Så här justerar du och kalibrerar en miter såg för exakta nedskärningar

Ah, den goda ole miter sågen. Det är alltid där när du behöver det, men om det skärs krokigt, kan du behöva göra några justeringar för att hålla det att klippa ordentligt och exakt. Lyckligtvis är det faktiskt mycket enklare än du kanske tror. Med rätt verktyg och rätt tillvägagångssätt har du såg justerad på nolltid. Vi har svarat på några vanliga frågor som folk har om att justera sina sågar för att göra jobbet ännu enklare för dig.

Steg

Fråga 1 av 6:
Varför såg min miter skära krokig?
  1. Bild med titeln Justera ett miter såg steg 7
1. Du kan behöva göra några justeringar för att justera sågbladet. Om ditt blad skärs krokigt, kan det finnas några möjliga skäl varför. Den vanligaste orsaken är inte ordentligt klämmer ner det material du skär. Andra möjliga anledningar att dina nedskärningar inte är raka eller exakta inkluderar ett skadat blad, ett instabilt staket (den platta materialet monterat på sågbordet), en trasig fasmätare eller någon form av funktionsfel med din mitermätare. Försök att justera staketet eller byta ut brutna delar för att se om det korrigerar problemet.
Fråga 2 av 6:
Hur anpassar du ett miter sågblad?
  1. Bild med titeln Justera en miter såg steg 1
1. Använd en hastighetsplats för att se om bladet behöver justeras. En hastighetsplats är ett super praktiskt triangulärt märkverktyg som ofta används av snickare. Först, koppla ur strömmen från din såg och placera hastigheten kvadrat upprätt på bordet så dess kant är även med den öppna sågklingan passar in när det sänks hela vägen ner. Sedan, sänk bladet ner till bordet och flytta hastighetsplatsen mot sågbladets sida. Leta efter ett gap i bottenkanten av hastigheten. Om du ser en, betyder det att sågbladet inte är kvadratiskt och måste justeras.
  • Om det inte finns något gap och din såg inte gör ens nedskärningar, kan problemet vara sågbladet själv, ett instabilt staket eller ett annat problem.
  • 2. Lossa avtagningshandtaget och justera bladet för att kontakta hastigheten. Leta reda på avfasningshandtaget på baksidan av sågen. Lossa handtaget nog för att du kan flytta bladet runt. Håll en hastighet kvadrat upprätt på bordet med kanten uppifrån med öppningen sågklingan passar in i. Flytta bladet tills det gör fullständig kontakt med och spolas mot hastigheten för att justera den. Dra sedan avfasningshandtaget för att säkra det och du är allt.
  • Bladet ska inte vara löst alls. Om det är, försök att dra åt vinkelhandtaget lite mer.
  • Fråga 3 av 6:
    Hur sätter du djupet på en miter såg?
    1. Bild med titeln Justera en miter såg steg 3
    1. Justera djupstoppet. Koppla ur sågen så det har ingen ström. Lossa hexmuttern på toppen av den övre sågarmen med en 10 mm skiftnyckel. Använd sedan en 5 mm hex nyckelnyckel för att vrida skruven moturs om du vill sänka den och medsols om du vill höja den. Sänk bladet till bordet för att kontrollera djupet och göra nödvändiga justeringar. Dra sedan hexmuttern så att den är säker.
    • Om justeringsskruven fortsätter att vända när du försöker dra åt hexmuttern, håll den fortfarande med hex-nyckeln när du dra åt hexmuttern.
    • Tänk på att Miter Saws är fabriksuppsättning till ett djup som ger den bästa skärmförmågan, men bladet kan bära ner över tiden och efter upprepad skärpning. Om det händer kan du behöva justera djupet.
    • Se till att bladet inte sträcker sig mer än /4 tum (0.64 cm) under tabellinsatsen när du justerar den.
    Fråga 4 av 6:
    Hur anpassar du ett miter sågstängsel?
    1. Bild med titeln Justera en miter såg steg 4
    1. Använd en hastighetsplats och en nivå för att se till att båda staket är jämnt. Se till att sågen är urkopplad och lossa de 2 bultarna på vänster sida av staketet med en skiftnyckel. Sänka sågklingan och placera en fyrkantig plattform mot staketet. Justera sedan staketet tills det gör fullständig kontakt med sågklingans sida och dra åt bultarna. Placera en 3 ft (0.91 m) nivå över båda staket och justera rätt staket tills det är spola med vänster staket och nivån är jämn.
    • Du justerar rätt staket på samma sätt som du justerat vänster.
    • Det är viktigt att båda staketet sträcker sig med både sågen och varandra så dina skärningar är konsekventa.
    Fråga 5 av 6:
    Hur kalibrerar du en miter såg?
    1. Bild med titeln Justera en miter såg steg 5
    1. Kolla bordet, staketet, bladet och för att se till att de är kvadratiska. Se till att sågen är urkopplad och lägger en platt nivå över bordet för att leta efter luckor. Om det finns, kan du behöva ta tabellen justerad på en maskinaffär. Justera både staketet och bladet med en hastighetsplats. Sedan, luta sågen till sin 45-graders vinkel och placera din hastighetsplats mot den i 45 graders vinkel. Om det finns några luckor, vrid den vinkeljusteringsbulten, vanligtvis belägen nära sågens baksida tills det inte finns ett gap.
    • Om sågbordet har stora luckor, kan du behöva byta ut det.
    Fråga 6 av 6:
    Hur skär du en 45-graders vinkel på en miter såg?
    1. Bild med titeln Justera en miter såg steg 6
    1. Rotera sågbordet tills det är inställt på en 45-graders vinkel. Tryck på knappen eller kläm handtaget i slutet av sågbordet för att släppa den. Vrid sågbordet tills det når 45-graders stopp och släpp sedan handtaget för att låsa det på plats. Sagen kommer då att sättas för att skära i 45-graders vinkel.
    • Sågen har inbyggda stopp och markeringar så att du enkelt kan identifiera den vinkel du ställer in den.

    Tips

    Din sågs stoppjusteringar görs på fabriken och behöver vanligtvis inte justeras. Så du kan lita på att de är korrekta.

    Varningar

    Se alltid till att sågen är urkopplad innan du gör några justeringar.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande