Hur man rengör rätter utan tvål

Det är svårt att föreställa sig att tvätta diskar utan tvål och få dem rena att använda igen. Men ibland hittar du dig själv utan tvål, antingen för att du bara sprang hemma eller för att du camping i skogen och packade inte någon. Att använda Baking Soda eller Campfire Aska är snabba sätt att få mat och fett av dina rätter utan att behöva tvål.

Steg

Metod 1 av 3:
Rengöring med bakpulver
  1. Bild med titled Rengör rätter utan tvål Steg 1
1. Skölj överskott av maten av dina rätter. Håll disken under en löpande kran eller doppa dem i ett vattenbassäng. Använd om det behövs en svamp eller skrubber för att ta bort stora bitar av fastmat. Även om det finns väldigt lite matrester kvar på dem, bör du fortfarande få dem att våta så att bakpuliten har något att hålla sig till.
  • 2. Fyll en skakare med bakpulver. Hitta en gammal parmesanostskakare eller saltskakare och fyll den med en generös mängd bakpulver. Eller gör din egen shaker genom att använda en hammare och en spik för att slå små hål i locket på en tom burk.
  • Du kan också välja att bara använda lådan. Bakpulveret kom in, men var försiktig så att du inte dumpar för mycket genom öppningen när du skakar den.
  • Märk din nya shaker för att identifiera den som bakpulver så att ingen annan tycker att det är ost, salt eller någon annan mat.
  • 3. Stänk bakpulvera på dina våta rätter. Skaka nog på disken så att när den kombinerar med vattnet, skapar det en pasta. Du kan behöva spela med beloppen. Om det verkar för vattnigt, lägg till mer bakpulver. Och om det verkar för torrt, tillsätt små mängder vatten, antingen med fingrarna eller med en tesked tills du får rätt konsistens.
  • 4. Gnugga pastaen runt på disken. Använd antingen fingrarna eller en svamp, gnugga pastaen runt i små cirklar på skålens yta. Var särskilt uppmärksam på områden med fastmat. Du kan behöva tillåta att den bakpasta pastan sitter på envisa matfläckar i några minuter medan det suger i.
  • 5. Skölj disken. Tvätta bakpulveret antingen med rinnande vatten eller genom att doppa dem i ett rent vattenbassäng. Om pastan har börjat torka, kan du behöva använda en svamp för att gnugga allt.
  • 6. Sterilisera rätter som kom i kontakt med rå kött. Medan bakpulveret kan få de flesta rätter, skyddar det inte mot bakteriella faror som rå kött. Så var noga med att sterilisera disken som hade rå kött på dem innan du använder dem igen. Vänta tills du har tillgång till diskmedel igen eller suger dem i kokande vatten i 5-10 minuter.


  • Metod 2 av 3:
    Använda trä campfire aska
    1. Samla träaska från ditt lägereld i en kruka. Låt askan svalna innan du försöker hantera dem. Använd inte någon aska som innehåller rester från plast eller papperskorgen som kan ha bränts, eftersom dessa aska kan vara giftiga.
  • 2. Värm lite vatten i en annan kruka över elden. Om det är från en naturlig källa, låt vattnet koka först om det är förorenat. Låt kokande vatten svalna innan du försöker tvätta disken, men eftersom det kunde stänk på dig och skada dig.
  • 3. Skruva av överskott av mat från disken. Medan du väntar på att vattnet ska värma, använd en svamp, en trasa, eller till och med en robust pinne för att ta bort stora bitar av mat från disken. Oroa dig inte för något fett kvar på disken eftersom det faktiskt kommer att kombineras med askan för att bilda en grundläggande tvål.
  • 4. Häll varmt vatten i potten med askan. Lägg till vattnet långsamt och gradvis eftersom du bara vill lägga till tillräckligt för att skapa en pasta. Rör det grundligt med en pinne och låt den sitta i några minuter.
  • Medan det sitter, upplöses varmvattnet kaliumsalter från askan för att göra en stark alkalisk lösning. Alkali-vattnet kommer att reagera med fettsyrorna i fettet på dina rätter för att göra tvål.
  • 5. Skruva dina rätter med askpastaen. Rör inte pasta med dina nakna händer, eftersom alkali vatten är extremt hård på din hud. Använd handskar om möjligt, eller använd en pinne eller en skrubber med ett handtag för att smita pastaen över dina rätter.
  • 6. Skölj disken, potten och dina händer i rent vatten. Skölj inte något nära en vattenkälla som en flod eller ström eftersom du kommer att förorena den med askan. I stället hitta en plats bort från några vattenkroppar och skölj allt med det lämda kokt vattnet, eller koka mer vatten och låta det svalna nog att hantera.
  • Metod 3 av 3:
    Sanitizing med klorblekmedel
    1. Skruva av överskott av matbitar från dina rätter. Använd en svamp, skrubber eller trasa för att ta bort så mycket mat som möjligt. Låt några rätter med fast mat att suga i varmt vatten i 10-20 minuter så att disken inte har något på dem när du lägger dem i blekmedel.
  • 2. Fyll en hink med kallt vatten. Häll en gallon (ca 3.75 liter) vatten i hinken och var säker på att det känns kallt. Varmt vatten kommer att hålla blekningen från att sanera som det är tänkt att.
  • 3. Lägg till en matsked unscented klorblekmedel. Du kan köpa detta på många livsmedelsbutiker eller hårdvaruaffärer. Vara så exakt som möjligt med din mätning så att koncentrationen stannar vid 1 matsked per gallon vatten.
  • 4. Suga rätter i lösningen. Låt varje maträtt suga i minst en minut i bleklösningen. Du kan lägga till mer tid om du är orolig för några långvariga bakterier, speciellt om rå kött kom i kontakt med disken.
  • Bild med titled Rengör rätter utan tvål Steg 17
    5. Ta bort disken och låt dem lufttorka. Ställ dem upprätt i en skålstativ eller upp och ner på en handduk så att allt vatten kan springa av. Var noga med att de har torkat helt innan du lägger mat på dem igen så att du inte äter någon av klorlösningen.
  • Varningar

    Använd en snabb rörlig ström för att samla vatten och undvik stillastående vatten som är mer benägna att innehålla parasiter.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande