Hur man beräknar en digitalkameraens upplösning från dess pixelräkning

Om du bara känner till pixelantalen (i.e. Antalet megapixlar) som en digitalkamera har, det är enkelt att beräkna den linjära upplösningen från den (i.e. Bredden och höjden på de resulterande bilderna) Om du känner till kamerans bildförhållande. Vi ska använda en imaginär 12-megapixel digital SLR med ett 3: 2-bildförhållande i våra exempel.

Steg

  1. Bild med titeln Beräkna en digitalkamera
1. Ta reda på bildkvoten på din kamera. Här är de två vanligaste:
  • 3: 2, eller 3 horisontella pixlar för varje 2 vertikala pixlar, är typisk för digitala SLRS.
  • 4: 3, eller 4 horisontella pixlar för varje 3 vertikala pixlar, är det aspektförhållande som används av de flesta kompakta (punkt-och-shoot) kameror i deras stilläge.
  • Bild med titeln Beräkna en digitalkamera
    2. Konvertera ditt megapixelräkning till ett totalt pixelräkning genom att multiplicera det med 1 miljon, om nödvändigt.
  • Bild med titeln Beräkna en digitalkamera
    3. Få ett horisontellt-till-vertikalt och vertikalt till horisontellt förhållande. Du får det horisontella-till-vertikala förhållandet genom att dividera den första delen av ditt bildförhållande av det andra - du får det vertikala-till-horisontella förhållandet genom att dela den andra delen av ditt bildförhållande av den tredje. I vårt 3: 2 digitala SLR-exempel:
  • Bild med titeln Beräkna en digitalkamera
    4
    Multiplicera Din pixelräkning med det horisontella-till-vertikala förhållandet, sedan separat, med ditt vertikala-till-horisontella förhållande.
  • Bild med titeln Beräkna en digitalkamera
    5. Ta roten ur av dina resulterande nummer.
  • Bild med titeln Beräkna en digitalkamera
    6. Du har nu upplösningen av kameran. I fallet med vår imaginära digitala SLR var det 4243 x 2828.
  • Bild med titeln Beräkna en digitalkamera
    Bild med titeln Beräkna en digitalkamera
    7. Färdiga.
  • Tips

    Om du försöker med flera resolutioner, märker du hur lite absolut pixelantal (jag.e. Antalet megapixlar) Ärenden. Till exempel kommer en 24 megapixel (6000x4000) kamera bara att ge dig dubbelt Den linjära upplösningen av en sex megapixel (3000x2000) -kamera, och följaktligen skriver ut bara dubbelt så bred vid vilken som helst given utskriftsupplösning.Och om dina bilder med sex megapixelkamera är inte pixel-perfekt - många mycket trevliga är inte - det skulle vara Nej förbättring.
  • Du kan använda detta för att ta reda på det största interna perfekta kvalitetsutskriften du kan göra från vilken kamera som helst genom att dela upp dina resulterande nummer med 300 - det resulterande numret är en storlek i tum. (300 dpi är mer eller mindre oskiljbar från optisk utskrift från film - du kan ansluta olika figurer beroende på den dots-per-tum som krävs för dina behov.)
  • Kom ihåg att pixelantal som ges av tillverkare är inte exakta och är ofta avrundade snarare än ner. Inte heller är bildförhållanden nödvändigtvis exakta. Eventuella resultat bör tas med lämplig mängd salt.
  • En kameraannonsering "pixel" är i allmänhet inte detsamma som en bildskärm "pixel".Den senare är en punkt med olika värden för varje komponentfärg (vanligtvis röd, grön och blå) - den förra är i allmänhet en punkt på en sensor som har ett distinkt värde för en färg och ingen information för de andra färgerna, med färgkänsliga växande från en pixel till nästa.Den slutliga bilden är gjord genom att interpolera varje bildskärmspixel från dessa överlappande färgseparationer, som bildar en fullfärgspixel för varje original-färgpixel.Det kan göras intelligent, men resultatet är inte helt perfekt sett på 100% på en bildskärm.(En Foveon-sensor fångar varje färg för varje fotografering, men har några avvägningar.)
  • Dålig teknik som kameraskakning, hög Iso-brus eller utjämning för att bli av med den och dålig lins kvalitet (som är vanlig i super-lilla kameror men kan mildras med små öppningar) minskar nivån av den faktiska detaljerna långt under antalet antal Pixlar inspelade.
  • Saker du behöver

    • Digitalkamera
    • Kalkylator
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande