Hur flyger en luftballong

Varmluftsballongentusiaster kan hittas över hela världen, och kan erbjuda rider till ett pris eller en volontärposition på deras markbesättning. Om du redan har en smak och vill vara den person som drar strängarna och belyser elden, behöver du träning och certifiering innan du kan flyga solo. Att lära sig hur en ballong fungerar kommer att ge dig en start, och kan hjälpa dig att bestämma om den här hobbyen är för dig.

Steg

Del 1 av 2:
Förstå grunderna
  1. Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 1
1. Förstå varför en ballong stiger. Varmluftsballonger är baserade på ett enkelt koncept. När du värmer luft, eller någon annan gas blir det mindre tät. Precis som en bubbla som stiger i ett akvarium, kommer den heta luften att flyta över tätaren, kallare luften runt den. Hämta luften i ballongen tillräckligt varm, och det kan lyfta ballongduken, korgen och alla inuti det också.
  • Luft blir progressivt tunnare (mindre tät) när du reser uppåt, eftersom det finns mindre tryck från luftens vikt ovanför den. På grund av detta stiger en varmluftsballong bara tills den når den punkt där densiteten hos ballongen plus luften inuti den är lika med densiteten hos luften runt den.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 2
    2. Känna till grundstrukturen. Strukturen är så enkel att du kanske redan förstår det, men lär dig terminologin så att du och ditt besättning kan kommunicera med varandra:
  • Tygballongen själv kallas en kuvert, gjord av sytpaneler som heter Gores.
  • I de flesta ballonger finns det ett hål på toppen av kuvertet, tätt täckt av en flik av tyg. Detta kallas a fallskärmsventil. Den är ansluten till a rip linje som kör hela vägen ner till korgen.
  • Den nedre änden av kuvertet, eller mun, ligger ovanför a brännare, som producerar flam som drivs av propantankar undertill.
  • Propantankarna, passagerarna och lasten är allt i en korg fäst under kuvertet.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 3
    3. Använd skyddskläder. Piloten ska bära skyddsglasögon, eftersom de kommer att vara nära flamman. Pilot och besättning bör bära tunga handskar, långa ärmar och långa byxor, och undvika nylon, polyester eller andra material som smälter vid exponering för flamma.
  • Alla i korgen bör komma ihåg att ballongen kan landa i lera eller grov terräng och ha bekväma kläder och skor.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 4
    4. Låt ut mer propan att stiga. Allt som krävs för att lägga till propan mot elden öppnar en enkel sprängventil på linjen som är fäst vid propantankarna, som vanligtvis ligger strax under brännaren. Ju bredare du håller ventilen öppen, desto mer värme rusar in i ballongen, och ju snabbare det stiger.
  • Släppa ballast, eller något tungt föremål, över ballongens sida, kommer att minska ballongens totala densitet, och orsaka att du stiger. Av uppenbara skäl rekommenderas denna metod inte ovanför befolkade områden.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 5
    5. Lär dig hur du bor i en stabil höjd. Liksom alla objekt som är varmare än den omgivande miljön, kyler varmluftsballongen över tiden, vilket gör det att sänka sig gradvis. För att stanna i samma höjd måste du använda en eller båda dessa tekniker:
  • Propananken själva har en mätventil eller "kryssning" som styr hur mycket propan matar brännaren. Gradvis öppnar detta när du flyger är ett enkelt sätt att bo på ungefär samma höjd.
  • En kort burst av ytterligare propan från sprängventilen lyfter upp ballongen när du märker det doppar för lågt.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 6
    6. Öppna fallskärmsventilen för att sänka ballongen. Kom ihåg att fallskärmsventilen är tyglocken på toppen av ballonghöljet. Denna klaff förseglar sig automatiskt när den lämnas ensam, men du kan dra en röd sladd som kallas en rip linje för att lyfta klaffen. Detta låter varmluftsflykt från toppen. Håll sladden dras tills ballongen sänker med önskad hastighet, låt sedan gå för att stänga klaffen igen.
  • Fallskärmsventilen kallas också en deflationsport och riplinjen en deflationsportlinje.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 7
    7. Höja eller sänka för att styra riktningen. Ballonger har inget direkt sätt att styra den riktning de reser. Det finns emellertid vanligen flera lager av vind staplade ovanpå varandra, blåser i olika riktningar. Höja eller sänka ballongen för att fånga en annan korström, och din ballong kommer att ändra riktning. Piloter behöver ofta improvisera rutten när de går med, till viss del, och det tar erfarenhet och planering att fånga den högra vinden vid rätt tidpunkt.
  • Många ballonger har sladdar som drar öppna sidoventiler eller flikar på sidan av kuvertet, men de roterar bara korgen.
  • Nästan alla luftballongflygningar är skuggade av en bil eller lastbil på marken, plockar upp ballongen och dess passagerare när det landar.
  • Del 2 av 2:
    Pilotera en ballong
    1. Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 8
    1. Ta en kurs innan du flyger som huvudpilot. Instruktionerna nedan kan hjälpa dig att förstå de uppgifter och färdigheter som krävs av en ballongpilot, men de kan inte ersätta verklig erfarenhet. En fullständig ballongpilotens licens och utbildning kan kosta tusentals dollar, men du kan börja med att volontärarbete vara en del av ett markbesättning. När du har på plats träning behöver du bara ca 10-15 timmar med total flygträning för att klara certifieringstestet, även om detta varierar efter land.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 9
    2. Kontrollera vindförhållandena. Att veta när man ska avbryta ett flyg är oerhört viktigt. Flyga i starka vindar är farligt och bör inte försökas. Nybörjare bör hålla sig till de första timmarna efter soluppgången och de första timmarna före solnedgången, när vinden vanligtvis är förutsägbar och låg hastighet.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong steg 10
    3. Kontrollera om vital utrustning. I åtminstone bör korgen innehålla en brandsläckare, en första hjälpen kit, en topografisk karta, en luftfartskarta, en höjdmätare och en loggbok för att spela in uppgifterna i ditt flyg. Kontrollera propan tankens bränslemätare så att du kan vara säker på att det finns tillräckligt med bränsle för flygningen - vanligtvis ca 30 gallon (114 liter) per timme. För längre flyg behöver du också radioutrustning, och eventuellt elektronisk navigationsutrustning också.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 11
    4. Uppblåsa ballongen för att lyfta av. Nästan alla ballonger kräver att flera personer kommer att gå av marken. Först är brännaren fäst i korgramen och ligger i sidled med kuvertet som är fäst och utfällts längs marken. Kuvertmunnen lyfts öppet och uppblåset med en kraftfull fläkt i ungefär tio minuter, värms sedan med brännaren. Korgen hålls typiskt ner av besättningsmedlemmar, och / eller bunden till markbilen tills ballongen är klar för hiss-off. Korgen är höger, passagerarna och piloten kommer in, och piloten släpper ut en stadig flamma från brännaren för att lyfta av marken.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 12
    5. Håll dig vaken under liftoff. Som piloten bör du vara uppmärksam och titta på det uppblåsta kuvertet och markbesättningen håller på linjerna tills allt är stadigt och fortsätt som planerat. Kortfattat men metodiskt checka in alla riktningar för alla träd eller andra hinder som ballongen kan slå på sin väg upp. När du känner den första brisen som lyft-off börjar, fixa omedelbart dina ögon på hinderet närmast din flygväg, och titta inte bort tills ballongen är säkert ovanför den. Detta gör det lättare att märka en avvikelse i riktning och att reagera på det genom att stiga snabbare.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 13
    6. Känn dina väderfenomen. Prospektiva ballongpiloter måste passera ett meteorologi-test för att få certifiering, inklusive en grundläggande förståelse för hur temperatur, höjd och fuktighet interagerar, och vilka olika typer av moln kan berätta om flygförhållandena. Medan dessa är inte alla täckta i den här guiden, här är ett par exempel på vanliga fenomen:
  • En signifikant förändring i vindriktningen när du stiger eller faller kallas vindskjuvning, och kräver speciellt fokus eftersom det kan påskynda eller sakta ner din rörelse. Om starkt vindskjuv blåser ut din brännarens pilotljus, relätt det och värm ballongen så snart som möjligt för att undvika att krascha.
  • Om ballongen svarar långsammare till dina handlingar, eller du märker luftföroreningar som fastställs istället för att stiga, kan du vara i en "inversion," där den omgivande luften är varmare desto högre går du. Kompensera genom att öka mängden värme som tillsätts eller släppas när du vill byta höjd.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 14
    7. Kontrollera efter vindriktning och hastighet. Lär dig hur du läser en väderkarta, och använd dem för att planera runt den allmänna vindhastigheten och riktningen i olika områden. Att testa för lokala vindförhållanden under dig, spotta eller spruta rakkräm över korgens kant.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 15
    8. Vet hur man navigerar. Ballongpiloter är utbildade för att använda en topografisk karta och en höjdmätare för att plotta sin kurs och höjd under hela flygningen. Hämta en luftfartskartor från din regionala luftfartsförvaltning och använd den för att hålla sig ur flygplanets väg. En GPS-enhet, magnetisk kompass och kikare är också användbara, men inte alltid nödvändiga för korta flygningar, såvida inte lagen är nödvändig i ditt område.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 16
    9. Undvik turbulens eller termaler. Om du upplever en turbulens, eller om diagram, moln eller andra väderfenomen leder dig att förvänta dig det, mark så snart du kan. På samma sätt, om du känner någon cirkulär rörelse eller oväntat uppstigning, markera omedelbart före stigningen "termisk" av varm luft skickar ballongen ur kontrollen. Ventilera luft snabbt när du landar ut ur en termisk, eller det kan böja korgen längs marken.
  • Bild med titeln flyga en varmluftsballong Steg 17
    10. Var beredd på nödsituationer. Praxis som tillåter pilotljuset så att du kan göra det snabbt i mitten av flygningen under en nödsituation. Om pilotlampan inte är relätt kan det finnas ett bränslepsling. Detta kräver att propan ovanför sprängventilen, som bör läras under erfaren tillsyn. I värsta fallet, när kuvertväven är sönder, bränna så mycket propan som möjligt för att minimera hastigheten på din härkomst.
  • Bild med titeln Flyga en varmluftsballong Steg 18
    11. Landa ballongen. Det kan ta en överraskande mängd övning för att utveckla förmågan att berätta för den exakta färdriktningen i mitten av flygningen, än mindre välja en landningsplats och framgångsrikt styra ballongen till den destinationen. Det finns flera tillvägagångssätt och tekniker som du behöver lära dig att landa under olika förhållanden, och en erfaren lärare är avgörande. Börja med att träna under bästa förhållanden, med ett stort landningsutrymme som du kan glida över på en mild nedåtgående sluttning. Ventilera luften långsamt och håll ögonen på det högsta närliggande hindret, även om det är något till sidan. När du har rensat hindret kan du ventilera efter behov, men syftar till en stadig, kontrollerad glid. När du berör mark - och förbered dig för en ojämn resa, ventilera resten av luften för att deflata kuvertet. Grattis! Du vet nu grunderna för att flyga en ballong.
  • Tips

    A "gasballong" är en annan typ av flygballong, ibland kallad en varmluftsballong av icke-piloter. Gasballonger är fyllda med helium eller en annan gas som är lättare än luft, och lyfter därför ballongen utan värme. Dessa ballonger kan bara stiga ytterligare genom att släppa ballast, såvida de inte är en hybridgas och varmluftsmodell.

    Varningar

    Var noga med att be markägaren att använda sin egendom för din Ballooning Expedition. Om du använder marken utan tillstånd kan detta ses som intrång och kan landa dig i domstol.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande