Hur man bygger formulär för en krökt betong trottoar

Att bygga böjda former för en trottoar eller annat betongprojekt är inte mycket svårare än att bygga raka former, och resultaten är definitivt mer intressanta.

Steg

  1. Bild med titeln Byggformulär för en böjlig betong trottoaren Steg 1
1. Använd 12-tums (30.5 cm) Hardboard sidospår (ibland kallad masonit) rippade ner till 6-tums (15 cm) remsor i 16-ft (4.8 meter) längder (fullservice Lumberyards och hemcentrum har allt detta format material).Böj det till önskad form av din trottoar och staka den ner. Använd markeringsfärg för att markera marken bredvid formuläret.
  • Bild med titeln Build Forms för en böjlig betong trottoar Steg 2
    2. Skiva av SOD med en sodskärare, ge sedan ut resten av trottoaren till ett djup av 6 tum (15 cm). Gräva ut ca 3 tum (7.6 cm) bredare på båda sidor av färgmärkena för att lämna plats för formulär. Sätt undan lite jordjord för att fylla mot formerna och trottoaren senare.
  • Bild med titeln Build Forms för en böjande betong trottoar Steg 3
    3. Börja tänka på dräneringsproblem vid denna tidpunkt. Om vatten tenderar att samla in på gården i fläckar, kanske du vill höja promenaden i dessa områden, så gräva inte så djupt där. Långa, plana områden bör ha ena sidan av trottoaren lägre så att vattnet kan tömma av sidan. I de flesta fall gör toppen av den färdiga promenaden även med den (nyskuren) toppen av gräset för lätt klippning och ett snyggt, rent utseende. Botten av grävningen kommer att vara ca 6 tum (15 cm) under klass för att tillåta 4 i. av grus under 4-in. tjock plåt av betong.
  • Bild med titeln Build Forms för en krökt betong trottoaren Steg 4
    4. Pund i två insatser ca 1 ft (30.5 cm) från ändarna av formlägena. Skruva formulären till insatserna med ett par 1-1 / 4 tum (2.5 cm - 3.5 cm) gipsskruvar. Böj formerna för att göra smidiga kurvor, förankra dem med fler insatser varje 3 ft. Håll toppen av formulären ca 1 tum (2.5cm) ovanför den klippa gräshöjden för enkel klippning och ett fint utseende.
  • Bild med titeln Byggformulär för en böjande betong trottoar Steg 5
    5. Utrymme och nivå i motsatta formulär sidor med hjälp av en hemlagad gauge-styrelse-bara en 1x4 som är några inches längre än trottoarens bredd. Skruva korta block på botten åtskilda samma bredd som trottoaren. Använd den här spårplattan för att placera formulären och insatserna för att hålla en konsekvent bredd hela längden på trottoaren. Vila en 4-ft. (1.22 meter) Nivå ovanpå mätbrädan för att hålla formulärnivå från sida till sida. För bättre dränering på långa, nivåområden, släpp den här sidan om 1.
  • Bild med titeln Byggformulär för en böjande betong trottoar Steg 6
    6. Packa den underliggande jorden med en plåtkomprimdor (hyra en). Det är viktigt att enhetligt packa hela basen (inklusive sidorna nära formerna).
  • Bild med titeln Byggformulär för en böjande betong trottoar Steg 7
    7. För en långvarig trottoar, planera på en bas av grus under 4 tums betong. Om du bor i ett frostfritt klimat med en naturlig sandbas med bra dränering, kan du hälla precis ovanpå sanden. Men andra marktyper kommer att expandera och kontrakta med väderförhållanden och kan spricka överbetong. Grus skyddar betong från dessa skiftförhållanden. Sprid grus 4 i. djupt mellan formerna. Packa smuts mot utsidan och gruset mot insidan av former för att lägga till stöd när de häller och för att uppnå jämna kurvor. Det är inte nödvändigt att komprimera gruset.
  • Bild med titeln Byggformulär för en böjda betong trottoar Steg 8
    8. Stålnät med expansionsremsor förhindrar heaving, sprickbildning och buckling i kalla klimat. Klipp av insatserna spola med formerna i formerna. Parkera en hjälpare i slutet av förstärkningsnätet för ballast och lura nätet, håll ner det med fötterna. Klipp den i längd med ett par bultskärare. Vänd nätet över och dra ena änden mot den andra för att böja det något för att eliminera den naturliga krullen. Skär kanterna på nätet minst 3 tum (7.6 cm) Tillbaka från formulären.Överlappa nätskikt minst 6 tum (15 cm) och binda dem ihop.
  • Bild med titeln Byggformulär för en böjande betong trottoar Steg 9
    9. Håll nätet 2 tum ovanför gruset med små glaser av betong eller bitar av uteplatssten medan du häller trottoaren. Häll några meter betong, heaping det något högre än formerna. Skovla inte betong - dra tillbaka den eller tryck den framåt med en stålrake.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Jag föreslår att du ringer alla riktiga verktyg innan du börjar gräva och förbereda dina formulär.
  • Se de externa länkarna nedan för mer detaljerade instruktioner.
  • Innan du gräver, var noga med att ringa 811 rikstäckande för din statens OneCall-tjänster som meddelar alla verktygsföretag för att markera alla tunnelbanor.Underlåtenhet att göra detta kan leda till ekonomiska påföljder för störda tjänster eller till och med dödsfall.Spela det säkert, ring 811.
  • För en längre trottoar, placera expansionsfogarna över formuläret varje 6 till 8 fot för att ge trottoaren en naturlig "brytpunkt", Annars kommer otäcka oregelbundna sprickor att dyka upp i trottoaren senare. Expansionsfogar kan helt enkelt vara en indragning som skärs i den våta betongen eftersom det härdas, för att styra där en spricka kan dyka upp senare.Eller det kan vara en faktisk paus i trottoaren med antingen en tung betongfilt eller en tunn remsa av dekorativt tryckbehandlat timmer som kan förseglas eller målas.Se till att ditt förstärkta metallnät inte spänner över en expansionsfog, eller du får inte en fin ren linje där en paus kan uppstå.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande