Hur man hittar böcker i ett bibliotek

Idag använder de flesta bibliotek ett elektroniskt system till katalogböcker. Medan processen med att söka efter en bok kan variera något från biblioteket till biblioteket, använder de flesta biblioteket biblioteket med kongressklassificeringssystemet för att organisera sina böcker. För att hitta en bok, sök först på bibliotekets katalog. När du har identifierat en bok, använd samtalsnumret för att hitta boken. Om du inte hittar din bok, be en bibliotekarie att leta efter dig, eller begära ett interlibrary-lån om boken saknas.

Steg

Del 1 av 3:
Söker katalogen
  1. Bild med titeln Hitta en bok i ett bibliotek Steg 1
1. Hitta en dator i biblioteket. Idag har de flesta bibliotek elektroniska kataloger tillgängliga på datorterminaler i hela biblioteket. Hitta en dator och få tillgång till bibliotekets hemsida. På hemsidan bör det finnas ett sökalternativ för böcker, artiklar, tidskrifter, tidningar och redaktioner. Det är vanligtvis beläget på toppen av webbsidan.
  • Datorerna ska ha bibliotekets hemsida som datorns hemsida. Om inte, skriv bibliotekets webbadress i datorns webbläsare.
  • Bildbetat Lokalisera en bok i ett bibliotek Steg 2
    2. Gör en titelsökning. Gör detta om du vet titeln på den bok du letar efter. Skriv in titeln på boken i sökrutan. Utelämna några A: s eller är i början av titeln när du skriver den i sökrutan.
  • Till exempel, om titeln på boken är "The Fall of the Roman Empire", skriv sedan in "Fall of the Roman Empire."
  • Bildbetat Lokalisera en bok i ett bibliotek Steg 3
    3. Sök av författaren. Gör detta om du inte kan komma ihåg bokens exakta titel, men du känner till författarens namn. Författare är vanligtvis listade av sina efternamn, så antingen skriv in författarens hela namn, eller bara efternamnet. Alla de verk som skrivits av författaren som biblioteket har tillgängligt kommer att listas.
  • Förutom böcker, tidningsartiklar, konferenser och andra böcker som är förknippade med författaren kommer att listas. Du kan begränsa sökresultaten genom att filtrera listan. Filtrera resultaten genom att klicka på böcker.
  • Du kan också använda den här metoden om du är intresserad av andra böcker av en viss författare. Skriv in författarens namn och titta igenom de böcker som kommer upp i sökmotorn.
  • Bild med titeln Hitta en bok i ett bibliotek Steg 4
    4. Gör en ämnesökning. Gör detta om du inte har en specifik bok eller författare i åtanke, men du är intresserad av ett visst ämne. När du söker efter ämne, använd nyckelord för att begränsa din sökning.
  • Till exempel, om du är intresserad av invandring, skriv sedan in sökrutan "U.S. invandring, "" europeisk invandring "eller" mexikanska invandrare."
  • Del 2 av 3:
    Samla viktig information
    1. Bild med titeln Hitta en bok i ett bibliotek Steg 5
    1. Klicka på bokens titel. Gör det här när du har hittat en bok. Du kommer att omdirigeras till en ny sida som innehåller specifik information om din bok, som bokens status och var den är belägen. För att få åtkomst till den här informationen kan du behöva ange ett ID och ett lösenord om du är på ett privat bibliotek, som ett universitetsbibliotek. Om du är en student på universitetet eller medlemmen i biblioteket, mata in din information.
    • Om du är på ett offentligt bibliotek, kanske du inte behöver skriva ett ID och lösenord. Om du gör det, fråga bibliotekaren för den här informationen.
  • Bild med titeln Hitta en bok i ett bibliotek Steg 6
    2. Skriv ner bokens plats, samtalsnummer och status. Det här är de tre viktigaste bitarna av information som du behöver skriva ner. Denna information berättar var boken är belägen i biblioteket och om den är tillgänglig.
  • Skriv ner, Plats: Anderson bibliotekstaplar, samtalsnummer: QA 600.K57 2009, och status: Tillgänglig / Ej tillgänglig.
  • Om din bok är belägen i "staplarna," Då är det en cirkulerande bok som kan checkas ut under en viss tid som fyra veckor.
  • Om din bok är i "reserverna", en referensbok eller i "speciella samlingar", kan den checkas ut, men det kan inte tas utanför biblioteket.
  • Bild med titeln Hitta en bok i ett bibliotek Steg 7
    3. Använd samtalsnummerguiden. Gör detta om din bok är tillgänglig (inte checkad ut eller saknas). Identifiera de två första bokstäverna i samtalsnumret. Hitta dem sedan på guiden. Guiden kommer att berätta vilken vinge av biblioteket boken är i och på vilket våning.
  • Till exempel kan en bok som börjar med QA vara i den blå vingen på fjärde våningen.
  • Leta efter samtalsnummerguider runt datorerna, eller på bibliotekets huvudskrivbord.
  • Bild med titeln Hitta en bok i ett bibliotek Steg 8
    4. Titta på bibliotekets karta. Gör detta om du är osäker på var den blå vingen är till exempel. Du kan hitta kartor på bibliotekets huvuddisk. Kartan kommer att skissera hur man kommer till de olika vingarna i biblioteket, med hjälp av huvuddisken som referenspunkt.
  • Alternativt kan du be en anställd att rikta dig till vingen.
  • Del 3 av 3:
    Hitta boken
    1. Bild med titeln Hitta en bok i ett bibliotek Steg 9
    1. Titta på etiketterna i slutet av bokhylla. Bokhylla etiketter är organiserade alfabetiskt. Använd dessa etiketter för att hitta vilken bokhylla din bok är på. Etiketterna innehåller vanligtvis ett antal bokstäver och siffror, till exempel QA 100.74.B50 till QA 300.70.A30. Om din boks anropsnummer faller inom intervallet, börja sedan titta igenom den bokshylla.
    • Till exempel, om din boks samtalsnummer är QA 200.86.S50, då faller det inom intervallet och din bok ligger på den hyllan.
  • Bild med titeln Hitta en bok i ett bibliotek Steg 10
    2. Titta på siffrorna på böckerna "ryggrad. Böckerna är också organiserade alfabetiskt, så använd samtalsnumret för att hitta boken. Samtalsnumret är typiskt beläget längst ner i bokens ryggrad. Bokens samtalsnummer ska matcha samtalsnumret i systemet identiskt.
  • Eftersom böcker är organiserade efter ämne med hjälp av biblioteket med kongressklassificeringssystem, försök att bläddra i de andra böckerna i det avsnitt du hittade din bok i om du vill ha fler böcker om ditt ämne.
  • Bild med titeln Hitta en bok i ett bibliotek Steg 11
    3. Fråga en anställd. Gör detta om du inte hittar boken, men systemet säger att det är tillgängligt. Boken kan vara felplacerad, eller kanske du ser på fel plats. När allt kommer omkring är de flesta biblioteken enorma och det är lätt att bli förvirrad. Personalen kommer att gå och leta efter boken för dig.
  • Berätta för personalen, "Jag gick för att leta efter en bok i den blå vingen, men jag kunde inte hitta den. Systemet sa att det var tillgängligt, men det var inte där när jag gick för att leta efter det. Kan du kolla på mig?"
  • Bild med titeln Hitta en bok i ett bibliotek Steg 12
    4. Begär ett interlibrary lån. Om bibliotekaren bekräftar att boken saknas eller inte är tillgänglig, begära ett interlibrary lån. Du eller bibliotekarie kommer att behöva fylla i ett förfrågningsformulär som beskriver bokens namn, författare och år det publicerades, liksom din kontaktinformation. Det tar vanligtvis fem till sju dagar för en bok att anlända.
  • Ett fjärrlån gör att du kan kolla in en bok från ett annat bibliotek där boken är tillgänglig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande