Har du rostigt vatten? Orsaker, korrigeringar och säkerhetsfrågor

Usch! Har ditt vatten en metallisk smak eller en rödbrun nyans till det? Det kan bero på att det finns mycket järn i det, vilket kan rost och påverka smaken och ändra färgen på ditt vatten. Men oroa dig inte. Vanligtvis kan ett bra filtreringssystem ta hand om problemet. Men det kan vara till hjälp att känna orsaken och hur högt järnhalten i ditt vatten är.

Steg

Fråga 1 av 5:
Varför är mitt vatten brunt helt plötsligt?
  1. Bild med titeln Fix RUSTY WATER STEG 1
1. Den mest troliga orsaken är rost i ditt vatten. Om ditt vatten börjar smaka metalliskt och byta till en mörk orange eller brun färg, är det förmodligen för att det finns mycket järn i det. När järnkorroder utvecklar den den distinkt rödaktiga orange färgen på rost. Om det rostiga järnet är i din vattenförsörjning kan det ändra färgen på vattnet som kommer ut ur dina kranar och duschar till en yucky brun.
  • 2. Det kan också vara sediment som rördes upp. Det är ganska vanligt för smuts och andra naturliga sediment att bosätta sig i botten av vattenförsörjningslinjerna. Vanligtvis skulle du aldrig ens märka det. Men om något rör sig upp sedimentet, till exempel en högre efterfrågan eller om brandmän drar från matningsledningarna för att driva sina slangar, kan det orsaka att vattnet som kommer ut ur din kran för att visas gult eller brunt.
  • Vanligtvis när detta händer, kommer sedimentet så småningom att spolas ut ur linjerna.
  • 3. En ny vattenkälla kan också ändra utseendet på ditt vatten. Ibland om källan som dina vattenförsörjningslinjer drar vatten från ändras kan det påverka kvaliteten och störa hur det strömmar, vilka båda kan ändra färgen. Om din stad bestämmer sig för att byta vattenkällor, kan den nya källan innehålla mer sediment eller rost som kan ändra färgen på vattnet som kommer ut ur din kran.
  • Fråga 2 av 5:
    Varför har jag rost i mitt vatten?
    1. Bild med titeln Fix rostigt vatten Steg 4
    1. Det är troligtvis på grund av rostiga rör. Metallrören som din vattenförsörjning flyter genom kan så småningom börja korrodera och utveckla rost. Om rosten kommer in i ditt vatten kan det ge det en metallisk smak och ändra färgen till en gul eller orangisk brun färg.
  • 2. Det kan vara på grund av järn i vattnet om du använder en brunn. Det är inte ovanligt för naturliga brunnar att ha lite järn i dem. Med tiden kan järnet naturligtvis korrodera och utveckla rost. Insättningen kan påverka smaken och orsaka färgning. Om järninnehållet blir för högt kan det vända ditt vatten en mörkgul eller rödbrun färg.
  • Fråga 3 av 5:
    Hur stoppar du ditt vatten från att ha rost?
    1. Bild med titeln fixa rostigt vatten steg 6
    1. Få ditt vatten testat av ett labb för att se om det innehåller rost. Slå upp ett oberoende vattenprovlaboratorium och ta ett urval av ditt dricksvatten. Skicka dem provet och vänta på testresultaten. Resultaten kan berätta hur allvarligt problemet är och hjälper dig att välja vad du behöver göra för att åtgärda det.
    • Använd ett vattenprovlaboratorium som inte är anslutet till ditt lokala kommunala vattensystem så det finns ingen intressekonflikt.
    • Om du märker orange fläckar i ditt badrum, kanske problemet inte är rost-det kan bero på hårt vatten. I så fall behöver du bara skrubba fläckarna med en lösning av vit vinäger och varmt vatten.
  • 2. Installera ett vattenfilter för att ta bort järn och andra föroreningar. Kontakta ett professionellt filtreringsinstallationsföretag och få dem att komma ut till ditt hem för att inspektera din vattenförsörjning. Olika filter har olika porstorlekar avsedda att ta bort specifika föroreningar. Välj ett filter som tar bort järnpartiklar och har den installerat på din huvudlinje av en professionell. På det sättet kommer det att ta bort rost innan det kommer ut ur dina kranar och gör det till ditt drickglas.
  • 3. Få ett vattenavkalkningssystem om ditt välvattnet har rost i det. Vatten från en brunn är ibland känt som "hårt vatten" vilket betyder att det fortfarande har många naturligt förekommande mineraler som är närvarande i vattnet. Mineralerna kan påverka lukten, smaken och färgen på vattnet. Om ditt hårda vatten har mycket järn i det, kan ditt vatten ha rost i det. Vattenmjukgörare använder salt för att filtrera ditt välvatten och ta bort mineraler som järn från det. Kontakta en professionell vattenmjukmedel Installer för att komma ut till ditt hem och passa din väl med ett system.
  • Fråga 4 av 5:
    Är rostigt vatten säkert att dricka?
    1. Bild med titeln Fix rostigt vatten Steg 9
    1. Rost kan påverka färgen och smaken men är inte en hälsoproblem. Korrosion från koppar och bly kan vara farlig om den läcker in i ditt dricksvatten. Men rost orsakad av järnkorrosion kommer inte att göra mycket mer än att göra vattnet smak metalliskt. I tillräckligt höga koncentrationer kan det ändra färgen till en orangisk-brun färg, men det kommer fortfarande inte att vara skadlig för din hälsa.
  • 2. Om ditt vatten har koppar eller bly i det, drick inte det. Kopparförorening kan orsaka problem i ditt matsmältningssystem och eventuellt skada din lever och njurar. Ledskontaminering kan orsaka allvarliga fysiska och psykiska utvecklingsproblem hos barn. Hos vuxna kan det orsaka högt blodtryck och njureproblem. Få ditt vatten testat för att se om det har bly eller koppar i det för att ta reda på om det är säkert att dricka.
  • Fråga 5 av 5:
    Är det säkert att bada i rostigt vatten?
    1. Bild med titeln Fix RUSTY WATER STEG 11
    1. Ja, det är säkert att bada och duscha i rostigt vatten. Järn och andra metaller, som bly, kan rost och ändra ditt vatten till en orangbrun färg. Det är inte säkert för dig att dricka, men du kan fortfarande använda vattnet för att bada utan några negativa hälsoeffekter.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Hoppa inte över att få ditt vatten testat. Det hjälper dig att räkna ut exakt hur mycket järn är i ditt vatten.
  • Kontakta ditt lokala vattenförsörjningsföretag och fråga om det har varit några problem i leveranslinjerna om du plötsligt börjar ha brunt vatten.
  • Varningar

    Om du inte är säker på om ditt rostigt vatten är säkert att dricka, drick inte det förrän du har testat det.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande