Hur man bryr sig om din katt efter neutering eller spaying

Spay och neuteroperationer är rutinmässiga operationer, men de är fortfarande operationer. Om du är orolig för hur du bryr dig om din katt efter att den har blivit spayed (kvinnliga katter) eller neutraliserade (manliga katter), har du kommit till rätt ställe. Det finns flera saker du kan göra för att hjälpa din katt att återhämta sig från sin operation och komma tillbaka till sitt friska, lyckliga kattdjur.

Steg

Del 1 av 3:
Skapa ett säkert återställningsutrymme
  1. Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 1
1. Ge ett lugnt och bekvämt utrymme för din katt. Din katt kommer troligen att känna sig illamående och av sorts för de första 18-24 timmarna efter anestesi. Det kan också vara mer benägna att snäppa på människor och andra djur, så det är lugnt, isolerat utrymme där din katt kan vila är väldigt viktigt.
  • Se till att du fortfarande kan se din katt från viloläge. Blockera eventuella farliga gömställen eller fläckar som du inte enkelt kan komma åt.
  • Håll barn och andra husdjur borta från katten. Din katt behöver vila och återhämta sig, och det här är svårare att göra om det ständigt avbrutits eller störts av andra.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 2
    2. Håll din katt bekväm. Se till att din katt har en bekväm plats att sova. Om din katt inte har en vanlig säng, försök att lindra en låda med en mjuk kudde eller filt.
  • Om du kan, lägg kattens säng i ett område med kakel eller trägolv. Katter njuter av avkylning av sina buk genom att sträcka ut på coola, solida golv, och det kan hjälpa till att lugna den kirurgiska platsen.
  • Om möjligt försök hålla sängen låg och förhindra att de måste hoppa mycket.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 3
    3. Håll lamporna låga. Katter som har haft anestesi är vanligtvis känsliga för ljus. Dimlamporna i kattens viloplats, eller stäng av dem.
  • Om det inte är ett alternativ, ge något som en kupad säng som erbjuder lite flykt från ljuset.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 4
    4. Ge en ren kullkorg och lättillgänglig mat och vatten. För att läka efter operationen ska katter inte hoppa, klättra trappor eller utöva sig för att nå nödvändigheter.
  • Använd inte vanlig kattskräp i minst en vecka efter operationen. Det kan komma in i de kirurgiska snittet och orsaka en infektion, särskilt i manliga katter. Använd strimlad papper eller tidning, "gårdagens nyhet" kull (gjord med strimlad papper) eller okokt långkornigt ris i kullrutan istället.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 5
    5. Håll katten inomhus. Låt inte din katt utomhus i minst två veckor efter operationen. Detta hjälper den kirurgiska platsen att hålla sig ren, torr och fri från infektion.
  • Del 2 av 3:
    Behandla din katt efter operationen
    1. Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 6
    1. Kontrollera din kattens snittområde. Titta på din katts snitt kan hjälpa dig att få en uppfattning om hur det ser ut och hjälper dig att övervaka dess framsteg. Om möjligt, fråga din veterinär för att visa dig snittet innan du tar din katt hemma. Du kanske vill ta ett fotografi av webbplatsen på den första dagen för en referenspunkt.
    • Kvinnliga katter och manliga katter med oskäliga testiklar kommer att ha snitt på sina bellies. De flesta manliga katter kommer att ha två små snitt på scrotumområdet (under svansen).
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 7
    2. Använd en "Elizabethan" krage. Din veterinär kan ge den här kragen, eller du kan köpa en på din lokala djuraffär. Denna typ av krage sträcker sig förbi din katt ansikte så att det inte kan störa snittområdet.
  • Dessa krage kan också kallas "skyddande" krage, "e-collar" eller "cone" krage.
  • Din katt kan eller kanske inte behöver detta beroende på beteendet. Försök med / utan det men se till att titta på din katt. Om de börjar för mycket gräva vid såret sätt det på.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 8
    3. Erbjuder kattmat och vatten. Du kan erbjuda din katt lite vatten i en grundrätt (eller en iskube) så snart du kommer hem från veterinären. Din veterinär kommer troligen att ge dig matningsinstruktioner, och du borde följa dem. Om du inte fick instruktioner, överväga följande:
  • Om din katt verkar varning och lyhörd kan du erbjuda din katt ungefär en fjärdedel av sin normala del av maten ca 2-4 timmar efter att du har kommit hem från operationen. Tvinga inte katten att äta eller dricka, men.
  • Om din katt kan äta, ge den en annan liten måltid i 3-6 timmar. Upprepa detta tills katten har ätit en full del av mat och fortsätt sedan kattens normala matningsschema.
  • Om din katt är yngre än 16 veckor, mata din katt en liten måltid (ungefär hälften av den normala mängden) så snart du får det hemma och bosatte sig efter operationen.
  • Om din kattunge inte kommer att äta efter att ha återvänt hem, kan du försöka lägga en liten mängd lönn eller majssirap på en bomullsboll eller q-tip och gnugga den på kattens tandkött.
  • Ge inte din katt några "speciella" mat, godis eller skräpmat efter operationen. Din kattmage kan känna sig upprörd, så håll kattens diet så vanlig som möjligt. Ge inte din katt mjölkkatter kan inte smälta den.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 9
    4. Låt din katt vila. Försök inte att älska eller leka med din katt omedelbart efter operationen. Även om detta kan känna sig lugnande för dig, kan det bara hålla din katt att känna sig trygg och vilad.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 10
    5. Undvik att lyfta din katt om det inte är absolut nödvändigt. Du kan enkelt riva din kattens kirurgiska snitt om du lyfter eller flyttar din katt för mycket. För manliga katter, undvik att sätta tryck på pungen (under svansen). För kvinnliga katter (och manliga katter som hade kirurgi för otänkta testiklar), undvik att sätta press på buken.
  • Om du måste lyfta din katt, prova detta tillvägagångssätt: kopp din kattens bakre ände med en hand och använd den andra handen för att stödja kattens bröst precis under frambenen. Lyft kattens kropp försiktigt.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 11
    6. Begränsa din kattens rörelse. För nästa vecka efter operationen, se till att din katt inte hoppar runt, spelar eller flyttar för mycket. Detta kan irritera eller orsaka infektion på den kirurgiska platsen.
  • Ta bort kattträd, perches och andra möbler som din katt kan njuta av att hoppa på.
  • Håll din katt i ett litet rum, som tvättstuga eller badrum, eller i en kennel eller kista när du inte kan övervaka den.
  • Överväg att bära din katt upp och ner några trappor. Katten är osannolikt att skada snittet eller operationsplatsen genom att gå upp och ner, men det här är en förnuftig försiktighet.
  • Förstå att katter som är i nöd - som de som har just haft operation - kan försöka fly. Var väldigt vaksam i att övervaka din katt, speciellt för de första 24-48 timmarna efter operationen.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 12
    7. Undvik att bada katten. Bada inte din katt i 10-14 dagar efter operationen. Detta kan orsaka irritation eller infektion på den kirurgiska platsen.
  • Om det behövs, rengör det kirurgiska snittet med en lätt fuktig trasa (ingen tvål), men får inte det faktiska snittområdet vått. Do inte skrubba det kirurgiska området.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 13
    8. Ge smärtstillande läkemedel endast enligt vad som anges av din veterinär. Din veterinär kan skicka dig hem med receptbelagda läkemedel för din katt. Om så är fallet, var noga med att ge detta läkemedel enligt anvisningarna, även om du inte observerar att din katt är i smärta. Katter är mycket bra att dölja smärta och kan lida även om de inte visar det. Aldrig Ge din katt någon medicin som inte har föreskrivits specifikt av sin veterinär.
  • Mänsklig medicinering, och till och med mediciner menade för andra djur som hundar, kan döda katter! Ge inte din katt några läkemedel, även over-the-counter-läkemedel, att din veterinär inte har verifierat som lämplig för din katt. Även mediciner som Tylenol kan vara dödlig för katter.
  • Applicera inte några produkter på den kirurgiska platsen, inklusive antibiotika eller desinficerade krämer, såvida inte din veterinär har godkänt dem för din katt.
  • Del 3 av 3:
    Övervaka din katt
    1. Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 14
    1. Titta på kräkningar. Om din katt kräks efter att ha ätit natten, ta med det hem från kirurgi, ta bort maten. Försök att mata en liten mängd mat igen nästa morgon. Om din katt kräks igen, eller om den har diarré, ring din veterinär.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 15
    2. Kontrollera snittet varje morgon och natt. I 7-10 dagar efter operationen, kolla din kattens snittplats varje morgon och natt. Jämför sitt utseende på snittet på den första dagen efter operationen för att döma hur din katt är helande. Ring din veterinär om du observerar något av följande:
  • Rodnad. Snittet kan initialt vara rosa eller ljusrött runt kanterna. Denna rodnad ska blekna med tiden. Om det intensifieras eller snittet verkar mörkröd när som helst, kan detta vara ett tecken på en utvecklingsinfektion.
  • Blåmärken. Några små blåmärken som går från rött till lila som det läkert är normalt. Om blåmärken sprider, blir sämre eller är svår, eller om ny blåmärken inträffar, bör du dock söka uppföljningsvården direkt.
  • Svullnad. Vissa svullnader runt snittet är en vanlig del av läkning, men om svullnaden kvarstår eller förvärras, bör du ringa din veterinär.
  • Ansvarsfrihet. Du kan se en mycket liten mängd ljusröd urladdning runt snittet när du tar med din katt hemma. Detta kan vara normalt, men om urladdningen kvarstår i mer än en dag ökar utloppsmängden, utmatningen är blodig eller urladdningen är grön, gul, vit eller illaluktande, din katt behöver veterinärmedicin.
  • Separation av sårkanterna. I en manlig katt kommer skrotiserna att vara öppna, men de borde vara små, och de borde stängas snabbt. En kvinnlig katt eller en man som hade bukkirurgi kan eller kanske inte ha synliga stygn. Om katten har synliga stygn, bör dessa förbli intakta. Om katten inte har synliga stygn, bör sårkanterna vara stängda. Om de börjar separera eller märka någonting, inklusive suturmaterial, utskjutande från såret, ta katten till din veterinär direkt.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 16
    3. Kontrollera kattens tandkött. Din katts tandkött ska vara blekrosa till rött i färg. När du trycker lätt på tandköttet och släpper sedan, färgen ska snabbt återvända till området. Om din katts tandkött är bleka eller återvänder inte till sin normala färg när du trycker på, ring din veterinär.
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 17
    4. Leta efter tecken på smärta. Katter visar inte alltid smärta som människor (eller ens hundar) gör. Var på utkik efter tecken på obehag i din katt. Om du ser några tecken på smärta, behöver din katt hjälp och du ska ringa din veterinär. Vanliga tecken på postoperativ smärta hos katter inkluderar:
  • Bestående gömd eller försök att fly
  • Depression eller slöhet
  • Aptitlöshet
  • Hunched hållning
  • Spända bukmuskler
  • Grumlande
  • Hissing
  • Ångest eller skittishness
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 18
    5. Titta på andra varningsskyltar. Se till att din katt återhämtar sig genom att hålla ett öga på sitt beteende. Allt som inte verkar "normalt" ska gå bort inom 24 timmar om kirurgi. Om du märker ovanligt beteende eller symtom i din katt, ring omedelbart din veterinär. Följande är tecken att titta på:
  • Slöhet i mer än 24 timmar efter operationen
  • Diarre
  • Kräkningar efter den första natten
  • Feber eller frossa
  • Minskad aptit i mer än 24-48 timmar efter operationen
  • Underlåtenhet att äta något efter 24 timmar (för vuxna katter) eller 12 timmar (för kattungar)
  • Svår eller smärtsam urinering
  • Inte defekat i mer än 24-48 timmar efter operationen
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutering eller spaying steg 19
    6. Kontakta en akut veterinär. I de flesta fall kommer du att kontakta din normala veterinär när du är orolig för att hjälpa din katt att återhämta sig. Men i vissa fall bör du söka akutvård för din katt. Ring en nödsituation eller djursjukhus om du observerar något av följande i din katt:
  • Omedvetenhet
  • Ovarsamhet
  • Svårt att andas
  • Tecken på extrem smärta
  • Ändrad mental tillstånd (katten verkar inte känna igen dig eller dess omgivning, eller beter sig väldigt ovanligt)
  • Distanserad buk
  • Blödning
  • Bild med titeln Vård för din katt efter neutralisering eller spaying steg 20
    7. Håll några uppföljningsuppsättningar. Din katt får inte ha hud suturer (synliga stygn). Men om din katt har suturer, måste din veterinär att ta bort dem på 10-14 dagar efter operationen.
  • Även om din katt inte har suturer, behåll några uppföljningsuppsättningar som din veterinär rekommenderas.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Håll din katt borta från små barn för den första dagen.
  • Använd tidningspapper eller "inget damm" kattskräp för enkel rengöring.
  • Förvara neutraliserade katter bort från otillräckliga honor i minst 30 dagar efter operationen. Manliga katter kan fortfarande impregnera kvinnliga katter i upp till 30 dagar efter att de har blivit neutraliserade.
  • Varningar

    Om du känner något är fel med din katt, ring din veterinär så snart som möjligt.
  • Låt inte din katt gå ut i minst 7-10 dagar eftersom det kan skada det kirurgiska snittet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande