Hur man justerar vinsten på en mikrofon

Om du äger en digital mikrofon kan du ha undrat vad den lilla ratten märkt "vinst" ska vara för. Även när du upptäcker att vinst bestämmer hur hög ljudvolym är, är det ofta svårt att ställa in ordentligt. Gain-ringen är vanligtvis inte numrerad, så du är inte ensam om du någonsin har kämpat för att hitta rätt ljudinställning. Faktorer som var du står och hur högt du talar påverkar vinsten. Med bra inspelningsprogram kan du övervaka mikrofonens ljudnivå och göra justeringar för att ställa in de perfekta ljudnivåerna för showen.

Steg

Metod 1 av 2:
Tuning digitala mikrofoner
  1. Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC steg 1
1. Anslut MIC: s USB-kabel till en enhet och öppna inspelningsprogrammet. Välj en plats nära var du planerar att spela in. Välj en säker plats, som ett skrivbord, och se till att du har gott om utrymme för att komma upp nära mikrofonen. Anslut sedan MICs USB-kabel till din dator. Öppna inspelningsprogrammet så att du kan få en uppfattning som låter din mikrofon upptäckt.
  • Försök att ordna din utrustning på samma sätt som du vill när du använder den för en prestation. Det kan spara dig lite tid senare, men det hjälper dig också att justera vinsten mer exakt.
  • Digitala mics är väldigt lätta att justera, men du bör fortfarande testa dem före tid för att säkerställa att vinstnivån är korrekt.
  • Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC-steg 2
    2. Tryck på inspelningsknappen och tala in i mikrofonen. Tänk på hur du planerar att använda mikrofonen när allt har ställts in. Stå i samma plats du planerar att vara för den officiella inspelningen. Tala i samma volym du planerar att använda för prestanda. Du kommer att sluta med ett mer exakt test på det här sättet. Säg eller sjunga några rader medan mikrofonen är på.
  • Om du använder MIC för att hämta ljud från ett instrument, spela instrumentet för att utföra testet. Se till att någon annan utrustning du använder, till exempel förstärkare, har ställts in.
  • Du behöver inte skapa en lång testinspelning för att justera vinsten. Gör bara ett kort ljudcheck, som genom att läsa några rader eller spela en del av en sång.
  • Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC-steg 3
    3. Använd ljudprogrammet på din inspelare för att spela upp testljudet. Tryck på uppspelningsknappen i inspelningsprogrammet på din dator. Varje program har en decibel (dB) meter du kan använda för att övervaka volymen. Lyssna på ljudkvaliteten också. När mätaren fylls upp, snedställs inspelningen och blir obehaglig att lyssna på. Om mätaren stannar på en låg nivå, kommer inspelningen troligen att vara för mjuk.
  • Ljudklippning händer när decibelnivån ökar för högt, vanligtvis över 0 db. Clipping orsakar att ljudet är att låta förvrängda, och förvrängda inspelningar är nästan omöjliga att fixa.
  • Vissa inspelningsprogram har en aktiv mätare så att du kan titta på DB-nivån medan mikrofonen är i bruk. Kontrollera fliken Mikrofon i inspelningsprogrammet.
  • Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC-steg 4
    4. Vrid ratten på din mikrofon medsols för att öka förstärkningen. De flesta USB-mikrofoner har kontrollknappar direkt på dem, så justering av vinsten tar ingen tid alls. Leta reda på ratten, som sannolikt kommer att märkas och ha en liten, vit rand på den. Höja förstärkningen för att öka volymen. Vrid ratten moturs för att sänka förstärkningen och minska den totala volymen.
  • Tänk på ratten som en klocka. När dess vita stripe pekar uppåt, till klockan 12, kommer vinsten att vara ganska mycket. Det behöver vanligtvis vara närmare klockan 2 för att göra skillnad i ljudkvaliteten.
  • Gain-ringar är vanligtvis inte märkta med siffror eller inställningar, så du måste justera det manuellt genom frekventa test.
  • Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC steg 5
    5. Ställ in decibelnivån på mikrofonen runt -6 till -12 dB. Decibelnivån indikerar hur högt en inspelningsljud, men med fel nivå kan göra det för mjukt eller för förvrängt. De högsta delarna av inspelningen ska vara runt -6 till -12. Titta på decibelmätaren via din inspelningsprogramvara samtidigt som du lyssnar på ljudkvaliteten. Lyft upp vinsten om inspelningen är för mjuk, eller sänk den om den har märkbar klippning.
  • Den korrekta förstärkningsinställningen kan variera mycket beroende på vilken typ av inspelning du gör. Om du bara pratar i en mikrofon, kommer en hög inställning som -6 db att bli bra. Om du spelar ett högt instrument, sätt det lägre för att undvika klippning.
  • När förstärkningen är med en låg DB-inställning kan du bli högre utan att få ljudförvrängning. Normalt bör du ställa in vinsten så att volymen är konsekvent, men lämna den lite lägre om du förväntar dig att ljudet blir högre.
  • Till exempel, vid en -2 dB-inställning, måste du tala i en konsekvent volym för att undvika klippning. Om det är på -10 dB kan du få lite högre, till exempel genom att tala högre när du blir upphetsad eller upparbetning av ett instrumentvolym.
  • Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC steg 6
    6. Spela in mer testljud för att göra ytterligare justeringar av förstärkningen . Varje gång du gör en justering, starta en ny inspelning. Spela upp det när du tittar på volymen och lyssnar på ljudkvaliteten. Sedan, gör ytterligare justeringar av din mikrofon som behövs. Vid rätt inställning kan du göra en kvalitetsinspelning som är roligt att lyssna på.
  • Fortsätt att testa ljudet och göra justeringar till det tills du är nöjd med det. Ibland tar det bra att hitta de rätta inställningarna lite tid.
  • Metod 2 av 2:
    Använda analoga mikrofoner
    1. Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC-steg 7
    1. Anslut mikrofonen till en mixer eller preamp för att styra förstärkningen. Analoga mikrofiker har inte sina egna förstärkningskontroller, så de måste vara inkopplade till något annat för att hämta ljud. Det enklaste sättet att göra detta är att ansluta mikrofon direkt till en slits på ett mixbräda som är anslutet till en ljudinspelare. Blanda brädor har ofta flera olika ställen att plugga in mikrofoner, så de är bra för att spela in saker som levande musik. De har också separata förstärkningskontroller för varje mikrofon som du kopplar in.
    • En preamp plockar upp signalen från en mikrofon och pumpar det så det låter högre. Det ger dig en högkvalitativ inspelning som du kan redigera senare. Om du använder en, kommer den att ha sin egen förstärkningskontroll.
    • Observera att vissa platser, som många konserter, har ljudsystem som inkluderar blandningskort. Anslut din inspelare och mikrofoner där inne.
  • Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC-steg 8
    2. Rotera kontrollratten för att ställa in förstärkningen till -8 till -12 dB. Ratten kommer att märkas som "vinst" eller "trim."Det är välmärksat och numrerat på de flesta blandare och preamp. Du måste vanligtvis vrida den medurs för att ställa in vinsten till ett negativt betyg. Håll vinsten relativt låg så ljudnivån är inte för hög.
  • Om din enhet inte har en märkt förstärkningsratt, vrid den medurs till klockan 2. Då, gör en inspelning, lyssna på den och finjustera inställningen.
  • Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC-steg 9
    3. Slå på ljudinspelaren så att du kan höra mikrofonens ljud. Se till att din inspelare är ansluten till mixern eller preamp. Om du använder en dator, öppna inspelningsprogrammet. Leta efter en decibelmätare spårning av volymen som kommer från mikrofonen. Du kan använda detta för att räkna ut den bästa förstärkningsinställningen.
  • Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC steg 10
    4. Tala några rader i mikrofonen för att skapa en testinspelning. Stå framför den mikrofon som du vill under inspelningen. Om du gör en vokal prestanda, tala eller sjunga i samma volym du planerar att använda senare. Om du spelar ett instrument, sätt det innan du spelar det. Se till att alla andra enheter du använder, som förstärkare, har blivit anslutna och justeras till rätt inställningar också.
  • Många blandare och inspelningsprogramvara har mätare som lyser medan en mikrofon är i bruk. Titta på mätaren för att se vilken decibelnivå som ljudet når så att du kan göra justeringar.
  • Bild med titeln Justera förstärkning på ett MIC-steg 11
    5. Ändra förstärkningsnivån enligt testljudet. Lyssna på ljudkvaliteten när du spelar upp inspelningen. Om du använder inspelningsprogramvara, titta på ljudnivåmätaren i den. Observera alla fläckar som låter högt eller förvrängt och vrid vinsten lite för att kompensera. Gå tillbaka och gör en annan testinspelning för att säkerställa att vinsten är rätt där du vill ha det.
  • Om du använder flera mikrofoner, till exempel att spela in olika instrument under en konsert, kontrollera förstärkningen på var och en. Se till att ljudnivåerna är relativt lika för var och en.
  • Om inspelningen låter mjukt, stöta på förstärkningsnivån lite för att öka volymen. Men var försiktig, eftersom ljudet kan bli förvrängt när ljudet blir för högt.
  • Tips

    Gain är annorlunda än volymen, så justera dem separat med hjälp av ratten på din mikrofon, mixer eller preamp. Gain bestämmer hur högt ett ljud är när det når din mikrofon, men volymen bestämmer hur högt det kommer ut.
  • Det finns olika typer av mikrofoner, och några av dem hämtar mer ljud eller till och med förstärker mer ljud. Till exempel är kondensor Mics känsliga och hämtar låga ljud som någon som pratar, men de tenderar att ramla när de används för högre ljud som en kraftfull sång eller blomstrande bas.
  • När du har gjort en inspelning kan du använda redigeringsprogram för att finjustera den. Ljudet kan dock förvrängas när du röra med det för mycket, så du kan inte helt fixa något som är för mjukt eller för högt på grund av en felaktig förstärkningsinställning.
  • Varningar

    Förstärkningsinställningen är mycket viktig vid inspelning, så testa ljudnivån ofta före en prestanda. Om förstärkningsnivån är av kan ljudet vara mjukt eller till och med förvrängt, och dåliga inspelningar är svåra att fixa.

    Saker du behöver

    Tuning digitala mikrofoner

    • Mikrofon
    • Mikrofonkabel
    • Recorder eller dator med inspelningsprogramvara
    • Mikrofonstativ eller klipp (tillval)

    Använda analoga mikrofoner

    • Mikrofon
    • Mikrofonkabel
    • Recorder eller dator med inspelningsprogramvara
    • Mixer eller preamp
    • Mikrofonstativ eller klipp (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande