Hur man carve ansikten i trä

Oavsett om du planerar att göra stora ansikten eller ge mer definition till små siffror, är det viktigt att lära sig teknikerna för att göra dettalet arbete. Rå trä måste avlägsnas och släppas ut innan det kan huggas. Sedan, skära bort överskottet med en mängd vanliga träskärmverktyg, inklusive mejslar, V-verktyg och knivar. När du har ansiktets grundläggande form, lägg till detaljer som hårsträngar och rynkor för att ge ditt ansikte ytterligare detaljer och djup.

Steg

Del 1 av 3:
Förbereda rå trä för carving
  1. Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 1
1. Hitta en stark bit av trä som är rätt storlek för ditt projekt. Du kan göra ett ansikte ut ur någon bit av trä så länge du kan hitta en bit tillräckligt stor för yourproject. Vissa typer av trä används vanligare än andra. Mjuka, billiga bitar av trä utan mycket korn är bra för nybörjare. När du väl har blivit mer van vid carving, kanske du vill använda starkare, strängare och mer färgstarkt trä.
  • Basswood och Butternut är några typer som vanligtvis används av nybörjare. Du kan ofta hitta dem sålda i premade block.
  • Cottonwood, Black Walnut, och ek är några alternativ populära med erfarna carvers. Dessa skogar är strängare, har ett märkbart korn och används ofta i kommersiella produkter.
  • Woods kommer i olika former och storlekar och kvaliteter. Med rätt verktyg kan du till och med skära ett ansikte i ett oraffinerat stycke av timmer. Du kan hitta träblock lättare att arbeta med först när du övar carving små detaljer som ögon och hår.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 2
    2. Kläm träet på plats eller håll det på plats. Större bitar av trä måste hållas ner till en plan yta så att de inte glider runt när du arbetar. Försök att pinning dem ner till en arbetsbänk med en butiksköpt klämma eller vice. Om du ska arbeta på en liten bit av trä, använd en klämma när du släpper ut det. Du kan sedan hålla den i handen när du huggar ansiktet.
  • Var försiktig med mindre bitar av trä. Håll ett fast grepp på blocket och se till att de carving-verktyg du använder är inte nära din kropp.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 3
    3. Ta bort träet med en dragkniv om ditt trä har yttre bark. Att använda dragkniven, lägg träet på en plan yta. Placera sedan kniven i slutet av träet och medan du griper de 2 handtagen, dra kniven mot dig för att gradvis skrapa bort barken. Mindre, lättare bitar av trä måste klämmas medan du arbetar för att undvika olyckor.
  • Du kan få en Drawknife online eller på de flesta verktygsleveranser.
  • Om du vill undvika att raffinera en bit av trä, leta efter premade träblock. De är tillgängliga i de flesta hantverk och hobbyaffärer och efter att du har tagit dem hemma kan du börja carving dem direkt.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 4
    4. Skiva av den mjuka sapwood under barken med en yxa. Sapwood är vanligtvis en ljus vit eller solbränna. Eftersom det är mjukare än träet under det, måste det tas bort. Börjar vid 1 ände av träet, hugga ner i lövträet. Placera AX-bladet nästan horisontellt mot träet och slog det mot den motsatta änden av trästycket att raka av de delar du behöver ta bort.
  • De flesta bitar av trä kommer att ha en tunn ring av sapwood. Om du tittar på det klippta änden kan du kanske se var den mörkare, hårdare hjärtat börjar. Trä från yngre träd kan ha mer sapwood att ta bort.
  • Om du inte har en yxa, försök använda en carving kniv eller ett annat skarpt redskap
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 5
    5. Kontrollera träet för hål och andra funktioner som kan påverka ditt arbete. Varje bit av trä är unikt, så du är skyldig dig för dig själv för att ge träet en bra inspektion. Ta reda på vilka funktioner som tala med dig och bestämma hur du kommer att integrera dem i din carving. Hål, knutar och stötar är några funktioner som ser mer unika och naturliga när de är införlivade i carvings.
  • Till exempel kan insektshål och missfärgningar göra ett ansikte ser rustikt ut. Ansiktet behöver inte vara perfekt. Dessa imperfektioner kan sluta göra din carving mer engagerande.
  • Du kan försöka att integrera grova fläckar i ett skägg eller näsa, till exempel, vilket ger dessa funktioner konsistens och gör dem mer uppmärksamhet.
  • Del 2 av 3:
    Crafting Ansiktsfunktioner
    1. Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 6
    1. Rita linjer för att ange ansiktets centrum och hårlinje. Oroa dig inte, du kommer att sluta raka av dessa linjer när du går. Välj vilken sida av träet du kommer att skära in i ansiktet. I mitten av trästycket, använd en permanent markör för att rita en linje från hårlinjen till hakan. Avsluta genom att göra en prickad linje från sida till sida över näsan och hårlinjen.
    • Även professionella använder dessa linjer för vägledning. Tänk på att de är uppskattningar. Din carving kommer att utvecklas när du skär bort träet.
    • Om du skär ett träblock, överväg att göra 1 av hörnet kanter din mittlinje. Carving Facial-funktionerna ut ur en skarp kant är lättare än att göra den på en plan yta.
    • Håll din markör praktisk, speciellt om du är nybörjare. Använd det när det är nödvändigt för att skissera funktioner innan du skyddar dem. Detta kan vara praktiskt för att skära små detaljer som ögon.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 7
    2. Göra skåror under pannan och näsens botten. För en ansiktsskärning utan kropp är ett enkelt sätt att skissera näsan genom att placera brownacken ⅓ av vägen ner i mittlinjen och näsens botten ⅔ av vägen ner. På varje ställe, gör en V-formad skärning med en snidkniv eller hammare och mejsel. Gör detta genom att skära ner diagonalt och sedan träffa den första snittet med en andra skär från motsatt sida, som bildar bokstaven V.
  • Planera att göra skårorna om ⅓ av den bredd du vill ha det färdiga ansiktet att vara.
  • Börja små med V-skärningarna. Upprepa skärningarna och skrapa bort överskottet för att bredda skårorna.
  • En snidkniv är bra för små träblock. När du skär större bitar kan du hitta en hammare och mejsel som är effektivare.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 8
    3. Skära runt näsan med en kniv för att avsluta att beskriva den. Gör små, diagonala skär upp från ändarna av bottenklassen. Förlänga dessa nedskärningar till ungefär halvvägs mellan mittlinjen och där du planerar på sidan av ansiktet som börjar. Sedan klippa diagonalt tillbaka mot mitten av näsan och upp till pannan.
  • Använd en snidkniv eller gouge för att ta bort överskottet runt och längs näsan. Raka bort trä mellan näsan och sidan av ansiktet för att lägga till detaljer som kinder.
  • Formningsfunktioner Korrekt kan vara lite knepigt tills du är bekant med ansikts proportioner. Ta lite tid att observera människor och bilder för att få en exakt uppfattning om hur näsan ska se.
  • Arbeta långsamt. Du kan alltid ta bort överskott, men du kan inte vända misstag. Eventuella misstag du behöver vara täckt, till exempel genom att fördjupa eller på kvällen.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 9
    4. Skapa munnen genom att beskriva läpparna med ett V-verktyg. Placera munnen om ⅓ av vägen mellan näsan och hakan. Spåra denna del med en markör är ofta mycket hjälpsam. När du är redo, använd ett V-verktyg eller gouge för att skära direkt i de linjer du spårade. Använd sedan en kniv för att raka bort det överflödiga träet runt munnen för att lägga till definitionen på läpparna och hakan.
  • Många träbehållare gör ansikten med tjocka mustasch. Mustasch är ofta lättare att planera och skära än läppar. Linjerna för mustaschen börjar vanligtvis bredvid näsborrarna, kurva ner till hakans övre del, kom tillbaka för att träffas ovanför den övre läppen.
  • Ett V-verktyg är ett praktiskt verktyg som används för att göra snabba V-sänkningar, vilket ger ansiktsdrag mycket omedelbar definition. De kommer i olika storlekar och kan hittas online eller på vissa hantverksleveranser. Om du inte har en, kan du också fortsätta använda en kniv eller mejsel.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä steg 10
    5. Smidiga ögonuttag och skissera ögonen med ett V-verktyg. Innan du påbörjar ögonkonturerna, platta ut området runt näsens topp och brownack efter behov med en snidkniv. Då, börja ögonen precis bredvid näsbroen. Göra 2 böjda linjer för att skapa mandelformade ögon som slutar ⅔ av vägen mot ansiktets sida. Avsluta designen genom att skära en cirkel i varje öga för att skapa eleverna.
  • Du kan lägga till definition på detta område genom att lägga till några extra linjer. Använd till exempel V-verktyget för att göra en annan linje under ögatets nedre kant, som definierar det nedre ögonlocket.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 11
    6. Gör skåror i sidan av träet för öron om det behövs. Vänd träblocket över på sin sida och gör V-sänkningar med ett V-verktyg för att skissera öronen. Håll dessa nedskärningar med ögonen och näsens botten. En tumregel för realistiska öron gör dem proportionella mot näsan, så använd de ursprungliga näsan som du gjorde som riktlinje.
  • Kom ihåg att när människor tittar på ansiktet framifrån, ser de bara framkanten av varje öre. Ett par skåror är tillräckligt för att skapa öratformen. Du behöver inte spendera mycket tid att göra detaljerade öron.
  • Vissa träbehållare kan avstå öronen eller välja att täcka dem med långt hår. Om det här är en del av din design kan du lämna öronen utan problem.
  • Del 3 av 3:
    Detaljerar ansiktet
    1. Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 12
    1. Carve linjer inuti munnen och på ansiktshår för att lägga till detaljer. Beroende på din design kan mängden detaljer som du behöver göra till den nedre delen av ansiktet variera. Du kan använda V-verktyget för att spåra en linje över munnen och differentiera läpparna. Om din carving har ett skägg eller mustasch, använd V-verktyget för att lägga till volym genom carving linjer som går från näsan och munen ner mot hakan.
    • Släta ut hakområdet efter behov innan du lägger till den fina detaljerna. Till exempel, se till att det nedre hakan och skäggområdet ligger under mustaschen. Raka trä från det nedre området innan du lägger till fina detaljer.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 13
    2. Runt kanterna från toppen av träet för att bilda huvudet. När du avrundar ansiktets form, kom ihåg dina planer för håret. Mät ut hur mycket trä du behöver lämna över hårlinjen för att skära vilken frisyr du planerar att ge ansiktet. Använd en kniv eller mejsel, skära bort överskott av träet från toppen av ditt stycke tills det handlar om nivå med öronen.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 14
    3. Klipp linjer i håret med ett V-verktyg för att ge det djup. Att skapa hår liknar detaljerade skägg och mustasch. Det första steget är att fortsätta avlägsna överskott tills du har en allmän form för frisyren. Använd sedan dina carving-verktyg för att göra en serie små, vertikala linjer som löper från huvudet till toppen av håret, som bildar några enskilda hårsträngar.
  • Håret behöver inte vara super långt eller detaljerat. Du kan lägga till några rader ovanför hårlinjen för att indikera att håret existerar, eller du kan arbeta hela vägen upp till toppen av din trädel.
  • Du kan lägga till linjer runt öronen och nerför sidan av träblocket för att indikera långt hår.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 15
    4. Avsluta ansiktet med mindre detaljer som rynkor och ögonbryn. Kolla över din bit för att se var du behöver fördjupa befintliga linjer och lägga till mer information. Skrapa bort eventuellt överskott av trä efter behov med en kniv eller mejsel, använd sedan ett V-verktyg eller Gouge för att skapa mindre linjer. Till exempel, lägg till små märken runt ögonen och vågiga linjer i pannan för att ange ålder.
  • Ögonbryn görs på samma sätt som andra typer av hår. Ange dem genom att använda V-verktyget för att skära några rader upp från ögat.
  • Kolla över hela din bit innan du är klar. Leta efter några ställen där du kan förbättra ansiktets definition. Du kan behöva gå över det några gånger innan det ser hur du förutspådde.
  • Bild med titeln Carve Faces i trä Steg 16
    5. Sand träet slät om du vill eliminera grova kanter. Vissa människor gillar det grova utseendet på en färdig träsnideri, så slipning är inte en skyldighet. Om du väljer att sanda det, få en bit av 220-grit sandpapper och gnugga det lätt. Detta kommer att ta bort splinter så att du inte behöver oroa dig för att pricka fingrarna när du njuter av ditt färdiga stycke.
  • V-Verktyg och Gouges kan lämna några skarpa kanter, så var uppmärksam på de områden du skär med dem. Slita av skarpa kanter runt nedskärningarna för att ge ansiktet en mjukare, mer naturligt utseende.
  • Tips

    Att skapa realistiska ansikten, studera! Titta på ansikten i bilder eller ritningar som de i anatomi böcker.
  • Du kan hitta mönster som visar dig hur man arbetar ett ansikte. Sök efter mönster online eller bläddra igenom några träsnideries tidskrifter.
  • Få kreativitet! Om du vill lägga till färg till ditt arbete, applicera lite akrylfärg. Du kan också applicera brunt vax med en borste för att ge din bit en mer rustik, skogston.
  • En klar kapptätning kan sprutas över ansiktet för att skydda den. Om din träsnideri kan utsättas för vatten, täta det för att skydda det.
  • Varningar

    Med hjälp av skarpa carving-verktyg som knivar och sågar kan vara farliga. Bär en handske för att skydda din hand från skarpa kanter.

    Saker du behöver

    • Trä logg eller block
    • Carving kniv eller hammare och mejsel
    • V-verktyg
    • Gouges
    • 220-grit sandpapper
    • Klämma
    • Drawknife for Raw Wood
    • Yxa för rå trä
    • Hammare
    • Mejsel
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande