Hur man borrar en brunn

En brunn är ett konstgjord hålgrävd i marken för att komma till en vätska. Den vanligast sökte vätskan är vatten: ca 97 procent av världens färskvatten finns i tunnelbanor, och cirka 15 miljoner amerikanska hem har vattenbrunnar. Vattenbrunnar kan grävas helt enkelt för att övervaka vattenkvaliteten eller värma eller kyla, såväl som att tillhandahålla dricksvatten när det behandlas. Borrning En brunn kan göras på ett av flera sätt, som beskrivs nedan, och det finns saker att tänka på innan du borrar en brunn.

Steg

Metod 1 av 2:
Planerar en brunn
  1. Bild med titeln Borra ett brunn steg 1
1. Tänk på kostnaderna och fördelarna med att borra en brunn mot rörledningar eller fraktvatten i. Borrning innebär väl en högre initial kostnad än att ansluta till en offentlig vattenförsörjning, samt risker att inte hitta tillräckligt med vatten eller vatten med tillräcklig kvalitet och pågående kostnader för att pumpa vattnet och behålla brunnen. Men vissa vattendistrikt kan göra invånare vänta år innan de kan kopplas till en offentlig försörjning, vilket gör det bra att borra ett livskraftigt alternativ där det finns tillräckligt med grundvatten på ett rimligt djup.
  • Bild med titeln Borra ett brunn Steg 2
    2. Känna till den specifika platsen för fastigheten där brunnen ska borras. Du måste veta avsnittet, township, sortiment och kvartaler för att komma åt mark och väluppgifter via din statens geologiska undersökning eller från din vattenmästare.
  • Bild med titeln Borra ett bra steg 3
    3. Ta reda på vilka tidigare brunnar som har borrats på fastigheten. Geologiska undersökningsrekord eller statliga borrningsrapporter registrerar djupet av tidigare brunnar i området och huruvida de hittade vatten eller inte. Du kan komma åt dessa poster personligen, via telefon eller online. Dessa poster kan hjälpa dig att bestämma djupet på vattenbordet, liksom platsen för några begränsade vattenlevande.
  • De flesta akvarium är på djupet av vattenbordet - det kallas obekanta akviferer, eftersom allt material ovanför dem är poröst. Begränsade akviferer är täckta av icke-porösa skikt, som, även om de trycker på den statiska vattennivån ovanför toppen av akvariet, är svårare att borra in i.Bild med titeln Borra ett brunn Steg 3Bullet1
  • Bild med titeln Borra ett brunn steg 4
    4. Konsultera geologiska och topografiska kartor. Även om mindre användbara än välborrningsrekord, kan geologiska kartor visa den allmänna platsen för akvariet, liksom bergformationerna i ett område. Topografiska kartor visar ytfunktionerna och deras höjder och kan användas för att plotta bra platser. Tillsammans kan de avgöra om ett område har tillräckligt med grundvatten för att göra borrning en väl livskraftig.
  • Vattentabeller är inte jämnt nivå, men följer till en viss utsträckning. Vattenbordet är närmare ytan i dalar, speciellt de som bildas av floder eller bäckar, och är svårare att komma åt vid högre höjder.
  • Bild med titeln Borra ett brunn Steg 5
    5. Fråga personer som bor nära fastigheten. Många äldre brunnar har ingen dokumentation, och även om poster existerar, kan någon som bodde i närheten, komma ihåg hur mycket vatten de producerade brunnarna.
  • Bild med titeln Borra ett bra steg 6
    6. Få hjälp från en konsult. Din statens geologiska undersökningspersonal kan kunna svara på allmänna frågor och rikta dig till resurser utöver de som nämns här. Om du behöver mer detaljerad information än vad de kan erbjuda, kan du behöva tjänster av en professionell hydrolog.
  • Kontakta lokala brunnsborrningsföretag, särskilt de som har etablerats länge.
  • En "Dowser" eller "Water Witcher" är en person som använder pilgrenar, mässingsstänger eller liknande föremål för att söka efter vatten. Om du vill kan du anställa en som hjälper dig att hitta en bra webbplats.
  • Bild med titeln Borra ett bra steg 7
    7. Få vad som helst bra borrtillstånd du behöver. Rådfråga lämpliga kommunala och statliga myndigheter för att ta reda på vilka tillstånd du behöver för att få före borrning och alla regler som styr borrning.
  • Metod 2 av 2:
    Borra brunnen
    1. Bild med titeln Borra ett bra steg 8
    1. Borra brunnen bort från eventuella potentiella föroreningar. Djurfoder, begravda bränsletankar, avfallshantering och septiska system kan alla förorena grundvatten.Wells bör borras på platser där de lätt kan nås för underhåll, och ligger minst 5 meter (1.5 meter) från byggarbetsplatser.
    • Varje stater har bestämmelser om hur brunnar kan placeras såväl som motgångar som du måste följa. Brunnsborraren bör vara mycket bekant med dessa.
  • Bild med titeln Borra ett bra steg 9
    2. Bestäm hur du vill borra brunnen. De flesta brunnar borras, men brunnar kan också grävas eller drivas, om villkoren garanterar. Borrade brunnar kan vara uttråkad med ett skruv eller roterande verktyg, krossas med en slagverk eller skär med högtrycksstrålar av vatten.
  • Brunnar grävs när det finns tillräckligt med vatten nära ytan och ingen mellanliggande tät rock. Efter ett hål är tillverkat med skovlar eller strömutrustning, sänks ett hölje in i akvariet, och brunnen förseglas sedan mot förorening. Wells ingen djupare än 20 meter (6.1 m) är vanligtvis klassificerade som "grundvatten."Eftersom de är grundare än drivna eller borrade brunnar, är de mer benägna att torka när torka sänker vattenbordet. De är ofta förorenade med kloroform eller e. Coli bakterier, så det är viktigt att de testas regelbundet.Bild med titeln Borra ett brunn Steg 9Bullet1
  • Brunnar drivs genom att fästa en stålkörning på en styv skärm eller perforerat rör, som är anslutet till fast rör. Ett initialhål som är bredare än röret är grävt, då är sammansättningen pounded i marken, med tillfälliga vridningar för att hålla anslutningarna tätt, tills punkten tränger in i akvariet. Brunnar kan vara handdrivna till djup på 30 fot (9 meter) och kraftdriven till djup på 50 meter (15 meter). Eftersom det använda röret är av liten diameter (1.25 till 12 tum, eller 3 till 30 centimeter), är flera brunnar ofta drivna för att ge tillräckligt med vatten.Bild med titeln Borra ett brunn Steg 9Bullet2
  • Auskrister kan antingen rotera hinkar eller kontinuerliga stammar och kan vridas antingen för hand eller med strömutrustning. De fungerar bäst i mark med tillräckligt med lera för att stödja skruven och fungerar inte bra i sandig jord eller tät rock. Auger-Bored Wells kan borras till djup på 15 till 20 fot (4.5 till 6 meter) för hand och upp till 125 meter (37.5 meter) med strömbrytare, med diametrar som sträcker sig från 2 till 30 tum (5 till 75 centimeter).Bild med titeln Borra ett brunn Steg 9Bullet3
  • Roterande borrar utövar vattenbaserad borrvätska, såsom en bentonitlera uppslamning för att hålla hålet öppet. De kan använda ett additiv för att minska värmen, rengör biten och ta bort skräp. Den högtryckskomprimerade luften i en roterande bit gör borrning lättare medan du pumpar ut borrskivorna. Typiskt kommer borraren att använda en överdimensionerad dubbel- eller tri-koniskrullebit för att borra ner genom mjukare strata tills den når en fast stratabildning. Ett mindre stålkåpan är införd vid denna tidpunkt. Dessa kan borra till djup på 1000 meter (300 meter) eller mer, vilket skapar hål från 3 till 24 tum (7.5 till 30 centimeter) breda. Medan de kan borra snabbare än andra borrar genom de flesta material, har de problem med att borra genom sten i Boulderformationer. Medan borrvätskan gör det svårt att identifiera material från vattenbärande lag, kan borroperatören använda vatten och luft för att spola brunnen och bestämma huruvida akvariet har uppnåtts eller inte.Bild med titeln Borra ett brunn Steg 9Bullet4
  • Percussionskablar fungerar som stapeldrivrutiner, med bit eller verktyg som rör sig upp och ner på en kabel för att pulverisera marken som borras till. Som med roterande kabelborrningar används vatten för att lossa och avlägsna mellanliggande material, men det strömmar inte från borrbandet. Snarare läggs det till från toppen manuellt. Efter ett tag ersätts skärverktyget med ett "bailing" -verktyg. Percussionskablar kan borra till samma djup som roterande borrar, om än mycket långsammare och till högre kostnad, men de kan krossa genom material som skulle sakta ner roterande bitar. Ofta vid borrning i mer fasta bergformationer kan en kabelverktygsrigg vara effektivare för att hitta små fissurer av vatten än en roterande luftmaskin när den roterande luftborren förseglar sådana sprickor med högt lufttryck.Bild med titeln Borra ett brunn Steg 9Bullet5
  • Högtrycksvattenstrålar använder samma utrustning som roterande borrar, utan bit, eftersom vattnet båda skär hålet och lyfter ut borrat material. Denna metod tar bara några minuter, men jetborrade brunnar kan inte vara mer än 50 meter (15 meter), och borrvattnet måste behandlas för att förhindra att det förorenar akvariet när vattenbordet trängs in.Bild med titeln Borra ett brunn Steg 9Bullet6
  • Bild med titeln Borra ett brunn steg 10
    3. Avsluta brunnen. När brunnen är borrad sätts höljet för att förhindra att vattnet släpar sig och är förorenat av brunnens sidor. Detta hölje är vanligtvis smalare i diameter än själva välhålet. Den vanligaste typen för inhemska installationer är 6 tum (15 cm) i storlek. De är ofta gjorda av stål eller schema 40 pvc. De kan förseglas på plats med ett groutmaterial, vanligen antingen lera eller betong. För att förhindra grundvattenförorening sätts en påse att filtrera ut sand och grus i höljet, då är brunnen begränsad med en sanitärtätning. Om det inte är en artesisk väl och vattnet redan är under tryck är en pump fäst vid vattnet till ytan.
  • Ibland för stålhöljet sätts ett perforatorverktyg och långsamt drogs upp för att bestämma djupet av vattnet. Använda borrens tryckluft Vid låg volym driver den en kil ut i höljet flera gånger, skär en öppning för vatten för att strömma in i höljet.
  • I sandiga markar, en fast bit av höljet 5-10 fot (1.5-3.0 m) i längd kan användas. Dessa har en laser-cut slitsad skärm i 10 fot (3.0 m) Sektionsvetsad till toppen av höljet eller ett fast hölje svetsat till toppen av en slitsad skärm. För extremt sandiga jordar sätts ett 4 tums PVC-rör och skärm inuti stålhöljet. Liten "ärtgrus är långsamt hällt utanför PVC-linjekåpan men inuti stålhöljet. Detta förbättrar filtreringen av sand.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Mer än troligt vill du anställa en välrenommerad välborrningsentreprenör för att göra det faktiska borrningsarbetet. Kontrollera med statligt eller lokalentreprenör eller grundvattenföreningar för information om borrkort.
  • De flesta stater kräver omfattande testning tillsammans med vissa försäkrings- och eller bindningskrav. Du bör kolla med ditt tillståndslicensbåt för att se om några problem med licensiering har inträffat.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande