Hur man färgar bomull

Färgande bomull kan vara ett bra sätt att ge nytt liv till färgade föremål eller för att skapa ett bomullstyg som är den färg du vill ha. Du kan färga bomullsartiklar, som servetter, kökshanddukar och skjortor, liksom bomullstyg som Muslin. Förbered bomullen för färgning genom att tvätta den och utjämna ut. För de bästa resultaten, använd en tvättmaskin, en diskbänk eller en hink för att färga bomullen med ett kommersiellt färgämne. Du kan också prova naturliga färgämnen, dricka paket, te eller kaffe ändringen färg av bomullstyg.

Steg

Metod 1 av 4:
Få bomullen redo för färgämne
  1. Bild med titeln färgong Steg 1
1. Köp ett kommersiellt färgämne från en stor boxbutik. Alla ändamålskläder är tillgängliga i de flesta stora lådbutiker. Rit, en av de mest populära varumärkena, är allmänt tillgänglig i ett stort urval av färger. Dylon är ett annat vanligt varumärke. Craftbutiker har ett större urval av färger änbigboxbutiker gör i allmänhet.
  • Dessa färgämnen kommer i pulver eller flytande form, och antingen kommer man att fungera bra.
  • Bild med titeln färg bomull Steg 2
    2. Tvätta tyget. Du måste börja med rent tyg, så tvätta det om du använder något du redan har. Det är också en bra idé att också tvätta nytt tyg, bara om det har något på det som kan hålla färgämnet att hålla fast. Torka inte tyget, eftersom du behöver det vått för att färga det.
  • Använd inte tygmjukmedel.
  • Bild med titeln färgong bomull Steg 3
    3. Blötlägg tyget om det inte är mättat med vatten. Tyget måste vara helt vått så att färgämnet inte skapar en splotchy effekt på tyget. Du kan ta tyget innan spinncykeln eller suga den i ett badkar innan du dyker det för att mätta det.
  • Bild med titeln färg bomull Steg 4
    4. Släta ut tyget. Om du lägger skrynkligt tyg i färg, kommer du att sluta med en marmoreffekt. Om du inte vill ha ett marmorerat utseende, använd din hand för att släta ut ditt tyg så mycket som möjligt innan du färgar det.
  • Metod 2 av 4:
    Färgande bomull i en hink
    1. Bild med titeln färgong Steg 5
    1. Blanda färgämnet med vatten och salt. Innan du blandar färgämnet i hinken eller diskbänk, hjälper det till att premixera det i mindre vatten. Häll paketet eller färgämnet i 2 koppar (0.47 l) vatten i en liten behållare. Om du vill att färgämnet ska vara mer intensivt kan du lägga till 1 kopp (0.24 l) salt till vissa färgämnen. Läs dina färgämnes instruktioner för att se om din kan ta salt.
  • Bild med titeln färgong Steg 6
    2. Lägg till varmt vatten till hinken. Du måste välja en behållare stor nog för att bomullen suger i. Häll i tillräckligt varmt vatten för att täcka tyget du ska färga. Du vill inte att det kokar, men det borde vara väldigt varmt. Nära kokning bör vara tillräckligt.
  • Läs också baksidan av ditt färgämne för att se till att du får koncentrationen korrekt. Till exempel är RIT-färg ofta ett paket till 3 liter (11 liter) av vatten. Du kan dock använda mer eller mindre vatten beroende på hur koncentrerat du vill ha färgen.
  • Bild med titeln färgong Steg 7
    3. Tillsätt färgämnet till hinken. Häll i det färgämne du redan har blandat med vatten. Rör i färgämnet för att införliva det i vattnet i hinken. Använd en pinne för att röra så att du inte blir färgad på dina händer.
  • Bild med titeln färgong bomull steg 8
    4. Nedsänk tyget i färgbadet. När färgämnet är grundligt blandat, placera tyget i vattnet. Använd stigstickan för att nedsänka tyget. Du kan också använda dina händer, så länge du har latex, gummi eller nitrilhandskar på.
  • Bild med titeln färg bomull Steg 9
    5. Låt tyget suga. Tyget måste suga i färgblandningen i minst 10 minuter. Men du kan lämna den där längre, beroende på hur mörkt du vill ha ditt tyg.
  • Bild med titeln färgong bomull steg 10
    6. Ta ut tyget när det är din föredragna färg. Fortsätt kontrollera tyget för att se om färgen är rätt. När det är, dra ut av hinken med pinnen eller dina handskade händer.
  • Bild med titeln färgong Steg 11
    7. Skölj ut färgämnet i kallt vatten. I handfat, skölj tyget under sval, rinnande vatten. När vattnet är klart, är tyget gjort och redo att tvättas.
  • Bild med titeln färgong Steg 12
    8. Tvätta och torka ditt tyg som du normalt gör. När färgämnet sköljs ut kan du bara köra ditt tyg genom tvättmaskinen och torktumlare. Du kan även använda regelbundet tvättmedel.
  • Metod 3 av 4:
    Färgande bomull i en tvättmaskin
    1. Bild med titeln färgong bomull Steg 13
    1. Starta tvättmaskinen på en lång tvättcykel. Ställ tvättmaskinen till en tvättcykel på 30 minuter eller längre med varmt vatten. Om din maskin inte har det här alternativet behöver du bara återställa det några gånger innan det går vidare till sköljcykeln, vilket kommer att kräva att du kan barnsitera maskinen lite.
    • Om du inte färgar något mycket stort, använd den lägsta belastningsstorleken på din maskin.
  • Bild med titeln färgong Steg 14
    2. Häll färgämnet i dispensern. Lägg till färgämnet som du skulle rengöringsmedel. Du vill att vattnet ska springa lite så att färgämnet inte kommer att klumpa och skapa fläckar på ditt tyg, särskilt om du använder pulverformigt färgämne. Fyll flaskan med vatten och häll den i efter färgämnet. Upprepa om du använder två flaskor.
  • Du lägger till vatten till flaskan för att se till att du får allt färgämne och för att säkerställa att rännan sköljs helt.
  • Bild med titeln färgong bomull steg 15
    3. Lägg till 1 matsked (15 ml) tvättmedel. Medan du inte vill lägga till en full scoop av detergent är ett litet rengöringsmedel fördelaktigt. Det hjälper till att flytta färgämnet runt jämnt i vattnet.
  • Bild med titeln Färg bomull Steg 16
    4. Häll i 1 kopp (240 ml) saltlöst i vatten efter 10 minuter. Rör 1 kopp (240 ml) salt i 4 koppar (950 ml) varmt vatten. Häll blandningen i dispensern ca 10 minuter i cykeln.
  • Bild med titeln färgong Steg 17
    5. Kontrollera tyget. Fortsätt kontrollera tyget tills det är den färg du vill ha. När det är, kan du låta det sluta springa genom sin tvättcykel. Generellt vill du att tyget ska stanna i färgämnet minst 30 minuter innan sköljcykeln sparkar in men inte längre än en timme.
  • Bild med titeln färgong Steg 18
    6. Tvätta och torka som vanligt. När tyget har gått igenom en lång tvättcykel, lägg till detergent och tvätta det igen. Pop det i torken när du är klar, eller låt den lufttorka.
  • Bild med titeln färgong Steg 19
    7. Rengör tvättmaskinen. Vrid tvättmaskinen på sin högsta belastningsinställning på het. Torka ner runt locket och toppen och häll vatten genom dispensern för att rengöra det. Häll i 1 till 2 koppar (240 till 470 ml) blekmedel, plus en standard mängd tvättmedel. Kasta i ett par gamla handdukar eller en mängd gamla trasor och kör den genom en tvättcykel.
  • Metod 4 av 4:
    Använda andra typer av färgämnen
    1. Bild med titeln färgong Steg 20
    1. Göra en naturfärg för ett ekonomiskt färgämne. Du kan använda objekt från naturen för att göra ett färgämne. Till exempel kan du använda bär, blommor, bark, löv och nötter. Tänk på att färgen på blomman eller bären kanske inte är vad du slutar med som ett slutresultat.
    • Till exempel kan du få ljusrosa från avokado hud och frön. Körsbär eller jordgubbar kommer också att färga något rosa. Björnbär eller blåbär kommer att ge en blåaktig lila. Crab Apple Bark kommer att göra en rödbrun, medan pokeweed bär kommer att göra en rödlila. Kronärtskockor, gräs och foxglove blommor kommer alla att ge dig en nyans av grön. Möjligheterna är oändliga, så försök att titta på ett recept online för att hitta den färg du vill ha och för att hjälpa dig att identifiera lämpliga växter.
    • Skär växtmaterialet i små bitar. Använd 1 del växtmaterial till 2 delar vatten. Koka det tillsammans i en timme och spänna sedan ut växtstyckena.
    • För att ställa in färgämnena, doppa tyget i en mordant före färgämnet. För bärfärger kan du använda 8 koppar (1 900 ml) vatten och 0.5 koppar (120 ml) salt. För växtfärger, prova 1 del ättika till 4 delar kallt vatten. Simma tyget i mordanten i en timme. Skölj det och placera det i färgbadet och simma i en timme.
  • Bild med titeln färgong Steg 21
    2. Försök använda ekollon till färgämne tyg en mörk lila-svart. Börja med att göra en järnlösning. Placera rostiga föremål (t.ex. naglar, bultar och skruvar) i 1 kopp (240 ml) vit vinäger. Låt det sitta i en burk i solen i 2 veckor tills vinäger är orange och spänna sedan ut metallen.
  • Placera 5 pund (2.3 kg) ekollon i en kruka med vatten som är tillräckligt stor för att ekollonerna rör sig fritt. Låt Ecorns Simmer i 2 timmar. Spänna ut ekollon.
  • Håll den ekollonblandningen varm. Doppa ditt tyg i, lämna det i 30 till 45 minuter.Krama ut färgämnet och doppa det i järnblandningen (i en skål) i 10 minuter. Gå fram och tillbaka, lämna den i varje blandning i 5 minuter tills du når en färg du gillar. Krama ut det mellan varje dopp. I slutet klämmer du på tyget igen. Låt tyget torka i en timme, och sedan tvätta det i kallt vatten med tvål.
  • Bild med titeln färgong Steg 22
    3. Använd Smakedryckspaket för ett mer tillfälligt färgämne. För att göra färgen, blanda 4 dryckespaket till 0.5 koppar (120 ml) vit vinäger och 1 gallon (3.8 liter) vatten. Koka blandningen med förbehållet tyg i ca 25 minuter tills vattnet är klart. Låt blandningen komma till rumstemperatur, lägg sedan tyget i en skål med rent rumstemperaturvatten. Klämma för att släppa så mycket färgämne som du kan. Du kan behöva byta ut vattnet. När du lägger till nytt vatten och det är klart, kläm ut tyget och låt det torka.
  • Unsweetened smaksatta dryckpaket, som Kool-Aid eller Smakhjälp, kommer att färga bomull. Färgen kommer dock att blekna över tiden.
  • Bild med titeln färgong Steg 23
    4. Färgämne med te eller kaffe. Koka tillräckligt med vatten för att täcka tyget. Lägg till i tillräckligt med billiga tepåsar eller snabbkaffe för att ändra färgen på vattnet. Du kan prova 40 tepåsar eller 0.5 koppar (120 ml) omedelbart kaffe för en medelhögt vatten. Te kommer ofta att skapa ett starkare färgämne på grund av tanninerna i den. Branta kläderna i lösningen i en timme eller längre. Ju längre du suger tyget, desto mörkare blir det.
  • När tyget är så mörkt som du vill, klämma ut färgämnet och kör det under kallt vatten. Blötta det i lite vit vinäger i 10 minuter för att hjälpa till med att ställa in färgen. Skölj med ättika och låt tyget torka. Du kan också stryka det för att komma ut i rynkorna.
  • Te eller kaffe kan användas för att ge tyger en vintage look. Du kan också använda dem för att dölja fläckar på vita handdukar som har sett bättre dagar.
  • Tips

    Saker du behöver

    • Färga
    • Bomull
    • Hink
    • Rengöringsmedel
    • Tvättmaskin, valfritt
    • Omröringssticka
    • Blek för rengöring
    • Trasor eller en svamp
    • Smakedryckspaket, valfritt
    • Te eller kaffe, valfritt
    • Latex, nitril eller gummihandskar
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande