Så här ändrar du ett grafikkort

Grafikkort är ett av de största arbetshästarna i din dator, speciellt om du gör mycket spel. Gamingentusiaster bör förvänta sig att uppgradera sina grafikkort varannan till tre år, men du kan säkert sträcka ett kort längre än det. Byta grafikkort har blivit mycket enklare under åren, och förarinstallationen är ganska mycket en hands-off-process. När du har valt ditt kort och har datorn öppet, kan du vanligtvis ha ditt nya kort installerat och redo att gå på bara några minuter.

Steg

Del 1 av 3:
Välja ett grafikkort
  1. Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 1
1. Balansbudget mot makt. Grafikkort kan enkelt bli den dyraste komponenten i din dator, men de behöver inte vara. Många av budget- och mellanslagkort kan fortfarande ge bra prestanda, beroende på dina behov. Om du är en spelentusiast som måste spela de senaste spelen med högsta möjliga inställningar, vill du leta efter de mer kraftfulla och dyra korten. Om du bara spelar ibland, är inte oroliga för de nyaste utgåvorna, eller inte har något emot att offra några grafikinställningar, kan du få mycket mer bang för pengarna genom att titta på midrange-kort. Om du bara vill titta på HD-video eller spela några 2D-spel, ska de flesta budgetkort göra tricket.
  • Gör din forskning innan du sätter dina pengar. Webbplatser som Toms hårdvara (tomhardware.com) och PCWorld (pcworld.com) Testa regelbundet och ge jämförelser för många av de mest populära nya och kommande grafikkorten. Dessa testresultat kan hjälpa dig att snabbt se hur alla tillgängliga alternativen staplar upp mot varandra.
  • Oroa dig inte för mängden minne (RAM) Grafikkortet har. Uppblåsta mängder minne används ofta för att göra dåliga kort ser mer tilltalande. Vad är Viktigt är dock minnesbandbredden. Det här är den hastighet som minnet kan skicka och ta emot data från datorn. GDDR5 är den aktuella ledaren i den här kategorin, och kommer att väsentligt överträffa fyra gånger mängden av det äldre GDDR3-minnet.
  • Om du har en Midrange CPU, kommer du sannolikt inte att få ut det mesta av ett avancerat grafikkort. Grafikkortet är en viktig faktor för prestanda, men spel är beroende av Allt Av komponenterna i din dator i olika kapaciteter, inklusive CPU, systemet RAM, och även hårddisken läser och skrivs hastighet.
  • 4K spel blir allt mer och mer av en verklighet, men det kommer att kräva ett top-of-the-line grafikkort (eller två) för att få tillfredsställande prestanda ut ur dina spel i den resolutionen. Håll det i åtanke om du är på marknaden för en 4K-skärm också.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 2
    2. Öppna datorns väska. Innan du köper ditt nya grafikkort, vill du kolla några saker i ditt ärende eller i datorns dokumentation. Ta bort sidopanelen från din dator genom att lossa tumskruvarna eller vanliga Phillips skruvar längs baksidan. Typiskt kommer du att ta bort panelen motsatt av moderkortets inmatnings- / utmatningspanel på datorns baksida.
  • Förutom i mycket sällsynta omständigheter är det inte möjligt att uppgradera grafikkortet på en bärbar dator. Se din bärbara dators dokumentation för att bestämma hur du uppgraderar sitt grafikkort om möjligt.
  • När du öppnar ditt ärende och arbetar inuti datorn, se till att du är ordentligt jordad. Detta kommer att bidra till att förhindra elektrostatisk urladdning som kan skada datorns komponenter. Du kan slipa dig själv genom att använda en elektrostatisk abliststrap, eller genom att röra en rinnande vattenkran innan du arbetar i datorn.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 3
    3. Undersök din strömförsörjning. Grafikkort är en av de största dragningarna på din strömförsörjning, så du vill se till att din strömförsörjning kan hantera strömkraven på det nya kortet. Olika kort ritar olika mängder ström, så kolla specifikationerna på det kort du vill köpa, liksom specifikationerna på datorns strömförsörjning.
  • Det finns en mängd olika nätkalkylatorer online som du kan använda för att komma in i alla dina komponenter och se det rekommenderade minnet. Du vill ha lite mer än det lägsta till framtidsbeständig datorn. En annan allmän regel du kan följa är att du vanligtvis vill ha en strömförsörjning som levererar dubbla wattage som ditt grafikkort kräver.
  • Om du installerar flera grafikkort i en enda dator, behöver du sannolikt en strömförsörjning som ger åtminstone en kilowatt kraft.
  • Det finns inget sätt att bestämma en nätaggregat utan att fysiskt titta på det. Det finns ingen programvara som kan rapportera wattage. Nästan alla strömförsörjningar har en klistermärke som är tydligt synlig på sidan som kommer att berätta för strömförsörjningens specifikationer. Du kan vanligtvis bara ta bort sidopanelen från din dator och inspektera visuellt klistermärkena.
  • Många av de mer kraftfulla grafikkorten kräver en eller två 6-poliga kontakter (PCIe) från strömförsörjningen. De flesta nyare strömförsörjning ska ha dessa kablar, men äldre strömförsörjning kommer inte. Du kan få adaptrar att ansluta till en av de andra kablarna, men du kan vara bättre Byte av strömförsörjningen Hur som helst om det är så gammalt.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort steg 4
    4. Mät det utrymme där grafikkortet kommer att gå. Grafikkort har blivit ganska stora, och om du har ett litet fall med snäva utrymmen kan det vara svårt eller till och med omöjligt att infoga det kort du vill ha. Använd ett måttband för att mäta det utrymme där ditt grafikkort kommer att sättas in. Kontrollera detta utrymme mot specifikationerna för grafikkorten du tittar på. Var noga med att uppmärksamma bredden, eftersom många av de mer kraftfulla korten kan vara ganska breda.
  • Ett grafikkort kan ta upp bredden på två PCIe-vikar, men det behöver bara ansluta till en slits.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 5
    5. Kontrollera ditt moderkorts kompatibilitet. Nästan alla moderna grafikkort körs på PCIe-gränssnittet, som ersatte den föråldrade AGP-metoden. Om din dator köptes eller byggdes under de senaste tio åren eller så är chansen att det använder PCIe. Om du försöker uppgradera grafikkortet på en riktigt gammal dator, kan du fastna med AGP om du inte har uppgraderat moderkortet.
  • PCIe och AGP Slots är färgade annorlunda på moderkortet. AGP är vanligtvis en mörkare färg som brun, medan PCIE är vanligtvis vit, gul eller blå. Det finns ingen standard, men hänvisa till ditt moderkorts dokumentation eller leta efter etiketter bredvid slotsna.
  • PCIE-slitsar är vanligtvis belägna närmast CPU på moderkortet.
  • Del 2 av 3:
    Installera det nya kortet
    1. Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 6
    1. Slå ned din dator. Se till att din dator är helt nedladdad innan du arbetar på insidan. Koppla ur det från väggen när den har blivit helt nedslagen.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 7
    2. Koppla bort bildskärmen. Din bildskärm är sannolikt ansluten till ditt gamla grafikkort, så koppla bort det från datorns baksida innan du tar bort det gamla kortet.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 8
    3. Jorda dig. När du arbetar inuti din dator, bör du se till att du är ordentligt jordad. En elektrostatisk handledsprap fäst vid den nakna metallen är det bekvämaste sättet att slipa dig själv när du arbetar i en dator. Du kan också slipa dig själv genom att röra en metallvattenkran med vattnet.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 9
    4. Ta bort ditt tidigare grafikkort (om det behövs). Om du uppgraderar måste du ta bort ditt gamla grafikkort innan du installerar din nya. Om du använde ditt moderkorts grafikkort, kanske du inte har ett kort att ta bort.
  • Använd en Phillips-huvudskruvmejsel för att ta bort skruven som säkrar det gamla kortet till fallet.
  • Koppla ur alla kablar anslutna till det gamla grafikkortet.
  • Ångra spärren under baksidan av det gamla grafikkortet (PCIe). Denna spärr hjälper till att säkra grafikkortet, så se till att du inte släpper ut det innan du drar det gamla kortet.
  • Dra försiktigt det gamla kortet direkt ur slitsen. Dra det gamla kortet rakt ut ur slitsen. Du kanske måste vara fast, men tvinga inte ut det. Om du inte kan dra ut kortet, se till att spärren har släppts och Phillips-skruven har tagits bort från kortets fäste.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort steg 10
    5. Ta bort eventuella extra vikomslag (om det behövs). Många nyare grafikkort kräver två vikar på baksidan av din dator. Du kan behöva ta bort skyddspanelen för nästa vik om du inte har använt det innan. Dessa paneler slår vanligtvis av, även om det varierar beroende på ditt datorväska.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 11
    6. Sätt in ditt nya kort. Se till att det inte finns några kablar som hindrar slitsen och att ingen kommer att bli sträckt under baksidan av kortet. Skjut kortet ordentligt nere rakt in i PCIe-slitsen tills du hör det spärr och det är jämnt infogat. Säkra kortet till fallet med Phillips-huvudskruvar (de flesta kort kommer med ett par). Se till att du säkrar varje konsol om kortet tar upp flera vikar.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort steg 12
    7. Anslut strömförsörjningen. De flesta nya grafikkort kräver minst en 6- eller 8-polig kontakt från strömförsörjningen, vanligtvis längs toppen av grafikkortet. Gör absolut säker på att du ansluter alla dessa, eftersom din dator kommer sannolikt inte att starta om ditt grafikkort inte är ordentligt drivet.
  • På grund av det sätt som pinnarna är konfigurerade, passar kontakten bara ett sätt. Tvinga inte anslutningen, men se till att anslutningen är säker.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 13
    8. Närbild. Med grafikkortet sitter ordentligt och anslutet till strömförsörjningen kan du stänga ditt fall och gå vidare till installationssidan av installationen.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort steg 14
    9. Anslut din bildskärm till ditt nya grafikkort. När du ansluter datorns kablar tillbaka till din dator, se till att monitorn nu är ansluten till en av portarna på ditt nya kort. Om din bildskärm är mycket gammal och ditt grafikkort är nytt kan du behöva en adapter för att ansluta bildskärmen. De flesta grafikkort kommer med dessa adaptrar.
  • Del 3 av 3:
    Installera drivrutinerna
    1. Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 15
    1. Starta i Windows. Innan du gör något med drivrutiner, kontrollera att datorn startas ordentligt. Om datorn inte kan starta, eller går i fel omedelbart efter start, kan grafikkortet inte sitta ordentligt eller kanske inte får tillräckligt med ström från strömförsörjningen.
    • Windows kommer sannolikt att starta i ett läget med låg upplösning när du börjar med ditt nya grafikkort. Ignorera anvisningarna för att upptäcka den nya hårdvaran för nu.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort steg 16
    2. Avinstallera dina gamla drivrutiner. Om ditt gamla kort var en AMD / ATI och du flyttar till NVIDIA, eller vice versa, bör du avinstallera dina gamla drivrutiner först för att undvika konflikter. Om du bor hos samma tillverkare rekommenderas det fortfarande att du tar bort dina gamla drivrutiner så att du kan få en ren start. Du kan avinstallera dina drivrutiner från kontrollpanelen.
  • Öppna kontrollpanelen och välj "Program och funktioner" eller "Avinstallera ett program". Om du använder Windows XP väljer du "Lägga till eller ta bort program".
  • Hitta dina grafikdrivrutiner i listan över installerade program. För NVIDIA kommer det vanligtvis att vara "NVIDIA Graphics Driver XXX.Xx". Om du tar bort AMD / ATI-drivrutiner, leta efter "AMD Catalyst Install Manager".
  • Följ anvisningarna för att avinstallera drivrutinerna. För NVIDIA, markera drivrutinen, klicka på Avinstallera och följ sedan anvisningarna. För AMD, markera "AMD Catalyst Install Manager", Klicka på Ändra, välj "Express Avinstallera all AMD-programvara" och följ sedan anvisningarna.
  • Starta om datorn efter att ha tagit bort drivrutinerna. Detta kommer att slutföra avinstallationsprocessen.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 17
    3. Ladda ner de senaste drivrutinerna från korttillverkarens webbplats. Nu när dina gamla drivrutiner är borta kan du installera drivrutinerna för ditt nya kort. Ignorera drivrutinerna som ingår på skivan som följde med ditt kort, eftersom det redan är föråldrade. Besök AMD- eller NVIDIA-webbplatsen, beroende på vilket kort du har och ange din nya grafikkortsmodell i sökverktyget. Ladda ner de senaste drivrutinerna som fungerar för din kortmodell.
  • Förarens filer är ganska stora (cirka 300 MB), och kan ta lite tid att ladda ner beroende på din anslutning.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 18
    4. Kör installationsprogrammet för dina nya drivrutiner. Följ anvisningarna för att installera drivrutinerna på din dator. De flesta användare kan välja "uttrycka" alternativ. Under drivrutinsinstallationen kommer din skärm troligen att blinka några gånger och kan byta till en mer lämplig upplösning.
  • Du kommer sannolikt att bli ombedd att starta om datorn när föraren installationen är klar.
  • Bild med titeln Ändra ett grafikkort Steg 19
    5. Börja med ditt nya kort. Med de nya drivrutinerna som installeras kan du börja sätta ditt grafikkort till jobbet. Ladda upp ditt favoritspel eller grafiskt intensivt program och se vilken typ av prestanda du kan få!
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande