Hur man rengör limescale från ett duschhuvud

Limescale är en typ av mineraluppbyggnad som orsakas av kalciumrester. Det är vanligtvis vitt och tralkigt, och kan göra din duschhuvud att se gammal ut och smutsigt. Det bästa sättet att ta bort limescale är att suga den i vit vinäger, eftersom vinäger äter bort det kalcium som orsakar limescale att bygga upp. För att göra detta, se om du kan Ta bort duschrahuvudet och suga det i en skål fylld med ättika i 12 timmar. Om du inte kan ta bort din duschhuvud, fyll en plastpåse med vit ättika och binda den runt din duschhuvud med ett gummiband för att suga det. Om din duschhuvud fortfarande är smutsig efter att ha blötlägger det, ta bort det från fixturen och använd en tandborste för att skrubba limescale.

Steg

Metod 1 av 3:
Blötlägger duschhuvudet
  1. Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 1
1. Ta bort duschrahuvudet från fixturen genom att vrida den av. Att suga din duschhuvud i ättika för att rengöra det, börja med att ta av det av fixturen. De flesta duschhuvuden kan helt enkelt vridas moturs för att skruva av dem. Vissa duschhuvud har en mutter som håller tråden tillsammans som kräver en skiftnyckel för att skruva av dem.
  • Duschhuvuden som kan lyftas av fixturen och hålls brukar ha två knappar på sidan. Tryck på båda knapparna samtidigt och håll ner dem. Lyft sedan duschratten ur vattenförsörjningen för att ta bort den.
  • Om det inte är svårt för dig att ta bort duschhuvudet från din armatur, är det det bästa sättet att ta bort limescale.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 2
    2. Fyll en skål med 1-del vit vinäger och 1-delvatten. Få en stor skål som är tillräckligt stor för att hålla din duschhuvud. Fyll den med vit ättika och vatten. Mängden ättika och vatten du använder är beroende av storleken på din skål och storleken på din duschhuvud. Lägg till tillräckligt med vatten och ättika för att sänka duschhuvudet helt.
  • Om din duschhuvud är verkligen crusty och smutsig, kan du helt enkelt använda ospädd vit vinäger istället.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 3
    3. Donerge ditt duschhuvud i ättika och vatten i 12 timmar. Försiktigt släppa duschhuvudet i ättika och vatten. Toppa skålen med ättika som behövs för att helt täcka duschen. Låt din duschhuvud suga i ättikablandningen i minst 12 timmar.
  • För att hålla sakerna enkla, gör det några timmar innan du går och lägger dig. På det sättet kan du låta duschhuvudet suga över natten när du sover.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 4
    4. Skölj din duschhuvud under kallt vatten för att rengöra det. Efter att duschen har blöt i minst 12 timmar, sätt på ett par gummihandskar. Lyft din duschkapa ut ur ättika och kör den under en ström av kallt vatten. Vänd duschhuvudet i handen för att skölja varje sektion och tvätta av ättika och vatten.
  • Gör det här i ditt badkar så att du inte behöver bära din våta duschhuvud till badrummet för att återansluta det.
  • Dricks: Se till att du kör öppningen av duschhuvudet under vatten så att du sköljer in insidan av duschhuvudet.

  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 5
    5. Anslut duschhuvudet och kör det i 2 minuter. När du har sköljt av din duschhuvud, sätt tillbaka den till fixturen med samma metod som du brukade ta bort duschhuvudet. Med din duschhuvud återkopplad till fixturen, vrid din dusch på. Kör kallt vatten genom din duschhuvud i minst 2 minuter innan du tar en dusch.
  • Om du helt enkelt skruvade duschen, skruva den tillbaka på motsatt sätt. Om du tryckte på 2 knappar och lyfte duschhuvudet, tryck på 2 knapparna igen och skjut in den igen. Använd en skiftnyckel för att dra åt några nötter som du lossnat för att ta bort duschhuvudet.
  • Metod 2 av 3:
    Med en plastpåse
    1. Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 6
    1. Hitta en plastpåse som passar över din duschhuvud. För att utföra denna rengöringsmetod behöver du en plastpåse som passar över toppen av din duschhuvud. Om du har en regndusch, kan du behöva använda en soptäck. Tunnare armaturer kan använda en smörgås eller bärväska. Din väska kan inte ha några hål i det, så om du inte är säker på om din väska är lufttät, fyller den delvis med lite vatten för att se om det läcker ut.
    • Om det är väldigt svårt för dig att ta bort duschhuvudet från fixturen, är det det enklaste sättet att ta bort limescale från din duschhuvud.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 7
    2. Fyll plastpåsen halvvägs med vit vinäger. Sätt på ett par gummihandskar för att skydda dina händer från spill och få en flaska vit vinäger. Öppna toppen av plastpåsen och sprida ut öppningen. Häll försiktigt vit vinäger i väskan tills den är halvvägs full. Duschhuvudet kommer att förskjuta mycket av ättika, så oroa dig inte för att fylla påsen till brädan.
  • Om du använder en mindre väska, kan det vara snällt knepigt. Stick en tratt inuti en mindre väska för att göra häller lättare om du vill.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 8
    3. Skjut in öppningen av plastpåsen över duschhuvudet för att nedsänka den. Ta din väska till duschen. Luta duschhuvudet nedåt om det är justerbart. Håll väskan öppen och glida noga duschhuvudet i väskan för att nedsänka den i ättika. Använd din nondominerande hand för att ta tag i öppningen av påsen mot röret som leder till din duschhuvud.
  • Oroa dig inte om en liten vinäger spills ut ur väskan. Det kommer inte att förstöra något i din dusch.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 9
    4. Vik ett gummiband runt toppen av påsen för att fästa det på duschen. Håll toppen av din plastpåse med din nondominerande hand. Använd din fria hand för att sprida ett gummiband ut över din duschhuvud. Loop gummibandet 3-4 gånger runt duschhuvudet för att dra åt det. Släpp gummibandet runt röret för att fästa din väska till duschen.

    Dricks: Om du har en regndusch med en bred uppsättning munstycken, måste du använda ett stort gummiband och binda det på plats. Du kan också använda ett starkt bindertork för att dra åt det runt din duschhuvud.

  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 10
    5. Låt duschhuvudet suga i väskan i minst 12 timmar. Lämna din plastpåse på duschen i minst 12 timmar för att låta den erodera limescaleuppbyggnaden. Det enklaste sättet att låta duschhuvudet suga är att lämna påsen på över natten medan du sover.
  • Stäng duschridån för att hålla golvet rent i avkopplingen att väskan faller av medan du låter det suga.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 11
    6. Ta bort påsen och kör duschen i 2 minuter. Efter duschhuvudet blöts i minst 12 timmar, sätt tillbaka gummihandskarna. Skjut gummibandet av din väska och ta försiktigt bort påsen från duschen. Vänd ditt kalla vatten och kör det genom duschen i 2-3 minuter för att städa ut insidan av din duschhuvud. Koppvatten och häll det över toppen av fixturen för att skölja resten av ättikan.
  • Metod 3 av 3:
    Skrubba duschhuvudet
    1. Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 12
    1. Ta bort duschhuvudet genom att vrida den ut ur fixturen. För att skrubba din duschhuvud för hand, vrid din duschhuvud ur röret som är anslutet till. Om det finns en mutter som håller duschhuvudet på plats, använd en skiftnyckel för att skruva loss muttern och vrid sedan duschen ut. Om det finns 2 knappar på vardera sidan av duschhuvudet, tryck dem båda samtidigt och pop din duschhuvud.
    • Detta är det bästa alternativet om du redan försökt blötlägga duschhuvudet och fortfarande ha mycket kalkskala fast på duschhuvudet.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 13
    2. Häll vit vinäger i öppningen av duschhuvudet. Ta med duschkabin till en handfat eller badkar. Sätt på ett par gummihandskar för att skydda dina händer. Vänd din duschhuvud i händerna så att röranslutningen är vänd uppåt. Häll 3-4 matskedar (44-59 ml) vit vinäger i öppningen av duschhuvudet för att få lite ättika inuti fixturen.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 14
    3. Skrubba insidan av öppningen med en tandborste. Ta en ren tandborste och sätt in den i öppningen av duschhuvudet där den ansluter till röret. Skrubba insidan av duschhuvudet medan du roterar det för att ta bort eventuell limescale som har byggt upp inuti röranslutningen.

    Dricks: Om det finns ett filter mellan röröppningen och det inre av duschhuvudet, se om du kan skruva loss nacken på duschhuvudet för att komma åt den. Om du kan, ta bort filtret och skrubba det också.

  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 15
    4. Borsta huvudet på fixturen med din tandborste. Vänd din duschhuvud så att munstyckena är uppåt. Häll 3-4 matskedar (44-59 ml) vit vinäger ovanpå dina munstycken. Använd din tandborste för att aggressivt skrubba limescalet från din duschhuvud. Använd fasta fram och tillbaka stroke tills kalken är helt borta.
  • Om tandborsten inte får jobbet gjort, prova en svamp. Om svampen inte fungerar, försök använda stålull. Om din duschhuvud är metall kan du skrapa den om du använder stålull.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 16
    5. Använd tandpetare för att peka munstyckena på din duschhuvud och rensa dem. När du har skrubbat duschen, ta en låda med tandpetare. Håll din duschhuvud fortfarande med din nondominerande hand och poke var och en av munstycksöppningarna med en tandpetare. Byt ut din tandpetare för en ren efter att ha clearing 5-6 munstycken. Sätt in varje tandpetare 1-2 centimeter (10-20 mm) i varje munstycke för att rensa eventuell limescale som har fångats inuti.
  • Om du har små gummipackningar som omger varje munstycke, var försiktig med att inte riva dem med dina tandpetare.
  • Detta är ett riktigt viktigt steg om du har märkt att din duschhuvud inte sprutar vatten jämnt.
  • Bild med titeln Clean Limescale från ett duschhuvud Steg 17
    6. Skölj duschhuvudet under kallt vatten innan du soverat det. När du har städat varje munstycke, sätt på en ström av kallt vatten i handfatet eller badkaret. Håll din duschhuvud under vattnet, vrid det och gnugga det för att skölja varje avsnitt. Häll lite vatten i duschhuvudets öppning för att skölja ut vinäger som har fångats inuti duschhuvudet.
  • Kör din dusch i 2-3 minuter efter återanslutning.
  • Tips

    Duschhuvuden är inte särskilt dyra. Om din duschhuvud är riktigt gammal, överväga helt enkelt Byte av duschhuvudet.
  • Det finns speciella limescalåterborttagare som du kan köpa från rengöring av försörjningsaffärer. De arbetar vanligtvis lika bra som ättika, men ättika är billigare.
  • Varningar

    Använd inte någon typ av ättika än vit vinäger för att rengöra din duschhuvud.

    Saker du behöver

    Blötlägger duschhuvudet

    • Vinäger
    • Vatten
    • Skål
    • Gummihandskar

    Med en plastpåse

    • Vinäger
    • Vatten
    • Gummihandskar
    • Plastpåse
    • Tratt (valfritt)
    • Gummiband

    Skrubba duschhuvudet

    • Gummihandskar
    • Tandborste
    • Vinäger
    • Vatten
    • Tandpetare
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande