Hur man fixar en dammsugare

I stället för att kasta ut och ersätta en dammsugare som har förlorat sug eller har andra problem, varför inte försöka fixa det själv först? Du kan bli förvånad över att upptäcka hur många vakuumproblem som kan repareras hemma, och den här artikeln svarar många av de viktigaste frågorna du kanske har. Så läs vidare om att ta reda på om du kan ge din dammsugare en andra leasing på livet!

Steg

Fråga 1 av 8:
Vad orsakade det att sluta arbeta?
  1. Bild med titeln fixa ett dammsugare steg 1
1. Kontrollera slangarna, filtren och rullarna om du har ett sugproblem. Ett vakuum som förlorar sug är ganska värdelös, men problemet är ofta inget annat än en täppt rull, slang eller filter. För att inspektera dessa delar, koppla ur vakuumet, vrid sedan det och se om du manuellt kan snurra rullen. Titta igenom slangarna och munstyckena för att se om de är obstruerade. Kontrollera även filtret för att se om det är fullt eller täckt av smuts och damm.
  • Leta efter träskor i slangfästen också.
  • 2. Kontrollera bältet om vakuumet är bullrigt eller rullen rör sig inte. Bältet fäster motorn till rullen som hjälper till att plocka upp smuts och skräp. Om vakuumet börjar göra ett högt ljud och rullarna slutar spinning, koppla ur vakuumet och vänd det så att du kan se undersidan (den del som skimmar över golvet). Öppna bottenplattan, vanligtvis genom att ta bort några skruvar och kontrollera om bältet är knäckt eller trasigt.
  • Du har nog aldrig handlat för ersättning dammsugare bälten innan, men oroa dig inte - de är allmänt tillgängliga hemma förbättringsbutiker och online.
  • Om du inte hittar problemet, besök en vakuumverkstuga för att få den att titta på av en tekniker.
  • 3. Kontrollera kontakten om motorn fortsätter att klippa av eller inte starta upp. Din dammsugareens nätsladd kan hantera mycket missbruk, men det kan så småningom spricka, split eller fray-speciellt nära pluggen. Med vakuumet urkopplat, kontrollera försiktigt hela körningen av nätsladden och pluggen. Om du upptäcker någon skada, använd inte vakuumet tills du fixar sladden själv eller har en reparatör gör jobbet.
  • Om nätsladden ser bra ut är det förmodligen ett problem med motorn. Att fixa en dålig motor är inte ett DIY-jobb - ta vakuumet till en reparationsbutik.
  • Fråga 2 av 8:
    Hur kan jag förbättra låg sugning?
    1. Bild med titeln fixa ett dammsugare steg 4
    1. Töm påsen eller kapseln om den är full av sugad skräp. Om du har en baggad dammsugare, koppla ur den och lossa klippet för att öppna påsfacket. Skjut ut kartongkragen på påsen som ansluter den till vakuumet, glida sedan på kragen i den nya väskan och stäng facket. Om du har en bagless canister vakuum, lossa kapseln, öppna locket och dumpa skräpet till en papperskorgen. Gör det här utomhus så att du inte får damm överallt!
    • Kontrollera produkthandboken för specifika instruktioner.
  • 2. Inspektera filtret och Rengör eller byt ut den efter behov. Din dammsugare har minst 1 filter, och kanske flera av dem! Det finns vanligtvis en vid avgasventilen (där luft blåser ut när vakuumet körs) och, om det är ett väskt vakuum, där påsen ansluter till apparaten. Kontrollera din produktguide eller tillverkarens hemsida för specifik information om att hitta, städa och byta ut filter.
  • Om filtret är smutsigt, ta det utomhus och tryck på det mot en hård yta för att slå ut damm och skräp. Men se till att brisen blåser dammet bort från dig!
  • Vissa filter kan sköljas under det kalla vattnet när du har slagit loss det mesta av skräpet. Efter sköljning av ditt filter, låt det torka i minst 24 timmar innan du installerar det.
  • Ändra filter (erna) var 3-6 månader för att hålla ditt vakuum att springa effektivt.
  • Fråga 3 av 8:
    Varför är inte rullen spinning?
    1. Bild med titeln fixa ett dammsugare steg 6
    1. Ta av rullen och försiktigt klippa håret och skräpet. Vänd ditt urkopplade vakuum upp och ner och ångra några skruvar eller klipp på åtkomstplattan för rullen. Rullen själv kommer vanligtvis ut genom att ångra ett par skruvar eller clips. Klipp en rak linje genom håret och längs rullens längd med sax, var noga med att inte skära igenom någon av borstborstarna. Använd en pensel för att rengöra rullborsten och undersidan av vakuumet, lägg sedan tillbaka på plats.
    • Ser hur mycket hår och annan skräp rullen plockar upp kan vara en riktig ögonöppnare! Men rullen kommer inte att kunna hämta nära så mycket hår om du inte rengör det från tid till annan.
    • Se produkthandboken eller tillverkarens webbplats under hela processen.
    Fråga 4 av 8:
    Vad händer om det finns en täppt slang?
    1. Bild med titeln fixa ett dammsugare steg 7
    1. Lossa eventuella blockeringar som du hittar i slangen med enkla verktyg. Om det inte är permanent fäst vid vakuumet, koppla ur slangen helt. Använd tänger eller fingrarna för att dra ut några träskor nära slangens ände. För djupare träskor, böj en trådhängare platt eller köp ett dammsugare ormverktyg online. Mata tråden / ormen i röret, vrid det runt och dra ut obstruktionen. Ring en dammsugare om det finns klädsel som du inte kan nå.
    • Rengör eventuella blockeringar ut ur bilagorna också.
    • Om du kan koppla ur slangen helt, släpp ett mynt genom det för att se om det finns några hinder. Om myntet faller rakt igenom slangen, är det inte. Släpp inte ett mynt i röret om det är anslutet till din dammsugare!
    Fråga 5 av 8:
    Hur byter jag ett trasigt bälte?
    1. Bild med titeln fixa ett dammsugare steg 8
    1. Hitta bältet fäst vid rullen och byt ut det med en matchande en. Koppla ur vakuumet, vänd det över och ångra skruvarna eller klippen på åtkomstplattan av rullen. Identifiera bältet som körs från rullen till motorn. Skjut det gamla bältet av sina 2 anslutningspunkter och damm de områden med en pensel eller tandborste. Köp ett matchande ersättningsbälte och skjut det på anslutningspunkterna, med bokstäverna på bältet mot utåt. Spinna rullen med hand för att testa den innan du sätter åtkomstplattan igen.
    • Med vissa modeller kan du behöva ta bort rullen för att ersätta bältet. Se alltid produkthandboken för din speciella vakuummodell.
    • Dammsugare bälten är billiga och kan enkelt köpas online. Oavsett anledning, men bältena är inte universella, så se till att du köper en som är utformad för din dammsugare.
    Fråga 6 av 8:
    Vad händer om pluggen är trasig?
    1. Bild med titeln fixa ett dammsugare steg 9
    1. Reparera det själv genom att klippa ur kontakten och ledningen på en ny. Använd trådskärare för att skära igenom (urkopplade!) Strömkabel ca 2-3 i (5.1-7.6 cm) bort från pluggen. Remsa bort 1-2 i (2.5-5.1 cm) av nätkabelns täckning för att exponera de 2 eller 3 inredningstrådarna, ta sedan av beläggningarna av var och en av dessa ledningar med dina trådar, som exponerar om /2-1 i (1.3-2.5 cm) av varje tråd. Skruva av locket på ersättningspluggen och lura sedan varje färgkodad tråd i nätsladden 2-3 gånger runt sin motsvarande terminal i den nya kontakten. Sätt tillbaka locket på den nya kontakten.
    • Om nätsladden är skadad närmare mitten, klipp ut den skadade sektionen, köp 2 nya pluggar (en "manlig" med prongs och en "kvinnlig" med de slitsar som accepterar spetsarna), leder dem som beskrivits ovan och plugg dem tillsammans för att slutföra reparationen.
    • Alla nätsladdar har en vit "neutral" tråd och en svart "varm" tråd. Om din vakuums nätsladd också har en grön "mark" tråd inuti, fäst den på skruven på den gröna "marken" porten i din nya kontakt. Inte alla dammsugare har en jordtråd.
    • Om du är obekväm med tanken på att göra DIY elektriska kopplingsreparationer, låt en erfaren reparatör göra jobbet istället.
    Fråga 7 av 8:
    Är det värt att betala för att repareras?
    1. Bild med titeln Fixa ett dammsugare steg 10
    1. Ring ett proffs för att jämföra reparations- och ersättningskostnader för stora problem. Medan många reparationer är hanterbara för den genomsnittliga DIYER, är det bäst att låta en professionell vakuumreparationsman hantera eventuella reparationer av vakuumets motor, till exempel. Reparationskostnaderna kan variera mycket baserat på den typ av reparation som behöver göras, så du kan behöva bestämma om det är bäst att ersätta vakuumet istället.
    • Om reparationskostnaden är mer än 50% av priset på en jämförbar ny dammsugare är det vanligtvis bäst att bara köpa en ny, speciellt om ditt nuvarande vakuum är mer än 5 år gammal. Tänk på att kostnaden för en ny dammsugare kan sträcka sig från cirka $ 50 USD till $ 1000 USD eller mer.
    Fråga 8 av 8:
    Hur länge ska min dammsugare sist?
    1. Bild med titeln fixa ett dammsugare steg 11
    1. Om ditt vakuum är 8 + år gammal, förvänta dig att ersätta istället för att reparera det. Den genomsnittliga dammsugaren varar ca 8 år med måttlig till tung användning. När ditt vakuum blir bortom denna ålder kommer uppdelningar troligen att bli alltmer sannolikt. Om en uppdelning som du inte kan fixa dig själv inträffar efter den här punkten, är du förmodligen bättre att köpa ett nytt vakuum istället för att betala för att ha den gamla fasta.
    • Ju oftare använder du din dammsugare, desto snabbare kommer det att slita ut. Men det är ingen ursäkt att hoppa över att sopa upp runt ditt hem!

    Community Q & A

    Visste du att du kan läsa expertvar för den här artikeln?Lås upp expertvar genom att stödja WikiHow
    Sök
    Lägg till ny fråga
    • Fråga
      Vilken typ av dammsugare är bäst?
      Chris willatt
      Chris willatt
      Husstädning Professionell
      Chris Willatt är ägare och grundare av Alpine Maids, en städbyrå i Denver, Colorado startade 2015. Alpina Maids har fått Angies lista Super Service Award i tre år i rad sedan 2016 och har tilldelats Colorado "Topprankade lokala husrengöring" Utmärkelse 2018.Chris willatt
      Chris willatt
      Husstädning Professionell
      Expert svar

      Stöd WikiHow avlåsa upp detta expertsvar.

      Allshark är det varumärke som jag är mest förtjust i, men ärligt talat finns det gott om bra alternativ där ute. Sharks och Dyson har också stora dammsugare. Du vill bara se till att den har en riktigt bra rullborste och en stark sugkraft. Utöver det är det helt en fråga om personlig preferens.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 2hjälp 0
    • Fråga
      Hur rengör du ett vakuum om det inte fungerar rätt?
      Chris willatt
      Chris willatt
      Husstädning Professionell
      Chris Willatt är ägare och grundare av Alpine Maids, en städbyrå i Denver, Colorado startade 2015. Alpina Maids har fått Angies lista Super Service Award i tre år i rad sedan 2016 och har tilldelats Colorado "Topprankade lokala husrengöring" Utmärkelse 2018.Chris willatt
      Chris willatt
      Husstädning Professionell
      Expert svar

      Stöd WikiHow avlåsa upp detta expertsvar.

      Jag började med att städa av borsten, eftersom det kommer att bli den smutsigaste delen. Om det blir super snuskigt, kan ditt vakuum inte fungera korrekt. Du kan behöva använda en skruvmejsel eller ett mynt för att komma åt rullen och ta bort den för att rengöra den för hand. Därifrån kan du använda tvål, vatten och en svamp eller mikrofiberduk för att rengöra det här facket. Om det finns en täppa i slangen kan du vanligtvis få ut det genom att böja och manövrera slangen fram och tillbaka.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte till hjälp 0helpful 0
    • Fråga
      Vad gör jag om min slang städas ut, men det suger fortfarande inte?
      Samhällsansvar
      Samhällsansvar
      Ingen suger betyder inget luftflöde. Kontrollera det uppenbara, väskan (om du har en), de olika filtren (HEPA), och äntligen beaterbarhuvudet, där maskinen möter mattan. De flesta dammsugarna möjliggör enkel åtkomst till denna smutsspänning, vanligtvis för att byta ett grävarbälte och vanligtvis behöver du en Phillips skruvmejsel, den som har ett tips som ett plustecken. Här, bortom det bälteet är ditt problem. Du kan sluta med en styv bit av tråd eller nålstång. När du ser obstruktionen använder du vad du måste rensa ut det och komma tillbaka till jobbet.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte till hjälp 1hjälp med 13
    Se fler svar

    Tips

    Bytesproppar finns tillgängliga på hemförbättringsbutiker och online. Köp en ersättningsplugg som har samma form, stil och betyg som den gamla kontakten.

    Varningar

    Se till att ditt vakuum är urkopplat hela tiden medan du arbetar med det.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande