Hur man rengör akvariet grus

Aquarium grus tjänar inte bara som en dekoration, men också som ett filter. På grund av detta tenderar det att haka mycket skräp och avfall. Rengöring grus tar också bort något akvariumvatten. Som sådan planerar de flesta akvariehobbyister sin grusstädningsdag tillsammans med deras veckovisa partiella vattenändringar.

Steg

Del 1 av 4:
Komma igång
  1. Bild med titeln Clean Aquarium Grus steg 1
1. Koppla ur värmaren, filtret och pumpen. Innan du gör något till din tank måste du koppla ur värmaren och stänga av filtret och pumpen. Oroa dig inte, rengöringsprocessen är snabb, så din fisk kommer att bli bra.
  • Ta inte bort dina fiskar, dekorationer eller växter från tanken.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 2
    2. Ta ut ditt akvariumvakuum. Det finns två verktyg akvariet hobbyister kommer att använda för att städa sitt grus.
  • Akvarium sifoner har vanligtvis ett tjockt, plaströr eller "sifon" med en tunn, flexibel, rör fäst vid ena änden. Några av dessa kan ha en primingboll fäst vid ena änden.
  • Plast, flexibla rör kan också användas för att rengöra grus. Dessa är idealiska för mindre tankar.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 3
    3. Placera en hink under akvariet. Skopan måste vara under vattennivån. Det kommer att fånga det gamla vattnet.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus steg 4
    4. Starta vakuumet genom att nedsänka det. Sänk långsamt hela sifonen i tanken så att hela luften kommer ut ur röret. Täcka änden av röret med tummen och ta det ur tanken - håll den andra, öppna, änden nedsänkt. Placera den täckta änden i en hink. Om du släpper tummen börjar vattnet flöda - Om du täcker slutet igen med tummen, kommer vattnet att sluta.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 5
    5. Starta vakuumet med en primingboll. Vissa akvarievakuum kommer med en gummiboll fäst vid slutet av siphonen. Hålla sifonens ände i akvariet och sänka rörets ände i en hink. Anslut änden av röret med fingret och kläm på primingbollen. Slå långsamt på bollen, men håll slut på röret pluggat. Vatten kommer att börja fylla siphon, typ av som en eyedropper eller Turkey Baster. När du kopplar ur rörets ände börjar vatten strömma in i hinken.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 6
    6. Vet hur man startar en python, och andra liknande typer av dammsugar, om du använder en. Dessa typer av grusvakuum är olika från alla andra. De behöver inte en hink. Istället måste de vara anslutna till en vattenkran. Anslut bara slutet av pythonvakuumet till din vattenkran och placera hela vakuumet i akvariet. När du vänder på kranen på, börjar vakuumet sifon.
  • Del 2 av 4:
    Dammsugning av gruset
    1. Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 7
    1. Placera slutet av vakuumet i gruset. Helt enkelt hålla det rakt ner, så långt det kommer att gå. Din tumme bör fortfarande blockera rörets ände, och att rörets ände är i hinken. När du släppte röret, kommer smutsigt vatten att börja flyta ut.
    • Om du har mycket bra grus, som sand, sticka inte vakuumet hela vägen ner. Istället placera munnen strax över toppen av sanden.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 8
    2. Släpp av röret. Med änden av röret fortfarande i hinken, dra långsamt tummen bort från rörets ände. Detta kommer att börja skapa sipponingseffekten. Smutsigt vatten kommer att strömma ut ur rörets ände och in i hinken. Gruset skakar och rattle inuti röret.
  • Om du använder en python, eller en liknande typ, vrid bara vattnet på början sifoning.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 9
    3. Täcka änden av röret när vattnet börjar springa klart. Hur länge det tar beror på hur smutsigt ditt akvarium är att börja med. När du återställer röret, kommer gruset att lösa sig igen.
  • Om grus börjar gå för långt upp vakuumet, täck bara rörets ände och låt gruset bosätta sig. Därefter avslöja röret och låt vattenflödet igen.
  • Om du använder en python, eller en liknande typ, vrid helt enkelt vattnet från Stop Siphoning.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus steg 10
    4. Ta bort vakuumet från gruset, men inte ur vattnet. Försök att hålla det så rakt som möjligt, så att du inte lossar den intilliggande skräp.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 11
    5. Flytta vakuumet till nästa lapp av smutsigt grus och upprepa processen. Skjut vakuumet rakt ner i gruset och släpp långsamt rörets ände. När vattnet är klart igen, täcka röret upp och försiktigt lyfta vakuumet.
  • Om din tank har några grottor, stenar, loggar och andra nooks och crannies, var noga med att ge den särskilda uppmärksamheten. Dessa områden tenderar att få det mesta avfallet.
  • Om din tank har några levande växter, lämna en 2 tum (5.08 centimeter) radie runt stammarna. Växter älskar organiskt avfall. Om du tar bort det här avfallet kommer växterna inte att äta något att äta.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus steg 12
    6. Rengör inte hela gruset. Håll dammsugning tills vattennivån är två tredjedelar av vägen full. Nu har du städat en fjärdedel till en tredjedel av gruset. Det här är helt bra. Du vill inte städa mer än det på en gång. Aquarium grus är värd många bra, hjälpsamma bakterier som är viktiga för din tankens hälsa. Du kan fortsätta rengöra grus nästa gång du gör en partiell vattenförändring.
  • Del 3 av 4:
    Slut
    1. Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 13
    1. Ta tankens temperatur. Du har just tagit bort mycket smutsigt vatten, och du måste byta ut det. Fisken är mycket känslig för vattenförändringar, så det nya vattnet måste vara samma temperatur som den gamla.
    • De flesta tankar ska ha en termometer, men om din inte, behöver du hålla en ren, glastermometer i vattnet.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus steg 14
    2. Fyll en ren hink med vatten som är samma temperatur som tankens vatten. Se till att hinken aldrig kom kontakt med kemikalier eller rengöringsmedel. Alla återstod kvar kan vara extremt dödlig för din fisk. Fyll hinken med vatten som är detsamma
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus steg 15
    3. Behandla vattnet, om det behövs. De flesta kranvatten är inte akvarium säkert. Använd alla nödvändiga vattenkonditioner för att ta bort klor och andra skadliga kemikalier. Du kan köpa dem från en akvariebutik eller i Aquatics Department of a Pet Shape.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 16
    4. Placera hinken ovanför akvariet vattennivån. Du kommer att vända sippen i vattnet tillbaka i tanken. Skopan måste vara över vattennivån, eller vattnet kommer inte att sippa tillbaka ordentligt.
  • Helt enkelt hälla vattnet tillbaka i kan tyckas lättare, men det kan orsaka att skräp stiger upp och moln vattnet.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 17
    5. Stick hela gummiröret i tanken och pluggen sluta med fingret. Om du använder ett grusvakuum med en plast sifon, se om du kan poppa det flexibla röret av.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 18
    6. Lämna den avtäckta änden i hinken och placera den täckta änden i tanken. Slå långsamt av röret. Vattnet bör börja strömma tillbaka i tanken.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 19
    7. Ta bort röret från tanken när vattennivån är ca 1 tum (2.54 centimeter) bort från överkanten. Detta utrymme är viktigt. Fisk behöver syre, och om du inte lämnar det utrymme, kommer vattnet inte att få tillräckligt med syre för din fisk.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 20
    8. Anslut värmaren, filtret och pumpen igen. När ditt akvarium är upptaget igen, anslut värmaren igen och starta om filtret och pumpen. Notera när du städade din tank och gör en anteckning på din kalender för nästa städsdatum.
  • Del 4 av 4:
    Rengöringsköpt grus
    1. Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 21
    1. Bara rena grus innan du sätter det i din tank för första gången. Det här är den enda gången du ska rengöra gruset. När ditt grus är i tanken, bör du bara vakuum det. Grus är mycket bra, hjälpsamma bakterier som är fördelaktiga för ditt akvarium. Sköljning av ditt grus kommer att bli av med de bakterierna.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 22
    2. Öppna upp påsen som ditt grus kom in. Store-köpt grus måste rengöras. Det innehåller ofta damm och smuts som kan vara skadligt för din fisk. Om du plockade ditt grus upp från någon annanstans, vill du också rengöra det.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 23
    3. Få en Colander eller Mesh-sil. Ju mindre grus är, desto hårdare väv du behöver. Se till att du inte använder denna kolander eller sil för något annat syfte. Se till att kolvaren / silen aldrig kom i kontakt med tvål eller andra tvättmedel. Om du städar sand, överväga att använda en bit bomull istället.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 24
    4. Fyll colander eller sil med grus. Om du har mycket grus att rengöra, kan du behöva arbeta i mindre satser. Gruset bör tillräckligt med utrymme i kolvaren / silen för att röra sig utan att spilla över kanterna.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus steg 25
    5. Placera kolvaren / silen i ett handfat och sätt på vattnet. Använd en varm eller varmvatteninställning. Detta kommer att hjälpa till att döda några bakterier. Göra "inte Lägg till eventuella tvål, tvättmedel eller blekmedel. Gör det kan döda din fisk.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 26
    6. Flytta gruset om tills vattnet går klart. Skaka och jiggle colander / silen. Hålla din hand in i gruset och sikt det om. Fortsätt göra det tills vattnet går klart.
  • Bild med titeln Clean Aquarium Grus Steg 27
    7. Överför gruset till ditt akvarium. Stäng av vattnet och ge kolvaren / silen en sista skaka för att bli av med överskott av vatten. Sprid gruset längs botten av din tank. Om du fortfarande har mer grus att lägga till, upprepa hela rengöringsprocessen för varje sats.
  • Tips

    Levande växter är ett bra sätt att hålla tanken ren och frisk.
  • Vakuum inte hela gruset eller byt ut allt vatten på en gång. Du vill ha några av de friska bakterierna.
  • Överväga att rengöra gruset tillsammans med din veckovisa vattenbyte.
  • Se till att dina händer är rena innan du rengör din tank. Bär inte några lotioner eller smycken.
  • Lämna din fisk in för den rena. Om du tar ut dem är det mycket mer stressigt - om du inte har en mycket liten skål, är det bättre att hålla dem in.
  • Varningar

    Använd aldrig tvål, tvättmedel eller blekmedel för att rengöra ditt akvarium, grus eller dekorationer.
  • Använd aldrig något som kom i kontakt med tvål, tvättmedel eller blekmedel för att rengöra ditt akvarium, grus eller dekorationer. Istället sterilisera föremål genom att tvätta dem med varmt vatten.
  • Saker du behöver

    • Hink
    • Grus vakuum / siphon / gummi rör
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande