Hur man rengör gipsväggar

Gips är ett vanligt och mångsidigt byggmaterial. Rengöring av en gipsvägg är inte radikalt annorlunda än att rengöra andra typer av väggar. Din huvudsakliga oro vid rengöring av väggen ska skydda färgjobbet om du inte försöker ta bort själva färgen. Vid avlägsnande av färg kräver den porösa strukturen av gipsväggar att du är mer försiktig än med några andra ytor.

Steg

Metod 1 av 5:
Utföra en ljusrengöring
  1. Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 1
1. Använd dammborstfästet på ditt vakuum. Fäst dammborsten till slutet av ditt vakuum och kör vakuumet över väggen. Detta är det minst slipande sättet att rengöra väggar och bör alltid vara ditt första steg. Om du upptäcker att dina väggar är tillräckligt rena efter att ha använt vakuumet, bör du sluta efter att ha utfört detta steg.
  • Lägg inte tryck på väggen när du vakuum det. Lätt gnugga vakuumet över det och låt suget plocka upp smuts.
  • Välj en del av väggen. Börja överst och flytta vakuumet från sida till sida, sedan ner tills du når golvet. När du når golvet, fortsätt till nästa avsnitt. Använd en stege om du inte kan nå taket.
  • Töm dammsugaren innan du börjar med den här processen.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 2
    2. Fyll en hink med varmt vatten. Håll hinken av vatten nära dig medan du rengör så att du inte behöver göra ständiga resor till diskbänken. När du är ren, klämmer regelbundet smutsigt vatten ur svampen och blöt det igen i hinken med rent vatten.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 3
    3. Överväga att lägga till tvättmedel mot vattnet. En liten mängd tvättmedel kan också kastas i vattnet, bara nog för att skapa några bubblor. Detta skapar dock risken för skador på ditt färgjobb. Överväga att börja utan tvättmedel. Lägg till detergent om varmt vatten inte verkar vara tillräckligt för att rengöra väggen.Du bör börja rengöringsprocessen med den minsta slipande renaren tillgänglig och sedan arbeta upp till mer slipande rengöringsmedel om det behövs.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 4
    4. Våt en cellulosa svamp. En svamp är den minst slipande rengöringsmedel som du kan använda. Dunk svampen i vattnet. Krama den för att ta bort överskott av fukt. En mjuk handduk kan också fungera om du inte har en svamp tillgänglig.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 5
    5. Placera en handduk på marken för att absorbera fukt. För att förhindra att vatten droppar på golvet, placera något på golvet för att absorbera fukt. Detta kan vara en handduk eller en tidning.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 6
    6. Använd svampen för att rengöra delar av väggen. Som du gjorde med vakuum, plocka en rektangulär sektion av väggen för att rengöra. Börja vid taket som rör sig åt vänster och höger, då när du når slutet av sektionen, gå längre ner. Fortsätt flytta tills du når golvet. Använd en stege för att nå taket om det behövs.
  • Överväg att ha på sig handskar för att hålla händerna rena under denna process.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 7
    7. Torka väggen med en mjuk handduk. När du har rengjort en del av väggen, ta en torr handduk. Upprepa samma rörelse som tidigare för att torka väggen längs det avsnitt du har valt. Välj en handduk som är mjuk till huden för att undvika att orsaka skador på färgen.
  • Metod 2 av 5:
    Rengöring av tuffa fläckar
    1. Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 8
    1. Gör en rengöringslösning. Blanda ett mildt detergent med en hink med vatten så att det börjar bubbla något. För en hård hemlagad rengöringslösning, försök blanda 1 kopp ammoniak, ½ kopp ättika och ¼ bakpulver i en gallon vatten.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 9
    2. Testa lösningen. Innan du exponerar stora delar av väggen till lösningen, testa den på en mindre märkbar del av väggen. Gnugga in och torka sedan av det. Om det inte finns något märke på väggen eller missfärgningen, kan du använda lösningen på mer iögonfallande delar av väggen. Om lösningen har skadat väggen, överväga andra alternativ för att fixera väggen. Du kan till exempel ommåla det eller anställa professionella städare.
  • Glänsande emaljfärger tenderar att hålla sig bäst till slipande rengöringsmedel. Platt, satin och äggskal latexfärger är känsliga för tvätt.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 10
    3. Våt din svamp i lösningen. Dunk en mild svamp i vattnet. Krama den för att ta bort överskott av fukt. En mjuk handduk kan också användas, om det behövs.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 11
    4. Skölj platsen med en cirkelrörelse. Gnid spoten försiktigt, flytta svampen i en cirkelrörelse. Rengör området med en tung fläck. Avstå från att använda din lösning på obehandlade delar av väggen.
  • Detta borde räcka för att rengöra de flesta fläckar från drycker, som kaffe eller vin.
  • Om du tror att hela din vägg behöver en tung städning, kan du använda lösningen i hela rummet. I allmänhet bör en ljusrengöring utan tunga lösningar vara tillräckliga för allt annat än en tung fläck. Risken för skador på ditt färgjobb uppväger fördelarna med att använda en rengöringslösning på hela väggen.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 12
    5. Upprepa processen om det behövs. Om din lösning inte var tillräckligt stark för att rengöra platsen, försök använda en mer slipande lösning. Tänk på en bakpulverpasta eller kommersiell renare. Återigen, testa den här lösningen på en mindre märkbar del av väggen innan du använder den.
  • För en bakpulverpasta, blanda ½ kopp bakpulver med några matskedar vatten. Blanda noggrant och använd sedan det på svampen.
  • En avfettningsmedel kan vara särskilt användbar vid rengöring av fettsplatter.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 13
    6. Torka väggen. Använd en mjuk trasa eller en torr svamp för att torka väggen och rengör lösningen från väggen. Gnugga i en mild cirkulär rörelse tills muren verkar vara ren.
  • Metod 3 av 5:
    Rengörkritor från väggen
    1. Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 14
    1. Använd en tråkig kniv för att ta bort kritan. Om det finns en stor bit av överskottskriton som hänger på väggen måste du först ta bort chunk innan du kommer till den underliggande fläcken. Använd kniven för att pry under krita och lyft. Var försiktig så att du inte kliar på väggen i processen.
    • Använd inte en skarp kniv.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 15
    2. Gnugga väggen med en magisk suddgummi. Våt en magisk suddgummi och gnugga väggen med den i en mild, cirkulär rörelse. Detta bör ta bort eventuella återstående bitar av krita.
    Expertips
    Marcus Shields

    Marcus Shields

    Husrengöring Professionalmarcus är ägare till Maid Easy, ett lokalt bostadsrengöringsföretag i Phoenix, Arizona. Hans rengöringsrötter går tillbaka till sin mormor som städade hem för dalboende på 60-talet till 70-talet. Efter att ha arbetat i Tech i över ett decennium kom han tillbaka till städindustrin och öppnade maid lätt att passera sin familjs beprövade och sanna metoder till hembostäder över Phoenix tunnelbanan.
    Marcus Shields
    Marcus Shields
    Husstädning Professionell

    Var försiktig när du använder en magisk suddgummi på dina väggar. Om du går för tung eller för mycket med en magisk suddgummi, kan du göra den färgade platsen renare än resten av väggen. Du har konstiga fläckar överallt.

  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 16
    3. Tvätta väggen med en svamp. Att hämta de sista bitarna av fläck, våt en svamp i varmt vatten. Krama överskott av vatten ur svampen. Gnugga sedan fläcken i en cirkulär rörelse.
  • Överväg att placera en handduk på marken för att absorbera vilket spillt vatten som helst.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 17
    4. Torka väggen. Använd en mjuk handduk eller en torr svamp. Gnugga det våta området med en mild cirkulär stroke. Sluta när väggen inte längre är fuktig.
  • Metod 4 av 5:
    Rengöringsmarkör och penna fläckar
    1. Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 18
    1. Rengör platsen med en våt svamp eller baby torka. Detta bör vara tillräckligt för att städa upp fläckar från tvättbara markörer. Gnid försiktigt i en cirkelrörelse. Överväg att placera en handduk på marken för att förhindra att vatten droppar på marken.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 19
    2. Gnugga fläcken med hårspray. Om en baby torkar inte hämtar fläcken, spraya den med hårspray. Gnugga sedan fläcken med en pappershandduk eller mjuk trasa. Torka försiktigt i en cirkelrörelse. Se om någon av fläcken togs bort. Om så är fallet, upprepa tills ytan är ren.
  • Du kan behöva upprepa detta steg flera gånger för att ta bort fläcken.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 20
    3. Kappa fläcken i tandkräm. Om ingen av de tidigare stegen har fungerat, försök använda tandkräm. Täck fläcken i tandkräm och låt den sitta i tio minuter. Torka av ytan med en mjuk trasa efter tio minuter med en mjukt trasa.
  • Metod 5 av 5:
    Ta bort färg från en gipsvägg
    1. Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 21
    1. Placera en droppduk på marken. Ta bort färg kommer att skapa en stor röra på golvet. Du borde lägga något som en droppduk på marken. Då, när du är klar, kan du lägga upp droppduken, plocka upp den och kasta överflödig färg i papperskorgen.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 22
    2. Skrapa färgen bort med en kittkniv. Om delar av färgen redan är lös eller faller av, få en kittkniv under färgen och bara börja skrapa färgen bort. Använd skrotarens platta kant så att du inte skadar gipset.
  • Om du skadar gipset fyller du i området med gemensam förening.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 23
    3. Gnugga ytan med fingrit sandpapper. För små bitar som du inte kan hämta genom skrapning, använd sandpapper. Gnugga sandpapper över ytan för att hämta färgen.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 24
    4. Använd en kemisk stripper. Kemiska strippare kan missfärga din vägg om den är kvar på länge. Men om färgen på väggen inte är tillräckligt lös för att skrapa upp på egen hand, kanske du behöver använda en stripper. Doppa en pensel i stripparen och gnid sedan penseln över en del av väggen. Låt stripparen sitta i fem minuter. Använd sedan en kittkniv för att skrapa bort med färg.
  • Upprepa denna process tills du har rengjort väggen. Idealiskt, när du har skrotat av en del av färgen, kommer du att kunna använda kittkniven för att ta bort resten, utan att använda en kemisk stripper.
  • Bild med titled Clean Plaster Walls Steg 25
    5. Tvätta väggen med en våt handduk. När du har tagit bort färgen, gnugga hela väggen ner med svampen blöt i kallt, rent vatten. Detta är steg är särskilt viktigt om du har använt Chemical Stripper. Om det stannar på väggen kan det skada ytan.
  • Tips

    Håll fönstret öppet för att skapa ventilation. Rengöring med abrasiva kemikalier kan göra det svårt att andas.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande