Hur man bygger nära infraröda skyddsglasögon

Det finns ingen skarp avstängningspunkt där mänskliga ögon slutar arbeta. De flesta kan upptäcka en liten mängd nära infrarött ljus, strax bortom vad vi anser det synliga spektret. För att märka detta måste du filtrera ut det synliga ljuset som vanligtvis dominerar din vision. Allt som krävs är några billiga leveranser och lite tid på hantverksbordet.

Steg

Del 1 av 2:
Gör nära infraröda skyddsglasögon
  1. Bild med titeln Bygg nära infraröda skyddsglasögon Steg 1
1. Förstå dessa skyddsglasögon. Mänsklig vision är mest känslig för ljus med våglängder upp till ca 720 nanometer (rött ljus). Men om du filtrerar ut det här "synlig" Ljus med hjälp av dessa skyddsglasögon kan mänskliga ögon hämta signaler i den närmaste infraröda delen av spektret, upp till ca 1000 nm. Eftersom våra ögon knappt kan upptäcka nära infrarött ljus, kommer skyddsglasögonen bara att fungera i starkt solljus, eller runt en annan stark källa till infrarött ljus. De är inte nattseglasögon, men de kommer att ge dig ett konstigt nytt perspektiv på världen.
  • Bild med titeln Bygg nära Infrared Goggles Steg 2
    2. Hitta hudtäta skyddsglasögon med avtagbara filter. De flesta svets- eller lödglasögon passar hårt runt ögonen och blockerar perifert ljus. Detta är viktigt, eftersom något synligt ljus som kommer runt kanterna kommer att tvätta det infraröda ljuset. Ta bort filtren eller linserna som följer med skyddsglasögonen, eftersom det här blocket är infrarött ljus.
  • Om du bär glasögon, köp svetsglasögon som passar över dem, med ett enda rektangulärt fönster.
  • Bild med titeln Bygg nära infraröda skyddsglasögon Steg 3
    3. Måla skyddsglasögonen svart om det behövs. Detta kommer att minska mängden synligt ljus du kan se medan du bär skyddsglasögonen. Täcka linserna med målarens tejp, så spraya färgglasögonen svart, inifrån och ut. Låt skyddsglasögonen torka mellan de inre och yttre kapporna.
  • Bild med titeln Bygg nära infraröda skyddsglasögon Steg 4
    4. Köp blå och röda belysningsgeler. Dessa scenbelysningsmaterial är ett mycket billigare sätt att blockera synligt ljus än ett specialiserat infrarött fotograferingsfilter. Få ett ark av "Kongo blå" att filtrera ut allt synligt ljus förutom blått. För en renare infraröd upplevelse, köp också ett ark av "Primärröd" Belysande gel att blockera det blåa.
  • Kongo Blue säljs som Rosco 382 eller Lee C181 med två stora märken.
  • Primärröd eller medelstöd är såld som Rosco 27 ​​eller Lee C106.
  • Bildbetat bygger nära infraröda skyddsglasögon Steg 5
    5. Spåra goggle-linserna på belysningsgelerna. Varje lins på dina skyddsglasögon behöver sex lager av Kongo blå och två lager av primärröd. Spåra dessa former på dina lampor av belysningsgeler, med hjälp av dina Goggle-objektiv eller filter som en guide. Skära dem med ett par sax.
  • Om du gör flera skyddsglasögon och inte har tillräckligt med utrymme på ditt belysningsgelark, kan du komma undan med tre blåa lager och ett rött lager per lins.
  • Hantera noggrant och minimera kontakten med gelerna. Repor och olja från fingertopparna kan skada plasten.
  • Bild med titeln Bygg nära infraröda skyddsglasögon Steg 6
    6. Lim belysningsgelerna på insidan av linserna. Detta kan kräva lite trimning. De flera lager av blått kommer att blockera det mesta av det synliga spektrumet, så att dina ögon kan hämta på IR-ljuset som passerar genom. Det röda lagret, om du använder det, kommer det också att blockera blått ljus.
  • Du kanske vill lämna det röda filtret unattached för nu, och se om du gillar skyddsglasögonen bättre med eller utan dem. Om du bara använder blå filter har du enklare tid att se i svagt ljus och märka en större mängd färger.
  • Bild med titeln Bygg nära Infrared Goggles Steg 7
    7. Använd skyddsglasögonen noggrant. Sätt på skyddsglasögon i starkt solljus och titta runt. Himlen ska se mörk, medan träd och buskar blir rosa. Ta bara om du inte stirrar på solen: Trots bristen på smärta kan ultraviolett ljus fortfarande passera genom skyddsglasögonen och skada dina ögon. Skyddsglasögon gör dig mer mottaglig för detta, eftersom de håller dina elever öppna.
  • Om du är orolig för detta, lägger ett lager av glas i skyddsglasögon något skydd, och ett lager av UV-filter (tillgängligt från samma butiker som säljer belysningsgeler) lägger till mer. Även då, ser du direkt på solen, eftersom för mycket infrarött ljus kan orsaka skador.
  • Del 2 av 2:
    Utforska relaterade projekt
    1. Bild med titeln Bygg nära infraröda skyddsglasögon Steg 8
    1. Använd skyddsglasögonen för att dela hemliga meddelanden. Vissa material är liknande färger i normal vision (reflekterar samma spektra av synligt ljus), men beter sig annorlunda i det infraröda spektret. Du kan dra nytta av detta för att dela meddelanden eller konstverk som bara är synliga för personer som bär infraröda skyddsglasögon:
    • Klipp ut rutor av blått och röda filter från dina lampor. Laga de två färgerna för att göra en ogenomskinlig svart barriär som ser transparent genom skyddsglasögonen. Dölj meddelanden bakom barriären.
    • De flesta svarta permanent markörbläck ser fortfarande mörkt i IR-ljus. Hitta en mörk t-shirt eller annan tyg som ser ljus grå genom glasögonen. Rita på den med markören för att göra ett meddelande som blandar med tyget tills du lägger på skyddsglasögonen.
  • Bild med titeln Bygg nära infraröda skyddsglasögon Steg 9
    2. Passera solljus genom ett prisma. Ett liksidigt glasprisma kommer att dela en stark balk av solljus i ett regnbågsmönster. Genom att sätta gogglarna på och av medan du tittar på regnbågen kan du kanske se ett smalt band av infrarött ljus bredvid regnbågens röda stripe. Detta liknar hur infrarött först upptäcktes 1800, av en astronom som heter William Herschel. Eftersom Herschel inte hade de fina skyddsglasögon som du just gjorde, upptäckte han det osynliga infraröda ljuset genom att mäta temperaturen där den föll och uppvärmdes upp en termometer.
  • Bild med titeln Bygg nära Infrared Goggles Steg 10
    3. Vänd en webbkamera i en nattvisningskamera. De flesta webbkameror har ett infrarött cutofffilter fäst över linsytan. Om du demonterar webbkameran och tar bort det här filtret, kommer det att upptäcka infrarött ljus (till kostnaden för lägre bildkvalitet). För att webbkameraen ska fungera på natten behöver det en IR-ficklampa eller annan infraröd ljuskälla, men det här är osynligt för mänsklig vision.
  • Täck linsen med ett Kongoblått filter för att göra webbkameran i en dagsljusinfraröd sensor.
  • Detta fungerar också med de flesta digitalkameror, men demonterar inte dem om du inte har elektronikupplevelse. En kamerans blixtlampa är ansluten till en högspänningskondensator, som kan förbli farlig även när kamerans batteri är borttagen.
  • Tips

    För att hålla dina skyddsglasögon i gott skick, lagra dem i en förseglad behållare för att skydda mot smuts, fukt, värme och ljus. De flesta filter kommer gradvis att försämras från UV-ljusexponering.

    Varningar

    Moderna belysningsgeler är vanligtvis gjorda av färgbelagd PET-plast. Detta är inte farligt för ögonen, men kan producera farliga rök om de utsätts för brand eller extrem värme.

    Saker du behöver

    • Skyddsglasögon (svetsning eller lödglasögon med flyttbara linser fungerar bäst)
    • Lim
    • Sax
    • Teatraliska geler:
    • Kongo Blue (Rosco 382 / Lee C181)
    • Primärröd (Rosco 27 ​​/ Lee C106)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande