Hur man gör bra på matte tävlingar som amc

Kanske är du ute efter att göra ett 250 USAMO-index i år. Eller kanske vill du bara kvalificera dig för AIME. Oavsett din motivation kan matte tävlingar vara en besatthet när du blir djupt involverad i dem, och att uppnå de högsta poängen är en underbar utmaning.

Steg

Del 1 av 4:
Definiera ditt mål
  1. Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 1
1. Bestämma vad ditt mål är. Någon som vill få 150 på AMC kommer att ha ett annat sätt att träna än någon som bara vill kvalificera sig för AIME. Känna ditt mål, och du kan förbereda dig bra.
Del 2 av 4:
Förberedelse
  1. Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 2
1. Få några gamla test. Alla matte tävlingar behöver en källa till frågor, och ofta visas samma typer av frågor om och om igen. Bara i år hade Aime II en geometrifråga nästan identisk med en på en AIME en stund tillbaka. AMC återvänder till samma teman och frågetyper år efter år.
  • Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 3
    2. Ange några tävlingar. Det bästa sättet att bli bra på något är att göra det, rätt? Så fortsätt och skriv in några matte tävlingar. Du skulle bli förvånad över hur många det finns där ute, och den erfarenhet du kan få är ovärderlig. Kom ihåg att olika tävlingar lär dig olika färdigheter-USamts kommer att lära dig hur man skriver bevis, medan arml individuella rundtest kommer att testa din hastighet.
  • Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 4
    3. Budgettid för att arbeta med matematiska problem, särskilt i de områden som du kämpar. Säg att du tar en övning AMC för några år sedan, och du kan inte få något geometriproblem under de senaste 10 frågorna eller så. Tja, det låter som om du behöver jobba på dina geometriska färdigheter. Biff upp på teorems och gör några grundläggande problem som tillämpar dessa teoremier. Böcker som Konst av problemlösning är utmärkta för detta - de presenteras teorems, och sedan problem som du kan försöka tillämpa dem i. Kom ihåg, det enda sättet att lära sig hur man löser problem är att lösa några.
  • Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 5
    4. Testa dig själv. Några veckor före det verkliga testet, gör några tidsbestämda sessioner av gamla test som du aldrig sett tidigare. Göra det så sant mot den faktiska testupplevelsen som möjligt. Gör ett svarblad och fyll i bubblorna som de kommer att vara när du tar provet. Detta kan få dig att inse hur länge eller kort testet verkligen kommer att känna.
  • Bilden med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 6
    5. Försök inte lösa många problem strax före det stora testet. Chansen är att du kommer att snubbla på ett par som du inte kan få eller som verkligen får dig intresserad - och du behöver inte några extra distraktioner.
  • Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som AMC STEG 7
    6. Försök att få så mycket sömn som möjligt. En trött hjärna tror inte lika bra som en välstödd hjärna.
  • Del 3 av 4:
    På testdagen
    1. Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som AMC steg 8
    1. Se till att du tar med allt du behöver på testdagen och få det klart på förhand. Har pennor, och också en linjal, protractor eller kompass om du känner att du kanske behöver det. Planera för varje beredskap. Ta med vävnader. Granska din teststrategi, men fungerar inte för hårt. Du behöver mycket energi för testet senare!
  • Bilden med titeln gör det bra på matte tävlingar som AMC Steg 9
    2. När du kommer in i testet, pumpa dig själv. Om du har förberett har du all rätt att känna dig självsäker. Chansen är, 99 procent av de personer du tar testet med (särskilt AMC-nivån) har inte berett så mycket som du, och det ger dig kanten.
  • Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 10
    3. När du får testet, håll dig lugn. Fyll i informationen noggrant och helt.
  • Bild med titeln Går bra på matte tävlingar som amc steg 11
    4. Ta med en klocka och tid testet själv. På det sättet behöver du inte oroa dig för att beräkna hur många minuter du har lämnat med en analog klocka på väggen - en mindre sak att oroa sig för.
  • Bilden med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 12
    5. Se till att du har tillräckligt med skrotpapper. Om du vill, dela skrotet i delar med en låda för varje fråga för att hålla ditt arbete organiserat. Du kan också göra lådor för varje fråga när du går.
  • Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 13
    6. OK, testet är framför dig och scenen är uppsättning. Proctor är färdig med att kontrollera att alla är redo. Hon tittar på klockan och väntar på den andra handen för att komma till toppen av minuten. Några minuter senare och hon säger - "Du kan börja."
  • Bild med titeln Går bra på matte tävlingar som AMC steg 14
    7. Öppna testboken och kom igång. Här är där träningen ska sparka in. Du bör börja i början och läsa den första frågan. Läs inte det så snabbt du saknar detaljer - det här är en möjlighet om det är ett hastighetsprov. Läs långsamt och medvetet och lösa problemet på skrotet. När du är klar läser du problemet igen och se till att du gjorde vad de ville ha. När du är säker, bubbla den i eller på annat sätt, och fortsätt. Beroende på tävlingen kan lösningen av problemet ta 30 sekunder till en timme. Det är den del som ska njutas - den faktiska lösningsprocessen. Förhoppningsvis kommer du att kunna lösa problemen enkelt först, och du hittar element av problem som du har gjort eller praktiserat tidigare. Förhoppningsvis kommer du också att upptäcka lösningar på problem som du aldrig sett tidigare, och du kommer att undra i vördnad på deras elegans. Det är trots allt vad matte tävlingar handlar om.
  • Bilden med titeln gör det bra på matte tävlingar som AMC steg 15
    8. Om du stöter på en fråga kan du inte göra det, ge den en tanke. Om du fortfarande inte kan lösa det, hoppa över det och göra det senare. På underkonkurrenser är det vanligtvis ett knep eller ett enkelt sätt att lösa problemen. Kom ihåg att 99% av tiden, du kommer att använda all information som ges till dig, så om du inte har använt något, tänk på hur du kanske. Ofta kommer ett enda utseende att få dig att inse att det är en lösning trots allt, och det är inte så svårt.
  • Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som AMC STEG 16
    9. Det kommer alltid (ja, nästan alltid) vara problem som du inte kan lösa. Ibland måste du beräkna om du ska gissa eller inte - var försiktig. Om du har eliminerat det till 2, ofta kommer det felaktiga svaret att se mycket mer tilltalande, särskilt upp runt AMC-frågor # 20 och uppåt. Gör dig själv med en logisk grund för alla dina svar, och du får vanligtvis rätt svar.
  • Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 17
    10. Skriv klart.När tiden slingrar ner, och du skannar tillbaka till föregående arbete måste du kunna läsa den. Låt inte misshandla en siffra, håll dig från ditt mål.
  • Bild med titeln gör bra på matte tävlingar som amc steg 18
    11. Om du känner dig själv, eller blir trött, eller till och med ger upp, fråga dig själv - hur många fler chanser kommer jag att få? Varför inte tryck på mål? Ibland går barnen ut ur Aime en timme tidigt. Gör det inte. Om du aktiverar dig själv och ger dig en annan förtroende, kan du fortsätta. En Mathlete i den meningen är inte olik en idrottsman, med testet före dig som motståndare. Ge inte det papperet en kämpande chans. Du vet att det måste finnas ett sätt att få varje fråga, och den här informationen ensam ska hjälpa dig när du tar itu med problem där du inte ens vet var du ska börja.
  • Bilden med titeln gör det bra på matte tävlingar som AMC STEG 19
    12. Var inte rädd för framgång. Bara för att du aldrig har kvalificerat dig till USAMO betyder inte att det inte kan vara året. Bara för att du aldrig har vunnit skoltiteln för AMC betyder inte att du inte borde vara barnet som gör det. Någon måste göra det varje år och du har lika mycket chans som barnet förra året. Om du är skrämmad av någon som du bedömer att vara bättre än du, lägger du bara en annan distraktion på dina axlar du inte behöver. Titta aldrig över för att se om de redan har vänt på sidan när du fortfarande är på den första frågan - du behöver inte tänka på det eftersom du bara behöver oroa dig för vad du kan göra.
  • Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som amc steg 20
    13. När det är över, och du har kontrollerat över en sista gången är det dags att släppa. Vänd i arket och fortsätt med livet. Förhoppningsvis såg du några problem som intresserade dig. Oroa dig för din poäng när du får det - slösa inte tid att oroa dig för det nu. Chansen är, din träning och fokus betalas av.
  • Del 4 av 4:
    Utvärdering
    1. Bild med titeln gör det bra på matte tävlingar som AMC STEG 21
    1. Utvärdera din prestation. Gjorde du ditt mål? Var testet ovanligt hårt eller lätt? Missade du fortfarande en hel del geometriska frågor? Varje test är ett tillfälle att förbättra. Om du kan ta det igen nästa år, analysera det och se hur du kan förbättra. Men döda inte dig över de dumma misstag. Att göra ett eller flera per test är normalt, så ta hänsyn till detta när du överväger ditt mål. Titta bara på det och försök hitta en ljus sida.

    Tips

    Vissa människor säger att tuggummi ökar blodflödet till hjärnan, men du kan se den som en distraktion.
  • Vattenflaskor är också en bra hjälp. Spola bara inte över ditt testblad.
  • Om du inte hittar tävlingar (andra än AMC) i ditt område är det en bra chans att det inte finns något, särskilt i mindre befolkade områden. Dessutom bör dina matte lärare ge dig information om sådana tävlingar (men ändå inte alla har turen att ha en bra högskola matte lärare).
  • Varningar

    Läs frågan två gånger. Så många fel härrör från att misshandla frågan att detta borde vara ett krav.

    Saker du behöver

    • Pennor
    • Kalkylatorer är inte tillåtna de senaste åren
    • För mer avancerade tävlingar kanske du vill ha en linjal, protractor och kompass för komplexa geometriska problem
    • Lucky Math Shirt?
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande