Hur man väljer quality sapphires

Det finns inget standardiserat färgkvalitets- eller kvalitetsmätningssystem för safirer, vilket gör att du väljer kvalitet sapphires en relativt subjektiv process.Men safirer som har vissa funktioner anses vara mer värdefulla och av högre kvalitet.Att delta i GEMs renhet av färg, dess ton, och dess klarhet, till exempel, kan vara användbar när man letar efter en safir av hög kvalitet.Ett annat sätt att välja en högkvalitativ safir är att välja en syntetisk sten, som kommer att ha färre ofullkomligheter än en naturlig.

Steg

Metod 1 av 3:
Studerar färgen
  1. Bild med titeln Välj Quality Sapphires Steg 1
1. Leta efter renhet av färg.En safir som har en splotchy och ojämn färg anses inte vara en av hög kvalitet.Leta efter safirer som är mättade med en enda levande färg hela vägen.Undvik safirer som har bruna eller gråa fläckar inom.
  • Bild med titeln Välj Quality Sapphires Steg 2
    2. Välj medium eller mörka safirer.Tonen beskriver hur ljus eller mörk en viss safir är.Det finns inget kvantifierbart sätt att mäta tonen, men på en skala från ljus till mörk, är medelstora och mörka safirer allmänt ansedda högre kvalitet än de som är lätta.
  • Bild med titeln Välj Quality Sapphires Steg 3
    3. Välj en klar safir.I allmänhet innehåller de mer rynkor och ofullkomligheterna (inklusioner) en safir, desto mindre är det att det blir.För att välja en Safirs Safir, hitta en med få eller inga inklusioner som låter dig se rakt igenom det.
  • Bild med titeln Välj Quality Sapphires Steg 4
    4. Välj en blå, rosa orange eller ljusrosa safir.De mest prisade safirerna är blåa och kommer från Sri Lanka.Den näst mest prisade safiren är en Padparadscha safir, som har en rosa orange färg och kommer också från Sri Lanka.Den fina rosa safiren är den tredje mest eftertraktade safiren.Den har en ljus rosa färg och finns i allmänhet i Sri Lanka eller Burma.
  • Andra färger som grön, violett och rött är också tillgängliga, men är mindre eftertraktade än de ovan angivna sorterna.
  • Bild med titeln Välj Quality Sapphires Steg 5
    5. Få en bra titt på safiren.Vänd safiren runt i handen när du håller den upp till ljuset.Detta hjälper dig att se alla de interna och externa elementen i pärlan.Rusa inte processen.Ta hela tiden som behövs för att se alla pärlens nook och crannies.
  • Metod 2 av 3:
    Letar efter en kvalitetsskärning och form
    1. Bild med titeln Välj Quality Sapphires Steg 6
    1. Välj en safir med en symmetrisk snitt.Om du köper en värmebehandlad safir i en ring, halsband eller andra smycken, ska den skäras på ett symmetriskt sätt.Det innebär att pärlan kommer att vara visuellt balanserat, med en sida som liknar den andra.
  • Bild med titeln Välj Quality Sapphires Steg 7
    2. Välj ett smaragd eller Marquis Cut för att lägga till det mesta till safirens värde.De två skärningar som lägger till mest till safirens värde är Emerald och Marquis Cuts.Om du har att göra med en oklippt sten, AKS smycken för att skära den i en av dessa två nedskärningar.
  • Emerald Cut är en som liknar en rektangel med hörnen avskurna.
  • Marquis Cut är en där safiren liknar en amerikansk fotboll, med ett långsträckt utseende som klämmer in i båda ändarna.
  • Bild med titeln Välj Quality Sapphires Steg 8
    3. Välj ett briljant klipp för att maximera ljusavkastningen.En briljant snitt är en där pärlan uppträder som en femkant när den ses från sidan.Botten av pärlan tappar in i en punkt.Om du har att göra med en oklippt sten, be juveleraren eller gemologen att skära den i en strålande klippning.Annars väljer du en safir som redan har skurits i ett briljantslipat.
  • Bild med titeln Välj Quality Sapphires Steg 9
    4. Välj ett stegskuren för att förbättra safirens färg.Ett stegskuren är en i vilken rektangulära fasetter är anordnade ovanpå varandra.Om du har en uncut safir, begära att den skärs i ett stegskuren.Annars väljer du en safir med kvalitet som redan har skurits i ett stegskuren.
  • Metod 3 av 3:
    Utvärdera safirer på andra sätt
    1. Bild med titeln Välj kvalitet Sapphires Steg 10
    1. Hitta en safir med en asterism.I de flesta fall är inklusioner inte önskvärda, och safirer som innehåller många inklusioner kan övervägas av låg kvalitet.Men safirer som innehåller en asterism - ett naturligt förekommande arrangemang av inklusioner i en sexspetsig stjärnform - är sällsynta och anses vara värdefulla.
  • Bild med titeln Välj Quality Sapphires Steg 11
    2. Få en safir från en butik som erbjuder certifiering.Gemologiska samhällen (till exempel Gemological Institute of America eller Gemological Association of Great Britain) erbjuder certifiering till betrodda GEM-återförsäljare.Certifieringen bör verifiera de påståenden som återförsäljaren eller juveleraren gör om safiren, inklusive varifrån det kommer från och hur mycket det väger.Att få en certifierad safir är särskilt viktigt om du köper en dyr.
  • Bild med titeln Välj kvalitet Sapphires Steg 12
    3. Köp en syntetisk safir.Vissa safirer finns inte i gruvor, men gjorda i laboratorier.Dessa syntetiska safirer är av mycket högre kvalitet (och mycket billigare) än naturliga, så välj syntetiska safirer när det är möjligt.
  • Generellt har syntetiska safirer färre inklusioner, större klarhet och mer glans än naturliga ädelstenar.
  • Tips

    Eftersom kvaliteten inte är kvantifierbar, är allt som verkligen betyder när du väljer en safir om du gillar det.
  • Vanliga safirformer inkluderar ovaler, päron, sfärer, trillioner och rutor.Böjda nedskärningar tenderar att vara dyrare.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande