Hur man dekonstruerar en text

Dekonstruktion syftar till att störa för att upptäcka. Genom att dekonstruera en text lär du dig att läsa bortom en texts enkla innehåll och avslöja nya betydelser och sanningar. Dekonstruktion har intellektuella och politiska konsekvenser. Dekonstruering av en text är en gemensam uppgift som ges till litteraturstudenter, litteraturteori, film, kommunikation eller postmodernist tanke.

När dekonstruktion hittar ett nötskal - en säker axiom eller en pithymaxim-själen är att spricka den öppna och störa denna lugna - John D Caputo.

Steg

  1. Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 1
1. Leta efter antagandena. En artikel med titeln "Hur man dekonstruerar en text" antagligen antar en text kan dekonstrueras, och också att den dekonstruktionen kan beskrivas på ett systematiskt sätt som gäller för alla texter på samma sätt. Ingen av dessa antaganden kan vara sanna. Leta efter vilka antaganden som författaren gör det redan förspänner tolkningen av betydelserna texten diskuterar.
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 2
    2. Leta efter spänningen mellan andan och texten i texten. En text är sällan helt framgångsrik för att förmedla författarens anda, medan texten i texten är alltid tvetydig om den avsedda betydelsen.Anden bakom titeln "Hur man dekonstruerar en text" är en av hjälpsamheten: Men trots denna optimism kan dekonstruktion vara ett svårt koncept att förstå, medan "hur TOS" också är berömda för att vara otillräcklig, ofullständig, vilseledande - en en- Storlek passar all lösning som sällan passar till ett enda sammanhang. Det finns potentiellt en direkt motsägelse och spänning här mellan vad författaren avser och vad texten slutar säga. Sådana avkopplingar kan leda till felinterpretationer, till en bokstavlig översättning av meningen, vilken antar automatiskt är en falsk tolkning. Sådan separation mellan textens anda och själva texten är oundvikliga i någon text, men avslöjar dem bemyndigar läsaren och undviker fallgropet av en text som bokstavligen faller i förfall, till en nästan evig misstolkning. På samma sätt är en text ett försök att "författarens" verklighet, och det är en spänning som oundvikligen kommer med det.
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 3
    3. Tänk på de dynamiska och statiska elementen i mening:- Ett sätt att närma sig betydelser av text är att inse att vi konstruerar betydelser i våra huvuden dynamiskt - de är föremål för ständig revision, förlängning, refutation, kvalifikation eller sammanfattning i våra huvuden. En fysisk text å andra sidan har en statisk karaktär, även om författaren försöker återskapa de dynamiska elementen i en tankeprocess. Som ett projekt för att konstruera mening, måste en mening eller stycke så småningom sluta, medan en tankeprocess potentiellt kan fortsätta oändligt i att utveckla eller modifiera betydelser. En text konstruerar en verklighet, en författare och till och med en läsare som oundvikligen är bedrägliga, eftersom de på många sätt är döda i jämförelse med det som de pekar på. Sammanfattningsvis är människor levande, texter är döda, men en text ger illusionen av livet, men det är oundvikligen förlorat i processen - dekonstruktion försöker fylla i detta gap genom att klara hur texten kommer till liv genom läsarens tolkning och genom författarens manipuleringar.
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 4
    4. Tänk på hur texten görs irrelevant. Föreställ dig en främling landad på jorden. Det enda faktum att vara en utlänning skulle medföra stor granskning och lärande, även om utlänningen skulle se och prata exakt som oss. Genom att se hur en text görs irrelevant, vänder vi texten till ett främmande föremål, och därigenom medföra en intensifierad nivå av granskning. Störa för att upptäcka. I stället för att ta hänsyn till texten för givet, försöker vi hitta gränserna för mening som är inbyggd i texten, den punkt som den blir främmande för oss, och därmed upptäcker vi något nytt om det.
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 5
    5. Tänk på de enskilda elementen i texten. Detta är ofta det första steget i dekonstruktion, men det kan vara vilseledande, eftersom det föreslår mening är summan av separata delar och inte något mer än summan av delarna. Tänk på hur texten använder olika typer av ord, substantiv, verb, adverb etc. En text som beskriver världen med Verbs konstruerar en annan typ av värld (existential) än en som fokuserar på substantiv (essentialistiska / positivistiska) eller adjektiv (relativist). På samma sätt, en text som använder verb som "verkar", "verkar" eller "fundera" ge en annan känsla av verklighet än en som använder verb som "är", "skapar", "bevisar" etc. I dekonstruktionsprojektet är varje enskild ord en hypotes om världen, inte ett faktumtillstånd och återspeglar så mycket om författaren och till och med läsaren än om "världen där ute". Dekonstruktion syftar till att göra dessa hypoteser synliga.
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 6
    6. Leta efter puns och ord med dubbel mening. Läs din text långsamt och metodiskt. Antag inte att en förstklassig läsning kommer att ge dig en texts mening. Istället, lös att gräva djupt i varje ord eller fras. Cirkla något ord som kan ha flera betydelser eller som leder till en pun eller skämt. Läs någon mening med en dubbel mening och försök att hålla båda betydelserna i ditt huvud samtidigt. Använd din ordbok för att styra dig när du upptäcker de flera betydelserna i en text. Fråga dig själv:
  • Har det här ordet några andra definitioner förutom standard, antagen definition? Till exempel ordet "Start" kan betyda "att börja." Det kan också betyda "att bli skrynklig." Meningen "Han började när han hörde pistolen" kan innebära att mannen började en åtgärd på Gunshot (som att börja en tävling). Men det kan också innebära att mannen blev skrynklig och rädd på skottet. Försök att hålla båda betydelserna av "Start" i ditt huvud medan du läser.
  • Är det här ordet etymologiskt relaterat till andra ord i texten? Till exempel orden "inspiration" och "konspiration" är båda relaterade till det latinska rotordet "spirae," vilket betyder andetag. Hjälper den här historien du hittar ytterligare mening i dessa ord?
  • Låter ordet som ett annat ord eller fras som är helt orelaterat med det? Till exempel ordet "Ryska" är inte etymologiskt relaterad till "rusa in" på något sätt. Men eftersom dessa ord låter mycket lika, kan en läsare ansluta dem på överraskande sätt, vilket leder till ytterligare betydelse i en text.
  • Är detta ord som används på ett annat sätt någon annanstans i texten, och hur kan de vara relaterade? Till exempel, kanske ordet "konst" används i ett kapitel för att referera till en målning och "Konst" används i ett annat kapitel för att hänvisa till en person. Hur är "konst" och "Konst" lika? Hur skiljer de sig åt?
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 7
    7. Jakt efter förbisedda förklaringar eller definitioner. Dekonstruktion uppmanar en läsare att motstå den allmänna, vanliga betydelsen av en text, även känd som "privilegierad" Betydelse av en text. Tänk om ett ord, fras eller text kan ha alternativa förklaringar som ignoreras av många läsare. Finns det alternativa eller minoritetsperspektiv som inte har fått sina förfallna? Försök att exponera okonventionella idéer och möjligheter när du läser. Fråga dig själv:
  • Vad är okonventionellt eller konstigt om texten? Finns det några traditioner som texten är flouting? Dessa traditioner kan vara litterära (som att använda en okonventionell struktur) eller politisk (som att bo i ett feministiskt perspektiv).
  • Hur skulle denna text vara annorlunda om den hade blivit berättad från en annan karaktärs perspektiv? Detta är en särskilt bra fråga att fråga om berättaren är en vit heterosexuell man och det finns mindre karaktärer som belyser minoritetsidentiteter. Vad händer om den här texten hade tagit upp en kvinnas perspektiv, en person av färg eller någon som är queer?
  • Vilken ideologi stöds av texten? Verkar texten undertrycka andra ideologier? Till exempel, kanske stöder texten ängsligt västerländsk imperialism. Finns det något som texten lämnar för att stärka sin imperialistiska position?
  • Vad är textens förhållande till till synes universella sanningar? Dekonstruktion motstår tanken att det finns en enda sanning att förklara livet och språket. Texten motstår dessa falska sanningar också? Till exempel är en allmänt accepterad sanning det "Människor ska följa sina samvete." Kanske argumenterar en text att människors samvete är bristfälliga och den moralen bör sökas någon annanstans.
  • Vilka hierarkier finns i texten? Vem har makten? Finns det något sätt som texten vred hierarkier? Kan du vända hierarkier genom din läsning?
  • Vilka ord kan författaren valt men valde inte? Finns det några luckor eller sprickor i texten som du kan urskilja?
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 8
    8. Skjut tillbaka mot författarens auktoritet. Motstå frestelsen att se till författaren till en text som den singulära experten på meningen med en given text. Berätta för dig själv att dina egna läsningar, idéer, översättningar och även dina misreadings är lika meningsfulla som författarens tolkning av sitt eget arbete. Läsningsakten är kreativ, inte passiv: Du bör inte skjuta upp till någon enda auktoritativ förklaring till en texts mening.
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 9
    9. Omfamna tvetydighet, lekfullhet och motsägelser. Dekonstruktion motstår idén att språk följer en enkel formel som det skapar mening. Istället är språk konstigt, roligt, störande och paradoxalt. Berätta för dig själv att dekonstruktion inte innebär att hitta "En sann mening" av ett litteraturarbete. Du kan upptäcka att en text betyder två motsatta saker samtidigt. Det betyder inte att texten är fel eller att du har felat texten: Titta på texten som att presentera en mångfald av sanningar. Förvänta dig att hitta skämt, lekfulla puns, störande idéer och paradoxer när du dekonstruerar en text.
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text steg 10
    10. Undersök texten i en annan order. Texter läses vanligtvis från början till slut. Men den typen av linjärt tänkande kan dölja andra dolda betydelser inom texten, såsom överraskande förbindelser, dubbelsidiga, och puns. Tänk på att störa en linjär läsning av en text genom att skumma genom den bakåt, hoppa runt från kapitel till kapitel och läsa vissa fraser och meningar i isolering. Att läsa en text på ett olinjärt sätt kan ge den till livet på nya och oväntade sätt.
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 11
    11. Motstå västerländska kulturbinarier. Dekonstruktion hävdar att språk innehåller politiska påståenden som döljer sin egen politik: Med andra ord, som till synes "enkel" Språk är en mask för skadliga och godtyckliga kraftstrukturer. Ett av de tydligaste sätten som dessa kraftdynamik spelar ut på språk är genom ett system av västerländska kulturbinarier (eller motsatser) som skapar problematiska hierarkier. Dekonstruktion kan hjälpa till att göra synliga vissa problematiska osynliga antaganden i språk och kultur. För att dekonstruera en text, lära dig hur du kommer bortom ett förenklat binaries system som kultur skapar och det språket kan försöka upprätthålla. Försök att se var det finns gråttoner, där synliga motsatser är faktiskt mycket nära besläktade, eller där "överlägsen" Sidan av det binära systemet kan faktiskt vara sämre. Dessa binärer inkluderar följande:
  • Män vs. Kvinnor (eller maskulin vs. feminin)
  • Kultur vs. Natur
  • Soul / Mind vs. Kropp
  • Orsak vs. Känsla
  • Vita människor vs. Icke-vita
  • Vuxen vs. Barn
  • "Bra" Litteratur (som Shakespeare) vs. "Dålig" Litteratur (som en romansk roman)
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text steg 12
    12. Applicera dekonstruktion till någon text. Om du dekonstruerar en text för en skoluppgift, kommer du förmodligen att tillämpa den här metoden till en litterär text som en dikt, spela, novell eller roman. Dekonstruktion kan dock tillämpas på vilken text som helst eller någon talhandling. Filmer, annonser, politiska tal, hur-till artiklar, och skyltar kan alla dekonstrueras också. Titta på världen runt dig som en av djupt meningsfull text som du har befogenhet att avkoda om du tar tid.
  • Bild med titeln Dekonstruera ett text Steg 13
    13. Destillera dina observationer till ett krav. Om du dekonstruerar en text som en del av ett uppdrag, kanske du måste skriva upp dina resultat. Detta kan vara en svår uppgift eftersom akademiska papper måste vara tydliga, organiserade och avgörande, medan en dekonstruerad text är förvirrande, tvetydig, paradoxal och oordning. Ändå kan du fortfarande skapa ett sammanhängande argument ur en dekonstruerad text. För att göra det, överväga att använda följande meningsstrukturer för att börja organisera ditt tänkande:
  • "Även om texten verkar argumentera X, visar min läsning att texten också argumenterar."
  • "Texten tillåter en läsare att förstå att det binaristiska förhållandet mellan A och B är problematiskt på följande sätt . . ."
  • "Texten skapar en överraskande förbindelse mellan P och Q genom användning av puns och dolda skämt. Detta är meningsfullt eftersom . . ."
  • Tips

    Ställ ut för att upptäcka något överraskande om texten, som överraskar dig. Chansen är att du kommer att ha använt "deconstruction" för att komma fram till denna synvinkel. Sedan återkommer dina steg.
  • Förstå att alla axiom om världen bryter mot partiella realiteter. Om du tar en kopp och tittar på kanten längs toppen i ett horisontellt plan, verkar kanten som en rak linje. Vrid koppen till en annan dimension och den raka linjen visas som en cirkel. Vilket är mer korrekt? Som i slutändan är problemet eller begränsningen av kunskap. Språk beskriver inte vad som är - det är det som är korrekt. Språk sätter ut för att beskriva "mer". Och "Mores" och "Lesses" av vår tanke är exakt de saker som stoppar oss att se verkligheten. Det vi ser är "förändring", som uppträder och försvinner, medan för "verklighet", allt vad är det ingen förändring och ingen som uppträder och försvinner. 
  • Ha en utmärkt ordbok i närheten. Dekonstruering av en text innebär ofta att man förstår etymologies (eller ursprung) av ord såväl som de flera betydelserna ett ord kan bära. Du måste gå utöver ytan betydelser och allmänna förklaringar. Det innebär att ha en detaljerad, exakt ordbok till hands är väsentlig. Om du läser en text på engelska, Oxford engelska ordbok är förmodligen din bästa satsning.
  • Varningar

    Den enda faran tänker att du vet vilken dekonstruktion är. Genom att försöka gå utöver utseendet eller strukturen i text är dekonstruktion mer som en pekare till en möjlig destination än en fullständig beskrivning av destinationen. Vi vet helt enkelt inte vad vi kommer att upptäcka innan vi utför en dekonstruktion. I den meningen flyttar vi från en mörkplats till ett ljusställe. Men omvänt, när det gäller betydelsen av en text, flyttar vi från en ljusplats till en plats för mörkret. Detta är bäst sammanfattad som att säga "Vi kommer att veta något av det som vi inte vet".
  • Medan jag hoppas några av dessa punkter och kommentarer i det här "hur också.."är användbara, de ger dig bara en lins på dekonstruktion. Syfte att upptäcka ännu fler linser.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande