Hur bors i betong

Borrning av ett hål i betong är en användbar och praktisk teknik. Du kan lägga upp hyllor, hänga målningar, installera lampor och göra mycket snabbare och säkert. Processen själv är enkel, men att välja rätt verktyg och förstå hur du använder dem kommer att spara dig en stor tid.

Steg

Del 1 av 2:
Inställning
  1. Bild med titeln Borra i betongsteg 1
1. Köp eller hyra en bra hammarborr. Om du bara borrar en eller två hål för ett litet projekt, är en vanlig borr bra. Men borrbetong är mycket lättare med en hammarborr eller en roterande hammare för stora jobb. Dessa verktyg brister betongen genom snabb hammering, borra sedan för att skopa ut det trasiga materialet. En vanlig roterande borr gör jobbet mycket långsammare och svårare, eftersom betongen inte lätt rakas i lager på samma sätt som trä och metall är. Betala extra för en hammarborruthyrning för något jobb som är större än några hål som borras genom kosmetisk (icke-strukturell) betong, till exempel den mjukare mixen som finns i moderna bänkskivor.
  • Det är vanligtvis värt att betala mer för en mer kraftfull hammarborr (minst 7 till 10 ampere) från ett välkänt varumärke. Andra fördelaktiga särdrag inkluderar en hastighetsinställning, djupstopp, bekvämt grepp och ett andra handtag för din andra hand.
  • Bild med titeln Borra i betongsteg 2
    2. Lär känna ditt verktyg. Läs användarhandboken och lär dig vad alla knoppar och kontroller är för. Se till att du är bekväm med ditt verktyg innan du går vidare till nästa steg.
  • Följ alla säkerhetsanvisningar. Detta inkluderar att ha på sig skyddsglasögon för att skydda dina ögon från betongflis, hörselskydd och tunga handskar för att skydda dina händer från nötning och heta borrbitar. En andningsskydd rekommenderas också för större projekt som skapar mycket damm.
  • Hammerborrar kan bytas till en icke-hammeringsborrning helt enkelt genom att vrida kragen.
  • Bild med titeln Borra i betongsteg 3
    3. Sätt i en högkvalitativ masonryborr. Karbid-tippade masonry bitar avsedda för hammarborrar (eller märkt "Rotary / Percussive") är utformade för att motstå kraften av hammering och borrning tät betong. Borrens flöjter måste vara minst lika länge som det hål du planerar att borra, eftersom de är viktiga för att evakuera damm ut ur hålet.
  • Roterande hammare kräver specialborrbitar, kallad SDS eller SDS-MAX (för hål upp 5/8" i diameter) eller spline-skaft (för hål 3/4" eller större).
  • Förstärkt betong är mycket svårare att borra om du behöver borra djupare än stålbolen. Byt till en speciell rebar-skärande bit när borren träffar metall. Sakta ner och pausa ibland för att förhindra överhettning.
  • Bild med titeln Borra i betongsteg 4
    4. Sätta djupet. Vissa borrar har en djupinställning eller djupstyrningsfält. Läs användarhandboken och lär dig hur du använder den. Om din maskin inte har djupkontroll, mäta och markera det önskade djupet på borren med en penna eller maskeringstejp. Om du inte är säker på hur djupt att borra, följ dessa riktlinjer:
  • Eftersom betong är ett hårt, tätt material, skruvar inbäddade 1 tum (2.5 cm) Djup är tillräcklig för att hänga lättviktiga föremål. Tyngreprojekt kräver längre skruvar eller betongankare, som bör lista minsta inbäddning på förpackningen.
  • Lägg till ytterligare ½" (6 mm) till inbäddningen för att tillåta plats för det damm som ackumuleras under borrning. Du kan minska den här längden om du planerar att ta bort dammet efteråt (beskrivs nedan).
  • För ihåliga betongblock eller tunna betongytor, kontrollera fästelementets specifikationer. Vissa plastankar kräver en solid backing, och kommer att falla ut om du borrar genom den andra sidan.
  • Bild med titeln Borra i betongsteg 5
    5. Håll din borr ordentligt. Håll borren med en hand som en pistol, med ditt pekfinger på "trigger". Om borren har ett handtag för din andra hand att hålla, använd den. Annars sätta din andra hand på baksidan av borren.
    Expertips
    Gerber Ortiz-Vega

    Gerber Ortiz-Vega

    Masonry Specialistgerber Ortiz-Vega är en murverksspecialist och grundaren av Go Masonry LLC, ett murverk med säte i norra Virginia. Gerber är specialiserat på att tillhandahålla tegel och stenläggning, betonginstallationer och murområden. Gerber har över fyra års erfarenhet av att springa murverk och över tio års erfarenhet av murverk. Han tjänade en BA i marknadsföring från University of Mary Washington 2017.
    Gerber Ortiz-Vega
    Gerber Ortiz-Vega
    Masonry specialist

    Expert varning: Sätt på lämpligt säkerhetsutrustning, inklusive glasögon, en ventilatormask, skyddsglasögon, handskar och tunga byxor. Täck också några närliggande dörrar eller fönster med plywood och flytta alla fordon ur området.

  • Del 2 av 2:
    Borrbetong
    1. Bild med titeln Borra i betongsteg 6
    1. Markera borrplatsen. Markera punkten på väggen där du vill borra med en mjuk penna med en liten punkt eller kors.
  • Bild med titeln Borra i betongsteg 7
    2. Borra ett pilothål. Placera din borr på märket och borra kort med låg hastighet (om din maskin har snabbkontroll) eller i korta utbrott (om den inte). Gör ett grunt hål (⅛ till ¼ tum / 3 till 6 mm) för att styra din borr för det verkliga hålet.
  • Om projektet kräver en borrbit med stor diameter, överväg att använda en mindre borr för pilothålet. Detta kommer att öka borrens stabilitet.
  • Bild med titeln Borra i betongsteg 8
    3. Fortsätt borrning med mer ström. Slå på hammarens funktion om din borr har en. Placera borren i pilothålet, håll det exakt vinkelrätt mot betongytan. Börja borrning med fast, men inte kraftfullt, tryck för att driva borren framåt. Gradvis öka borrhastigheten och tvinga om det behövs, men se till att borren är stabil och under din kontroll hela tiden. Betong är inte ett homogent material, och borren kan enkelt skrata om det träffar en luftficka eller pebble.
  • Applicera tillräckligt med tryck för att hålla borren på plats, men tvinga det inte framåt (detta ökar slitage på biten och kan till och med bryta det). Du kommer att lära dig rätt mängd tryck från övning.
  • Bild med titeln Borra i betongsteg 9
    4. Dra ut borrningen periodiskt. Ta tillbaka borren något och tryck in den igen i alla tio eller tjugo sekunder. Detta hjälper till att dra damm ut ur hålet.
  • Tillfälligt stoppa borren och dra ut det för att låta det svalna i några sekunder. Detta är särskilt viktigt för vanliga roterande borrar, eftersom de lätt kan överhettas under en lång borrningsprocess.
  • Du kan känna lite rekyl och sparka från borren.
  • Bild med titeln Borra i betongsteg 10
    5. Bryta igenom hinder med en murverkspik. Ibland går en borrning inte som förväntat. Om du slår en särskilt hård betong, sätt in en murspik i hålet och hammar det för att bryta upp betongen. Var försiktig så att du inte kör spiken för djupt för att enkelt ta bort. Sätt in din borr och fortsätt borrning.
  • Om du ser gnistor eller se metall, har du slagit rebar. Sluta borra omedelbart och byt till en rebar-skärborr tills du är förbi obstruktionen.
  • Bild med titeln Borra i betongsteg 11
    6. Slå ut dammet. Avlägsnande av damm förbättrar styrkan hos betongankarna. Använd en klämslampa eller burk med tryckluft för att avlägsna betongdamm från hålet och sedan vakuum upp det. Lämna dina skyddsglasögon på medan du gör det för att skydda mot damm och skräp.
  • Betongdamm kan vara farligt att andas in, så se till att du bär en mask under denna process.
  • Du kan också extrahera dammet genom att använda en fuktig bomullspinne för att torka ut det.
  • Tips

    En andra person som håller en dammsugare slang (eller en halv pappersplatta tejpad på väggen) strax under hålet du gör kan spara tid på att städa upp efter dig själv.
  • Skruva in i morteln mellan block, om möjligt, eftersom det är mycket lättare att borra i mortel än betongblock.Använd alltid blyankar för att hålla skruvarna på plats om du borrar in i morteln, eftersom skruvarna i murbruk kommer att fungera lös över tiden.För vissa lätta applikationer (elektriska lådor, ledningsremmar), plastankare (med vanliga skruvar) eller "TAPCON" Betongskruvar (utan ankare) är tillräckliga. (Tapcon skruvar är lätta att identifiera, eftersom de är blåa.) För varje applikation där skruven kommer att utsättas för vikt (t.ex. bänk, räcke eller hyllor) ska tunga ledningsankare köras med en hammare efter att hålen borras och sedan skruvarna drivs i ankarna.
  • Om ditt ankare blir när du skruvas in, klippa ett plastförankring i remsor. Tryck på remsorna i hålet med ankaren för att dra åt det, vrid sedan skruven långsamt för hand.
  • Professionella använder en diamantkärnrigg för att borra hål med en större diameter än roterande hammare kan uppnå. Valet av diamantbit beror på betongens egenskaper, inklusive storleken och hårdheten hos sitt aggregat, hur länge det har botats, och om det är förstärkt med rebar.
  • Varningar

    Bär inte ner på borren med all din styrka. Biten kunde bryta.
  • Ju äldre betongen desto svårare blir det att borra.
  • Vissa karbid-tippade borrbyxor kan splittras när de är i kontakt med vatten. Om du vill använda vatten för att förhindra överhettning och minska damm, läs produktinstruktioner eller kontakta bitillverkaren först för instruktioner om hur du gör det säkert. När du använder vatten, var försiktig så att du inte får motorn i din borr.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande