Hur man rengör en konvektionsugn

För många matlagningsentusiaster är konvektionsugnar en riktig välsignelse. Eftersom de använder fans för att cirkulera varm luft, kan de värma mat snabbare och lättare när de använder mindre övergripande energi. Men ingenigheten i deras design gör dem också lite knepigare att rengöra. Medan många nyare ugnar inkluderar en automatisk självrengörande funktion som kan spara dig tid och ansträngning att göra det själv, kommer vissa att behöva detaljeras för hand för att lossa fast återstod som har blivit cementerad under otaliga användningsområden. För att skära genom goop, gunk och smuts, använd en stark alkalisk lösning eller en kommersiell kemisk rengörare och ge det gott om tid att sitta innan de slår ut med en liten bit av armbågsfett.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda din ugns självrengörande funktion
  1. Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 1
1. Ta bort ställen från ugnen. Innan du börjar, var noga med att glida ut de avtagbara ställen som är ordnade i mitten av ugnen. Detta kommer att få dem ur vägen och ge dig mer utrymme att arbeta bekvämt. Det kommer också att göra rackarna enklare att rengöra separat senare.
  • Skura ugnsställen i diskbänken med varmt vatten, flytande diskmedel och en slipande svamp eller skrubbborste.
  • Om din ugns rack har sett många droppar och spill kan du suga dem medan ugnen rengör sig för att lossa vilken återstod som råkar klamrar sig på dem.
  • Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 2
    2. Aktivera ugns självrengöringscykel. Programmera din ugn till önskad tid och temperaturinställning. Se till att ugnsdörren är helt stängd och låst innan du börjar rengöringsprocessen. Annars kan värme och skadliga rök flyr i ditt kök och sprida sig genom resten av ditt hem.
  • Självrengöringsugnar använder extrema temperaturer för att bränna matpartiklar av sina släta inre ytor.
  • Använd inte andra kemikalier eller rengöringsmedel i ugnen medan du kör självrengöringsfunktionen.
  • Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 3
    3. Lämna rummet. På grund av den intensiva värmen som genereras under ugns självrengöringscykel är det bäst att inte vara runt medan städning pågår. Ange en separat timer eller använd nedräkningen på ugnsdisplayen för att låta dig veta när det är färdigt.
  • Håll små barn och husdjur ut ur köket medan ugnen städas. De rök som släpptes som kemiska rester och bränd mat är förbränerade kan vara farliga.
  • Om möjligt, håll dörrarna och fönstren öppna och avgasfläktar på för att ge rätt ventilation till rummet.
  • Självrengöringsugnar tar vanligtvis mellan 2-4 timmar för att slutföra en hel cykel.
  • Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 4
    4. Torka bort återstående rester för hand. När självrengöringscykeln har slutat, öppna ugnsdörren för att frigöra överflödig värme. Ge ugnen några minuter för att svalna till en säker temperatur innan du rengör insidan. Vid denna tidpunkt kan du helt enkelt använda en fuktig trasa eller pappershandduk för att lyfta bort askan som är bosatt i botten av ugnen. Det är så enkelt!
  • Insidan av ugnsdörren kan doused med ett rengöringsmedel med allrenare eller flytande skål och skrubbas separat.
  • Metod 2 av 3:
    Använda bakpulver och vatten
    1. Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 5
    1. Blanda bakpulver och vatten tillsammans för att bilda en pasta. Skaka en kopp bakpulver i en stor behållare och tillsätt tillräckligt med vatten för att tjockna det. Häll i vattnet gradvis, omrör när du går. Den resulterande blandningen bör vara ungefär samma konsistens som tårtais.
    • De exakta mätningarna är inte viktiga - den bakpulverpasta behöver bara vara tjock nog att hålla sig till ugns väggar.
    • Skulle du råkar vara låg på bakpulver, kan du också använda en kombination av grädde av tartar och väteperoxid.
  • Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 6
    2. Smutning av sodavixen över ugnen. Använd en spatel, mjuk svamp eller liknande redskap för att sprida pastaen i ett tunt lager över alla tillgängliga ytor. Du kan använda Baking Soda-blandningen mer fritt i områden med tunga fettfläckar eller crusty, fastuppbyggnad.
  • Glöm inte att täcka toppen av ugnen också.
  • Håll bakningszodblandningen bort från de interna fläktarna och värmeelementen.
  • Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 7
    3. Låt blandningen sitta i flera timmar. När den sätter upp, börjar bakpuljen att bryta ner envis rest så att den kan torkas bort med liten svårighet. Pastan bör förbli på plats i minst en timme. Lämna ugnsdörren stängd.
  • För bästa resultat, låt pastaen sitta över natten, eller mellan 8-12 timmar.
  • Om du har att göra med särskilt besvärliga messor, spraya den bakpulverpasta med en liten mängd vinäger. Detta kommer att ge en naturlig kemisk reaktion som hjälper till att lösa upp härdad smuts.
  • Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 8
    4. Skrubba ugnen noggrant. Använd en fuktig trasa eller slipande köksvamp, gå över ugnen från toppen till botten. Efter den bakpulvera behandlingen ska eventuella kvarvarande matpartiklar komma till höger.
  • Gräva in och vara ihållande att chip bort vid långvariga messes.
  • Applicera ytterligare bakpulver och vatten (eller ättika) och fortsätt spot-rengöring efter behov tills ugnen är orörd.
  • Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 9
    5. Torka ut ugnen med rent vatten. Nu när det värsta av röra har lyftats, vill du se till att inga spår av antingen bakpulver eller lös rest är kvar. Våt en andra tyg och använd det färskt vatten för att skölja ut ugnen. Upprepa en gång till med en ren handduk för att vika upp stående vatten, eller lämna ugnsluckan öppen för att den ska kunna lufttorka.
  • Vandra den våta duken ibland för att rensa det av smutsigt vatten.
  • Att vrida ugnen till en låg temperatur i några minuter hjälper det att torka snabbare.
  • Metod 3 av 3:
    Använda en kommersiell ugnsrengörare
    1. Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 10
    1. Spraya insidan av ugnen med ugnsrengöringsmedel. Applicera lösningen generöst, med fokus på områden med den tjockaste uppbyggnaden eller missfärgningen. När du sprutar ugnsrenaren, var försiktig så att det inte kommer att komma i kontakt med dina ögon eller hud - det kan orsaka allvarlig irritation.
    • Traditionella ugnsrengöringsprodukter formuleras ofta med giftiga kemikalier. För ditt eget skydd, ha ett par tjocka gummi kökshandskar, håll näsan och munen täckt och arbeta i ett välventilerat utrymme för att minimera din exponering för rök. Om du äger en fume huva, använd den.
    • Ta bort alla objekt i närheten, inklusive krukor och kokkärl, köksredskap och köksförvaringsbehållare, för att undvika att få ugnsrengörare på dem.
    Expertips

    Kyl alltid ugnen helt innan du rengör den och koppla ur den om möjligt och ta tagarna ur ugnen.

    Raymond Chiu

    Raymond Chiu

    Husrengöring Professionalmondmond Chiu är chef för verksamheten för Maidsailors.com, en bostads- och kommersiell städservice baserad i New York City som erbjuder hem- och kontorstjänster till överkomliga priser. Han har en bachelor i företagsekonomi och ledning från Baruch College.
    Raymond Chiu
    Raymond Chiu
    Husstädning Professionell
  • Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 11
    2. Låt ugnsrenaren sitta i 30 minuter. Stäng ugnsdörren för att förhindra att rök från läcker ut. Ställ in en timer i en halvtimme och flytta till ett annat rum i huset för att vänta på att tiden ska passera.
  • De kraftfulla kemikalierna i kommersiella ugnsrengöringsmedel kan smälta genom härdade messor mer effektivt än de flesta andra lösningar.
  • Bild med titeln Rengör en konvektionsugn Steg 12
    3. Torka ut ugnen. Arbeta försiktigt och se till att du har tagit bort varje sista spår av både ugnsrenare matrester. Slå på ventilationshuven eller överliggande fläkt medan du rengör så att kemiska ångor inte är överväldigande. När du är klar kommer din ugn att gnista som att den aldrig har använts tidigare!
  • Använd en disponibel trasa eller svamp för att torka ut ugnen och kasta bort det när projektet har slutförts.
  • I allmänhet bör kemiska ugnsrengöringsmedel endast användas när andra metoder inte producerar tillfredsställande resultat. Efter att ha rengjort ugnen, försök att behålla den med hjälp av mildare naturliga ingredienser.
  • Expertips
    Raymond Chiu

    Raymond Chiu

    Husrengöring Professionalmondmond Chiu är chef för verksamheten för Maidsailors.com, en bostads- och kommersiell städservice baserad i New York City som erbjuder hem- och kontorstjänster till överkomliga priser. Han har en bachelor i företagsekonomi och ledning från Baruch College.
    Raymond Chiu
    Raymond Chiu
    Husstädning Professionell

    Vår expert samtycker till: När ugnen är ren, torka ner den två gånger med en fuktig trasa eller pappershandduk för att säkerställa att hela renaren är borta. Rengör hyllorna, såväl, skölj dem noggrant. Därefter, torka hyllorna och ugns insida, byt ut hyllorna och sätt tillbaka ugnen i.

    Tips

    Det enklaste sättet att hålla ugnen ren är för att ge den en bra torka ner efter varje få användningsområden. På det sättet kommer fett och smuts aldrig att ha en chans att ackumuleras.
  • Börja alltid med den gentlaste rengöringslösningen. Om det misslyckas kan du arbeta dig upp till mer intensiva metoder.
  • En lösning av varmt vatten och saften från färska citrusfrukter (citron, lime eller grapefrukt) kan göra en praktisk förbehandling för ugnar som kräver mycket uppmärksamhet.
  • För särskilt tunga jobb, överväga att göra din skrubbning med en pimpsten eller stålull.
  • Varningar

    Kemiska ugnsrengöringsmedel kan potentiellt förvärra luftkvaliteten i ditt hem och på miljön. När det är möjligt, sök ut mildare alternativ och spara ugnen renare för sista resort situationer.
  • Försök inte täcka botten av din konvektionsugn med ett ark av aluminiumfolie för att fånga spill. Detta kommer att störa ugnens förmåga att korrekt cirkulera värme.
  • Saker du behöver

    • Konvektionsugn med självrengörande funktion
    • Bakpulver
    • Vatten
    • Destillerad vit vinäger (tillval)
    • Kommersiell ugnsrengörare
    • Abrasiv svamp eller skrubbborste
    • Gummirättshandskar
    • Ögon- och luftvägsskydd
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande