Hur man rengör en kameralin

Det är lätt för kameralinser att bli smutsiga, från fingeravtryck, damm och andra partiklar, men rengöring av linsen är viktigt för tydliga bilder. Dina huvudrengöringsverktyg är en linsblåsare, en kamelhårborste för linser, pre-fuktade linservetter och objektivspray som används med en mikrofiberduk. Blåsning och borstning ska alltid vara ditt förstahandsval, eftersom det är bättre att hålla kontakt med linsen till ett minimum.

Steg

Del 1 av 4:
Använda en linsblåsareTrött på annonser? Uppgradera till PRO
  1. Bild med titeln Rengör en kameralins Steg 1
1. Köp en kamera linsblåsare. Gå till en kamera eller elektronikbutik eller beställa blåsaren online. Lensblåsare är små, gummipressblåsare, som skjuter en luftpuff på linsen. Giottos är ett vanligt köpta varumärke, men andra märken tillverkar också linsblåsare.
  • Det kan tyckas som ett slöseri med pengar när du kan blåsa på linsen med munnen. Experter rekommenderar specifikt mot att blåsa på linsen, eftersom du ofta blåser saliv på linsen som gör det smutsigare än tidigare.
  • Använd inte tryckluft, vilket kan skada din kameralins. Manuella blåsare är det säkraste rengöringsalternativet för din kameralin.
  • Bild med titeln Clean A Camera Lens Steg 2
    2. Krama fläkten bort från linsen några gånger. Varje gång du använder din linsblåsare, kläm ut några leder luft innan du använder den på linsen. Detta kommer att rensa damm som kan vara inuti fläkten. Om du inte gör det kan du blåsa mer damm på linsen.
  • Bild med titeln Rengör en kameralins Steg 3
    3. Använd fläkten till puffluft över linsens yta. Placera fläkten så nära linsen som möjligt så att du inte blåser föroreningar från luften på linsen. Håll spetsen i en liten vinkel mot linsen. Krama några puffar på linsen, som syftar till att präva mot en annan del av linsen.
  • Håll blåsarens punkt i mitten av linsen och vinkla den något mot utsidan av linsen.
  • Bild med titeln Clean A Camera Lens Steg 4
    4. Förvara blåsaren i en förseglad väska. När du är färdig med hjälp av fläkten, lägg den i en plastkåp för förvaring. Detta hjälper till att hålla fläkten ren och fri från utvändiga föroreningar. Försegla plastpåsen och lagra den med resten av kamerans rengöringsmedel i din kamera väska.
  • Det är viktigt att förvara den i en förseglad plastpåse, eftersom någon typ av tygväska tillåter damm att siktas genom tyget och komma in i fläkten.
  • Expertips
    Heathergaller

    Heathergaller

    Professionell fotojournalist och Fotografheather Gallager är en fotojournalist och fotograf baserad i Austin, Texas. Hon driver sin egen fotografistudio som heter "Heather Gallagher Photography" som röstade Austins bästa familjefotograf och topp 3 födelsefotografer 2017, 2018 och 2019. Heather specialiserar sig på familjefotojournalism och har över 15 års erfarenhet dokumenterar individer, familjer och företag över hela världen. Hennes kunder inkluderar Delta Airlines, Oracle, Texas Monthly, och hennes arbete har presenterats i Washington Post och Austin American Statsman. Hon är medlem i International Association of Professional Föddfotografer (IAPBP).
    Heathergaller
    Heathergaller
    Professionell fotojournalist och fotograf

    Expertrick: För att skydda din kameralins, håll den borta från sand och vatten så mycket som möjligt. Till exempel kan du slå kameran riktigt tätt för att skydda den, lämna ett öppet hål runt linsen så att du kan skjuta.

    Del 2 av 4:
    Använda en linsborsteTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Clean A Camera Lens Steg 5
    1. Köp en borste specifikt för kameralinser. Lenspen är en av de mest rekommenderade varumärkena, men många andra är tillgängliga. En kameralensborste använder mjuka kamelhårborstar som är milda på din lins. Använd aldrig en pensel som inte är avsedd för linser, eftersom borsten kan skrapa glaset.
    • De flesta borstar har ett lock för att hålla dem rena och andra är infällbara.
    • Rör aldrig borstens borst eftersom du kommer att lämna fingeroljor och borsten kommer inte att göra sitt jobb.
  • Bild med titeln Rengör en kameralins Steg 6
    2. Vrid borsten runt linsen försiktigt. När du har blått dammet, tryck försiktigt borstens borstar på linsen. Vrid borsten fram och tillbaka i cirklar för att ta bort partiklar från linsen. Vissa borstar har också en mjuk filtplatta i den andra änden som hjälper till att ta bort oljor från linsens yta.
  • Se till att du inte sylt borsten mot linsen. Du kommer att skada borsten och det kommer inte att rengöra linsen effektivt.
  • Bild med titeln Clean A Camera Lens Steg 7
    3. Förvara borsten med ett lock eller i en förseglad plastpåse. Det är viktigt att hålla borsten ren, eller det kommer inte vara användbart. Lägg alltid locket på när du är klar med borsten. Om borsten inte har en keps, lagra den i en förseglad plastpåse för att hålla den borta från damm.
  • Del 3 av 4:
    Med objektivservetterTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Rengör en kameralins Steg 8
    1. Köp engångskamera-linsdukar. Pre-fuktade linservetter är det bästa alternativet för rengöring av envisa fläckar eller smutsiga fläckar på din lins. Zeiss och Pec-Pad är pålitliga varumärken för icke-slipande, luddiga torkdukar. Använd inte rengöringsdukar som inte är specifikt märkta för användning på kameralinser.
  • Bild med titeln Rengör en kameraobjektiv Steg 9
    2. Torka från linsens mitt i en utåt spiral. Ta en torka från förpackningen och tryck den mot linsens mitt. Flytta torkningen i en cirkulär rörelse, långsamt spirande mot utsidan. Försök att inte torka linsen flera gånger på samma plats eller du kommer helt enkelt att flytta smutspartiklarna runt.
  • Om ett andra pass på linsen är nödvändigt, använd en ren del av torka eller använda en ny.
  • Bild med titeln Rengör en kameralins steg 10
    3. Kassera den använda torkan. Dessa linservetter är inte avsedda att återanvändas, så kasta bort dem efter att du använder dem. Att använda gamla torkdukar kommer att överföra smuts tillbaka på din lins, och det kan sluta skrapa glaset.
  • Om torkningen fortfarande är fuktig och en sektion av den är ren, använd den för att torka ner en annan mindre bräcklig bit av din kamerautrustning innan du slänger bort den.
  • Del 4 av 4:
    Med linsspray med en mikrofiberdukTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Clean A Camera Lens Steg 11
    1. Välj en rengöringsspray för kameralinser. Besök en fotobutik, en elektronikbutik eller orderlins rengöringsspray online. Zeiss, ROR och Nikon gör lins rengöringslösningar som är mycket effektiva. Använd aldrig andan, glasrengörare eller någon typ av kemisk rengörare på kameralinsen.
  • Bild med titeln Rengör en kameralins steg 12
    2. Spraya en mikrofiberduk med rengöringslösningen. Hitta en mikrofiberduk och använd den bara för din kamera. Använd aldrig din t-shirt eller någon tyg som inte är en mikrofiberduk, eftersom andra tyger är för slipande och kan skrapa linsen. Spraya lösningen på tyget och aldrig direkt på linsen.
  • Du kan hitta mikrofiberdukar som också är speciellt utformade för att användas på linser.
  • Bild med titeln Rengör en kameralins steg 13
    3. Torka linsen från mitten utåt. Tryck försiktigt den fuktiga trasan till mitten av linsen och börja torka den i cirkulära rörelser. Torka linsen i en spiral, rör sig mot utsidan av linsen. Var noga med att inte trycka för hårt. Torka bara linsen en gång om möjligt. Det är bäst att minimera kontakten med linsen.
  • Bild med titeln Rengör en kameralins steg 14
    4. Förvara tyget i en väska. När du är färdig med tyg, lagra den i en väska så den är ren. Skölj trasa ut med rent, kallt vatten efter varje tre användningsområden. Använd inte kommersiella tvättmedel för att tvätta tyget, eftersom de kan sluta komma på din lins.
  • Tips

    Håll fingrarna av linsen, eftersom fingeroljor kan skada linsen. Fingeravtryck kräver också det mest arbetet att rengöra, så det är bäst att inte röra dina linser.
  • Sätt linsskydd på varje gång du slutar med linsen.
  • Rengör kamera väska ibland. Din väska kommer att bli dammig, som övergår till din lins. Använd ett vakuum för att suga ut föroreningar i påsen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande