Hur man fixar en delad tånagel

En split nagel kan vara en verklig smärta. Små splittringar är fula och kan göra det svårt att göra dagliga uppgifter. Större splittringar kan vara ännu mer problematiska och otroligt smärtsamma. I slutändan är den enda sanna fixen för en splittring att växa ut det. Det finns dock några knep du kan göra för att hålla längden på din nagel medan du växer ut sprickan. När din spik har vuxit ut, det finns gott om saker du kan göra för att hålla nageln från splittring igen.

Steg

Metod 1 av 3:
Behandla mindre sprickor
  1. Bild med titeln Berätta om en ingrown tånagel är infekterad steg 6
1. Håll spiken tillsammans med tejp för en tillfällig lösning. Trimma en del av klar tejp till en bit som är bara tillräckligt stor för att täcka splittringen. Applicera det direkt på sprickan, med ett fria finger för att hålla sprickan ihop. Därefter trimma av eventuellt överskottsband.
  • Denna metod fungerar bäst när delningen i din tånagel inte sträcker sig ner i nagelsängen. Svåra splittringar behöver mer omedelbar uppmärksamhet.
  • Denna lösning är användbar om du delar din tånagel medan du är på jobbet eller på-the-go. Det är dock inte en långsiktig lösning. Fixa spliten hemma eller gå till en professionell salong så snart som möjligt.
  • Bild med titeln Bli av med gula tånaglar Steg 15
    2
    Fila ner sprickan. Om tånagelsskadorna inte sträcker sig ner i nagelbädden, kan du fila ner sprickan. För bästa resultat, använd en ren fil och fil i riktning mot spliten. Om spliten är vertikal, fil i en enda riktning för att undvika ytterligare sprickbildning. Filen ner bara lite förbi basen av sprickan för att se till att nageln blir smidig och jämn.
  • Arkivering av en torr nagel kan göra delningen värre. För att undvika att förvärra problemet, låt nageln suga i varmt vatten i 5 till 10 minuter före arkivering.
  • Bild med titeln Ta bort infektion från ett ingrown-tånagel Steg 3
    3. Lim splittringen tillsammans. Om spliten inte sträcker sig ner i nagelsängen kan du också lima det tillsammans. Applicera en liten mängd naglim längs splittringens längd och använd en orange pinne för att trycka splittringen tills limet har torkat. Detta tar vanligtvis inte mer än 2 minuter.
  • När splittringen är torr, droppa en bomullspinne i nagellackborttagare och gnugga den längs huden bredvid din spik för att ta bort eventuellt överflödigt lim.
  • Efter limet torkar, använd en klar topplack till din nagel för att täta sprickan och blanda nageln tillsammans.
  • Bild med titeln servera te steg 1
    4. Använd tepåse-metoden. Skär en liten del av papperet från en tepåse. Applicera en basrock eller klart topplack till nageln, och låt den torka i ca 30 sekunder så att det blir klibbigt. Tryck på tepåsepapperet så att det täcker splittringen helt och släpper papperet så att det inte har några rynkor eller bubblor.
  • Trim papperet för att passa din nagelform och lämna in den för att blanda papperet till nageln. Fil i riktning mot din splittring. Filing mot din delning kan orsaka ytterligare skador.
  • Applicera sedan ett annat lager av topplack för att vrida papperet genomskinligt.
  • Bild med titeln Gör en självpedikyr Steg 9
    5. Trim spliten när den har vuxit ut förbi fingertoppen. När den fulla utsträckningen av split har vuxit ut förbi din fingertopp, kan du säkert trimma den. Använd ett par nagelsaxor för att försiktigt klippa bara under splittringen. Då, lägg din spik ner, kör filen i en enda riktning för att undvika nya splittringar eller snags.
  • Metod 2 av 3:
    Omsorg för svåra splittringar
    1. Bild med titeln Gör en självpedikyr Steg 19
    1. Håll nageln ren. Tvätta nageln regelbundet och omgivande med varmt vatten och mild tvål, särskilt om nageln är knäckt på nagels- eller nagelsängens kropp. Använd ett långsamt flöde av den skadade nageln för att förhindra obehag. Var försiktig så att du inte använder varmt vatten, överdriven kraft, eller en handduk på nageln - du vill inte ha handduken att fånga den krackade eller splittrade nageln och dra den.
    • Du kan också suga nageln i vatten dagligen i 15 minuter i taget för att hydrera nageln.
  • Bild med titeln Behandla ett revet tånagel Steg 2
    2. Tillämpa första hjälpen. Om spliten sträcker sig ner i nagelbädden, eller om det orsakar blödning, inflammation eller svår smärta, tillämpa första hjälpen. Vik upp tånen upp i ett lager av gasbindning och applicera tryck till tills alla blödningar stannar. När blödningen sjunker, applicera en antibiotisk salva som neosporin till det drabbade området och täcka det med ett bandage.
  • Svåra splittringar bör inte behandlas med samma knep som mindre sprickor. Eftersom dessa splittrar är mer än kosmetiska, måste du ta hand om den skadade vävnaden såväl som den splittrade nageln.
  • Bild med titeln Behandla ett revet tånagel Steg 15
    3. Sök läkarvård om blödningen eller smärtan inte avtar. Om blödning inte stannar eller förvärras efter flera minuter med fortsatt tryck, eller om området runt din spik gör ont för att du inte kan gå, kontakta läkare omedelbart. Det kan vara skador på huden, benen och / eller nerverna under nageln.
  • Sök läkarvård för en spik som är uppdelad i nagelns säng om du är diabetiker eller har neuropati.
  • Bild med titeln Bli av med gula tånaglar Steg 4
    4. Lämna nageln ensam. Det kommer att vara frestande att skära och producera din spik, eller till och med dra av det. Det är bäst att lämna spliten ensam, tills det växer ut förbi din nagelsäng. Håll ett bandage på området medan huden fortfarande är rå och använd en antibiotisk kräm varje dag.
  • Om det är fånga på dina strumpor, mattan eller andra föremål, klippa din doktor din spik till en bekväm längd.
  • Bild med titeln Behandla ett revet tånagel Steg 9
    5. Använd en övergripande smärtstillande medel för smärtlindring. Om din tå fortsätter att skada, använd en övergripande smärtstillande medel som aspirin eller ibuprofen för att hjälpa till att hantera eventuella smärta och inflammation. Följ de doseringsrekommendationer som finns på förpackningen och se till att du kontakta din läkare innan du startar en ny smärtlindringsrutin.
  • Ge inte aspirin till barn eller tonåringar. Använd acetaminofen eller ibuprofen istället.
  • Undvik aktuella smärtbehandlingar om inte rekommenderas av din läkare, eller förrän någon trasig hud har börjat läka.
  • Bild med titeln Ge dig själv en pedikyr med Salon Techniques Steg 2
    6. Trim av spliten när den har vuxit ut helt. När den fulla utsträckningen av spliten har vuxit ut förbi fingret på ditt finger, kan du trimma det. Använd ett par nagelaxer för att skära av splittringen. Då, lägg din spik för att släta ut den, se till att du kör filen i en enda riktning för att undvika ytterligare splittring.
  • Försök inte trimma uppdelningen om du fortfarande har någon smärta eller känslighet i din nagelsäng.
  • Använd inte vanliga nageltrimmer för att skära bort splittringen. Dessa lägger för mycket tryck på nageln, och kan uppmuntra splittringen att sprida sig.
  • Metod 3 av 3:
    Förhindra framtida splittringar
    1. Bild med titeln Behandla ett revet tånagel Steg 16
    1. Arbeta med din läkare. Kroniska delade naglar kan vara resultatet av ett underliggande medicinskt tillstånd som en svamp- eller vitaminbrist. Om du upplever kroniska trasiga naglar, låt din läkare veta. De kan leta efter underliggande problem och förskriva medicinsk behandling efter behov.
  • Bild med titeln Välj skor att bära med ett outfit steg 33
    2. Våta dina naglar mindre ofta. Går fram och tillbaka mellan våt och torr kan göra dina naglar extra spröd. Minimera antalet gånger du får dina naglar våta och sedan torka genom att du bär vattentät fotväxel på dagar med regn eller snö.
  • Men blötlägg naglar i 15 minuter om dagen, klappar dem torra och applicerar sedan en fuktkräm (e.g., en mjukgörande som organisk lotion eller petroleumgelé) kan lägga till fukt till nageln.
  • Bild med titeln Ge dig en pedikyr med Salon Techniques Steg 8
    3. Fuktar dina naglar dagligen. Använd fotkräm, nagelkräm eller petroleumgel på området runt naglarna för att hålla dem hydratiserade. Applicera en behandling minst en gång om dagen och låta den suga in helt för att hålla naglarna att bli spröd och splittring.
  • Håll dina naglar extra fuktiga genom att hålla lite fotkräm av diskbänken och fuktar dem varje gång du kommer ut ur duschen.
  • Bild med titeln Bli av med gula tånaglar Steg 7
    4. Bära nagellack och falska naglar mindre ofta. Processen med att applicera och ta bort både nagelläcke som polsk, omslag och dekaler, liksom falska naglar kan vara hårda på tårna. Minimera hur ofta du tillämpar skönhetsprodukter till dina naglar och låta dem växa naturligt.
  • Bild med titeln Berätta om en ingrown tånagel är infekterad steg 5
    5
    Stärka dina naglar naturligtvis. Suga dina naglar i olja, som kokosnöt, argan eller tea tree olja, i ca 10 minuter en gång i veckan. Detta kommer att lägga till fukt och minska brittleness. Du kan också ta ett tillägg som innehåller biotin för att stärka dina naglar.
  • Undvik nagelhärdningsmedel. De kan erbjuda några fördelar, men de innehåller ofta ingredienser som formaldehyd som gör mer skada än bra.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande