Hur man analyserar en annons

Vi är omgivna av reklam. Oavsett om du tittar på tv, läser en tidning, går på bio, eller ens surfar på sociala medier, är du tvungen att se några annonser. Men genom att analysera vad som ingår i en annons, som språket, kan bilderna, musiken och skådespelarna, börja bryta ner de subtila processerna som annonser använder för att övertyga människor för att köpa vissa produkter och få en känsla av hur Marknadsstrategier för annonsörer arbetar.

Steg

Metod 1 av 2:
Bryta ner en tv-reklam
  1. Bild med titeln Analysera en annons Steg 1
1. Fastställa vem den kommersiella målgruppen är. Använd sammanhanget med den kommersiella (e.g., vilken kanal den spelas på) för att räkna ut vem annonsörerna försöker övertyga. Detta hjälper dig att bestämma vilka typer av övertygelser eller känslor som den kommersiella är avsedd att vädja till.
  • Till exempel, om den kommersiella framgår av en TV-kanal som huvudsakligen visar barnens programmering, kan du härleda att annonsörerna försöker vädja till barn eller kanske föräldrarna till små barn.
  • Om du ser en kommersiell i en biograf, kan du kunna bestämma sin målgrupp baserat på filmens natur. Till exempel är reklamfilmer som visas före R-rated-filmer är förmodligen avsedda för vuxna publik.
  • Bild med titeln Analysera en annons Steg 2
    2. Undersök hur den kommersiella försöker få din uppmärksamhet. Annonsörer vill att deras reklam är iögonfallande och övertygande. Leta efter sätt som reklamfilmer försöker rulla in, till exempel prickiga visuella eller speciella effekter.
  • Hur en kommersiell söker att ta tag i din uppmärksamhet kan också säga mycket om sin målgrupp. Till exempel kan en kommersiell som använder explosiva specialeffekter riktas mot tonåringar och unga vuxna.
  • Annonsörer vill inte bara ha deras kommersiella att ta tag i din uppmärksamhet - de vill också att du kommer ihåg det. Tänk på hur deras uppmärksamhetstekniker är avsedda att hålla fast i ditt sinne och påverka din syn på en produkt på lång sikt.
  • Bild med titeln Analysera en annons Steg 3
    3. Bestämma vilken typ av humör annonsen söker att skapa. Det ultimata målet med någon kommersiell är att forma hur du känner för en produkt eller tjänst. Undersök stämningen av den kommersiella och hur det humöret fungerar för att forma dina känslor mot den kommersiella produkten.
  • Till exempel kan en kommersiell möjlighet att framträda framgångsrik musik, leende ansikten och soligt väder för att skapa en generellt glad känsla av att du sedan direkt mot den produkt som den kommersiella är reklam.
  • Annonsörer försöker vanligtvis att göra reklamfilmer som sätter sin produkt i ett positivt ljus. Bestämma hur de går om att göra detta kommer också att avslöja vilka outtalade övertygelser eller värderingar som den kommersiella försöker vädja till.
  • Bild med titeln Analysera en annons Steg 4
    4. Lyssna på ljudspåret och fråga hur det påverkar din reaktion. Reklamfilmer kan använda musik för att subtilt påverkar din känslomässiga reaktion på att produkten annonseras eller använder en jingle för att göra det kommersiella mer minnesvärda.
  • Till exempel, kan åtfölja avbildningar av en generisk produkt med ledsen musik för att få dig att känna att andra produkter än den som annonseras är inte lika bra.
  • Fråga dig själv om din känsla mot den kommersiella skulle förändras om det använde en viss genre av musik kontra en annan, då tänk på varför olika musikstilar framkallar olika svar från dig.
  • Bild med titeln Analysera en annons Steg 5
    5. Tänk på hur de aktörer som valts till stjärna i det kommersiella inflytandet du. Annonsörer gör mycket avsiktliga val när det gäller att anställa aktörer till stjärna i reklamfilmer. Undersök ålder, ras och kön av skådespelaren (erna) för att bestämma vilken typ av svar som annonsörerna hoppas kunna få från sin publik.
  • Till exempel, om en kommersiell par ett särskilt ölmärke med kvinnor i bikini, kan annonsörerna försöka vädja till tonårs- och vuxna män genom sex överklagande.
  • Tänk på varför en skådespelare eller aktörer av en viss tävling eller kön valdes och frågar dig själv om uppfattningen av produkten skulle förändras om olika aktörer användes i den kommersiella. Detta kan indikera vissa fördomar eller undermedvetna motiv på jobbet i annonsen.
  • Bild med titeln Analysera en annons Steg 6
    6. Analysera det språk som används i annonsen. Nästan alla reklamfilmer har pratat, antingen från aktörer som styrs i den kommersiella eller genom en röst-över. Undersök de specifika orden som finns i den kommersiella för att se hur de används för att vädja till publikens känslor.
  • Om du analyserar en eller flera reklamfilmer för en marknadsföringsklass kan du upptäcka att vissa ord används oftare än andra. Till exempel används ord som "läckra" och "sensationella" vanligtvis i annonser eftersom de tenderar att göra produkterna mer önskvärda.
  • Var särskilt uppmärksam på ord som inte används för att direkt beskriva produkten och tänka på varför dessa ord har inkluderats i den kommersiella. Om ord inte är öppet som används för att informera publiken, används de för att dölja på inflytningar.
  • Metod 2 av 2:
    Utvärdera annonser i utskriftsmedia
    1. Bild med titeln Analysera en annons Steg 7
    1. Bestäm vem som målgruppen är för annonsen. Använd kontexten för annonsen (e.g., vilken typ av tidning det är i) att räkna ut vem annonsörerna försöker övertyga. Detta hjälper dig att bestämma vilka typer av övertygelser eller känslor som annonsen är avsedd att vädja till.
    • Till exempel är en annons som visas i kosmopolitisk tidskrift antagligen att vädja till kvinnor, medan en annons som presenteras i tidningen är förmodligen riktad mot en bredare allmän publik.
    • Tänk på hur en person från en viss demografisk kan svara på en annons riktad mot en annan demografisk, och varför de kan ha en annan reaktion. Detta hjälper dig att bestämma några av de dolda sociala betydelsen som annonsen införlivar.
  • Bild med titeln Analysera en annons Steg 8
    2. Undersöka vilken åtgärd eller verksamhet som äger rum i annonsen. Detta kan anses som annonsens "plot" (e.g., En lycklig familj som går på kryssning). Tänk på vilken typ av betydelse som annonsens plot har och hur det får dig att tänka på produkten annorlunda.
  • Till exempel, om en annons för en klocka har en man som bär den på en kryssning med sin familj, kan du komma att associera klockan med spänningen att gå på en kryssning och de positiva känslorna av att ha en familj.
  • Observera att annonsens plot inte verkar vara relevant för själva produkten. Detta är ett exempel på en annons som avsiktligt manipulerar sin publiks känslor.
  • Bild med titeln Analysera en annons Steg 9
    3. Tänk på vilka ord som används i texten i annonsen. Som med reklamfilmer är de ord som används i utskriftsannonser, menas att antingen informera om produkten eller manipulera publikens reaktion på den. Fråga dig själv varför de speciella orden i annonsen valdes.
  • Tänk också om hur språket i annonsen beskriver fördelarna med att köpa produkten. Till exempel, säger annonsen att produkten kommer att göra dig lyckligare, svalare eller sexigare?
  • Det använda typsnittet är också ett avsiktligt designval. Fråga dig själv hur du kan reagera på annonsen om orden skrivs ut i ett annat typsnitt och varför det kan vara.
  • Bild med titeln Analysera en annons Steg 10
    4. Analysera bilderna som används i annonsen. Bilder är lika viktiga som text i utskriftsmediaannonser. Notera vilka bilder som används i annonsen för att avbilda produkten eller komplettera dess skildring.
  • Till exempel, fråga dig själv vilka slags bilder av personer eller föremål som ingår i annonsen och hur dessa bilder påverkar din reaktion på produkten. Tänk på om din reaktion skulle förändras om olika personer eller föremål användes.
  • Om du analyserar annonsen från ett konstnärligt perspektiv, bör du också notera vilka färger som används och var i annonsen är de färgerna placerade. Du kan hitta att det finns vissa färger som matchas med särskilda känslomässiga svar.
  • Annonsen kan innehålla bilder som speglar en viss livsstil (e.g., ett två-våningar hem i ett rika grannskap) och använder dessa bilder för att associera produkten med särskilda värderingar och övertygelser i ditt sinne.
  • Bild med titeln Analysera en annons Steg 11
    5. Tänk på bakgrunden och vilken typ av reaktion det är tänkt att framkalla. Bakgrund är en särskilt subtil aspekt av hur annonser påverkar människors känslor. Var uppmärksam på vilken typ av bakgrund som används i annonsen och hur det kan påverkas din reaktion på produkten.
  • Till exempel kan en bakgrund av en solig strand och palmträd försöka framkalla känslor av lugn och avkoppling, medan en upptagen stadsgata kan komma ihåg känslor av aktivitet eller människor i rörelse.
  • Bild med titeln Analysera en annons Steg 12
    6. Notera hur allt i annonsen är rumsligt beläget. Skriv ut annonser är begränsade till en viss mängd utrymme, så hur annonsörer använder det utrymme är betydande. Tänk på var ord och bilder i annonsen är belägna och vilken reaktion som den rumsliga organisationen är avsedd att orsaka.
  • Till exempel kan en annons som syftar till att lämna sin publik upphetsad och energiserad om sin produkt med en stor mängd överlappande ord och bilder och lämna mycket lite tomt utrymme i annonsen.
  • En annons med massor av tomt utrymme kanske vill få folk att tänka på känslor som "tysta" eller "underskattade."
  • Tips

    Annonser kan analyseras på ungefär samma sätt som böcker kan (i.e., Tolkningssymboler, som bestämmer skaparens motiv, som undersöker användningen av särskilda teman, etc.).
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande