Hur man skär spår i trä

Skärprovor eller kanaler är ett viktigt steg i träbearbetning om du vill gå med i trä eller carve ut mönster. Om du vill klippa ett spår i en bit av trä är en dunkelrouter det enklaste verktyget som ska användas för raka eller krökta spår. Använder en rotationsverktyg fungerar också för att skära korta kanaler, men det är svårare att göra långa, raka linjer med dem. Om du behöver göra ett långt spår med en platt botten, kan en bordsåg också göra de nedskärningar du behöver. Oavsett vilket verktyg du använder för skärspår, var noga med att bära säkerhetsglasögon för att skydda dig själv.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda en dunkelrouter
  1. Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 1
1. Välj en routingbit formad som spåret som du vill klippa. En router är en handhållen maskin som har en roterande bit för att enkelt skära linjer och spår. Det finns många olika bitar som du kan fästa på din router så att du kan skära olika formade spår. Om du vill ha ett spår format som bokstaven V för dekorativa ändamål, använd sedan en V-Groove bit. Om du vill att spåret ska ha platta sidor och en platt botten att använda för att ansluta trä, använd en rak bit på routern istället.
  • Om du inte har den bit du behöver, kan du köpa uppsättningar routerbitar från din lokala hårdvaruaffär eller online.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 2
    2. Fäst den bit du valde till slutet av routern. Skruva av det cirkulära skyddet från botten av routern så att du kan komma åt bitmekanismen. Använd en skiftnyckel för att lossa bulten som håller biten på plats och dra ut den från routern. Placera slutet på den nya biten i hålet längst ner på routern och dra åt bulten med din skiftnyckel. Lina vakten uppåt på routern och säkra den på plats.
  • Du kan köpa en router från din lokala maskinvara eller hemförbättringsbutik.
  • Kontakta din routerns användarmanual om du inte vet hur du ändrar biten.
  • Vissa vakter har en snabbspak på sidan av routern så att du inte behöver skruva av den.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 3
    3. Ställ djupet på routern för att matcha hur djupt du vill ha spåret. Leta efter djupjusteringsratten på sidan av routern eller på vakten. Ställ routern på ett stycke skrotträ så att biten bara hänger över kanten. Vrid justeringsratten för att höja eller sänka biten till det djup du vill ha. Kontrollera hur långt ner biten går på sidan av träet och lås den på plats när du har den satt.
  • Justeringsratten har vanligtvis djupmätningar som skrivs ut på den, men kontrollera bitdjupet med en linjal för att säkerställa att det är korrekt.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 4
    4. Markera en linje på träet där du vill placera spåret. Håll en straightedge mot träet du skär och använd den som en guide för att rita en rak linje för spåret. Dubbelkontrollera mätningarna för spåret du skär så det är inte för långt eller kort.
  • Om du gör böjda spår i träet, spåra kanten av ett rundat objekt eller använd en kompass för att rita dina linjer.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 5
    5. Säkra ett stycke skrotträ på toppen av träet du skär. Det kan vara svårt att skära ett rakt spår i ditt trä om du försöker det frihand. Ställ din router på träet så biten linjer upp med linjen du drog. Ställ in en platt skrotskiva ovanpå delen du skär så det rör på routerns vakt. Se till att sidan av skrotet går parallellt med den linje du drog innan du säkrade skrotstycket med en C-klämma.
  • Om du vill klippa ett böjt spår kan du antingen försöka routera det utan att använda en guide, eller du kan köpa en krökt guide från din lokala hårdvaruaffär. Säkra den krökta guiden till träet du skär med en C-klämma.
  • Dricks: Använd en klämma varje 12-18 tum (30-46 cm) så att träet inte rör sig eller lyfter upp medan du arbetar.

  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 6
    6. Dra routern längs linjen för att göra spåret. Använd skyddsglasögon medan du arbetar så för att skydda dina ögon från träbitar. Placera routern i slutet av linjen som du drog så vakten pressade upp mot det klämda träet av trä. Slå på routern och dra ned spaken ner så att biten går in i träet. Dra långsamt routern mot dig längs linjen för att skära in i träet. Håll sidan av skyddet mot det klämda träet för att säkerställa att spåret blir rakt.
  • Routern kan riva ut några av träet när du först börjar och slutar köra maskinen. Om du vill förhindra att riva ut, börja och avsluta routern i skrotstycken av träskydd mot det stycke du skär.
  • Routrar kan producera mycket sågspån, så håll en butik vakuum i närheten så att du enkelt kan städa upp när du är klar. Vissa routrar har även hamnar att du direkt kan fästa en vakuumslang till.
  • Metod 2 av 3:
    Routing med ett roterande verktyg
    1. Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 7
    1. Välj en routingbit för att installera på ditt rotationsverktyg. Rotationsverktyg är handhållna verktyg som har ett roterande huvud som du kan bifoga multipurpose bitar till många olika projekt. Leta efter groove-cutting router bitar för ditt roterande verktyg och kontrollera vilken form de huggar ut ur träet. Bitar som har en spetsig ände lämnar vanligtvis V-formade spår medan platta bitar lämnar ett platt spår. Lossa bulten på botten av det roterande verktyget och skjut biten i hålet. Dra åt bulten för att säkra biten på plats.
    • De flesta roterande verktyg kommer med en uppsättning bitar, men du kan köpa ytterligare bitar från hårdvaruaffärer eller online.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 8
    2. Säkra en spiralskärare i slutet av det roterande verktyget. En spiralskärare är ett cirkulärt skydd som går runt lite så att du kan hålla den spola mot din bit av trä. Skjut spiralskäraren över slutet av biten och skruva den på tråden. Se till att spiralskärmfästet är tätt mot verktygets kropp så det kommer inte lös.
  • Du kan få en spiralskärare från din lokala hårdvaruaffär eller online.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 9
    3. Rita spåret du vill klippa på träet. Använd en straightedge som en guide för att göra din linje för att säkerställa att den inte blir krokig. Lina upp raktäcken med det område du vill klippa och rita en styrledning direkt på trästycket du skär kanalen i. Kontrollera dina mätningar en eller två gånger för att se till att de är korrekta innan du går vidare.
  • Om du vill göra en krökt linje istället, spåra runt en krökt styrmall eller dra kurvan med en kompass.
  • Dricks: Rotary Tools fungerar bäst för skärpor som är 12 tum (30 cm) eller mindre eftersom verktyget inte är lika kraftfullt som en router.

  • Bild med titeln Cut Grooves i trä steg 10
    4. Justera spiralskärarens mätare till det djup du vill ha för spåret. Mätaren på spiralskäraren styr hur djupt routingbiten sticker ut från botten av verktyget. Lossa vingeln på sidan av spiralskäraren så att du kan dra upp mätaren upp eller ner för att höja eller sänka biten. Justera mätaren tills mätningen som skrivs ut på sidan är densamma som spårdjupet du vill ha. Dra åt vingnet för att säkra biten på plats.
  • Du kan hålla det roterande verktyget på träet du skär för att se hur långt biten hänger över kanten.
  • Om du inte är säker på hur du justerar djupet på din spiralskärare, kontakta användarhandboken för hjälp.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 11
    5. Kläm en bit skrotträ ovanpå biten du skär som en guide. Du kan klippa din Groove Freehand om du vill, men linjen kan vara krokig när du är klar. Om du vill se till att spåret stannar rakt, sätt en bit skrotträ bredvid linjen du drog. Ställ in det roterande verktyget ovanpå linjen och flytta skrotet över så det rör spiralskäraren. Använd C-klämmor för att säkra träet på plats varje 12 tum (30 cm).
  • Se till att skrotet du använder har en platt kant, annars kan spåret skära ojämnt.
  • Du kan också använda ett sågstaket som en guide om du har en tillgänglig.
  • Om du vill göra ett böjt spår i träet, säkra sedan en kurveguide till ditt trä med en C-klämma. Du kan köpa kurveguider från din lokala hårdvaruaffär.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 12
    6. Kör rotationsverktyget längs linjen du drog för att klippa spåret. Bära säkerhetsglasögon så att du inte får sågspån i dina ögon medan du arbetar. Starta det roterande verktyget vid kanten av träet du skär och sätt på det så att biten står upp till full fart. Tryck på det roterande verktyget längs linjen så att spiralskäraren stannar mot styrkortet du klämde ner. När du når slutet av din linje, vrid verktyget innan du drar bort det från träet.
  • Ta inte det roterande verktyget ur träet medan det fortfarande är igång eller annars kan du göra en oavsiktlig klippning eller göra ditt spår krokigt.
  • Rör aldrig lite på det roterande verktyget medan maskinen körs, annars kan du allvarligt skada dig själv.
  • Metod 3 av 3:
    Klippspår med bordsåg
    1. Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 13
    1. Ställ bladhöjden på din bordsåg till spårdjupet du vill ha. Håll en linjal bredvid sågklingan så att du kan se sin höjd. Använd vredet eller spaken under bordet såg för att höja eller sänka bladets höjd tills det är på det djup du vill klippa för dina spår. Säkra bladhöjden så att den inte rör sig om eller glider medan du arbetar.
    • Du kommer inte ha ett bladskydd på din såg när du skär spår, så var extra försiktig medan du kör maskinen så att du inte skär dig själv.
    • Bordsågar fungerar bäst för att skära långa, raka spår i träskivor.

    Dricks: Du kan använda något sågblad gjord för trä för att skära dina spår, men en platt-kantad såg lämnar en platt botten medan vinklade blad lämnar en rundad kant.

  • Bild med titeln Cut Grooves i trä steg 14
    2. Markera spåret på sidan av ditt trä. Ställ in träet på sin sida så ansiktet du skär spåret i ansikten uppåt. Använd en linjal eller straightedge för att göra en rak linje på sidan av brädet som är samma längd som det djup du vill ha för ditt spår. När du väl markerar ena änden av brädet markerar du den motsatta änden av brädet på samma plats så att du kan ställa upp din klippa.
  • Bordsågar fungerar inte bra för att klippa spår i stora bitar av plywood eftersom du inte kommer att kunna se var de snittade linjerna mycket bra.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 15
    3. Justera sågstaketet så märket på dina träslinjer upp med sågbladet. Håll träet mot sågstaket så det är snyggt. Lossa sågstaket så att du kan flytta den och justera den närmare eller längre bort från sågbladet. Fortsätt flytta staketet tills det märke du gjorde på sidan av brädan leder upp med kanten av sågbladet. Dra åt staketet på plats så det rör sig inte om medan du arbetar.
  • Om din bordsåg inte har ett staket, så säkra en rak skrapa trä på sidan av bladet istället.
  • Du kan också klämma ett bräda på den andra sidan av sågbladet om du vill se till att träet du skär eller skiftar.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä steg 16
    4. Tryck träet genom sågbladet för att klippa spåret. Använd skyddsglasögon innan du börjar arbeta sedan sågar kan sparka upp träbitar eller sågspån. Slå på bordsågen och låt det gå upp till full fart innan du börjar klippa. Tryck långsamt på brädet genom sågen med en träpusher, vilket är ett verktyg du håller på för att styra träet så att fingrarna är borta från bladet. Skjut träet helt genom sågklingan innan du stänger av det.
  • Försök aldrig ta tag i ditt trä tills du stänger av bladet, annars kan du oavsiktligt skära dig själv.
  • Tryck inte träet genom bladet utan en pusher eftersom du kan bli allvarligt skadad om du skärs av sågen.
  • Bild med titeln Cut Grooves i trä Steg 17
    5. Kör träet genom sågen igen på motsatt sida. För att spåret ser jämnt, måste du springa träet genom sågen igen från andra sidan. Vänd träet runt så att du matar den bakåt i sågen. Starta bladet igen och tryck träet helt genom sågen. Stoppa sågen så att du kan kontrollera spåret.
  • Om spåret är för litet, flytta sågstaket /8 tum (0.32 cm) bort från bladet för att bredda spåret.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Varningar

    Använd skyddsglasögon under arbetet med elverktyg för att skydda dig mot strängstycken av trä eller sågspån.
  • Håll händerna borta från sågblad och rörliga delar på elverktyg så att du inte skadar dig själv.
  • Saker du behöver

    Använda en dunkelrouter

    • Router
    • Rycka
    • Penna
    • Rak kant
    • Skrot
    • C-klämma
    • Säkerhetsglasögon
    • Vedspusare

    Routing med ett roterande verktyg

    • Rotationsverktyg med en routingbit
    • Spiralskärare
    • Penna
    • Straightedge
    • C-klämma
    • Skrot

    Klippspår med bordsåg

    • Bordsåg
    • Penna
    • C-klämma
    • Skrot
    • Säkerhetsglasögon
    • Vedspusare
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande