Hur man bygger en solpanel

Solenergi är en förnybar energikälla som inte bara gynnar dig utan också miljön. Med den ansträngning du sätter i att göra en hemlagad solpanel kan du hjälpa till att förhindra miljöföroreningar genom att minska fossila bränsleanvändningen. Vad är ännu bättre är att du sparar pengar på dig elräkning. För att bygga din egen solpanel måste du montera bitarna, koppla cellerna, bygga en panellåda, leda panelerna, täta rutan och fyll sedan slutligen din färdiga solpanel.

Steg

Del 1 av 6:
Montering av bitarna
  1. Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 1
1. Köp cellerna. Det finns några olika typer av solceller att köpa, och de flesta bra alternativ är antingen gjorda i USA, Kina eller Japan. Emellertid är det bästa kostnadseffektivitetsalternativet sannolikt polykristallina celler. Antalet celler du bör köpa beror på den mängd energi du vill producera. Specifikationerna ska listas när du köper cellerna.
  • Var noga med att köpa extrafunktioner. Dessa celler är extremt bräckliga.
  • Celler kan lättast köpas online via webbplatser som eBay, men du kanske kan köpa några från din lokala hårdvaruaffär.
  • Det kan vara nödvändigt att rengöra vax av cellerna, om tillverkaren skickar dem i vax. För att göra detta, doppa dem i hett, men inte kokande, vatten.
  • Varje cell bör inte kosta mer än $ 1.30 per watt.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 2
    2. Mäta och skära en bakplatta. Du behöver en tunn bräda av ett icke-ledande material, såsom glas, plast eller trä, för att fästa cellerna till. Lägg ut cellerna i det arrangemang du kommer att använda, mät sedan dimensionerna och klippa ett bräda till den storleken.
  • Lämna en extra tum eller två i båda ändarna av brädet. Detta utrymme kommer att användas för de ledningar som ansluter raderna ihop.
  • Trä är ett vanligare bakre material att välja eftersom det är lättare att borra igenom. Du måste borra hål i den för celltrådarna att passera.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 3
    3. Mäta och skära hela din tabbing tråd. När du tittar på dina polykristallina celler ser du ett stort antal små linjer som går i en riktning (det långa avståndet) och två större linjer går i andra riktningen (kort avstånd). Du måste ansluta tabingtråd för att köra ner de två större linjerna och ansluta till baksidan av nästa cell i matrisen. Mät längden på den större linjen, dubbla längden och skära sedan två stycken för varje cell.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 4
    4. Flux arbetsområdet. Använd en flödespenn, kör 2-3 rader av flöde ner längden på varje cellremsa eller grupp av tre rutor. Var noga med att göra detta på baksidan av cellerna. Detta kommer att hålla värmen av lödningen från att orsaka oxidation.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 5
    5. Lödd tabbing. Använd ett lödstryk för att smälta en tunn kappa av lödd på baksidan av cellremsorna.
  • Detta steg är inte nödvändigt om du köper förlödd tabbing, vilket ofta är ett bättre alternativ eftersom det skär upp tiden i hälften, värmer upp cellerna en gång och slösar av mindre lödd. Men det är dyrare.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 6
    6. Binda ledningen till cellerna. Värm den första halvan av en bit tabellband med ett lödjärn. Bind sedan trådens ände till en cell. Upprepa denna bindningsprocess för varje cell.
  • Del 2 av 6:
    Anslut cellerna
    1. Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 7
    1. Lim cellerna till styrelsen. Sätt en liten mängd lim på cellernas baksida och tryck sedan på dem på plats på brädet. Tabingtråden ska springa i en enda, rak linje genom varje rad. Se till att ändarna på tabbingstråden kommer upp mellan cellerna och är fria att röra sig, med bara de två bitarna som sticker upp mellan varje cell.
    • Tänk på att en rad måste springa i riktning motsatt till den bredvid den, så att tabbingstråden sticker ut i slutet av en rad och på motsatt sida av nästa.
    • Du bör planera att sätta cellerna i långa rader, med ett färre antal rader. Till exempel placerade tre rader vardera bestående av 12 celler lång sida till långsidan.
    • Kom ihåg att lämna en extra tum (2.5 cm) i båda ändarna av brädet.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 8
    2. Lödda cellerna tillsammans. Applicera flöde till längden på de två tjocka linjerna (kontaktdynor) på varje cell. Ta sedan de fria sektionerna av tabbingstråd och löd dem till hela dynans längd.
  • Tabingtråden som är ansluten till baksidan av en cell bör anslutas till framsidan av nästa cell i alla fall.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 9
    3. Anslut den första raden med bussledning. I början av den första raden, lödd tabbing till framsidan av den första cellen. Tabingtråden ska vara ungefär en tum (2.5 cm) längre än vad som behövs för att täcka linjerna och bör sträcka sig mot det extra luckan på brädet. Lödda de två trådarna tillsammans med en bit busstråning som är samma storlek som avståndet mellan cellens tjocka linjer.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 10
    4. Anslut den andra raden. Anslut änden av den första raden till början av den andra med en lång bit busstråd som sträcker sig mellan ledningen vid kanten av panelen och den tråd som är längst bort i nästa rad. Du måste förbereda den första cellen i den andra raden med extra tabbing, som du gjorde med den första.
  • Anslut alla fyra ledningarna till den här bussråden.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 11
    5. Fortsätt ansluta resten av raderna. Fortsätt att ansluta raderna med de långa busskablarna tills du når slutet, där du kommer att ansluta den med en kort bussledning igen.
  • Del 3 av 6:
    Bygga din panelbox
    1. Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 12
    1. Mät din mobilpanel. Mäta utrymmet upptaget av panelen där du har lagt dina celler. Du behöver rutan för att vara åtminstone den här stora. Tillsätt 1 tum (2.5 cm) till varje sida, för att tillåta utrymme för sidorna av lådan. Om det inte kommer att finnas en fri 1 tum med 1 tum (2.5 cm x 2.5 cm) Kvadratisk plats vid varje hörn efter att ha lagt till panelen, lämna också utrymme för detta.
    • Se till att det finns tillräckligt med utrymme för busskablarna i slutet.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 13
    2. Skära den platta tillbaka. Klipp en bit av plywood till den storlek du mätt i föregående steg, plus utrymmet för lådans sidor. Du kan använda en bordsåg eller pussel, beroende på vad du har tillgång till.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 14
    3. Bilda sidorna. Mät två 1 tum med 2 tum (2.5 cm x 5 cm) bitar av icke-ledande plank till längden på de långa sidorna av lådans botten. Då mäta två mer 1 tum med 2 tum (2.5 cm x 5 cm) Plankor för att passa mellan dessa långa bitar, slutföra lådan. Klipp dessa stycken du har mätt och säkra dem tillsammans med däckskruvar och stötfogar.
  • Det är viktigt att sidorna inte är för långa, för då kan de skugga cellerna när solen kommer från en skarp vinkel.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 15
    4. Fäst sidorna. Med hjälp av däckskruvar, skruva genom sidans övre del och in i basen för att fästa sidorna på botten av lådan. Antalet skruvar du använder per sida beror på sidans längd, men oavsett längden, bör du inte använda mindre än tre.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 16
    5. Måla lådan. Du kan måla lådan oavsett vilken färg du föredrar. Överväg att använda vita eller reflekterande färger eftersom det här kommer att hålla lådan kylaren, och cellerna fungerar bättre när de är coola. Din panel kommer att vara längre om du använder färg avsedd för utomhusbruk. Denna typ av färg hjälper till att skydda träet från elementen.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 17
    6. Fäst solenheten i lådan. Lim solenheten till den färdiga rutan. Se till att det är säkert och att cellerna är vända upp och kan få solljus. Det bör också finnas två hål i panelen för ändarna av bussledningen att gå igenom.
  • Del 4 av 6:
    Ledar din panel
    1. Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 18
    1. Anslut den slutliga bussråden till en diod. Få en diod lite större än strömmen på din panel och anslut den till busstråden och säkra den med lite silikon. Diodens ljusfärgade ände bör peka mot var den negativa änden av batteriet går. Den andra änden ska anslutas till den negativa änden av din panel.
    • Detta förhindrar energi från att resa tillbaka via solpanelen från batteriet när det inte laddas.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 19
    2. Anslut de andra ledningarna. Anslut en svart tråd till dioden och kör den till ett terminalblock som du måste montera på sidan av lådan. Anslut sedan en vit tråd från den korta bussledningen på motsatt sida till terminalblocket.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 20
    3. Anslut panelen till en laddningsregulator. Köp en laddningsregulator och anslut panelen till styrenheten, var noga med att ansluta den positiva och negativa korrekt. Kör ledningarna från terminalblocket till laddningsregulatorn, med hjälp av färgkodad tråd för att hålla reda på laddningarna.
  • Om du använder mer än en panel kanske du vill ansluta alla positiva och negativa ledningar tillsammans med hjälp av ringar, för att se till att du hamnar med två ledningar.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 21
    4. Anslut laddningsregulatorn till batterierna. Köp batterier som kommer att fungera med storleken på de paneler du byggt. Anslut laddningsregulatorn till batterierna enligt tillverkarens instruktioner.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 22
    5. Använd batterierna. När du har batterierna anslutna och laddade från panelen eller panelerna kan du köra din elektronik av batterierna, beroende på mängden makt du behöver för dem.
  • Del 5 av 6:
    Tätning av lådan
    1. Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 23
    1. Få en bit plexiglas. Köp en bit plexiglas som skärs för att passa inuti lådan som du gjorde för din panel. Du kan få det här från en specialbutik eller från din lokala hårdvaruaffär.
    • Se till att du får plexiglas och inte glas, eftersom glas är benägen att bryta eller chippa.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 24
    2. Fäst blockstopp för glaset. Skär 1 tum med 1 tum (2.5 cm x 2.5 cm) Block av trä för att passa in i hörnen. Dessa bör vara tillräckligt höga för att passa över terminalblocket men tillräckligt lågt för att passa under läppens läpp. Lim dessa stannar på plats med trä lim.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 25
    3. Sätt in din plexiglas. Passa plexiglaset på lådan så att glaset vilar på toppen av blocken. Använd lämpliga skruvar och en borr, skruva försiktigt plexiglaset i blocken.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 26
    4. Försegla lådan. Använd ett silikon tätningsmedel för att försegla kanterna på lådan. Försegla också eventuella luckor du kan hitta så att lådan är så vattentät som möjligt. Använd tillverkarens instruktioner för att på rätt sätt använda tätningsmedlet.
  • Del 6 av 6:
    Montera dina paneler
    1. Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 27
    1. Montera dina paneler på en vagn. Ett alternativ skulle vara att bygga och montera dina paneler i en vagn. Detta skulle placera panelen i en vinkel men låter dig ändra vilken riktning panelen vetter mot att öka mängden sol det blir på en dag. Detta kommer dock att kräva att du justerar panelen 2-3 gånger om dagen.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 28
    2. Montera dina paneler på ditt tak. Detta är ett populärt sätt att montera panelerna eftersom de tenderar att få det mest solljus och är ur vägen. Vinkeln måste dock vara förenlig med solens väg och din toppbelastningstid. Detta kommer att begränsa dig att bara få full exponering vid vissa tider på dagen.
  • Det här alternativet är bäst om du har ett stort antal paneler och mycket lite markutrymme för att placera dem på.
  • Bild med titeln Bygg en solpanel Steg 29
    3. Montera dina paneler på en satellitstativ. Stativen som vanligtvis används för att montera parabolantenner kan också användas för att montera solpaneler. De kan till och med programmeras för att flytta med solen. Men det här alternativet fungerar bara om du har ett mycket litet antal solpaneler.
  • Varningar

    Om du inte är säker på att arbeta runt el, kontakta en professionell. Inte elektrokutera dig själv!
  • Var försiktig med alla verktyg.
  • Saker du behöver

    • Solceller
    • Tabbing Wire (pre-lödd föredragen)
    • Busstråd
    • Fluspenna
    • Silver lödd (liten)
    • Lödkolv
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande