Hur man färgar en tröja

En mysig tröja som är perfekt bruten är ett av de mest bekväma kläderna som du kan äga. Tyvärr kan sweatshirts blekna eller bli färgade, vilket gör dem otäckt att bära i allmänhet. Du kan till och med hitta en till salu men du gillar inte färgen. Om du vill spara din sweatshirt, försök att färga det! Oavsett om du vill ge nytt liv till din favorit hoodie eller du vill stänga av en butikshjälp på mode, kan du enkelt färga en tröja hemma.

Steg

Metod 1 av 3:
Förbereder din arbetsyta
  1. Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 1
1. Välj ditt färgämne. Bestäm vilken färg du vill att din tröja att vara och om du använder kemiskt eller naturligt färgämne. Du kan köpa kemiskt färgämne från de flesta större återförsäljare samt specialvävsbutiker. Samla växtmaterial i den färg du vill ha om du använder naturligt färgämne.
  • En medium-till tungt sweatshirt kommer sannolikt att behöva en låda med pulverfärg eller 1/2 flaska flytande färgämne, men det mängden kan fördubblas för mörkare nyanser.
  • Om du planerar att använda naturmaterial för att färga dina kläder, samla matmaterial i den färg du vill ha. Till exempel kan betor användas för att färga din tröja röd, medan morötter kan användas för att få en orange färg.
  • När du väljer en färg, kom ihåg att basskuggan av din tröja kommer att påverka den slutliga färgen. Till exempel, om du försöker färga en gul tröja blå, kommer det troligen att sluta grönt.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 2
    2. Köp en förberedd färgborttagare om du vill färga din tröja en ljusare färg. Lättare färgfärger kommer inte att dyka upp på en mörk sweatshirt, så du måste lysa den först. För att lätta din tröja, behandla den med en kommersiellt beredd färgborttagare, som du kan hitta nästan var som helst du hittar tygfärg. En låda ska vara tillräcklig för detta projekt.
  • Använd inte blekmedel. Blekning kan skada fibrerna i din tröja, vilket kan hindra dem från att acceptera färgämne.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 3
    3. Täck dina arbetsytor med en droppe eller tarp. Tygfärg är kraftfullt, och det kan permanent spela dina bord eller golv. Var säker på att du skyddar alla dina arbetsytor med en täckning som är gjord av ett absorberande material, eller du står inför en utmanande rengöring.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 4
    4. Använd tunga gummihandskar. Tygfärg kan fläcka din hud, så var noga med att bära tunga gummihandskar. Du kommer också att arbeta med varmt vatten, och vissa människor är känsliga för färgämnen, så det är viktigt att skydda din hud.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 5
    5. Ha en gammal handduk i närheten för att torka dina händer. Du vill ha detta nära innan du börjar. Det sista du vill ha är att behöva leta efter leveranser efter dina händer är täckta med färg, så gå över din materiella lista för att vara säker.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 6
    6. Tvätta och torka din tröja innan du startar färgningsprocessen. Du måste tvätta din tröja i vanligt rengöringsmedel innan du färgar det. Torka inte din tröja efter att ha tvättat det. Det måste vara vått för färgningsprocessen.
  • Metod 2 av 3:
    Utföra ett grundläggande färgämne
    1. Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 7
    1. Behandla din tröja med färgborttagare om du lyser den. Följ anvisningarna på Färg Remover-paketet, vilket ska likna samma steg som du kommer att ta för att färga din sweatshirt. Lämna skjortan i färgborttagaren tills du uppnår din önskade nyans. Slutresultatet ska vara en jämn basfärg som är lättare än den färg du vill färga tröjan.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 8
    2. Fyll en stor kruka eller plast badkar med varmt vatten. Varmt vatten hjälper till att slappna av fibrerna i din tröja, vilket hjälper dem att absorbera mer färgämne. Du kan använda varmt vatten från din kran eller du kan först koka vatten och lägga till den i din behållare.
  • Anvisningarna på de flesta tygfärg säger att du kan utföra processen i en handfat eller tvättmaskin. Men om det är din första tid som färgar någonting är det bäst att använda en stor kruka eller aplastisk badkar, eftersom färgämnet kan fläcka vad det än berör.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 9
    3. Lägg till färg till varmt vatten. Om du använder pulverformigt färgämne, lösa 1/2 låda med pulvret i en kopp eller en flaska med mycket varmt vatten, lägg sedan till den i din större behållare. Detta kommer att bidra till att säkerställa jämn fördelning av färg. Om du använder flytande färgämne, skaka behållaren mycket bra innan du lägger hela flaskan till ditt badkar med varmt vatten. Rör om blandningen för att se till att färgämnet är blandat jämnt.
  • Om du använder naturligt växtmaterial för att färga dina kläder, hugga plantorna upp i ca 1 tum (2.5 cm) bitar och lägg dem till en kruka med vatten på spisen. Ta med vattnet till koka, sedan simma på lågt i ungefär en timme. Spänn växtmaterialet ur vattnet innan du använder.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 10
    4. Tillsätt 1 kopp salt till varmt vatten. Lös upp 1 kopp salt i varmt vatten, lägg sedan till det till din blandning. Salt hjälper färgämnet att sätta i tyget. Salt rekommenderas allmänt för färgning av bomull (som de flesta sweatshirts är gjorda av), men du kan också använda en kopp ättika.
  • Hoppa över det här steget och suga din tröja i kallt vatten med 1/4 kopp salt tillsatt om du använder bär som färgämne, eller 4 delar kallt vatten och 1 del ättika om du använder något annat växtmaterial än bär.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 11
    5. Testa din färgfärg med en pappershandduk eller tyglåda. Om färgen verkar för ljus, lägg till mer färgämne. Om det verkar för mörkt, lägg till mer vatten. Kom ihåg att du ska försöka få din tröja bara lite mörkare än den nyans du vill, eftersom några av färgämnet kommer att blekna första gången du tvättar tröjan.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 12
    6. Våt tröjan med varmt vatten. Genom att väta tyget med varmt vatten kommer tröjan i tröjan att vara avslappnad och kommer lätt att ta färgämnet. Vandra ut överskott av vatten, släpp sedan ut några rynkor.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 13
    7. Dunkera tröjan i färgbadet i 10-30 minuter. Ständigt rör tröjan i färgämnet med en stor metallsked, men tillåta inte att det blir vridet eller färgämnet kommer att suga i ojämnt. Du borde lämna plagget i färgämnet i 10 till 30 minuter, beroende på den färg som du försöker uppnå.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 14
    8. Ta bort objektet från färgämnet och skölj det i varmt vatten. Gradvis minska temperaturen på vattnet tills det är coolt. Fortsätt sköljning tills vattnet är klart. Du kan också skölja din sweatshirt genom att köra den genom tvättmaskinens kalla sköljcykel.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 15
    9. Torka din tröja av sig själv eller med liknande färger. Antingen häng din tröja upp för att torka eller lägg den i torken med liknande färger. Om du har helt sköljt hela färgämnet från plagget, bör det finnas lite för ingen färgöverföring i torken, men en del av färgämnet kan sippra ut när du tvättar tröjan igen, så tvätta det själv eller med liknande färger Första några gånger efter att du har färgat det.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 16
    10. Städa omedelbart. Det längre färgämnet sitter, desto svårare är det att ta bort. Torka upp eventuella spill med pappershanddukar och använd en blekspray om det behövs.
  • Metod 3 av 3:
    Tie-färgning din tröja
    1. Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 17
    1. Blöt din tröja i varmt vatten och vrida det ut. Våtfibrer absorberar färgämnet lättare än torra. Se till att din tröja är grundligt blött, sedan vandra ut överskott av vatten. Du kan också använda detta steg för att tvätta din tröja för att se till att det inte finns några fixeringar, färgämnen eller tygmjukmedelrester i materialet som påverkar färgmättnad.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 18
    2. Blanda ditt färgämne och lägg den till en stor kruka eller plastkorg. Följ anvisningarna på färgförpackningen för att bestämma hur mycket vatten du bör lägga till i färgämnet. Lägg till en kopp salt till färgbadet för att hjälpa färgen inställd.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 19
    3. Vika, vrida eller knyta din tröja till ett mönster. Experimentera med olika sätt att manipulera tyget för olika TIE-FORE-effekter. Använd gummiband för att binda avsnitt av din tröja, se till att säkra den tätt så färgen blöder inte.
  • Du kan få olika utseende genom att vikla, virvlande och crinklera din tröja.
  • Använd flera gummiband i samma område för att få en tjure-ögon effekt.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 20
    4. Doppa tröjan i färgblandningen. Din tröja bör nedsänkas i färgämnet i ca 10-30 minuter, beroende på den färg du försöker uppnå. Lämna det på mindre tid för en lättare färg eller mer tid för en djupare nyans.
  • Om du dör din skjorta mer än en färg måste du hålla varje sektion i färgämnet för den önskade tiden.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 21
    5. Placera din tröja i en plastpåse och låt den suga över natten. Detta tar lite tålamod, men det tillåter verkligen färgämnet att sprida sig i tygets vik och skapa de kalla slipsfärgseffekterna.
  • Bild med titeln Dye A Sweatshirt Steg 22
    6. Skölj din tröja i kallt vatten och ta bort gummibandarna. Efter att du har tillåtit att ditt tyg vila över natten, skölj färgämnet med kallt vatten tills vattnet går klart. Efter det är ordentligt sköljt, skära av gummibanden och se ditt nya mästerverk!
  • Tips

    Färga aldrig någonting i ett porslinshandfat eller badkar. Porslin är poröst och kan absorbera färgämnet, vilket gör att det blir permanent färgat.
  • Kemiska färgämnen kan ställas in med ett valfritt färgämne innan du sköljer.
  • Prova dip-färgning för en subtil effekt. Dip-färgning liknar tie-färgning, men du sänker bara den nedre halvan av tröjan och ändarna på ärmarna i färgämnet (eller vart du vill att färgen ska startas). Varje minut eller så, ta lite mer av tröjan ut ur färgämnet. Detta kommer att skapa en ombre effekt på tröjan.
  • Om din tröja är för stor, försök krympa det Innan färgning, för att få en bättre passform.
  • Saker du behöver

    Grundfärgningsmetod

    • En tjocktröja
    • Handskar
    • Stor kruka eller plastbadkar
    • Varmt vatten
    • Tygfärg (flytande, pulver eller naturmaterial)
    • Stor metallsked
    • Salt eller ättika
    • Pappershandukar
    • Dropcloth, tarp eller annan skyddande täckning
    • Gamla handdukar
    • Bleka

    För naturliga färgämnen

    • Stockpott
    • Durkslag

    För slipsfärg

    • Gummiband
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande