Hur man skär gunpla

Gunpla är det japanska ordet för Gundam plastmodell som är baserade på mobildräkt Gundam, en populär japansk tv-show och manga om mekaniserade robotar, kallade mechs. På grund av deras invecklade mönster, intressant lore och utbredd fanbase, är Gundam Mechs några av de mest populära byggnadsmodellerna hela tiden. Tyvärr, som många plastmodeller, kommer Gundam-modellstycken ut ur lådan i ett grid-liknande plastplåt som kallas en sprue. När du tar bort de enskilda bitarna från sprue, slutar varje bit upp med en liten bit plast som sticker ut där den brukade ansluta till rutnätet. Dessa plaststötar kallas nubs, eller nubmärken, och skärning och borttagning av dem är viktigt om du vill montera en perfekt modell.

Steg

Del 1 av 3:
Ta bort bitarna från sprue
  1. Bild med titeln Cut Gunpla Steg 1
1. Ta din Gundam ut ur förpackningen och läs instruktionerna. När du har fått din Gundam-modell, hitta ett bekvämt bord eller skrivbord att arbeta på. Ta bitarna ur förpackningen och läs igenom instruktionerna. Vissa märken inkluderar tips eller tricks för sina produkter och varje tillverkare formaterar sina instruktioner annorlunda. Tillbringa några minuter med att titta över informationen för att se om det finns något unikt om din specifika modell.
  • Beroende på hur ren du vill att dina bitar ska se och hur komplicerat din modell är den här processen ta 1-2 timmar. Du behöver inte göra allt i ett sittande, men!
  • Denna process kan vara ganska zen, speciellt om du arbetar med en modell med hundratals bitar. Detta är ett utmärkt tillfälle att komma ikapp på en podcast du gillar eller lyssnar på en ny musik medan du arbetar.
  • Bild med titeln Cut Gunpla Steg 2
    2. Ställ in en ren trasa eller skärbräda och ta tag i några sidoknappar. Lägg ner en trasa eller skärbräda och sätt plastnätet, kallad en sprue, på toppen för att hålla bitarna repfria. Ta en uppsättning sidoknappar för att ta bitarna ut ur sprue. Dessa tänger ser ut som vanlig näsa tång förutom en sida är platt och den andra sidan har avrundade blad.
  • Det kan vara frestande att bara driva varje bit ut ur gallret, men du kommer att hamna med stressmärken över bitarna. Det här är inte en stor sak om du bara bygger dessa modeller tillfälligt, men det är bäst att använda tänger om du går för det rena, professionella utseendet.
  • Dricks: Du måste absolut använda sidokanten. Det finns inga riktiga alternativ här. Dessa tänger är unika eftersom när de skär, applicerar de bara stress i riktning mot den platta sidan. Detta gör dem idealiska för att säkert ta bort dina bitar.

  • Bild med titeln Cut Gunpla Steg 3
    3. Vänd tången bakåt och snip en bit ut precis ovanför anslutningen. Du kan börja med någon bit. Vänd tången så att det platta bladet är vänd bort från det stycke du skär ut. Vikta tångens käkar runt plastlinjen som förbinder stycket till sprue, 0.01-0.02 tum (0.25-0.51 mm) över själva verket. Stäng långsamt handtagen för att snäppa plastlinjen av stycket.
  • Om det finns flera längder av plast som förbinder din bit till sprue, upprepa denna process för varje anslutning.
  • Du måste lämna en liten plast på stycket där du skär den. Om du försöker skära varje stycke, kan du sluta med permanenta repor på stycket från tängerna gnugga mot plasten. Det tar lite längre tid att göra det på rätt sätt, men resultaten kommer att vara spektakulära!
  • Vända bladen så att den avrundade delpunkterna mot stycket minskar mängden stress som din bit går igenom när du skär ut det. Detta minimerar mängden stressmarkeringar som du hamnar med på varje stycke.
  • Bild med titeln Cut Gunpla Steg 4
    4. Ta bort alla bitar från sprue och ställ dem åt sidan. Upprepa denna process för varje del av din modell. Peka bladen bort från det stycke du skär och snipar plastanslutningarna strax ovanför korsningarna där de möter dina bitar. När du har tagit bort varje stycke, sätt dem åt sidan på din tyg eller skärbräda och kasta ut sprugen.
  • Om du föredrar kan du göra varje bit individuellt och lämna de andra bitarna i sprue, men skära dina bitar är vanligtvis den minst intressanta delen av denna process. De flesta Gundam-byggare får bara den här delen med innan du går vidare till den roliga delen där du skär, sand och avsluta bitarna.
  • Del 2 av 3:
    Klippa nubarna av
    1. Bild med titeln Cut Gunpla Steg 5
    1. Ta det första stycket du vill städa upp från din hög. Din arbetsordning är inte nödvändigtvis, men om du inte riktigt tycker om att försöka hitta matchande bitar, arbeta i ordningen för montering som finns i instruktionerna. Du kan också välja att slutföra hela processen i lager genom att upprepa varje steg i varje block, eller göra varje stycke individuellt en i taget. Välj en process som är meningsfullt för dig!
    • Till exempel innebär det första steget att skära med sidokanten. Du kan göra det på varje stycke innan du går vidare, eller du kan slutföra hela processen på ett stycke och börja sedan med nästa. Det är helt upp till dig.
  • Bild med titeln Cut Gunpla Steg 6
    2. Vänd din tänger så att den platta kanten är nere och skjut käftarna under nubban. Ta din första bit och välj ett NUB för att börja med. Ta din sidoknapp och vrid dem så de platta bladen vetter mot stycket. Skjut käftarna runt det överskottsnav som sticker ut från platsen där du skär plastanslutningen i sprue.
  • Du kunde inte göra det första gången du skär bitarna ut eftersom sprue är tillräckligt stark för att överföra stressmärken på plastbitarna. Gör det när det bara finns en liten längd av plast kvar, minskar oddsen som du hamnar på att skada plasten.
  • Bild med titeln Cut Gunpla Steg 7
    3. Klippa nubken långsamt för att ta bort den återstående plasten från sprue. Stärka biten i din icke-förnuftiga hand och hålla tången stadigt med din dominerande hand. Stäng långsamt handtagen runt den navs botten tills plasten dyker upp. Gör det här för varje nub på din bit.

    Dricks: Oroa dig inte om det finns märken eller repor på stycket när du snappar nuben. Detta är helt normalt och du hanterar dessa märken snart.

  • Bild med titeln Cut Gunpla Steg 8
    4. Skrapa bort eventuellt kvarvarande nav med bladet av en verktygskniv. När du snappar nu av, kommer det troligen att vara en liten bump på den plats du avskuren. Ta en liten nytta eller hobbykniv och håll bladet mot sidan av stycket i en 10- till 20 graders vinkel. Gnid försiktigt ytan med ditt blad för att skrapa bort den återstående delen av nubban.
  • Detta är en riktigt mjuk rörelse - dra inte bladet hårt mot plastytan.
  • Oroa dig inte för att klippa plasten. Så länge du använder en lätt touch för att göra det, kommer dina bitar att bli bra. Komponenterna i dessa modeller tenderar att vara ganska starka.
  • Del 3 av 3:
    Slipning av ytan
    1. Bild med titeln Cut Gunpla Steg 9
    1. Bära stressmärkena bort med en 800-grit slipsticka. Ta bort navet kommer att lämna några svarta eller vita stressmärken bakom på plaststycket. För att ta bort dessa märken, ta en slipsticka utformad för modellbyggnad och målning. Ta den platta sidan av slipstickan och gnugga den fram och tillbaka över stressmärkena i 20-30 sekunder tills varumärkena går bort.
    • Du hittar dessa slipningspinnar i de flesta brädspel, spelbutiker och hantverksbutiker. Du kan också hitta dem i vissa konstförsörjningsaffärer. De ser nästan exakt ut som nagelfiler.
    • Oavsett om du slutar med svarta eller vita stressmärken beror på färgen på din bit. Mörkare plast tenderar att få vita stressmärken och vice versa.

    Varning: Du kan inte använda ett vanligt blad av sandpapper för detta. Ytan är för stor och obeveklig för dessa 1-2 i (2.5-5.1 cm) bitar.

  • Bild med titeln Cut Gunpla Steg 10
    2. Känn plasten att se om det finns några grova kanter och omsand om det behövs. Kör kudden på ditt pekfinger över det område du slipade. Om ytan är slät, är du klar med 800-gritstickan. Om det fortfarande finns några stötar, fortsätt att slänga biten försiktigt tills ytan är jämn.
  • Oroa dig inte för repor - du är bara oroad över stressmärkena just nu. Du måste sortera ut dessa innan du kan ta bort reporna.
  • Bild med titeln Cut Gunpla Steg 11
    3. Använd en 2000-grit slipning för att avsluta ytan och ta bort repor. När ytan är platt, inspektera det område du slipade. Om det ser perfekt ut, kan du stanna här. Det finns dock förmodligen några repor från 800-grit sandpapper. För att ta bort dessa, försiktigt sanda ytan i 30-45 sekunder med en 2000-grit sandpappersticka. Detta bör ta bort alla repor.
  • Du behöver vanligtvis inte slutföra resten av dessa steg om plasten är vit eller planerar du att måla den vita. Fläckar kommer inte att synas på vita bitar vid denna punkt.
  • Bild med titeln Cut Gunpla Steg 12
    4. Borsta ytan med den släta sidan av en finishvamp om det behövs. Om du fortfarande ser missfärgning eller små slipmärken i plasten, ta en dubbelsidig slipsvamp (vanligtvis marknadsförs som en efterföljande svamp). Ta den mjuka sidan av svampen och gnugga den försiktigt fram och tillbaka mot plasten för att buffra ut det. Fortsätt göra det tills stycket ser slät och perfekt.
  • Du kan använda en ren gummi suddgummi om du inte har en färdig svamp eller du inte känner för att köpa ett specifikt verktyg bara för mindre buffning.
  • Bild med titeln Cut Gunpla Steg 13
    5. Upprepa den här processen med de andra bitarna för att få din modell redo för montering. När du har avslutat ditt första stycke, ställ den åt sidan på en annan del av ditt skärbräda eller handduk för att hålla den skild från de andra bitarna. Välj din nästa upp och upprepa hela processen med resten av dina modellkomponenter för att få den redo för montering.
  • Det är helt bra om du vill göra alla dina bitar i portioner. Till exempel kan du använda verktygskniven på alla bitar, använd sedan den 800-grit slipstickan på alla bitar, etc. Det spelar ingen roll om hur du jobbar så länge du slutför varje steg på varje bit.
  • Tips

    Ta din tid och njut av den här processen. Att ställa in dina delar upp för konstruktion är en av de roligaste delarna av modellbyggnadsprocessen. Om det känns som arbete, gör du det fel!

    Varningar

    Tänk på, utan punkt i den här processen skjuter du hårt i plastbitarna. Varje steg här, från skärningen, till skrapningen, till slipningen, involverar försiktigt borstning eller trimning mot ytan. Det finns ingen hård, slipande åtgärd här. Om dina händer är ömma från att göra detta, hanterar du förmodligen dina bitar för fast.

    Saker du behöver

    • Skärbräda eller tyg
    • Sidostång
    • Nytta kniv
    • Slipspinnar
    • Avslutande svamp eller gummi suddgummi
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande