Hur man gör ett strängtest innan du färgar håret

När du färgar ditt hår hemma med ett färgningssats från affären är det väldigt viktigt att du utför ett strängtest först. Strand-testet hjälper dig att bestämma det slutliga färgresultatet så det finns inga överraskningar när du färgar ditt fulla hårhår. Det låter dig också testa för allergisk reaktion som du kanske har till ingredienserna i färgämnet. Observera att det här är allmänna riktlinjer för att göra ett strängtest, men du bör alltid följa de specifika instruktionerna som medföljer ditt färgningssats när det är möjligt.

Steg

Del 1 av 3:
Förbereda färgämnet för testet
  1. Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret steg 1
1. Sätta på engångshandskar. Dra på plasthandskarna som finns i ditt färgningssats för att skydda dina händer från kemikalierna i färgämnet. Du borde lämna dessa handskar på hela strängtestet.
  • Om du inte har handskar som ingår i dina färgämnen, köp några engångs latex eller latex alternativa handskar från affären.
  • Det är viktigt att du undviker att du kontaktar färgämnet med din hud. Många produkter innehåller färgämnen som är giftiga och kan fläcka huden. Om du får färg på huden, skölj med varmt vatten så snart som möjligt. För mer envisa fläckar, använd olivolja, babyolja eller en mild tvål eller tvättmedel.
  • Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret Steg 2
    2. Blanda utvecklare och färgämne i en skål. Kram 1 tesked hårfärg och 1.5 tesked att utveckla grädde i en plastskål och blanda ihop noggrant med en plastsked eller applikatorborste om du har en.
  • Det är bäst att använda en engångsskål eller kopp och sked, eftersom färgämnet kan fläcka skålen och redskapet permanent.
  • Följ dina specifika färginstruktioner om de föreslår olika mängder färg och utvecklare. Du behöver bara en mycket liten mängd för en strand av håret.
  • Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret Steg 3
    3. Återgå kepsar till flaskor och butik. Skruva fast kåporna på dina färg- och utvecklarflaskor och förvara dem på en sval, torr plats tills du använder dem för ditt fulla hårfärg.
  • Blanda inte resten av ditt färgämne i förväg. Blandat färgämne ska användas på hår direkt och inte lagras.
  • Rengör eventuella spill med varmt vatten och tvål eller olja om det behövs för att helt avlägsna eventuella droppar färgämne på en diskbänk, räknare eller andra närliggande ytor.
  • Del 2 av 3:
    Applicera färgämnet till en sträng
    1. Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret steg 4
    1. Isolera en obestridlig hårsträng. Separera ett sträng av ditt hår som inte ofta visar i vilken stil du oftast bär ditt hår i. Klipp tillbaka det omgivande håret så att det inte kommer i vägen eller bli färgad av misstag.
    • Prova en sektion nära örat för en lättillgänglig och ofta dold strand. Du kan också välja en sträng nära baksidan av ditt huvud, men undvik att välja en någonstans uppenbar som toppen av ditt huvud.
    • Separera en sträng som är minst en tum bred för en mer exakt representation av vad en större mängd hår kommer att se ut som en gång färgad. Välj en sträng som innehåller några gråa hår om du strävar efter att täcka grays med detta färgämne.
    • Du kan utföra detta test genom att skära en mindre hårsträng för att färga det, men notera att detta bara kommer att testa för färgresultat, inte allergiska reaktioner.
  • Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret steg 5
    2. Applicera det blandade färgämnet till strängen. Använd en applikatorborste, kam, eller dina handfyllda fingertoppar för att applicera det blandade hårfärget från din skål till din separerade hårsträng.
  • Var noga med att arbeta färgämnet genom hårsträngen noggrant från rot till tips som du skulle när du ska färga normalt och enligt dina instruktioner. Försök att ansöka om rötter så nära hårbotten som möjligt utan att bli färgämne direkt på hårbotten.
  • Om det här är din första tid som färgar ditt hår, applicera färgämne i mitten av ditt hårsträng och lämna det i 15 minuter innan du ansöker om rötterna och slutar. Färgprocesser snabbare på hårets rötter på grund av värme från hårbotten, liksom i ändarna på grund av torrhet, så den här applikationen kan bidra till att skapa jämnare färg.
  • Om du har färgat ditt hår, applicera det aktuella färgämnet till din hårsträng vid rötterna ner till varifrån din tidigare färgfärg visar och lämna den i 15 minuter innan du lägger till färg till resten av strängen. Detta kommer att bidra till att utjämna möjliga skillnader i färg mellan tidigare färgat hår och oupptäckt rötter.
  • Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret steg 6
    3. Lämna färgämnet på strängen i ca 30 minuter. Vänta ungefär en halvtimme eller vilken längd som dina specifika instruktioner rekommenderar.
  • Var försiktig med att hålla den färgade strängen från att röra något annat hår, din hud eller kläder under den här tiden.
  • Du kan sätta in din färgade sträng i tinfoil eller plastfolie för att skydda den om du vill. Observera att detta också kan accelerera färgningsprocessen och resultera i starkare färg på grund av den värmeisolerade inom.
  • Bild med titeln Gör ett strängtest innan du dyker ditt hår Steg 7
    4. Skölj och torka strängen. Skölj ut färgämnet från hårets strand med varmt vatten tills vattnet är klart och tryck sedan torrt eller låt det lufttorka.
  • Använd inte schampo på ditt hår direkt, men du kan använda en liten mängd balsam efter sköljningen om du vill.
  • Försök att hålla strängen isolerad under sköljning och torkning så att du bättre kan jämföra och bestämma resultaten.
  • Del 3 av 3:
    Bestämma resultaten
    1. Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret steg 8
    1. Vänta 24 timmar för bästa resultat. Vänta ytterligare 24 timmar efter att dina sträng torkar för att bestämma resultaten av testet. Detta kommer att göra det möjligt för alla allergiska reaktioner att utvecklas fullt ut, och låta dig observera färgen på den färgade strängen i olika lampor. Var uppmärksam på hårets färg, liksom hårets kvalitet efter det är färgat.
    • Om du vet att du inte är allergisk mot ingredienserna i ditt färgämne, kan du utföra hela färgämnet på resten av håret strax efter att strängtestet, men väntar en hel dag kan fortfarande vara fördelaktigt för att hjälpa dig att få en bättre uppfattning om färgen.
    • Under 24-timmarsperioden, testa ditt hårs tillstånd genom att känna sin textur jämfört med ditt icke-färgade hår och sträcker ut ett enskilt hår för att se hur det beter sig. Skadat hår kommer att känna sig torrt eller grovare än normalt, och kommer inte att återuppta sin normala form eller längd efter att ha dragits.
    • För att göra ett mer exakt allergitest bör du utföra ett separat patchprov genom att applicera en liten mängd färgämne till din inre armbåge och observera din hud efter 48 timmar. Om du märker någon rodnad, klåda, svullnad eller smärta med antingen ett sträng- eller patch-test, bör du tvätta av färgämnet omedelbart och inte använda det igen.
  • Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret Steg 9
    2. Observera om färgen är för mörk. Titta på din färgade sträng när den är helt torr. Om färgen är mörkare än du ville, lämna färgämnet på en kortare tid eller välj en ljusare nyans när du färgar ditt fulla hårhår.
  • Färgen på din hårsträng kan bli mörkare om ditt hår är torrt och sprött från överdriven värmeexponering eller tidigare färgämnen. Du kanske vill Behandla torrt hår För några veckor eller månader innan du gör ett fullt färgämne.
  • Färg kan också bli mörkare om ditt hår är en ljusare nyans eller om du har haft det tidigare blekt eller permanent.
  • Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret steg 10
    3. Se om färgen är för ljus. Observera ditt helt torkade hårsträng för att se om den nya färgen är lättare än vad du vill eller förväntas. Om så är fallet, lämna färgämnet i längre eller välj en mörkare färgad färg när du behandlar ditt fulla hårhår.
  • Ditt hår kan inte ta färgen också om det har blivit nyligen shampooed eller om du tidigare har färgat ditt hår med henna, vilket kan lämna en återstod som förhindrar att färgämnet fungerar också. Du kanske vill lämna din hårfärg längre och applicera det när ditt hår inte har tvättats om ett par dagar.
  • Hårfärg kan också inte binda till ditt hår om du tar vissa läkemedel som sköldkörtelbehandlingar, vissa hormonterapier eller kemoterapi. Du bör använda färgämne när du inte tar dessa läkemedel om möjligt, och kontakta en läkare eller apotekspersonal för att vara säker på att hårfärger inte kommer att störa prestanda för någon medicinering.
  • Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret Steg 11
    4. Bestäm om färgen annars är oväntad. Titta på din färgade hårsträng när det är torrt att se om det är en annan ton eller färg än du förväntade dig. Du kommer sannolikt att vilja köpa en annan nyans för hela hårfärget om så är fallet.
  • Om färgen är för röd, gul eller "brassig", prova ett färgämne med "aska" i skuggans namn (som "askblond" eller "askbrunt") för att neutralisera den. Du kan blanda askskylden med din nuvarande nyans för att uppnå önskad färg. Du kanske vill göra ett annat strängtest efter att ha blandat de två nyanserna.
  • Om färgen inte täcker grått hår, kan du behöva lämna färgämnet på en längre tid (se dina specifika färginstruktioner) eller applicera ett lock eller värme i ditt hår medan färgämnet sitter.
  • Bild med titeln Gör ett strängtest innan du färgar håret steg 12
    5. Fortsätt med ditt fulla färgämne eller ett annat strängtest. Replikera din exakta process under strängtestet när du använder den fulla mängden färgämne på resten av ditt hår.
  • Om du inte var nöjd med strängens färg, gör ett annat strängtest med en ny nyans, mix av nyanser eller en annan tidsperiod / värmeprogram för att uppnå de önskade resultaten.
  • Om du gör ett annat strängtest, isolera en annan hårsträng än den du använde för det första testet.
  • Tips

    Gör det här testet varje gång du färgar håret, även om du använder samma färg som tidigare. Hårförhållanden och färgning förändras naturligt över tiden, liksom dina allergiska känsligheter.

    Saker du behöver

    • Hårfärgskit
    • Engångsplast / latexhandskar
    • Engångsplastskål och sked
    • Applicatorborste / kam (valfritt)
    • Tinfoil eller plastfolie (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande