Hur man fokuserar en kamera

ThisWill lär dig hur du fokuserar på kameran om du använder en DSLR eller en smartphone. Att få fokus rätt på ett fotografi kan göra eller bryta skottet, och den goda nyheten är det är faktiskt väldigt enkelt att göra när du vet hur de olika funktionerna och inställningarna fungerar. Nedan har vi täckt allt du behöver veta så att du kan komma dit och fånga det perfekta skottet.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda manuell fokusering på en DSLR
  1. Bild med titeln fokusera en kamera steg 1
1. Vänd strömbrytaren på din lins till "MF."Kontrollera sidan av din DSLR (digital single-linsreflex) eller SLR-lins för en liten omkopplare märkt" AF - MF "eller" A - M."Om strömbrytaren är inställd på" AF, "eller Automatisk fokus," Vänd den till "MF" eller manuell fokusering.
  • Medan du vänjer dig att skjuta i manuell, försök att fotografera fortfarande ämnen, som blommor eller andra föremål. Det blir mycket svårare att fokusera manuellt om du skjuter rörliga föremål eller personer.
  • När du är inställd på automatiskt fokus, trycker du ned avtryckaren halvvägs automatiskt fokus. I manuellt läge roterar du fokusringen på linsen.
  • Var noga med att byta kamera till manuell fokus innan du vrider fokusringen. Justera fokuseringsringen medan kameran är i automatiskt fokus kan skada linsen.
  • Bild med titeln Focus A Camera Steg 2
    2. Vrid fokusringen tills ditt ämne är skarpt. Du hittar 2 ringar runt en DSLR-zoomobjektiv. Den som är närmast kamerans kroppskontroller zoom, och den ena mot slutet av linsen kontrollerar fokus. Peer in i sökaren, vrid fokusringen och titta på olika delar av skottet kommer i fokus.
  • Spela med fokusfunktionen när du observerar hur skottet ändras för att få en känsla för manuell justering.
  • Leta efter 2 vågar av siffror märkt "ft" och "m" runt fokusringen. Numret som visas genom visningsfönstret eller i linje med ett märke berättar var linsen fokuserar. Om du ser 1.25 på betraktaren eller i linje med en pil, objekt 1.25 ft (0.38 m) bort från linsen är i fokus.
  • När du fokuserar på ditt ämne, försök att se till att fokus är på ögonen, så att deras ögon verkar trevligt och klart. Då kan du skapa olika utseende genom att justera bländaren.
  • Om du använder en bred bländare kan du skapa ett mjukt fokus i bakgrunden. På det sättet kommer ämnet fortfarande att vara i fokus, men bakgrunden bakom dem kommer att bli suddiga.
  • Bild med titeln fokusera en kamera Steg 3
    3. Använd Live View-läge för att finjustera fokus. Sökaren, eller det lilla fönstret som du tittar igenom medan du tar ett fotografi, erbjuder inte alltid den bästa representationen av fokus. Om kameran har en LCD-skärm, byt till Live View-läge för att göra en slutgiltig fokuskontroll. Titta på ditt skott på LCD-skärmen och vrid fokusringen tills ditt ämne blir skarpt.
  • De flesta fotografer föredrar att titta igenom sökaren när de tar bilder. Håller kameran i ansiktet hänger och minimerar rörelsen. Du kan fortfarande ta fotografiet med sökaren, men använd LCD-skärmen för att justera ditt fokus.
  • Observera att när du har satt fokus måste du hålla kameran som avstånd från ämnet. Ämnet kommer att bli ofokuserat om det rör sig utanför det intervall som noteras på fokusringen. Av denna anledning är autofokus bäst för rörliga föremål.
  • Bild med titeln Focus A Camera Steg 4
    4. Mäta avståndet från ett fortfarande föremål för linsen för perfekt fokus. Minns att siffrorna på fokusringen berättar var linsen fokuserar. För perfekt fokus, sätt ditt fokusavstånd, placera sedan ditt ämne exakt det avståndet från linsen.
  • Till exempel, om du tar ett porträtt, placera kameran på ett stativ, ställa in ditt fokus till 3 ft (0.91 m) och placera sitter exakt det avståndet från kameralinsen.
  • Mätning fungerar bra i en studio inställning med fortfarande föremål, men det är förmodligen inte ett alternativ om du skjuter på fältet. När du inte kan göra en exakt mätning, uppskatta avståndet och justera fokus med LCD-skärmen.
  • Metod 2 av 3:
    Justera skärpedjupet
    1. Bild med titeln fokusera en kamera steg 5
    1. Kontrollera kamerans minsta fokusavstånd. Minsta fokusavstånd är hur långt linsen måste vara från ett ämne i full zoom. Om du vill att ämnet är i skarp fokus med en suddig bakgrund, måste du få så nära objektet som möjligt i full zoom. Sök online för din kamera eller linsmodellnummer tillsammans med sökorden "Minsta fokuseringsavstånd."
    • Din DSLR kom förmodligen med en grundläggande kitlins, som en 18-105 mm med ett lägsta fokusavstånd på 1.48 ft (0.45 m). Det betyder att det inte kan fokusera på objekt närmare än 1.48 ft (0.45 m) i full zoom.
    • En bra makrolins, som är avsedd för mycket detaljerade närbilder, kan fokusera på objekt 8 i (20 cm) eller mindre från linsen i full zoom.
    • Point-and-shoot-kameror med optisk zoom har också minsta fokusavstånd. Om du inte har en DSLR kan du fortfarande manipulera djupet av fält för att uppnå ett starkt fokuserat ämne med en suddig bakgrund.
  • Bild med titeln fokusera en kamera Steg 6
    2. Zooma in på ditt ämne för ett grunt skärpedjup. Med din lins i full zoom, placera ditt ämne med minsta fokusavstånd från linsens spets. Om ditt minsta fokusavstånd är 1.48 ft (0.45 m), ämnet bör vara så långt ifrån linsen.
  • Fältdjup är mängden fotografi som visas skarpt från förgrunden till bakgrunden. När ett fotografi tas på ett grunt skärpedjup, visas ett objekt närmare linsen i skarp fokus, och bakgrunden är suddig.
  • Bild med titeln Focus A Camera Steg 7
    3. Använd den största bländarinställningen för att suddas bakgrunden. Bländarinställningen, eller F-stoppnumret, styr mängden ljus som går in i linsen. Ett mindre F-stoppnummer, som F2, motsvarar en större bländare. En större bländare resulterar i ett grunt skärpedjup, vilket ger ett kraftigt fokuserat ämne och suddig bakgrund.
  • Leta efter en ratt på toppen av din kamera. Ställ den till "A" eller "AV", vilket betecknar öppningsläge för bländare. I det här läget ställer du in bländaren, och kameran ställer automatiskt in slutartiden. I "M" eller manuellt läge väljer du både bländare och slutartid.
  • Om du har en punkt-och-shoot-kamera kan du kanske manuellt styra bländaren, men inte alla modeller erbjuder den här funktionen. Om du inte kan, bör du fortfarande kunna uppnå ett grunt skärpedjup genom att zooma hela vägen på minsta fokusavstånd.
  • Bild med titeln Focus A Camera Steg 8
    4. Sätt avståndet mellan ditt ämne och bakgrunden. Ju mer utrymme är mellan ämnet och bakgrunden, den blurrigare bakgrunden kommer att vara. Håll så mycket avstånd som möjligt mellan ämnet du fokuserar på och några föremål i bakgrunden.
  • Till exempel fotograferar en blomma minst 10 till 15 ft (3.0 till 4.6 m) Framför bakgrundsobjekt ger dig mer oskärpa än om det finns föremål 1 ft (0.30 m) bakom det.
  • Denna princip gäller även för smartphone-kameror. I en grad kan du uppnå effekterna av ett grunt skärpedjup, även om telefonkameror inte har optisk zoom.
  • Bild med titeln Focus A Camera Steg 9
    5. Justera slutartiden och ISO, om det behövs. En större bländare betyder att mer ljus kommer in i linsen. Detta kan producera ljusa, bullriga fotografier i utomhusinställningar eller andra väl upplysta platser. För att minska ljusstyrkan samtidigt som du behåller en stor bländare måste du justera slutartid och ISO-inställningarna.
  • Gå med en snabbare slutartid för att minska ljusstyrkan. Om den aktuella inställningen är 200 betyder det att slutartiden är 1/200 av en sekund. Prova inkrementellt snabbare slutartid, till exempel 1/500 eller 1/1000, tills du uppnår din önskade ljusstyrka.
  • Se till att din ISO är inställd på 100 eller 200. I väl upplysta förhållanden kommer högre ISO-inställningar att producera korniga, bullriga fotografier.
  • De exakta metoderna för inställning av slutartid och ISO varierar beroende på kameramodell, så titta igenom menyalternativen eller kolla användarhandboken för specifika instruktioner.
  • Metod 3 av 3:
    Fokusera en smarttelefonkamera
    1. Bild med titeln fokusera en kamera steg 10
    1. Tryck på skärmen där du vill att kameran ska fokusera. För att manuellt fokusera en smartphone, tryck helt enkelt på objektet som det visas på skärmen. Du ser då en torg eller rektangel på objektet.
    • Tryck och håll ned skärmen för att låsa fokus på ditt ämne. Det betyder att om andra objekt i rambyte, kommer telefonen att vara fokuserad där du har valt.
    • Observera att motivet du har låst fokuserat på behov att stanna, eller det blir ofokuserat. Håll dessutom telefonen samma avstånd från motivet efter att ha ställt in fokus. Ta inte det närmare eller längre bort från ämnet, eller du kommer att förlora fokus.
  • Bild med titeln fokusera en kamera steg 11
    2. Håll telefonen så fortfarande som möjligt. Ostabila händer är nummer 1-orsaken till suddiga mobiltelefonfoton. För att garantera att telefonen är kvar, investerar i ett stativ utformat för smartphones.
  • Om du inte har ett stativ, försök att stärka telefonen på en yta. Om du måste hålla den i luften, försök att hålla armarna så nära din kropp som möjligt. Håll andan medan du tar fotografiet, eller gör ditt bästa för att sakta din andning.
  • Bra belysning kan också minska suddigheten på grund av att skaka. I lägre ljus är slutartiden långsammare, som lämnar mer tid för att skaka att suddas bilden.
  • Bild med titeln fokusera en kamera steg 12
    3. Undvik att använda digital zoom. För DSLR och Point-and-Shoot-kameror är optisk zoom när linsen fysiskt rör sig för att förstora ämnet. Mobiltelefonkameror har för närvarande inte den här funktionen. En smartphone zoomfunktion är helt enkelt grödor och förstorar digitalt skottet, vilket sänker bildkvaliteten.
  • Istället för att använda digital zoom, ta kamerans lins så nära ämnet som möjligt. Tänk på de flesta smartphone-kameror kan inte fokusera på föremål mindre än 3 tum (7.6 cm) från linsen.
  • Bild med titeln fokusera ett kamera steg 13
    4. Använd avstånd till oskärpa bakgrunden. Som med DSLR och Point-and-Shoot-kameror kan du manipulera en smartphone kamerans djup av fält för att suddas bakgrunder. Tryck på skärmen för att manuellt fokusera på ditt ämne och lägg så mycket utrymme som möjligt mellan det och några föremål i bakgrunden.
  • Kontrollera dina smarttelefonkamerainställningar för makro- eller porträttlägen. I dessa lägen har du en lättare tid att uppnå ett kraftigt fokuserat ämne med en suddig bakgrund.
  • Tips

    Spela runt med kamerans inställningar. Manuell justering av inställningar kan tyckas skrämmande först, men med lite tinkering blir det intuitivt.
  • Android och iPhone-standardkamera Apps tillåter dig bara att justera några inställningar manuellt. Om du vill ha mer kontroll över din smartphone kamera kan du alltid ladda ner en tredje part app.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande