväggsband över sprickan. Täck bandet med 2 lager av 5-minuters lera, slipning efter varje lager och måla sedan den patched sprickan. Detta projekt ska ta cirka 30 minuter (ej 1 timmes torkningstid).

Steg

Del 1 av 3:
Rengöring och bandning av takspricka
  1. Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 1
1. Sätt ett plastplåt under sprickan. Eftersom du kommer att lossa skräp, applicera lera och i allmänhet göra en röra medan du reparerar din takspricka, är det smart att lägga ner ett stort plastplåt på förhand. På så sätt, när du är klar med att fixa sprickan, kan du bara kasta bort plastskivan och inte oroa sig för att städa dina golv.
  • Du kan också ta bort tyg eller tygbelagda möbler från rummet eftersom det blir svårt att rengöra färg och damm av det.
  • Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 2
    2. Ställ in en A-ram stege. En A-ram ger stabilitet när du står på den för att nå ditt tak. Se till att alla fyra benen är stabila och platta på golvet innan du klättrar upp och undviker plötsliga rörelser medan du är på stegen. Om din stege har en utfällbar sektion över den övre Rungen, kan du använda detta för att hålla fast botten, lera och andra reparationsmaterial.
  • A-ramstegar ska vara tillgängliga för inköp på en lokal hårdvaruaffär eller hemförsörjning. En 6- eller 8-fots (1.8-2.4 m) Ladder blir mest användbar.
  • Om du har ett lågt tak kan du noggrant använda en stegstege för att fixa sprickan. Nackdelen skulle dock vara att du blir mer otryggt balanserad ovanpå stegstegen, och kommer inte att ha ett sätt att ställa in dina patchmaterial inom räckhåll.
  • Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 3
    3. Skrapa bort lös material med en gipskniv. Placera din 6-tums (15 cm) gipskniv på ca 15 ° vinkel mot taket nära sprickan. Skjut upp det under några lösa, ouppkopplade bitar av gipspapper som slits nära sprickan. Använd kniven för att skära bort dessa, var försiktig så att du inte skadar gipsmuren under.
  • Gips knivar kommer att finnas tillgängliga på alla maskinvaruaffär, färgbutik eller hemförsörjning. Många storlekar kommer att finnas tillgängliga, även om 6-tums (15 cm) är typiskt mest effektiv.
  • Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 4
    4. Applicera Mesh Drywall Tape direkt över sprickan. Denna tejp kommer att vara lim, så det kommer att hålla fast i ditt tak. Använd långa band av tejp för att täcka hela sprickan. I själva verket, beroende på sprickans längd, kanske du kan täcka hela saken med en remsa av tejp. Placera bandet så att det är centrerat direkt över sprickan och tryck det ordentligt på taket. Applicera inte mer än ett enda lager av tejp.
  • Gå över tejpen några gånger med en rullande stift eller kan för att släta ut det.
  • Detta är samma tejp du använder för att ansluta sömmarna när du installerar gips i första hand. Den är tillgänglig för köp på en lokal hårdvaruaffär eller hemförsörjning.
  • Om butiken har en mängd olika band, se till att du köper en limversion.
  • Del 2 av 3:
    Patching sprickan med 5-minuters lera
    1. Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 5
    1. Blanda 5-minuters lera driven med vatten. Skaka ut ca 1 lb (0.45 kg) värt torr lera i en stor plastbehållare. Lägg till ljummet vatten från ditt kökspanna. Medan du håller behållaren över diskbänken, använd din kittkniv för att grundligt blanda 5-minuters lera. Fortsätt lägga till vatten och blanda tills lera är ungefär konsistensen av majonnäs.
    • Du kan också säkra taksprickan med gemensam förening. Men 5-minuters lera kommer att ställa in mer fast än gemensam förening och stärka den strukturella integriteten hos takduk.
    • Fem minuters lera kommer att vara tillgänglig för inköp på din lokala hårdvara eller hemförsörjning. Du bör bara behöva en 3-lb (1.4 kg) väska med sanden. Detta bör sälja för mellan $ 5 USD och $ 7 USD.
    • Du kan också använda lera med en längre torkningstid, som 20-minuters lera. Att använda lera med en längre torkning kommer du att ge dig mer tid att göra reparationen.Så länge du inte blandar lera för vattnig, kommer det inte att falla på dig, men du behöver mer tid i början för att hänga med plastering ett tak.
    • Spraya taket med en sprayvattenflaska för att hjälpa leran att hålla sig till det befintliga gipset.Lera håller inte på damm, olja, mögel, för platta eller lösa ytor.
  • Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 6
    2. Applicera ett lager av leran till din takspricka. Använda den breda kanten av din kittkniv, applicera ett enda, slät lager av lera. Se till att helt täcka meshten med lera. Om du kan, applicera lera i en enda riktning, parallell med sprickan. Arbeta snabbt, eftersom lera kommer att torka om 5 minuter.
  • När du har applicerat det första lagret, vänta 30 minuter för lera att helt torka.
  • Om lagret av lera ser ojämnt, använd en våt svamp för att släta ut det innan det torkar.
  • 3. Lägg till textur till lera om ditt tak är texturerat. Texturering av lera hjälper det att blanda sig med resten av taket. Det bästa sättet att lägga till textur till leran beror på vilken typ av tak du har.
  • Om ditt tak har en virvelstruktur, använd en mjuk pensel för att återskapa mönstret i leran.
  • Om ditt tak har en knock-down textur, tryck ett fast, vått papper i lera för att replikera texturen.
  • Om ditt tak har en popcornstruktur, spraya över leran med en popcorn takplåster.
  • 4. Sand det första lagret av lera när det är torkat. Slipning av leran mellan lager kommer att bidra till att det slutliga resultatet ser smidigt och mer professionellt. Använd en slipsvamp för att försiktigt sanda några grova fläckar på leran, som arbetar i en fram och tillbaka rörelse.
  • Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 7
    5. Blanda en andra sats på 5-minuters lera. Den andra kappan ska vara tunnare än den första, så var noga med att lägga till mer vatten från ditt kökspanna till samma mängd sand. Den tunnare kappan kommer att täcka några sprickor eller klumpar som är närvarande i den första kappan av lera. Blanda den här satsen tills det är ungefär konsistensen av gräddfil.
  • Använd hörnen och kanten på din kittkniv för att skrapa ut några fickor av torr sand från hörn eller kanter av plastblandningsbehållaren.
  • Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 8
    6. Applicera en andra kappa av lera. Använd samma teknik som du använde för den första kappan. Täckt mesh tejpen med lera. Detta lager ska täcka bandetens gallermönster, så det kommer inte att vara synligt efter att du har slipat och målat taket.
  • Som med den första kappan av lera måste du vänta 30 minuter för detta lager för att helt torka. Det ska vara torrt på 5 minuter, men det är bäst att ge det extra tid för att säkerställa att det är helt torrt och klart för färg.
  • Del 3 av 3:
    Avsluta reparationen
    1. Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 9
    1. Sand skikten av lera med en slipsvamp. Nu när sprickan är strukturellt reparerad, måste du smidiga ut de grova fläckarna. Ta slipningssvampen och kör det över det område du har täckt med lera. Sand med hjälp av en fram och tillbaka rörelse tills den torkade lera som täcker det tidigare krackade området är slät och spola med resten av ditt tak.
    • Slipsvampar kan köpas på din lokala hårdvaruaffär. Om de kommer i en rad grits, välj en fingrit slipsvamp.
    • Beroende på hur mycket torkad lera du sand av, kan det göra en ganska röra. Försök att se till att majoriteten faller på plastplåten som du har lagt ner. Om du fortfarande har tygbelagda möbler i rummet, överväg att lägga droppdukar över dem för att undvika permanent skada.
    • Om du försöker matcha en mycket platt yta, blanda den sista kappan av lera lite mer vattnig än de första 2 rockarna och applicera den på taket med en 14 eller 18 tums trowel. Den längre trowel kommer att fylla i de låga fläckarna som gör en smalare yta.
  • Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 10
    2. Hitta en färgfärg som matchar ditt tak. Den del av taket som du har lappat och slipat måste målas för att matcha resten av taket. Om du har lite målning kvar när du (eller entreprenörer) målade ditt tak i början, kan du använda detta för att måla över den reparerade sprickan.
  • Om du inte har kvarvarande färg måste du besöka en färgbutik eller hemförsörjningsbutik för att hitta en matchande färgfärg. Större hårdvaruaffärer kan lagra och mixa färg, också.
  • Plocka upp flera färgfärger och jämför varje färg mot ditt tak för att hitta den närmaste matchen.
  • Du kan också ta ett urval av färgen till ditt lokala hemförbättringscenter eller målaffär och få dem att matcha färgen för att du använder en dator.
  • Bild med titeln Fix tak sprickor Steg 11
    3. Måla delen av taket som du har slipat. När du har din färg, häll om ½ kopp (113 gram) i en metallmålarens bricka. Rulla din rullborste upp och ner genom färgen tills hela borstens yta är belagd med färg. Sedan, arbeta från ena änden av den patched sprickan till den andra, använd borsten för att applicera färg ett lager av färg till ditt tak.
  • När du har slutat måla och färgen har torkat, ska ditt tak vara en enda färg och textur.
  • Tips

    Även om det är frestande, använd inte bara spackling eller gemensam förening över en spricka i takgips. Denna kosmetiska fix kan hålla ett tag, men efter några månader kommer sprickan att dyka upp, sannolikt större än tidigare.
  • Tänk på att sprickor i gips brukar visas på grund av rörelse i huset över tiden. Även om du fixar det, är chansen att sprickorna kommer att återkomma så småningom.
  • Varningar

    Om du är orolig över att du får damm i dina ögon eller inandning, medan du slänger bort den torkade leran, bär ett par skyddsglasögon. Du kan också bära en kirurgisk mask, eller binda en bandana över munnen. Båda dessa material kommer att finnas tillgängliga på en lokal hårdvaruaffär.

    Saker du behöver

    • A-ram stege
    • Självhäftande meshtorkväggsband
    • 6-tums (15 cm) gipskniv
    • Enkel sand 5-minuters lera
    • Plasthink eller blandningsbehållare
    • Slipsvamp
    • Kirurgisk mask (tillval)
    • Skyddsglasögon (tillval)
    • Färg som matchar färgen på ditt tak
    • Rullborste
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande