Hur man får akrylfärg ur kläder

Akrylfärg är en populär form av färg för användning i hantverk, hus dekorera och allmänna färgjobb. Den är utformad för att lösa upp i vatten, men om det slutar på kläderna, kan det fläcka. Lyckligtvis är det i många fall möjligt att ta bort det med snabb åtgärd. Varje alternativ kommer att fungera oavsett om färgen är torr eller våt, men försök alltid att skrapa färgen först om den fortfarande är våt.

Steg

Metod 1 av 5:
Förberedelser för att behandla dina kläder
  1. Bild med titeln Få akrylfärg ur kläder Steg 1
1. agera snabbt. Oavsett vilken metod du väljer att ta bort akrylfärgen från din klädsel, desto snabbare svarar du på att behandla fläcken, desto mer sannolikt är det att du framgångsrikt kommer att ta bort det från kläderna.
  • 2. Skrapa någon congealed eller blobbed färg av din klädsel med en sked eller kniv. Om färgen fortfarande är våt, dab den försiktigt med en pappershandduk eller tyg för att suga upp överskottsfärgen. Nyckeln är att få så mycket färg som möjligt så snart som möjligt.
  • En borstad borste kan hjälpa till med tuffare tyger, speciellt om färgen har kongisats i stora glober. En borste är en bra ersättning för en sked om du inte känner dig bekväm med att använda köksredskap.
  • Bild med titeln Få akrylfärg ur kläder Steg 3
    3. Inte panik. Ge inte upp och kasta din skjorta bort eller bli frustrerad. Även om det är en bra klädesartikel, kanske du kan rädda den från färgning. Flytta bara snabbt och följ anvisningarna.
  • 4. Dab så mycket av färgen av med en torr pappershandduk som möjligt. Detta kommer bara att fungera om färgen fortfarande är våt. Kom ihåg att dab, inte gnugga. DABBING tar bort den överskott av våtfärg som inte redan har blöt sig i dina kläder. Rubbing kommer att driva överskottsfärgen längre in i dina kläder och göra det ännu svårare att ta bort. När du har dämpat av den extra våta färgen kan du fortsätta till något av följande steg.
  • Metod 2 av 5:
    Ta bort färgen med isopropylalkohol
    1. Suga det färgade området med isopropylalkoholen. Det färgade området bör vara helt mättat, så var generöst med mängden. Du kan köpa isopropylalkohol online eller på ditt lokala apotek för ett relativt lågt pris. CVS kommer att sälja dig en flaska för $ 2.50.
  • 2. Skrapa på färgen. Använd din nagel, en träpinne, ett mynt eller ett annat objekt att skrapa bort på färgen och försök att lyfta den av tyget. Vid skrapning, gå med, sedan mot tygets korn, fram och tillbaka. Lyft upp så mycket du kan innan du fortsätter till nästa steg.
  • Bild med titeln Få akrylfärg ur kläder Steg 7
    3. Sätt kläderna i tvättmaskinen. Ställ in cykeln som du brukar använda för den här typen av kläder och tvätta med det vanliga tvättmedlet. Förhoppningsvis kan tvättmaskinen bli av med överskottsfärgen som du inte kunde ta bort med skrubbningen och alkoholen.
  • Bild med titeln Få akrylfärg ur kläder Steg 8
    4. Torr som vanligt. Förhoppningsvis kommer fläcken att lyftas ut av både alkoholen och tvätten. Om du inte är nöjd kan du upprepa processen igen, men det kan vara för sent.
  • Metod 3 av 5:
    Ta bort färgen med ammoniak och ättika
    1. Blötlägg den färgade delen av kläderna med kallt vatten. Släpp det i ett handfat eller hink fyllt med vatten. Låt det suga in i en minut innan du fortsätter. Du vill att den ska vara grundligt drenched.
  • 2. Blanda tillsammans 1 kopp / 240 ml ammoniak, 1 kopp / 240 ml vit vinäger och en handfull salt. Gör det i en separat skål. Du kan göra blandningen medan kläderna blötlägger i vattnet för att spara tid.
  • 3. Töm vattnet från blötkläderna. Vrid kläderna tillsammans för att vrida ut vattnet. Försök att få ut en bra mängd vatten så att det inte dricker tungt, men oroa dig inte om det fortfarande är vått eller fuktigt. Du vill att den ska vara fuktig - det var hela punkten att blötlägga det.
  • 4. Doppa en luddfri trasa eller svamp i lösningen av ammoniak och ättika. Skruva nu färgen fläck med denna tyg eller svamp. Var inte rädd för att skrubba ganska hårt. Dopp i lösningen så ofta som behövs tills fläcken verkar lyfta.
  • 5. Skölj kläderna med vatten. Kontrollera nu om fläcken har lyfts. Upprepa om det fortfarande är där. Förhoppningsvis efter upprepning av denna process en eller två gånger ska fläcken ha bleknat bort. Du kommer att se omedelbara resultat.
  • Bild med titeln Få akrylfärg ur kläder Steg 14
    6. Kasta skruvplattan i tvättmaskinen. Tvätta som vanligt och torka sedan dina kläder. Kolla igen och se om fläcken har gått. Om du fortfarande inte är nöjd kan du upprepa processen, men du kommer förmodligen bara att se resultat med minskande avkastning.
  • Metod 4 av 5:
    Ta bort färgen med diskmedel
    1. Vänd plagget inuti - eller åtminstone den del där fläcken är. Håll det under varmt rinnande vatten för att försöka spola ut så mycket av färgen som möjligt.
  • 2. Blanda en del flytande skålmedel med en del varmt vatten. Detta är den lösning du ska använda för att försöka bli av med fläcken. Denna metod är till hjälp eftersom du sannolikt kommer att ha diskmedel till hands.
  • 3. Doppa en luddfri rengöringsduk eller svamp i lösningen. Dab och svamp fläcken med kraften - undvika att gnugga för mycket, eftersom det kan sprida fläcken. Var inte rädd för att använda dina naglar på fläcken. Försök att gå ut så mycket som möjligt.
  • 4. Skölj med vatten. Kontrollera efter fläcken. Du kan upprepa detergentdämpningen om det behövs eller om du inte är nöjd med det belopp som kom av.
  • Bild med titeln Få akrylfärg ur kläder Steg 19
    5. Tvätta som vanligt. Tvätta bara dessa kläder som du normalt skulle tvätta dem. Se till att klädesartikeln kan tvättas. Torka nu dina kläder som du normalt skulle och kontrollera efter fläcken igen. Förhoppningsvis har det nu gått.
  • Metod 5 av 5:
    Ta bort färgen med fönsterrengörare eller hårspray
    1. Ta försiktigt fläcken med en rengöringsduk eller pappershandduk. Gnid inte färgen i. Detta steg behövs bara om färgen fortfarande är våt.
  • 2. Spraya fönsterrenare eller hårspray på rengöringsduken eller svampen. Håll det dämpade området över toppen av en flaska nagellackborttagare och fukt med lite aceton. Om du har antingen fönsterpray eller hårspray i huset, kan båda dessa produkter ta bort fläcken.
  • Det rekommenderas att du testar ett inkonsekvent område på klädseln först för att vara säker på att tyget kan hantera kemikalierna i dessa produkter. Om inte, använd en annan metod.
  • 3. Skrubba färgen fläck med en fuktad trasa. Placera duken över fläcken och börja skrubba upp och ner. Försök att inte vara för kraftig - du vill undvika att sprida fläcken. Kom ihåg att ta av så mycket av färgen som möjligt med en kniv eller din fingerspik innan du börjar skrubba färgfläcken med städaren. Du vill undvika att sprida fläcken så mycket som möjligt.
  • Bild med titeln Få akrylfärg ur kläder Steg 23
    4. Tvätta omedelbart. Denna potenta rengöringsblandning måste avlägsnas snabbt innan den skadar tygfibrerna. Tvätta som vanligt, torka sedan. Detta bör ta bort fläcken.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Alltid spot test ett inkonsekvent område först för att se hur tyget svarar.
  • Du kan också försöka dabbing området med nagellackborttagare eller tunnare, men det kan skada dina kläder. Bara prova detta på naturfibrer och kontrollera lösningen på en obetydlig del av dina kläder först.
  • Så mycket som möjligt, låt inte färgen torr. Det är lättare att ta bort fläckar när de är våta än när de redan är torra.
  • Alla rengöringslösningar riskerar att göra saker sämre, beroende på vilken produkt eller kemikalie som används, den typ av tyg som påverkas och tillämpningsmetoden. Med tanke på att kläderna redan är färgade, är det värt att försöka ta bort fläcken åtminstone.
  • Torka rena bara tyger kommer att förbli färgfärgade.En torrrenare kan se om något kan göras. Om fläcken kvarstår, tänk på kreativa sätt att täcka upp eller införliva fläcken i outfiten.
  • En annan möjlig lösning: Använd gnidningsalkohol och 409 köksrengöringsspray. Använd sedan en tandborste för att fungera i.Använd en mjuk tandborste och var försiktig så att du inte drar trådar upp i tyget. Detta fungerar på fläckar som har torkat och har varit på kläderna i flera månader.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande