Hur man hittar en europeisk varpbo

Eftersom de bildar stora kolonier och kan sticka flera gånger, är europeiska vepsar potentiellt farliga för människor, boskap och husdjur. Om du märker massor av Wasps som surrar runt din gård, lämna ett moget äpple eller rå kött som bete. European Wasps flyger rakt tillbaka till sitt bo efter att ha hittat mat, så spårning av boet ska vara lätt. Om du inte har erfarenhet att utrota vartor, är det bäst att ringa en professionell om du hittar ett bo.

Steg

Del 1 av 3:
Spårning av vepsar till boet
  1. Bild med titeln Hitta en europeisk Wasp Nest Steg 1
1. Använd skyddskläder när du letar efter boet. Till skillnad från bin kan Wasps sticka flera gånger, och lidande flera stings är farligt. Om du inte har en bieträkt och slöja, bära tjocka kläder, långa ärmar och byxor och handskar. Täck huvudet med en huva eller hatt, och undvik att sväva på eller på annat sätt försvårar några vepsar du stöter på.
  • Lämna vepsarna ensam när du spårar dem och försök att märka om de visar tecken på agitation. Om en svärm av vepsar börjar surrera runt i agitation, tillbaka och täcka ditt ansikte. Gå långsamt om de inte är nära dig och springa om de svärmar runt dig eller börjar attackera.
  • Bild med titeln Hitta en European Wasp Nest Steg 2
    2. Lämna ut ett moget äpple eller rå kött som bete. Lämna bete ut runt din gård eller var du än har sett Wasps. Betet kommer att locka till vartor, och de kommer att flyga tillbaka till boet efter att ha samlat mat. European Wasps flyger rakt tillbaka till boet efter att ha hittat resurser, så det borde vara ganska lätt att spåra ner boet.
  • Bild med titeln Hitta en europeisk Wasp Nest Steg 3
    3. Vänta på att vepsar matar på betet. Håll ett öga på betet när du lämnar det. Vänta inuti och titta ut ett fönster eller scout ut betet från flera varv eller meter bort. Det borde inte ta lång tid attrahera vartor om det finns ett närliggande bo.
  • Bild med titeln Hitta en europeisk Wasp Nest Steg 4
    4. Följ Wasps tillbaka till boet. När du ser Wasps surrande runt betet, håll ett nära öga på dem. De kommer att delta i betet för ett tag och flyga sedan tillbaka till boet. Innan länge kommer du troligen att se vartor som flyger i en rak linje i 1 riktning.
  • Bild med titeln Hitta en europeisk Wasp Nest Steg 5
    5. Ställ in en annan beteplats om du förlorar spår av vepsar. Eftersom varps är snabba flyg, kan du förlora dem innan du kan hitta boet. Om det händer, sätt upp mer bete där du förlorade spår av dem. Vänta på att pooler hittar betet, följ sedan dem när de går tillbaka till boet.
  • Bild med titeln Hitta ett europeiskt Wasp Nest Steg 6
    6. Flytta betet och följ varsna tills du hittar boet. Upprepa betet och följ sekvensen tills du har hittat boet. Det kan ta några försök, så ha tålamod.
  • Du vet att du har hittat boet när du ser dussintals eller hundratals vepsar som flyger i och runt en viss plats. De flesta europeiska varpbon är underjordiska, så du kommer förmodligen att se vartor som flyger in och ut ur en liten öppning i marken.
  • Del 2 av 3:
    Identifiera boet
    1. Bild med titeln Hitta ett europeiskt Wasp Nest Steg 7
    1. Leta efter en öppning i marken där varv går in och avsluta. Eftersom 80 procent av europeiska varpbon är underjordiska, kan den enda indikationen vara trafik in och ut ur det. Även om du inte kan se boet själv, kommer det att finnas tillräckligt med vartor att hone på den exakta platsen när du har spårat dem till boetens allmänna område.
    • European Wasp-kolonier innehåller tiotusentals individuella insekter, så det kommer att finnas gott om trafik runt boet. Öppningen är liten, och är vanligtvis ca 2 tum (5.1 cm) i diameter.
  • Bild med titeln Hitta ett europeiskt Wasp Nest Steg 8
    2. Kontrollera skyddade sprickor om du inte ser en markbost. Ibland bildar Wasps boet inuti väggar, takrännor, ihåliga träd och i andra skyddade håligheter. Använd vepsens trafikmönster för att identifiera boetens plats. Om du misstänker att det kan vara inne i en vägg eller annan otillgänglig plats, försök inte att komma till boet på egen hand.
  • Skära ett hål i väggen, träd eller annan struktur kan förvärra varsarna.
  • Bild med titeln Hitta ett europeiskt Wasp Nest Steg 9
    3. Skilja mellan en europeisk varpbo och andra hornbon. En europeisk Wasp-bo är rund eller oval i form, och är vanligtvis om storleken på en basket, eller ca 10 tum (25 cm) i diameter. Ett yttre isolerande skikt som liknar grått äggkartongmaterial skiljer ett europeiskt varpbo från andra varpbon, där bikakceller är tydligt synliga.
  • Andra vartor brukar bo över marken. Om du hittar ett ovanstående bo, kolla in det isolerande skiktet. Om du hittar ett underjordiskt bo, byggdes det troligtvis av en europeisk varpkoloni.
  • Bild med titeln Hitta en europeisk Wasp Nest Steg 10
    4. Markera boet med en flagga eller färgad insats. Efter att ha spårat ner boet markerar du webbplatsen så att du eller en professionell exterminator kan hitta den senare. Lämna boet ensam, och plantera inte insatsen eller flaggan direkt på boet. Placera i stället varumärket ett säkert avstånd bort för att undvika att förvärra varsarna.
  • Använd en ljust färgad insats eller flagga, som den bästa tiden att behandla ett varp-boet är före soluppgången. Du kommer nog leta efter boet under dagen, och du eller en professionell kommer att behöva gå tillbaka till boet när det är mörkt. Det blir lättare att se ett ljust färgat märke i mörkret.
  • Del 3 av 3:
    Hantera en europeisk varpbo
    1. Bild med titeln Hitta ett europeiskt Wasp Nest Steg 11
    1. Rapportera boet eller kontakta en professionell exterminator. I västra Australien är du skyldig att rapportera ett europeiskt boet-boet till pest- och sjukdomsinformationstjänsten (PADIS). Om du bor utanför västra Australien varierar närvaron och rapporteringskraven för detta skadedjur. Kontakta din lokala myndighet för att söka råd om de tillhandahåller skadedjurskontrolltjänster - om de inte gör det är bäst att kontakta en professionell, om du inte har erfarenhet av att behandla varpbon.
    • Europeiska vepsar klassificeras som invasiva skadedjur i Australien. Kontakta Padis på +61 (0) 8 9368 3080 För att rapportera ett bo i västra Australien.
  • Bild med titeln Hitta ett europeiskt Wasp Nest Steg 12
    2. Bära en bee kostym och slöja om du försöker behandla boet. Om du bestämmer dig för att hantera boet på egen hand, måste du ha på sig professionell växel. Försök inte att utrota vepsarna utan adekvat skydd.
  • Bild med titeln Hitta ett europeiskt Wasp Nest Steg 13
    3. Behandla boet före soluppgången. Den bästa tiden att tillämpa insekticid är strax före soluppgången när det fortfarande är mörkt. De flesta arbetare kommer tillbaka till boet före gryningen, så det är då du har det bästa skottet på att utrota kolonin.
  • Till skillnad från andra vartor, som vanligtvis är utrotade i mitten av natten, är europeiska vepsar aktiva över natten.
  • Bild med titeln Hitta en europeisk Wasp Nest Steg 14
    4. Använd en ficklampa täckt med röd cellofan för att hitta öppningen. Placera röd cellofan över en ficklampa och säkra den med ett gummiband. Eftersom det blir mörkt behöver du en ficklampa för att hitta boets öppning.
  • Var noga med att använda rött ljus, vilket är osynligt för vepsar, istället för en vanlig ficklampa. Annars kan du locka dem och stöter på problem.
  • Använd trafikmönster för att identifiera öppningen av boet. Du kommer att se vartor som flyger in och ut vid öppningen.
  • Bild med titeln Hitta ett europeiskt Wasp Nest Steg 15
    5. Applicera en aerosol eller damminsekticid märkt för vepsar och hornets. När du har hittat öppningen, använd en insekticidapplikator med en lång trollstav för att spruta en produkt märkt specifikt för varps och hornets. Spraya insekticiden direkt på boets öppning.
  • Använd din produkt enligt instruktionerna. Om det är ett koncentrat som behöver spädas, blanda det med vatten enligt anvisningarna.
  • Bild med titeln Hitta en europeisk Wasp Nest Steg 16
    6. Kontrollera boet på 1 till 2 dagar. En enda applikation är vanligtvis nog, och du bör se lite eller ingen aktivitet inom 1 till 2 dagar. Applicera om det behövs mer insekticid strax före nästa soluppgång.
  • Tips

    Om du bor utanför Australien är europeiska vepsar förmodligen en inhemska arter som positivt bidrar till din miljö. Om boet är långt ifrån din egendom, på din egendoms utkanten, eller om du bara ser några vartor då och då, överväga att lämna kolonin ensam.

    Varningar

    Fysiskt förstöra boet med en baseballbat eller annat objekt är ett snabbt sätt att ilska några tusen vartor, men det kommer inte att utrota kolonin.
  • Försök inte att bli av med ett förhöjt Wasp-bo, speciellt om du behöver klättra upp en stege för att komma åt den.
  • Försök inte bränna eller översvämma boet. Du kan förlora kontrollen över en eld, och brinna och översvämma boet skulle bara agitera varsarna.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande