Så här rengör du en dator

Damm och skräp är din dators värsta fiende. När damm bygger upp, caking dina fans och komponenter, hittar din dator det svårare och svårare att andas och håll dig cool. Detta sätter en ökad belastning på din hårdvara, vilket leder till en kortare livslängd. Regelbunden rengöring kan väsentligt öka datorns livslängd, och om du håller dig ovanpå, tar rengöring bara några minuter varje gång. Se steg 1 nedan för att komma igång.

Steg

Del 1 av 4:
Rengöring av fallet
  1. Bild med titeln Rengör en PC-steg 1
1. Ställ in ett område där du kan blåsa damm. Du kommer att använda tryckluft och ett vakuum för att ta bort majoriteten av dammet från insidan av datorn, så inrätta ett område som du kan blåsa ut utan att oroa dig för att få andra saker smutsiga. Ett garage eller arbetsbänk är ett bra val, eller du kan gå ut om det är en torr dag.
  • Försök att ställa in ett bord så att du enkelt kan komma åt datorn utan att behöva böja över eller ställa den på marken.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 2
    2. Samla dina varor. Du behöver en Phillips skruvmejsel, tryckluft (antingen i en burk eller via en kompressor), ett litet vakuum som passar i smala sprickor, en tandborste och 99% isopropylalkohol.
  • Använd inte ett gammalt vakuum med en metallspets, eftersom de vanligtvis är dåligt jordade och kan skada dina komponenter. Det bästa alternativet är ett nyare handhållet vakuum med en utdragbar plastslang.
  • Tandborsten ska ha mjuka borstar, och borde vara ny.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 3
    3. Slå ner datorn och koppla ur alla kringutrustning. Stäng av datorn och koppla bort alla kablar på baksidan. Se till att monitorn är urkopplad och att alla USB-kablar, Ethernet-kablar, högtalarkablar eller något annat är också urkopplat. Vänd strömbrytaren på strömförsörjningen och ta sedan bort strömkabeln.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 4
    4. Ställ in datorn på sin sida. Placera datorn på sin sida på bordet eller arbetsbänket. Se till att kontakterna på baksidan ligger närmast ytan. Dessa kontakter är anslutna till moderkortet och kan hjälpa dig att se till att du tar bort den korrekta sidopanelen.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 5
    5. Ta bort sidopanelen. Ta bort skruvarna som håller sidopanelen på plats. Dessa skruvar finns längs datorns baksida. De flesta moderna fall har tumskruvar som du kan ta bort utan verktyg, men du kan behöva använda skruvmejseln för äldre fall eller tumskruvar som är för täta.
  • Ställ skruvarna åt sidan så att du inte förlorar dem.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 6
    6. Gör ett första vakuum. Beroende på hur länge det har varit och din miljö, kan du hälsas av en ganska grym syn. Damm har en tendens att samla och kaka på dina komponenter, och hela insidan kan täckas i ett fint lager av grått. Använd din dammsugare för att passera över det inre, suger upp de stora bitarna av damm från komponenterna och sprickorna.
  • Var försiktig så att du inte träffar någon av komponenterna med vakuumspetsen när du flyttar den över inredningen. Många komponenter inuti är mycket bräckliga, och böjda stift och kontakter kan göra din maskinvara värdelös.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 7
    7. Använd den tryckluften för att blåsa damm ut ur sprickor. Ta din burk med tryckluft eller luftkompressor och blåsa ut det svåra för att nå sprickor. Använd vakuumet för att minska mängden damm som scatters i puffar.
  • Undvik långa, långvariga blaster, eftersom det kommer att göra din burk komprimerad luft för kallt att hålla.
  • Blås inte tryckluft på dina fans. Att blåsa på fansen kan få dem att snurra snabbare än de är utformade för att potentiellt skada dem.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 8
    8. Rengör fläktarna med vakuum och alkohol. Använd vakuumet för att ta bort de stora mängderna av damm på fläktbladet. Doppa din tandborste i alkoholen och skrubba försiktigt det damm som ligger av knivarna.
  • Du kanske kan komma åt fansen lättare om du tar bort dem. Du måste ta bort skruvarna som håller fast fläkten i chassit och koppla sedan ur kabeln som ansluter fläkten till moderkortet. Se till att du noterar var fläkten var inkopplad så att du enkelt kan återansluta den när du är klar med rengöring.
  • Var noga med att återmontera fläkten i samma riktning som den ursprungligen installerades. Fläktar blåser i en riktning, och reversering av luftflödesriktningen kan väsentligt påverka kylningen av din maskin. De flesta fans har en pil tryckt på toppen av bostaden som indikerar vilket sätt det blåser.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 9
    9. Ta bort komponenterna för djuprengöring. Medan ett generellt vakuum och damm är vanligtvis tillräcklig för grundläggande rengöring, vill du ta bort enskilda komponenter för att verkligen få dem att gnistrande igen. Se till att du är ordentligt jordad Innan du rör någon av de interna komponenterna. När du tar bort komponenterna, sätt dem på en antistatisk yta, till exempel trä eller gummi.
  • Du kan ta bort grafikkortet genom att ta bort skruvarna som säkrar det i fallet, frigör fliken nedan och sedan försiktigt dra det rakt ut. Du kan behöva koppla bort strömkablarna för att helt ta bort den. Ställ in grafikkortet på din rengöringsyta och använd borsten och alkoholen för att ta bort envis damm.
  • Ta bort hårddisken och eventuella optiska enheter kan göra det lättare att rengöra dem, eftersom de ofta är undangömda i svåra vikar. Att ta bort dessa enheter innebär vanligen att öppna båda sidor av ärendet så att du kan nå skruvarna som säkrar varje sida av enheten. De flesta optiska enheterna dras ut ur framsidan av fallet efter att skruvarna har tagits bort.
  • Att ta bort CPU-kylaren låter dig städa ut sprickorna i kylflänsen, såväl som borsta dammet ur fläktarna. Värmesänkor bifogar en mängd olika sätt, så se till att du hör din dokumentation innan du försöker ta bort den. Vissa kräver att du tar bort en konsol från moderkortets baksida. Om du tar bort CPU-kylaren måste du Applicera ett nytt lager av termisk pasta till CPU: n innan den återställer den.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 10
    10. Damm alla galler. Beroende på ditt fall kan du ha några galler för fans och luftflöde. Använd din tryckluft för att blåsa ut från insidan av väskan och kör sedan en fjäderdamm över gallret från utsidan.
  • Del 2 av 4:
    Rengöring av tangentbordet
    1. Bild med titeln Rengör en PC-steg 11
    1. Koppla ur tangentbordet. Även om du bara planerar att köra ett vakuum över tangentbordet, är det förmodligen att koppla ur tangentbordet först en bra idé. Detta kommer att bidra till att minska risken för elektrostatisk urladdningsskada.
  • Bild med titeln Rengör en PC steg 12
    2. Använd vakuumet. Du kan utföra en snabb ren av ditt tangentbord genom att köra dammsugarens spets över de tangenterna. Tryck på tangenterna så att du kan nå alla sprickor.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 13
    3. Skaka tangentbordet upp och ner. Håll tangentbordet upp och ner över en yta som är lätt att rengöra eller att du inte bryr dig om (som utanför). Kör handen över nycklarna medan du håller tangentbordet upp och ner och skaka det medan du gör det. Du borde se massor av skräp som skakar ut.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 14
    4. Ta bort nycklarna. Om du vill göra en djupt rengöring på tangentbordet måste du ta bort var och en av nycklarna så att de kan rengöras och du kan komma åt tangentbordets inners. Ta bort nycklar är lite tråkigt, men kan rädda dig från att behöva ersätta ditt tangentbord när det blir dåligt.
  • För att ta bort en tangent, tryck på knappen framför den nedåt. Sätt i ett platt objekt som en bilnyckel eller flathead skruvmejsel under de tangent du vill ta bort. Försiktigt pry tangenten tills den dyker upp. Upprepa denna process tills alla nycklar har tagits bort.
  • Rymdstänger kan vara knepigt, så du kanske vill lämna rymdbaren bifogad.
  • Ta ett foto av ditt tangentbord innan du tar bort nycklarna så att du har en lätt referens för var de ska gå tillbaka till.
  • Bild med titeln Rengör en PC steg 15
    5. Demontera till tangentbordet. När du har tagit alla nycklar av kan du ta tangentbordet ifrån varandra. Vänd tangentbordet över och skruva loss alla skruvar som håller den ihop. Separera de olika delarna, se till att du noterar var allt var anslutet.
  • Olika tangentbord kommer ifrån varandra på olika sätt, och vissa tangentbord kanske inte kan demonteras.
  • Bild med titeln Rengör en PC steg 16
    6. Tvätta komponenterna. När tangentbordet har demonterats kan du börja tvätta de flesta av komponenterna. Allt som bara är plast kan gå igenom diskmaskinen eller vara handtvättad. Nycklarna kan tvättas individuellt för hand, eller du kan lägga dem i en sluten diskmaskinkorg.
  • De flesta tangentbord kommer att ha en gummikontaktmatta som ger nycklarna sin vår. Detta är helt icke-elektroniskt och kan köras genom diskmaskin eller rengöras med varmt vatten och tvål.
  • Tvätta inte något som har en logikbräda eller kretsar, och tvätta inte några kablar. Du kan inte rengöra dessa saker med gnidningsalkohol och en borste.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 17
    7. Montera tangentbordet. När allt har tvättats och fått gott om tid att torka, kan du lägga tillbaka allt. Bygga om ditt tangentbord, se till att alla komponenter går tillbaka på samma sätt som kom ifrån varandra. Se bilden av ditt tangentbord när du ställer in nycklarna.
  • Du kan återmontera nycklarna genom att helt enkelt trycka dem direkt på deras plats på tangentbordet.
  • Se till att allt är helt torrt och coolt innan du lägger allt tillbaka tillsammans. Varje fukt kan förstöra tangentbordet när den är inkopplad i.
  • Del 3 av 4:
    Rengör musen
    1. Bild med titeln Rengör en PC-steg 18
    1. Koppla ur musen. Innan du börjar rengöra musen, se till att den har kopplats ur datorn. Detta kommer att bidra till att förhindra skador på musen under rengöringsprocessen.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 19
    2. Rengör knapparna. Använd en trasa eller pensel doppad i gnidningsalkohol och skrubba försiktigt på knapparna. Använd en tandpetare för att springa genom sprickorna mellan knapparna och lyft ut skräpet inuti. Torka ner alla ytor som rör sig eller gnidas under användning.
  • Bild med titeln Rengör en PC steg 20
    3. Rengör linsen. Vrid musen över och titta på linsen under. Blås eventuellt överskott av skräp med tryckluft och kör sedan en bomullspinne doppad i gnidningsalkohol runt linsen en gång för att ta bort fast damm.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 21
    4. Rengör kuddarna. De flesta möss har små gummiplattor längs botten. Dessa hjälper musen glid över mousepaden. Använd en trasa doppad i gnidningsalkohol för att rengöra allt damm och skräp som har fästs på gummiplattorna. Ge hela botten en torka också.
  • Bild med titeln Rengör en PC-steg 22
    5. Rengör din mousepad. Beroende på din kudde kan du ha ackumulerat ett fint lager av damm och skräp på ytan av musmattan själv. De flesta musmattor är säkra att springa genom diskmaskinen, men du kan också tvätta dem.
  • Del 4 av 4:
    Rengöra bildskärmen
    1. Bild med titeln Rengör en PC-steg 23
    1. Slå ned skärmen. Se till att monitorn är urkopplad frånkopplad från datorn. Detta kommer att bidra till att förhindra någon statisk uppbyggnad.
  • Bild med titeln Rengör ett PC-steg 24
    2. Damm med en torr trasa. Använd en mikrofiber eller annan mjuk trasa för att mycket försiktigt damma skärmen. Välj inte någonting eller försök att skrubba bort skräp. Kör bara tyget fram och tillbaka över skärmen för att plocka upp dammet.
  • Använd inte pappershanddukar, toalettpapper eller ansiktsvävnad eftersom det vanligtvis är grova och kan skada skärmen.
  • Bild med titeln Rengör en PC steg 25
    3. Gör en rengöringslösning. Du kan köpa specialiserade rengöringslösningar, men du kan snabbt och billigt göra en hemma genom att blanda destillerat vatten och vit vinäger i en 50/50 lösning. Dab eller spraya detta på din trasa och kör försiktigt tyget över skärmen.
  • Spruta aldrig rengöringslösningen direkt på skärmen, eftersom det kunde sippra inuti och skada komponenterna.
  • Undvik rengöringslösningar med ammoniak, som windex eller etylalkohol.
  • Tips

    Rengör datorn regelbundet för att hålla den i toppform. Rengöring var sjätte månad kommer att fortsätta det bra, men du bör öka frekvensen om du är rökare eller har husdjur.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande