Hur man fiskar

Oavsett om du vill spendera tid med vänner och familj eller fånga middag, är fisket ett bra sätt att njuta av utomhus. Vattnet har en mängd olika livfulla fisk för att du ska rulla in. För att börja fiska, planera din resa bra. Samla ditt redskap och välj en bra plats i timmarna när fisken är mest aktiv. Sedan, kasta och rulla i din linje för att ta med ditt trofépris. Du kan sedan släppa fisken tillbaka i vattnet om du vill eller fånga den för att hålla och ta med hem.

Steg

Del 1 av 4:
Välja en fiskeplats
  1. Bild med titeln fisk steg 1
1. Gå till en välfylld sjö, flod eller damm i ditt område. Välj en plats du inte har något emot att bo på i flera timmar. Alla typer av olika fisk lever i offentliga sjöar, floder och dammar, så du kan alltid hitta något bra att fånga. Fisken kommer nära stranden på våren och hösten när de förbereder sig för vintern. På sommaren tenderar de att vara i djupare vatten, så ta en båt ut från stranden.F
  • Avskilda fläckar runt dammar eller leves utanför staden är bra satsningar. Se till att du inte korsar privat egendom eller fiske på ett ställe som inte tillåter det. Var noga med att inte trampa växter längs stranden.
  • Om du bor på kusten, överväga havsfiske. Om du får ett separat havsfiske-licens och stavar och bete för den specifika fisken du vill fånga, är det samma som sötvattenfiske.

Dricks: Många kommunala parker lager fisk i dammar som är tillgängliga för alla. Kolla med din lokala fisk- och vildmarksavdelning för strumpdatum. Dessa sporter är bra för nybörjare, men många använder dem.

  • Bild med titeln fisk steg 2
    2. Ta reda på vilken typ av fisk som är vanliga i närliggande fiskeplatser. Många tidningar har lokala fiskerapporter som listar fiskehål och vilken fisk biter där. Du kan också fråga om att fiskaffärer, marinor och campingförsörjningsaffärer för tips. Det finns så många typer av fisk som kommer igång kan känna sig lite överväldigande först, så välj en typ av fisk att fokusera på. Bas, crappies, sunfish, bluegills och havskatt är några sorter som är relativt lätta för nybörjare att rulla in.
  • Havskatt är vanliga över hela dig.S., till exempel. Leta efter områden med djupt vatten runt stora bäckar och floder. Gå till dem på våren och faller för att få en fisk som gör en god måltid stekt och serveras vid ditt bord.
  • Bild med titeln fisk steg 3
    3. Sök ut en specifik trofé eller matfisk som du vill fånga. Om du vill fånga en blå marlin, kommer du att behöva gå ut på havet. Ta lite tid att läsa upp den typ av fisk du vill fånga, där de bor, och vilken typ av bete du behöver lyckas. Fiskpopulationer förändras från område till område och från sötvatten till saltvatten. Ibland måste du planera en resa för att få det du vill, men det är en chans att se något nytt!
  • Gå till de stora sjöarna i U.S. För en mängd sötvattenfisk, till exempel. Walleyes och Northern Pikes är några populära fångster. Ställ in på stranden och kasta din linje.
  • I södra dig.S., garn och bowfins bor i träskiga områden. Flounder och abborre är ett par vanliga fångster för att sikta på det där.
  • Den nordvästra delen av U.S. har mycket regnbågeöring för bra äta eller trofé foton för att visa dina vänner. Crappie, Walleye och bas är också ganska vanliga och lätt att fånga där.
  • Om du är osäker på vilken fisk som är i en vattenkropp, kasta i några matskrot och vänta. Se vilken fisk som kommer till ytan. Att identifiera fisken är knepig när du börjar eftersom du inte vet hur olika fisk beter sig, men det är något du kan lära dig genom att fiska ofta.
  • Bild med titeln fisk steg 4
    4. Fisk på platser nära djupt vatten eller rörliga strömmar. Mest stora fisk spenderar dagarna i djupare vatten och kommer till grunda områden för att mata. De spenderar inte mycket tid på att simma runt dessa grunda områden. De gillar inte att simma mot starka strömmar, så parkera dig själv i slutet av en. Håll ögonen på fiskaktivitet, som bubblor, stänk eller till och med flockar av hungriga fåglar.
  • Fisk går där maten är. Leta efter fläckar med vass, loggar och stenar, särskilt nära plötsliga drop-offs. Dessa platser ger också gott om omslag för tider när fisken känner sig hotad.
  • Om du ser strömmar av vatten, leta efter fläckar där de snabbare och långsammande strömmarna möts. Fisken sitter vanligtvis ut under dessa fläckar för att fånga matdrift på strömmarna.
  • Bild med titeln fisk steg 5
    5. Gå ut på gryningen och skymningen för att hitta mer fisk. Fisken kommer ut för att mata under dessa tider, så det är din bästa satsning för en stor drag. Att ställa in ditt larm för 4:30 på morgonen är inte den roligaste delen av en resa, men det är värt det när fisken börjar bita. Dra nytta av de tidiga morgontimmarna, särskilt på sommaren, för att slå andra fiskare till dina favoritfläckar.
  • Om tanken på att komma upp före gryningen gör dig stön, gör kvällsplaner. Gå ut till vattnet runt skymningen. Du kan hitta massor av fisk i grunda vatten på våren och hösten.
  • Bild med titeln fisk steg 6
    6. Kontakta en miljöhälsoavdelning för säkerhetsvarningar. Tyvärr betyder vattenföroreningar fisken är inte alltid säkra att äta. Många byråer efter varningar på nätet. Kolla med en statlig hälsoavdelning, naturresursavdelning, eller något liknande. Du kan också ringa för att prata med en parkranger om du fiskar på en park. Om du inte ska äta vad du fångar, behöver du inte oroa dig för det här så mycket.
  • Som en tumregel har större fisk som äter annan fisk mer förorening. Stor fisk som tonfisk tenderar att ha en hög nivå av kvicksilver än mindre fisk som äter insekter har inte. Det beror också på kvaliteten på det vatten där du fiskar.
  • Kom ihåg någon fångst och släpppolicyer Din kommuner kan ha. Vissa platser kräver att du behåller eller lägger tillbaka viss fisk.
  • Del 2 av 4:
    Välja fiskeredskap
    1. Bild med titeln fisk steg 7
    1. Få fisketillstånd från en statsavdelning. Besök din regeringens hemsida att ansöka. I U.S., En avdelning för fisk och vilda djur eller en avdelning för naturresurser täcker vanligtvis applikationer. Att få en licens är lätt eftersom allt du behöver göra är att skriva in din personliga information och betala en liten avgift. Licensen skickas sedan till din e-post den dagen för att skriva ut och ta med dig på din resa.
    • Du kan också ringa avdelningen eller besöka dem för att betala för din licens. Få dem att maila licensen till dig eller skriva ut det på kontoret om du inte har något emot att vänta 2 till 4 veckor för att den ska komma i posten.
    • Du måste få en licens för varje stat eller provins du planerar att besöka. En licens från ett område är inte giltigt i ett annat område.
    • De flesta platser erbjuder olika licenser som går från en enda dag upp till 10 år. Det finns också licenser för barn, men ibland behöver barn under 16 år inte en licens att fiska.
  • Bild med titeln fisk steg 8
    2. Köp en medelstark spinning fiskestång och rulle. Du kan vara i Awe första gången du kolla på stångvalet på en sportartiklar, men du behöver inte bryta banken. För nybörjare, håll fast med en 7 ft (2.1 m), medellångstång för något med en bra balans mellan intervall och flexibilitet. Välj en med en spinnrulle, eftersom det är lättare att ställa in och gjutna än en baitcaster-rulle.
  • Flexibla stavar är svagare men mindre benägna att snäppa än styvare. Du kommer inte fånga stora viltfisk med din grundläggande stång, men det hjälper dig att landa ett brett utbud av vanliga fiskar.
  • Om du är osäker på vad du ska få, fråga butikens anställda för råd.
  • Dricks: Som en tumregel, välj en stång som är ungefär så länge du är lång. Håll den för att se om dess vikt känns bekväm på din gjutarm.

  • Bild med titeln fisk steg 8Bullet2
    3. Välj en monofilamentfiske som passar längden på din stav. Matcha fiskelinjen till den typ av pol du har. För en grundläggande 7 ft (2.1 m) stång, gå med en 6 till 12 lb (2.7 till 5.4 kg) linje om du är sötvattensfiske eller en 10 till 12 pund (4.5 till 5.4 kg) linje om du är saltvattenfiske. Vikten, kallad testet, berättar hur stark linjen är. Du kan bara fånga fisk som väger mindre än linjen.
  • Syfte på fiske med det lättaste växeln så att du inte tröttnar dig själv medan du har kul. Om du är fiska för en viss typ av fisk, undersöker den genomsnittliga vikten för att få en uppfattning om vilken linjevikt som ska ta med.
  • Bild med titeln fisk steg 9
    4. Välj en liten krok för att locka i en bredare mängd fisk. Fisk bara jaga efter krokar som är ungefär lika stora som betet de jagar. En liten fisk kommer inte att gå efter en stor, skrämmande krok. Av den anledningen, börja med en 6 till 10 krok för att fånga massor av fisk. Uppgradera till en krok var som helst från 2 till 3/0 för att använda större bete för större fisk.
  • Krok nummereringsskala är lite konstig, men det är inte för förvirrande. Den minsta kroken är en 16, och en medelstor krok är en 1. Större krokar rankas från 1/0 till 6/0.
  • Om du är osäker på vilken storlek av krok som ska komma, diskutera storlekssystemet med någon på din lokala tackbutik. Om du ofta fiskar, har du en mängd olika krokstorlekar så att du kan anpassa dig till alla slags miljöer.
  • Bild med titeln fisk steg 10
    5. Välj en bete som minnows, maskar och crickets. Om du inte är för förtjust vridande varelser, håll dig med något syntetiskt. Lures liknar det faktiska bete och kommer att lura fisk. Tänk på att levande bete måste hållas i vatten i en isolerad kylare för att hålla sig vid liv. De flesta fisk äter insekter och vattenlevande liv, så Bait-butiker erbjuder ett brett urval att välja mellan om du letar efter en mer äkta fiskeupplevelse.
  • Försök att få ett brett utbud av beten så att du kan ändra din inställning beroende på vilken fisk som är aktiv i området.
  • Om du vill fånga något utan att använda din stav, försök att fånga din egen bete. Till exempel, fånga några minnor att locka i fisk som äter mindre fisk, som gädda, bas och walleye.
  • Om du är fiska för en viss typ av fisk, undersöker sin favoritbete. Till exempel, många saltvattenfiska som räkor. Annan fisk äter mat som sträcker sig från laxägg till bacon och ost.
  • Bild med titeln fisk steg 11
    6. Välj en isolerad kylare eller bur för att lagra fångad fisk. Om du planerar att hålla det du fångar, behöver du massor av is för att förhindra att de förstörs. Det enklaste sättet att göra detta är med en plasthink. Lägg lite is från kylaren tillsammans med den döda fisken. Håll fisken välkyld tills du får chansen att flytta dem till frysen hemma.
  • En fiskbur är ett utmärkt val för att hålla levande fisk fångad i vattnet. Många burar fungerar också som fällor för mindre fisk, som minnows.
  • Du behöver inte döda någonting medan du fiskar. Öva fånga och släppa fiske för att återvända fisk till vattnet. Du behöver inte en iskista om du inte tar med Live Bait.
  • Expertips
    Kathy Sparrow, MA

    Kathy Sparrow, MA

    Fiske Instruktorkathy Sparrow är en flugfiskeinstruktör och äventyrare i hjärtat. Kathy är medgrundare och tidigare chef för Kingfisher Inn, en flugfiske lodge på nedre Laguna Madre i Texas. Hon är författaren till "På moderlagunen: Flyfishing och den andliga resan" och "De viskade lärdomarna i farmor öring "En roman som överför det kvinnliga perspektivet på flugfiske. Kathy är också en certifierad Canfield-tränare i Canfield-metoder. Hon leder individer genom processen att omfamna förändring genom att uttrycka förtroende, medvetenhet och mod genom att skriva, flygfiske och avsiktlig konversation. Hon har en MA på engelska med tonvikt i litteratur och kulturstudier från University of Texas-Pan American.
    Kathy Sparrow, MA
    Kathy Sparrow, MA
    Fiskeinstruktör

    Expertrick: När du förbereder dig för en fisketur, ta alltid på regnväxeln om vädret ändras. Också, ta med extra fiskelinje, flugor och en backupstång.Viktigast av allt, med en känsla av äventyr och var inte rädd för att göra misstag!

    Del 3 av 4:
    Använder en stång för att fånga fisk
    1. Bild med titeln Fish Step 12Bullet2
    1. Binda din krok på din linje. När du börjar, sticka du med en enkel klinchknut. Gäng linjen genom kroken, ta sedan tillbaka den mot rullen och omsluter det runt sig 4 till 6 gånger. Mata änden tillbaka genom slingan och dra den tätt. Nu när du har en grundläggande knut, klippa eventuellt överskott av svansänden på linjen med sax.
    • I flugfiske, binder den högra knuten är hälften av sporten. Clinch Knot är en bra utgångspunkt, men flygfiskare använder många olika knutar.
  • Bild med titeln fisk steg 13
    2. Binda vikter och bobbers ovanför kroken för att hjälpa dig att upptäcka fisk. Slå dessa objekt med en klink knut ca 12 in (30 cm) ovanför din krok. Om du tar på ett snabbt vatten, som i en flod eller ström, använd en vikt som heter en sjunker så att den når fisken. Om du är i stillvatten är en bobber en liten boll som hjälper dig att se när en fisk griper på kroken.
  • Sjunker, metallvikter, dra din linje längre in i vattnet, ner till var fisken sannolikt kommer att vara. Lägg till sjunker till en större bobber för att hålla bobbern i vattnet men fortfarande synlig.
  • Dricks: När du börjar, använd en större bobber som du lätt kan se från stranden. Titta på bobber till rycka och försvinner under vattnet. Det betyder att det är dags för dig att rulla in linjen och göra din stora fångst!

  • Bild med titeln fisk steg 14
    3
    Bait din krok genom piercing bete med sitt tips. Krok genom betet så många gånger som möjligt för att säkra den. Låt inte dessa fisk komma undan med din hårt förtjänta bete! Håll kroken ordentligt i ena sidan, tryck sedan den rakt igenom betet. Syfte på piercing det 2 eller 3 gånger.
  • Jamming en krok genom en mask är lite brutto, men du kan inte fånga en fisk om masken faller av. Till exempel, hålla kroken genom maskens kropp om ⅓ av vägen från huvudet och upprepa sedan detta i andra änden.
  • Bild med titeln fisk steg 15
    4
    Kasta din linje genom att dra tillbaka och kasta kroken framåt. Håll stången med din dominerande hand nära rullen. Använd rullen för att justera linjen och lämnar ca 6 i (15 cm) av den som hänger från stångens ände. Därefter nypa linjen till stången med ditt pekfinger. För att kasta den, dra din arm tillbaka så att stången är vertikal och snäpp den vidare igen.
  • Att släppa linjen beror något på den typ av rulle du använder, men om du har en sluten tryckknappsspinnare, är jobbet ganska enkelt. Tryck på knappen släpper linjen och låter gå slutar det.
  • Bild med titeln fisk steg 16
    5
    Vänta tålmodigt för en fisk att bita. Fiske är ett väntande spel, så var beredd att vänta i tystnad för något att gå för din bete. Några fiskare rullar i linjen långsamt, ryckte stången lite för att ge fisken intrycket att betet är levande. Om du inte har någon tur att sitta tillbaka och vänta, försök flytta linjen lite.
  • Fisken är upprörd av höga ljud och thrashing. Medan du kan ta med en radio och prata med någon med dig, håll volymen nere, speciellt när andra människor fiskar också.
  • Titta på din linje och bobber försiktigt. Du kan berätta när något biter eftersom du känner linjen jerk framåt. Vänta med att låta någon slack ut ur linjen innan du rullar in.
  • Ibland kan du hamna i fläckar där fisken inte biter. Om du är där i 15 minuter utan bett, försök att flytta någon annanstans. Att hitta en bra plats kan ta lite tålamod.
  • Bild med titeln fisk steg 17
    6. Ställ kroken genom att höja polen när fisken biter. När du känner den stora bogserbåten på din linje, "Ställ in" din krok för att haka fisken. Helt enkelt rycka stången tillbaka i luften för att peka upp i luften som du gjorde när du kastade linjen. Förvänta fisken att slå tillbaka när du kopplar den. Om du inte längre känner något som drar på linjen, det betyder att fisken gick av och kan ha svum av med betet.
  • Ibland bestämmer du om du har en bit är svår. Genom övning kan du lära dig att skilja mellan vattenströmmar och fisk som stöter på betet.
  • Bild med titeln fisk steg 18
    7. Dra fisken in genom att pumpa stången samtidigt som du rullar. Lyft stången tillbaka i luften, med ungefär en 45 graders vinkel, för att dra fisken mot dig. Att göra detta sätter lite spänning i linjen, så sänk stången igen och fortsätt spinning din rulle. Reel i linjen för att ta bort eventuella slack i den, lyft sedan stången igen för att dra fisken lite närmare. Upprepa detta för att få den fångsten tillbaka till stranden.
  • Mer fisk är förlorade för lösa linjer än någonting annat. En lös linje ger fisken en chans att undkomma kroken. För att undvika detta, håll linjen spänd med stångens spets över huvudet.
  • Bild med titeln fisk steg 19
    8. Fånga fisken i ett nät när du kan nå den. När du tar med den trötta fisken nära var du står, swoop in med ditt vattennät och fånga det. Du kan få en partner att fånga den i ett fiskenät. Med erfarenhet kan du nå försiktigt och göra det själv utan att förlora fisken.
  • Var försiktig med fiskespines eller den skarpa spetsen av kroken. Ta tag i fisken ordentligt bakom huvudet när du tar bort det från nätet.
  • Del 4 av 4:
    Hålla eller släppa en fisk
    1. Bild med titeln fisk steg 22
    1
    Håll fiskens kropp för att hålla den från att flytta när du hanterar det. Fisk är starkare än de ser, så se upp! Håll ett fast grepp på fiskens kropp, precis bakom huvudet. Förutom den thrashing svansen, se upp för fenorna, eftersom de kan skära dig om du inte är försiktig. Håll fisken horisontellt, håll den i eller nära vattnet för att undvika att skada det.
    • Om du fångade en stor lunker, använd båda händerna för att stödja det. Placera en hand runt sin kropp nära huvudet och lägg sedan din andra hand under fisken före svansen.
  • Bild med titeln fisk Steg 21
    2. Dra krok ut ur fisken med hjälp av nålstången. Denna del kan verka knepig först, men det är inte för svårt så länge du har en bra håll på fisken. Lås tången på kroken som poking ut ur fiskens mun. Tryck tillbaka den mot fisken för att ta bort det. Sedan, skjut den tillbaka ur fiskens mun, vända den efter behov för att undvika att poking fisken.
  • Du kan använda tången för att krossa krokens barb, vilket gör det lättare att ta bort. Några erfarna fiskare gör även detta innan du kastar.
  • Om kroken är fast, arbeta mycket tålmodigt. Försök att nå in i fiskens mun med fingrarna eller tången. Håll fisken i vattnet, krossa barb om det behövs, och vrid sedan och dra kroken utan att vrida ut det.
  • Bild med titeln fisk steg 23
    3. Släpp fisken om du inte planerar att hålla den. Fler och fler fiskare sätter sina fångster tillbaka i vattnet för att skydda ekosystemet. Eftersom fisken inte kan andas när det är ur vattnet, håll dina fångster i vattnet så mycket som möjligt. Om du måste ta ut, lägg tillbaka den direkt. Håll fisken våt och hantera den försiktigt för att undvika att stressa ut det.
  • Ett av problemen med att ta en fisk ur vatten är stressen. Fisken kan redan slits ut från kampen med din krok. Ta det ur vattnet och hantering det gör det mycket mer benägna att dö även efter att du satte tillbaka det.
  • Bild med titeln fisk steg 20
    4. Mät fisken för att se om du är lagligt tillåten att behålla den. De flesta fiskehål har statliga eller federala lagar menade att skydda ekosystemet. Dessa regler innehåller ofta gränser för hur många fisk du får ta hem såväl som vilken storlek de måste vara. Ta med fisken genom att gripa fast bakom huvudet. Använd din andra hand för att noggrant sträcka ett måttband över fisken från huvud till svans.
  • En Park Warden eller en polis kunde stoppa dig och söka igenom dina fångster. De kan också upptäcka olagliga fångster i några bilder eller sociala medier som du gör och straffa dig.
  • Att bryta en fiskeregel kommer ofta med en brant fin och möjligheten till fängelse. Fånga en undersyndig eller out-of-säsongsfisk kan innebära en 500 USD böter och 6 månader i fängelse, till exempel.
  • Överväga att ta med en identifieringsguide såväl som en kopia av reglerna i ditt lokala fiskehål. Dessa regler publiceras ofta på parkwebbplatser eller på informationsskyltar runt fiskespekter.
  • Bild med titeln fisk steg 25
    5. Fillet fisken med en kniv om du planerar att ta det med dig. Tyvärr måste du göra det smutsiga arbetet med att döda och skära upp din fångst. Om du har en skarp kniv eller spjut, tryck den genom fiskens hjärna precis bakom ögonen. Det är en omedelbar död, så fisken lider inte. Sedan, städa det Genom att skära ut gills, vågar och entrails innan du sätter fisken på is.
  • Ett annat alternativ är att lagra levande fisk i en mesh bur placerad i vattnet. Det håller fisken säker men levande medan du fortsätter att fiska. Då kan du filé alla fisken på en gång när du är redo att gå hem.
  • Dricks: För de bästa resultaten, döda och filet dina fångster så snart du tar bort dem från vattnet. Som bevarar köttets friskhet. Håll också din fisk välkyld på en svalare som du går hem.

  • Bild med titeln fisk steg 26
    6. Skära av gillsen för ett alternativt sätt att döda en fisk. Innan du skär fisken, slå den över huvudet en gång med en klubb för att stunna den. Använd sedan din kniv för att skära av alla gills på ena sidan. Det får fisken att blöda ut. Sätt fisken i vatten, t.ex. i en mesh bur eller en fylld hink tills den dör.
  • Blödning anses fortfarande vara human eftersom det är relativt snabbt och en solid whack med en klubb stöter fisken. Det är ett bra sätt att bli av med syror som påverkar smaken av köttet. Många kommersiella fiskare gör det för stora fångster som lax och tonfisk.
  • När du är klar, filé och lagra fisken som du normalt skulle.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Krokens punkt är det som låter dig fånga fisk, så täck inte upp det med bete. Om din krok är liten, håll dig till mindre bete som maggots, bröd eller ost.
  • Håll ett finger på fiskelinjen hela tiden. Det hjälper dig att känna dig när en fisk "slår" eller "träffar" linjen även när du inte stirrar på din bobber.
  • Doftande solskyddsmedel tenderar att köra bort fisk, så inte rigna på din linje strax efter att du sätter på solskyddsmedel.
  • Om du är vinklar för rovfisk, hjälper artificiella lock som crankbaits och skedar ofta. De täcker mer vattenutrymme och ser ut som de simmar snabbt genom vattnet, lockar de hungriga fisken.
  • Återvinna dina monofilamentfiske. Många parker har återvinningsfack för fiskelinjer eftersom lös nylon kan skada fåglar.
  • Fiskebestämmelserna skiljer sig från plats till plats, så kontrollera alltid reglerna innan du går ut till ett nytt område. Reglerna kan begränsa kroken och betet du använder, vad du kan fånga, och mer.
  • Varningar

    Vattenskydd är en nödvändighet när du är i djupt vatten. Vidta försiktighetsåtgärder, till exempel att lära sig att simma och ha på sig ett livväst, för att undvika att drunkna.
  • Fiskhakar är väldigt skarpa, så var försiktig där du kastar din linje. Hantera också fisken försiktigt för att undvika att poking dina fingrar.
  • Saker du behöver

    • Fiskekort
    • 7 ft (2.1 m), mediumstångsstång
    • 6 till 12 lb (2.7 till 5.4 kg) monofilamentlinje
    • Storlek 6 till 10 Fiskehake
    • Sjunker
    • Bobber
    • Bete som bröd, minnows eller insekter
    • Fiskenät
    • Kylare
    • Is
    • Vass kniv
    • Fiskenät
    • Mesh Fishing Cage (Valfritt)
    • Livsväst för djupare vatten (valfritt)
    • Båt för djupare vatten (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande