Hur man fryser en wart

Om du har hanterat en envis vild som bara inte verkar gå iväg, kan det vara dags att ringa i det stora vapen-flytande kväve. Kryoterapi, a.k.a. Frysning av ett vart, är ett effektivt sätt att ta ut de flesta vårtor och lämnar inte ett märke eller ett ärr. Flytande kväve kan vara väldigt farligt om det inte hanteras eller används ordentligt, men din läkare kan applicera den direkt på din varma för att bli av med det en gång för alla. För att hjälpa dig att förstå processen har vi sammanställt en lista över vad du kan göra och förvänta dig när det gäller frysande vårtor med flytande kväve.

Steg

Metod 1 av 10:
Välj ett hemkryoterapi för att göra det själv.
  1. Bild med titeln frysa en va med flytande kväve steg 7
1. De använder inte flytande kväve, men de kan vara effektiva. Över-the-counter wart frysningssatser använder en blandning av dimetyleter och propan. Medan flytande kväve är det mest effektiva sättet att frysa en våga, kan det endast tillämpas av en läkare. Men hemma kit kan vara effektiva för dina vårtor. Välj en upp från ditt lokala apotek och tillämpa behandlingen direkt till din varma enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Några populära AT-HOME WART-frysningsprodukter inkluderar Dr. Scholls freezaway, histofreezer och Zims Max Frysta Gel.
Metod 2 av 10:
Tänk på en annan wartbehandling för små barn.
1. Kryoterapi kan vara smärtsamt. Eftersom kryoterapi kan innehålla biverkningar som irritation, ömhet och svullnad, används det vanligtvis bara för tonåringar och vuxna. För riktigt små barn kanske du vill välja en alternativ behandling, såsom en peelingmedicin som använder en syra, såsom salicylsyra eller triklorättiksyra, vilket är mindre smärtsamma och kan appliceras hemma.
  • Du kan hitta peelingmedicin och andra wartbehandlingar på ditt lokala apotek. Du kan också beställa dem online och få dem skickas till ditt hem.
  • Vissa läkare kan vägra att behandla unga barn med kryoterapi.
Metod 3 av 10:
Gör en kryoterapiutnämning med din läkare.
1. De kommer att kunna behandla vargen med flytande kväve på deras kontor. Om din läkare inte utför kryoterapibehandlingar, kan de kunna hänvisa till en annan läkare eller dermatolog som gör det. Ring och planera ett möte för att få din läkare att utföra den flytande kvävebehandlingen säkert och med rätt utrustning på deras kontor.
  • Du kan också leta upp dermatologer i ditt område och göra ett möte med dem också.
Metod 4 av 10:
Låt din läkare ta bort det övre lagret om det behövs.
1. Mycket tjocka vårtor kan behöva den extra huden på toppen bort. Speciellt tjocka och envisa vorter kan bilda ett yttre skikt som kan förhindra att frysbehandlingen är fullt effektiv. Om så är fallet, kommer din läkare att använda ett speciellt instrument för att skrapa och ta bort den extra huden för att hjälpa det flytande kvävet att tränga in på vargen.
Metod 5 av 10:
Låt din läkare applicera det flytande kvävet.
  1. Bild med titeln frysa en varma med flytande kväve Steg 9
1. De kan använda en sond, bomullspinne eller spray. Vanligtvis behövs en lokalbedövning, men i vissa fall kan din läkare använda den för att numera området. Din läkare kommer att tillämpa det flytande kvävet direkt till din varma och det börjar omedelbart frysa området.
Metod 6 av 10:
Förvänta lite smärta och en blister.
  1. Bild med titeln frysa en varma med flytande kväve steg 10
1. Området kan vara känsligt för ca 3 dagar. Medan du inte känner kärningen själv, känner du en kall känsla följt av mild smärta i huden runt din varma när din läkare tillämpar det flytande kvävet. Inom några timmar efter behandlingen kommer en blister sannolikt att formas. Det är bra! Det är en naturlig del av läkningsprocessen.
  • Försök att inte bryta eller spruta din blåsor.
  • Smärtan från den ursprungliga behandlingen ska rensas upp efter ca 3 dagar.
Metod 7 av 10:
Rengör området om blisterbrottet.
1. Det hjälper till att förhindra spridningen av wartviruset. Alla vårtor orsakas faktiskt av samma sak: en infektion från det humana papillomviruset (HPV). Medan din varv är döende och din kropp läkning efter kryoterapi kan viruset i varvet fortfarande sprida sig och potentiellt orsaka att andra vårtor bildas. Om dina blister bryter, rengör du försiktigt området med tvål och vatten för att förhindra infektioner såväl som spridningen av HPV-viruset.
Metod 8 av 10:
Ring din läkare om du har tecken på en infektion.
1. Titta på feber och dålig lukt eller gulaktig urladdning. Om röda streck bildas i huden runt din varma börjar du ha feber, eller blisteren börjar oozing gulaktig urladdning, det kan vara ett tecken på en infektion. Om de lämnas obehandlade kan infektioner leda till alla typer av andra problem, så kontakta din läkare. De kan ordinera mediciner som antibiotika för att hjälpa till att behandla infektionen.
Metod 9 av 10:
Upprepa behandlingen 2-4 gånger.
1. Flera behandlingar kommer att se till att varvet är helt borttagen. Vanligtvis är 1 behandling inte tillräckligt för att helt slå ut en varva. Varje 1 till 3 veckor måste din läkare ompröva varvet med flytande kväve för att ta hand om det.
  • Vanligtvis kommer din läkare att vänta tills din hud har läkt upp från den sista behandlingen innan de tillämpar en annan.
Metod 10 av 10:
Prata med din läkare om behandlingarna inte fungerar.
1. De kommer att kunna rekommendera andra alternativ. Ibland kan kryoterapi bara inte vara effektiv för din varma. Lyckligtvis finns det andra alternativ som att bränna varvet, skära ut det, eller till och med ta bort det med en lazer. Diskutera vilka alternativ som är bäst för dig och du hittar ett sätt att bli av med den pesky warten.
  • Dessa andra behandlingar är vanligtvis reserverade för vårtor som inte svarar på kryoterapi och kan ibland lämna ett ärr.

Tips

Om du är orolig eller osäker på kryoterapibehandlingar, behöver du inte göra dem! De flesta vårtor kommer faktiskt att rensa upp på egen hand. Det kan bara ta lite längre tid.

Varningar

Försök inte tillämpa flytande kväve till dina vårtor på egen hand. Det kan orsaka frostskador och kryogena brännskador. Det måste hanteras ordentligt och tillämpas av en medicinsk expert.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande