Hur man citerar källor

När du omformulerar eller citerar information från en annan källa i ett forskningspapper, uppsats eller annat skriftligt arbete, citerar den ursprungliga källan till informationen. Annars tror dina läsare att du försöker skicka denna information som din ursprungliga tanke. Korrekt citat lägger till trovärdighet till ditt arbete och ger bevis för att stödja några argument du gör. Ditt citat ger också dina läsare möjlighet att ytterligare utforska ämnet för ditt arbete på egen hand.

Steg

In-Text, MLA och Chicago Citation Hjälp

Prov MLA-citatlista

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

APA och turbisk citat hjälp

Prov APA-citatlista

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Prov turbisk citatlista

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Metod 1 av 3:
Samla information om dina källor
  1. Bild med titeln CITE-källor Steg 1
1. Bestäm vilken citatstil du behöver använda. Det finns flera olika citationstilar som används i olika forskningsområden. Fråga din instruktör eller handledare vilken stil som ska användas för ditt projekt. De vanligaste stilarna som används i akademiskt skrivande är Modern Language Association (MLA), American Psychological Association (APA), och chicago stilar. Du kan komma åt guiden för varje stil online, eller kolla in det av ditt lokala bibliotek.
  • Generellt har du fulla citat listade i slutet av ditt papper. Citationslistan kan kallas en referenslista, bibliografi eller som anges, beroende på vilken typ av citatstil du använder.
  • Inom ditt papper, använd in-text citat för att signalera att materialet som föregår citatet inte är ditt ursprungliga arbete. In-text-citatet tillåter din läsare att hitta den fullständiga citatet i slutet av ditt papper. In-text citat kan använda den in-line parentesiska fotnoten eller slutnotstilen.
  • Bild med titeln CITE-källor Steg 2
    2. Identifiera författaren och titeln för varje källa. För varje källa du planerar att använda i ditt forskningspapper, skriv ner författaren och titeln. Om det finns Flera författare, Skriv dem ner i samma ordning som de visas på titelsidan i en bok, eller i bylinjen av en artikel.

    Dricks: Spara tid och minska risken för fel genom att göra ett foto eller skärmdump på titelsidan eller början av artikeln som tydligt visar författaren och titeln.

  • Bild med titeln CITE-källor Steg 3
    3. Skriv ner publikationsinformation för varje källa. Leta efter datumet Källan publicerades, liksom namn och plats för utgivaren. För akademiska tidskrifter och referensvolymer kan du också behöva information om upplagan, volymen eller utgåvan.
  • För en utskriftskälla, hitta publikationsinformationen på baksidan av titelsidan. Leta efter upphovsrättsinformationen. I utskriftstidningar och tidskrifter visas den här informationen typiskt på samma sida som innehållsförteckningen eller på den sida som listar den periodiska personalen.
  • För artiklar på nätet, använd det datum som visas i själva artikeln - inte upphovsrättsdatum för webbplatsen. För att identifiera utgivaren av webbplatsen, leta efter en "handla om" sida. Du kan också hitta den här informationen längst ner på hemsidan.
  • Om du citerar en artikel som visas i en tidning eller tidskrift, skriv ner de sidor som artikeln visas.
  • Bild med titeln CITE-källor Steg 4
    4. Kopiera direkta webbadresser för online-källor och registrera datum för åtkomst. Alla citationstiler kräver en direktadress, eller permalink, För någon källa som du hittade online. Eftersom information på Internet kan ändras eller uppdateras, vill de flesta citationstiler också att du lämnar det datum du senast nått.
  • Om du har nått en vetenskaplig artikel från en online databas, Det kan ha en digital objektidentifierare (DOI). Använd det här numret istället för en URL.
  • Dricks: Dubbelkontrollera dina online-källor dagen innan du vrider ditt papper. På det sättet om något har flyttat eller ändrat kan du se till att du har den senaste informationen. Använd det datumet som ditt datum för åtkomst i ditt citat.

    Metod 2 av 3:
    Placera i-text citat
    1. Bild med titeln CITE-källor Steg 5
    1. Citera omedelbart efter att du kan parafrasera eller citera källmaterial. För de flesta citationstiler går din in-text-citat i slutet av meningen där det parafraserade eller citerade materialet används. Parentetiska citat kommer vanligtvis före menyns avslutande skiljetecken, medan fotnot superscript-nummer kommer efter.

    Notera: För vissa citationstiler som använder fotnoter eller slutnoter visas superscript-numret omedelbart efter det parafraserade eller citerade materialet, snarare än i slutet av meningen. Kontakta guiden för den citatstil du använder för att se till.

  • Bild med titeln CITE-källor Steg 6
    2. Använd författardatum parentetiska citat i Apa. För att citera parafraserat material i texten i ditt papper, lägg författarens efternamn i parentes i slutet av meningen där parafrasen visas. Placera ett komma efter författarens namn, skriv sedan på året. Källan publicerades. Placera perioden som slutar meningen efter det att parenteserna stängt.
  • Om du inkluderar författarens namn i din text, lägg år i parentes omedelbart efter deras namn. Till exempel: Allison (1987) visade att lämna marken i SOD ökar jordens organiska substans med 15 procent på 10 år.
  • Om du citerar källan direkt, inkludera sidnumret i den här parterniska citatet i In-Text. Till exempel: Allison (1987) hävdade det "Att lämna marken i SOD ökar jordens organiska substans med 15 procent på 10 år" (s. 45).
  • Exempel: Att lämna marken i SOD ökar jordens organiska substans med 15 procent på 10 år (Allison, 1987).

  • Bild med titeln CITE-källor Steg 7
    3. Infoga fotnoter för Chicago Style In-Text citat. Chicago stil använder fotnoter som innehåller samma information som den fullständiga bibliografiska citatet, med olika skiljetecken. Placera ett superscriptnummer i slutet av meningen där det parafraserade eller citerade materialet uppträder, efter avslutad skiljetecken.
  • Generellt kommer du att separera elementen i citatet med kommatecken i stället för perioder. Publikationsinformation är vanligtvis avstängd inom parentes. Den enda perioden i en fotnot för chicago-stil inträffar i slutet. Till exempel: Kent Portney, Tar hållbara städer på allvar (Cambridge: MIT Press, 2003).
  • Exempel: Att lämna marken i SOD ökar jordens organiska substans med 15 procent på 10 år.

  • Bild med titeln CITE-källor Steg 8
    4. Inkludera författarens namn och sidnummer för MLA i-text citat. MLA använder parentesiska citat i kroppen av ditt arbete. I de flesta fall ger du författarens namn och sidnumret där materialet uppträder, utan ingående interviderande skiljetecken.
  • Om källan du citerar inte har en författare, använd en förkortad version av titeln istället. Använd tillräckligt med titeln som din läsare enkelt kan hitta den fullständiga referensinmatningen i dina nämnda verk. Sätt titeln i citattecken. Till exempel, om du skapade en parentesistisk citat för en källa som heter "Tar hållbara städer på allvar," Och det hade inte en författare, du kan använda: ("Hållbara städer" 57).
  • Exempel: Att lämna marken i SOD ökar jordens organiska substans med 15 procent på 10 år (Alison 45).

    Metod 3 av 3:
    Skriv en referenspost
    1. Bild med titeln CITE-källor Steg 9
    1. Börja med författarens namn. I nästan alla citationstiler börjar referensposten med författarens efternamn. Om det finns flera författare, inkludera dem alla i din referenspost i den ordning de visas på titelsidan i en bok eller en bokstav av en artikel.
    • Det vanligaste formatet för författarens namn är att placera efternamnet först, följt av ett komma, då förnamnet. Vanligtvis stänger du den här delen av referensposten med en period. Till exempel: Hawking, Stephen.
    • För vissa citationstiler, till exempel APA-stil, inkluderar bara författarens första inledande i din referenspost, snarare än deras fulla förnamn. Till exempel: Hawking, s. W.
    • Om du citerar ett arbete med tre eller flera författare i MLA eller APA, eller en med mer än 10 författare i Chicago-stil, måste du citera med citera med "et al." I stället för att lista alla författare.
  • Bild med titeln CITE-källor Steg 10
    2. Ge år för publicering för APA-referensposter. För de flesta citationstiler är källans titel nästa del av referensposten. Men för APA, placerades källan i parentes efter namnet på författaren. Sätt en period efter stängning av parentes.
  • Till exempel: Hawking, s. W. (1998).
  • För vissa källor, som tidskrifter och tidningar, behöver du ett mer specifikt datum. Skriv året först, följt av ett komma. Skriv sedan den månad och dag som artikeln publicerades. Till exempel: Hawking, s. W. (2005, juli).
  • Bild med titeln CITE-källor Steg 11
    3. Lista titeln på källan med lämplig formatering. Det sätt på vilket en källtitel är formaterad beror på den citatstil du använder såväl som typen av media källan är. Titlar för kortare källor, som tidskrift och tidskriftsartiklar, placeras vanligtvis i citat. Boktitlar är vanligtvis kursiv. Titeln följs typiskt av en period. Om titeln visas i citat, kommer perioden före stängningsnoteringsmärken.
  • Journal Artikel Exempel: Hawking, Stephen. "Informationsförlust i svarta hål." Fysisk granskning, Juli 2005.
  • De flesta citationstilar kräver titlar i titlet, vilket innebär att alla substantiv, pronomen, verb och adverb är aktiverade. Till exempel: Hawking, Stephen. En kort historia av tid.
  • APA-stil använder mening-fallet för titlar, vilket endast kapitaliserar det första ordet och alla korrekta pronomen. Till exempel: Hawking, s. W. (1998). En kort historia av tid.
  • Bild med titeln CITE-källor Steg 12
    4. Inkludera publikationsinformation för källan. Publikationsinformation kan innehålla utgivarens namn, den plats där källan publicerades och (med undantag för APA citat) året källan publicerades. Formatet för denna information varierar mellan citatets stilar.
  • APA Exempel: Hawking, s. W. (1998). En kort historia av tid. New York: Bantam.
  • För utskriftskällor, kallar de flesta stilar för staden och staten där källan publicerades (eller stad och land, för källor som publicerades utanför U.S.) att listas först. Platsen följs typiskt av ett kolon, varefter namnet på utgivaren är listat. Till exempel: Hawking, Stephen. En kort historia av tid. New York: Bantam, 1998.
  • För de flesta citationstiler, har källan publicerats efter namnet på utgivaren. Vanligtvis behövs bara året, men för periodiska publikationer, som tidningar eller tidskrifter, kan du behöva ett mer specifikt datum.
  • Publiceringsåret är vanligtvis upphovsrättsåret. Men för onlinekällor, leta efter ett datum som den specifika artikeln publicerades istället för att använda webbplatsens upphovsrättsår som helhet.
  • Bild med titeln CITE-källor Steg 13
    5. Ge URL och datum för åtkomst till online-källor. Det slutliga elementet i en referenspost är en direkt URL eller permalink där den artikel eller dokument kan hittas, om det var en källa som du har nått online. De flesta stilar kräver också ett datum för åtkomst, eftersom online-innehåll enkelt kan redigeras, uppdateras, flyttas eller raderas.
  • Många vetenskapliga artiklar är tillgängliga via online-databaser. Om du har nått en artikel genom en av dessa databaser, ger du vanligtvis artikelns unika digitala objektidentifieringsnummer (DOI), snarare än en URL. För vissa citationstiler måste du också innehålla namnet på databasen i din referensinmatning.
  • Exempel: Clark, Stuart. "En kort historia av Stephen Hawking: Ett arv av paradox." Ny forskare, 21 mars 2018. https: // Newscientist.com / artikel / mg23731700-100-a-kort-historia-av-stephen-hawking-a-arv-av-paradox /. Åtkomst 2 oktober 2018.

    Tips

    Formatera din referenslista enligt riktlinjerna för den citatstil du använder. För de flesta citationstiler är referenser listade i alfabetisk ordning med författarens efternamn.
  • Vanligen kända fakta kräver inte en citat. Men observationer, slutsatser, åsikter och liknande alla kräver tillskrivning. Om du inte är säker kan du få hjälp från din instruktör eller handledare. När du är i tvivel, ge en citat.
  • Även bokstäver måste citeras om de används i din forskning och skrivning. Kolla upp Hur man citerar bokstäver Om du använder bokstäver i ditt arbete.
  • Om du använder en manual för att undersöka ditt papper måste du veta Hur man citerar manualer.
  • Varningar

    Underlåtenhet att citera källor kan leda till anklagelser om plagiering. Plagiat är ett allvarligt problem som kan få allvarliga konsekvenser i akademiska och professionella inställningar.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande