Hur man väljer en blå ädelsten

Om du är på jakten på en vacker blå ädelsten att lägga till din samling, det finns verkligen ingen brist på alternativ. Från den välkända safiren till den relativt nyare tanzaniten, från mjuk aquamarine till den ljusare topasen, finns det en blå ädelsten för alla. Om du inte är en expertgemolog, oroa dig inte. Genom att välja baserat på färg och kostnad kan du bestämma vilken blå ädelsten som är rätt för dig.

Steg

Metod 1 av 3:
Undersökande blå ädelstenar
  1. Bild med titeln Välj en blå ädelsten steg 1
1. Titta på dina ädelstenar i överliggande belysning. Överliggande belysning möjliggör den bästa visningen, och det hjälper dig att se ängens ytegenskaper. En neutralfärgad bakgrund gör att du kan skilja mellan de olika nyanser och intensiteterna av blå. Genom att minimera det visuella "bruset" kan du fokusera på ädelstenen.
  • Trots populär tro är naturligt ljus inte alltid det bästa ljuset att undersöka ädelstenar. Naturlig belysning varierar mycket beroende på geografisk plats och tid på dagen.
  • Att hålla ädelstenar upp till naturlig belysning är dock fortfarande en bra kompletterande vy för att få en uppfattning om GEMs klarhet.
  • Bild med titeln Välj en blå ädelsten Steg 2
    2. Plocka upp ädelstenen med pincett. Om du kommer att plocka upp ädelstenen medan du undersöker det är det viktigt att göra det med pincett. Att använda fingrarna kommer att orsaka smetning, vilket säkert kommer att distrahera från stenen. Fingeravtryck kommer att minska stenens klarhet och färgens intensitet.
  • Om du inte har pincett till hands, försök att skopa pärla upp med styvt kortlager eller något liknande.
  • Om du absolut måste hämta det med din hand, ta det försiktigt och berör så lite av stenen som möjligt.
  • Bild med titeln Välj en blå ädelsten Steg 3
    3. Använd ett förstoringsglas. Genom att undersöka ädelstenen med ett förstoringsglas kan du se kvaliteterna hos den sten som inte är synliga för det blotta ögat.Detta hjälper dig att se närmare på ytan av stenen och notera alla ädelstenens mest invecklade egenskaper. Använd förstoringsglaset för att verkligen observera färgintensiteten och se till att den är den sten du vill ha.
  • Kontrollera färgens ton och konsistens. Leta även efter interna brister och inklusioner.
  • Metod 2 av 3:
    Välja med skugga av blått
    1. Bild med titeln Välj en blå ädelsten steg 4
    1. Bestämma vilken nyans av blå du önskar. Det finns faktiskt dussintals ädelstenar som faller under det "blå" paraplyet. En av de första sakerna du borde göra är att bestämma vilken nyans av blå du vill ha. Vill du ha en mycket mjuk babyblå? Kanske vill du ha ett mediumblå med hints av grönt. Du kanske vill ha en djärv, kunglig blå att lägga till i din samling.
    • När du bestämmer vilken nyans av blått du vill, kommer du att begränsa dina alternativ och göra den här processen enklare.
  • Bild med titeln Välj en blå ädelsten steg 5
    2. Kolla in Deep Blue Gemstones. Du kan leta efter en iögonfallande kunglig eller djupblå ädelsten. Safir, den mest populära blåstenen i USA, är en djärv, kunglig blå färg. Det är en hård sten som fungerar bra i smycken. Även om det vanligaste är det inte den enda djupblå stenen.
  • Liknande safir är tanzanitstenen, en pärla upptäckt på 1960-talet som har tips om lila.
  • Iolit är en annan djup violettblå sten som är perfekt för alla som vill göra ett uttalande.
  • Till skillnad från de andra ädelstenarna är Lapis Lazuli en sten i stället för ett mineral. Lapis är en kunglig blå ädelsten som används för en mängd olika ändamål.
  • Ädelstenarna Alexandrite och benitoit är också en mörk, kunglig blå nyans. Dessa är extremt sällsynta, och kommer att göra en stor dent på ditt bankkonto.
  • Bild med titeln Välj en blå ädelsten Steg 6
    3. Titta på mjukare blå ädelstenar som aquamarine. Du kanske föredrar en mjukare, mer pastellfärgad sten. Om du letar efter en ljusblå sten kan Aquamarine (en semi-ädelsten) vara perfekt för dig. Ordet aquamarine betyder faktiskt "havs vatten", och pärlans färg varierar från mycket ljusblå till mediumblå, med hints av grönt.
  • Bild med titeln Välj ett Blå ädelsten Steg 7
    4. Läs ljusblå ädelstenar, som turkos och topas. Turkos är en ogenomskinlig ädelsten i en ljusblå grön färg. Det är en unik och ljusblå ädelsten. Topaz är en semi-ädelsten som kommer i en mängd olika färger, från gul till rosa, liksom en ljus, glänsande blå nyans. Topaz får en värmebehandling för att få fram en intensiv och iögonfallande färg.
  • Metod 3 av 3:
    Välja baserat på pris
    1. Bild med titeln Välj en blå ädelsten Steg 8
    1. Bestäm din budget. Blå ädelstenar sträcker sig mycket i pris. Innan du noll på din favoritsten är det bra att få en uppfattning om vad din dollar kan få dig. Vissa stenar är mer sällsynta och kommer att kosta dig mycket mer, medan andra är mindre sällsynta, lika vackra och billigare. Få en uppfattning om hur mycket olika blå ädelstenar kostar så att du kan vara en kunnig konsument.
    • Semi-ädelstenar, som Aquamarine och Topaz, är lägre i kostnad än dyrbara blå pärlor, som naturliga safirer.
  • Bild med titeln Välj en blå ädelsten Steg 9
    2. Kolla in de mest prisvärda alternativen. Blue Topaz, som är en semi-ädelsten, är ett billigt alternativ för en blå ädelsten. Eftersom det är allmänt tillgängligt, kan du hitta det till mycket konkurrenskraftiga priser. Aquamarine, men dyrare än Topaz, är fortfarande relativt billigt som blå ädelstenar går. Turkos, även i högsta betyg, är en billig ädelsten.
  • Bild med titeln Välj en blå ädelsten steg 10
    3. Förstå vad GEM-kvaliteter påverkar priset. Semi-värdefulla och dyrbara pärlor skiljer sig i pris, men det finns andra mer kosmetiska funktioner som också faktor i. Pärlens storlek, liksom dess tydlighet, skär och skugga av blått bidrar alla till den slutliga prislappen.
  • Bild med titeln Välj en blå ädelsten Steg 11
    4. Lär dig om de dyrare ädelstenarna. Om du vill investera en bra summa pengar i din ädelsten, kan en naturlig safir vara vad du vill ha. Safires anses vara dyrbara pärlor, vilket gör dem dyrare än många andra blå ädelstenar, särskilt de ljusaste och mest levande blå safirerna.
  • Om du älskar utseendet på en safir men inte vill spendera så mycket pengar, kan Tanzanite vara din bästa satsning. Det är mycket lik den safiren i utseende men är billigare. Det är dock också mindre hållbart än safir, så håll den här kompromissen i åtanke.
  • Iolit är ett annat alternativ för safir-älskare hoppas att spendera pengar. Till skillnad från safir och tanzanit är den blå färgen på ioolit helt naturlig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande