Hur kapitaliserar du

Har problem med att kapitalisera? Det är något som de flesta av oss började lära oss när vi var väldigt unga, men kan vara djävulskt svårt att verkligen mästare. Är det en professor eller professor? Facebook eller Facebook? Du har förmodligen stött på människor som känner behovet av att kapitalisera varje ord av en mening så här. Det är inte rätt. Läs vidare för en enkel guide till ins och outs av att kapitalisera som en pro.

Notera: "Huvudstadise" är den brittiska / australiensiska stavningen. I Nordamerika är det "huvudstadjage".

Steg

  1. Bild med titeln kapitalisera rätt steg 1
1. Kapitalisera det första ordet i en mening. En av de mest grundläggande reglerna för grammatik: oavsett vilken typ av ord det första ordet i meningen är, det är vanligtvis aktiverat. När du har skrivit en fullständig stopp / period, utropstecken eller frågetecken i slutet av en mening, notera i ditt sinne för att kapitalisera det första ordet i nästa.
  • Det första ordet av den mening som skrivits i parentes (även kända som parentes på amerikansk engelska) i mitten av en annan mening behöver inte aktiveras - till exempel, i den här meningen "också" är inte aktiverad. En mening som är skrivet i parentes som inte är inbäddad i en annan mening måste dock börja med en bokstav, till exempel: Jag förstod inte riktigt vad som händer. (Jag är inte ofta, för att vara ärlig!) Jaja.
  • Om en fullständig mening följer ett kolon (:), då det första ordet kan aktiveras, även om det här är frivillig. Observera dock att kapitalisering i det här fallet anses vara standard i många nordamerikanska engelska grammatikböcker.
  • Kapitalisera det första ordet i en offert, om inte citatet är syntaktiskt förenat med meningen. A citat beskriver vad någon sa är vanligtvis aktiverad som det är förutom meningen. Citera ett kort ord eller fras är vanligtvis inte aktiverat, eftersom det ingår i meningen, till exempel: Vad gör han med det "sak"?. Du kan också ha längre citat som är syntaktiskt förenade med meningar, till exempel: Hon skickades här till "observera och diskret fastställa vad i helvete vi var upp till".
  • Även om många stavningskontrolltjänster kan korrigera detta, den första bokstaven i det första ordet efter en ellipsis (...) behöver inte aktiveras om det är i samma mening. Stavningskontrollen kommer att känna igen de fulla stoppen (perioder på amerikanska engelska) och försök att kapitalisera det efterföljande ordet, även om det här är fel om det inte är ett citat. När du använder en ellipsis i ett citat får nästa ord aktiveras på författarens eget gottfinnande, eftersom Ellipsis betyder att författaren fortfarande citerar från samma källa, men har hoppat över en del. Kapitalisera om det är vettigt i sammanhanget.
  • Bild med titeln kapitalisera rätt steg 2
    2. Kapitalisera alla korrekta substantiv. Det här är kanske det svåraste att förstå när du kapitaliserar, eftersom du måste kunna identifiera skillnaden mellan riktiga substantiv som måste aktiveras och vanliga substantiv som på engelska inte behöver kapitalisera. Korrekta substantiv är substantiv som hänvisar till en specifik, unik sak, som människor, platser och föremål, i motsats till ett vanligt substantiv som kan hänvisa till mer än en enhet som inte är unika. Till exempel, en pojke och pojkarna lämnas ocapitalized som vanliga substantiv, som de kunde referera till några pojke. i alla fall, Guppa hänvisar till en specifik pojke, och är därmed ett aktiverat ordentligt substantiv. likaså, byn kan hänvisa till någon by, medan Hethersett hänvisar till en by i synnerhet. Korrekt substantiv kan ofta särskiljas av det faktum att du inte brukar sätta en "de" Framför dem, till exempel, kan du säga staden, Men det ljuger inte riktigt rätt att säga London. På samma sätt kan du säga programmet, Men du skulle inte säga de Skype. Korrekt substantiv inkluderar också saker som organisationer, religioner, speciella idéer och unika saker. Följande är några grupper av lämpliga substantiv som måste aktiveras att du bör se upp för:
  • Personliga namn på människor eller djur. Folk först, sist, och dock många mellanliggande namn är nästan alltid aktiverade. Även om det förmodligen är andra med samma namn, när namnet är Begagnade Det hänvisar till en person i synnerhet och är därmed ett ordentligt substantiv. Ett av de mest uppenbara exemplen på riktiga substantiv, borde du nästan alltid kapitalisera namn. Det finns några undantag, ibland ses med människor som har ett icke-engelska härstört efternamn, som Dafydd AB Hugh, L. Sprague de Camp, Tim Lahaye, eller D. J. Machale. Som en fråga om artighet bör man stava ett personligt namn som personen som heter önskningar.
  • Varumärken och varumärken. Varumärken (lagligt kallad varumärken) Se ett specifikt märke av produkter, urskiljbara från sin tävling och är vanligtvis korrekta substantiv. De definieras som en "namn, term, design, symbol eller någon annan funktion som identifierar en säljare bra eller tjänst som skiljer sig från andra säljare".
  • Specifika platser och länder. Geografiska platser som länder, etablerade regioner, hav, vägar, städer, städer, etc. är alla riktiga substantiv som de hänvisar till den platsen i synnerhet. Detta inkluderar också geografiska egenskaper som ekvator, floder, berg och offentliga platser, strukturer och byggnader. Observera att kompasspunkterna eller vägbeskrivningarna Nord, syd, öst och väst behöver inte aktiveras eftersom de inte är korrekta substantiv, såvida de inte används som en del av namnet på en etablerad region, till exempel, Östra anglia eller Södra Kalifornien. Några exempel:
  • "Gå norrut, så hittar du dig själv i North Carolina."
  • "Jag har kommit hela vägen från söder för att se dig!"
  • "Vårt hus ligger i sydvästra regionen Adelaide." I det här fallet fungerar riktningen som ett adjektiv, inte ett substantiv.
  • Kalender objekt. Dagar i veckan, månader och helgdagar behöver alla aktiveras. Dagar i veckan och månader är ganska enkla att komma ihåg, även om du måste komma ihåg att några av månaderna har andra betydelser som inte bör aktiveras, till exempel, Jag Maj gå till operaen eller Tid till Mars! Helgdagar som Påsk, Jul Eve eller St Patrick`s Day måste aktiveras, oavsett vilka ord de består av. På samma sätt är kända historiska händelser och tidsperioder också aktiverade, till exempel, Medeltiden eller den Revolutionärt krig
  • Årstider blir inte kapitaliserade. Att kapitalisera årstiderna är en mycket gammaldags vana som fortfarande lingers men våren, höst (fall), sommar och vinter är inte aktiverade om de inte är i början av en mening eller utgör en del av ett känt namn.
  • Undvik att kapitalisera beskrivningar av eror, till exempel åttiotalet, 60-talet, etc.
  • Bild med titeln kapitalisera rätt steg 3
    3. Kapitalisera adjektiv som härrör från riktiga substantiv, eller "lämpliga adjektiv". Dessa är vanligtvis adjektiv som består av riktiga substantiv, och måste aktiveras precis som deras förfäder. Observera att alla andra delar av tal som härrör från lämpliga substantiv också bör aktiveras, till exempel a "rätt verb" tycka om Amerikanisera eller a "rätt adverb" tycka om Brittiskt.
  • Nationaliteter och språk. Det här är det största exemplet på lämpliga adjektiv, och måste alltid aktiveras, eftersom de är korrekta adjektiv som härrör från namnet på den speciella regionen. Till exempel, från rätt substantiv Tyskland kommer rätt adjektiv tysk (hänvisar till det språk som talas där) och tysk (hänvisar till en person, objekt, anpassad osv. som härstammar från Tyskland). Detta är dock inte begränsat till nationaliteter som härrör från ett specifikt ordentligt substantiv - det innehåller någon ras, stam, etc. inklusive namn som "Cherokee" och "Asiatisk"
  • Observera att detta är komplicerat av varierande tillvägagångssätt för nationella referenser när de används i en icke-bokstavlig mening, som fransk stek / fransk stek, franska dörrar / franska dörrar eller fransk pudel / fransk pudel. Kapitaliseringen eller på annat sätt av dessa "icke-bokstavlig" Ord är beroende av den stilguide du hänvisar till och ofta på hur mycket du verkligen vill associera fransmännen med franska... eller är det franska... pommes frites.
  • Bild med titeln kapitalisera rätt steg 4
    4. Kapitalisera personliga titlar när det används specifikt som titlar, men inte när man bara hänvisar till ranggen i allmänhet. Detta inkluderar den vanligaste mister och miss, familjärtitlar som syster och pappa, artighetstitlar som Earl och hertiginna och militära leder som vinge befälhavare och sergeant. När den används som titel måste första bokstaven aktiveras om titeln är i sin förkortade form eller inte, till exempel, Mister jones och Herr Jones (I vart och ett av dessa fall är personens specifika namn bifogat titeln). I det exempel som anges på bilden aktiveras de två titlarna eftersom de används som personliga titlar, snarare än bara a kapten, det är kaptenen. Fastän "Kapten" föregår inte ett namn, det är fortfarande aktiverat eftersom det används istället för ett namn. Några exempel:
  • "Jag är oense senator bandy andy." (direkt adress till person)
  • "Senator Bandy Andy ogillade att delta i utskottsmöten i maj månad." (före en persons namn)
  • Senatorn gav ett tal vid middagsfestet som hölls för att hedra sina år på kontoret. (vanligt substantiv)
  • Royalty inglas också. Alla kungliga, kejserliga eller positioner av kontorstitlar ingår också i titelregeln, även om det är lite mer komplicerat. Du kan säga båda kungen och kungen och antingen kommer att vara rätt beroende på vilket sammanhang det användes. När du hänvisar till en specifik kung, och det här är klart, kan du drapa, till exempel kung i Danmark. Om du är i England, kallas deras drottning alltid som "drottningen", och det är uppenbart vilken drottning som detta hänvisar till. Denna titel står för hennes namn - inte många människor skulle bara hänvisa till henne som "Elizabeth"! Kungliga stilar aktiveras också, e.g. Hans Majestät.
  • Familjnamn kan också anses vara personliga titlar. De aktiveras endast när de används i stället för ett namn eller föregår ett namn, e.g. Farbror joe. Normalt är den familjeperiod bara ett vanligt substantiv, e.g. Jag har en syster. Men när den används som en ersättning för a namn, den användningen är ett ordentligt substantiv. Kom ihåg: Alla namn är aktiverade. När det används framför ett namn är det en personlig titel. Detta ovanstående regler om personliga titlar gäller även när "familj" Namnen används i ett medicinskt eller religiöst sammanhang, som i det fallet används de som titlar, till exempel, Fader josef, eller Systerkate.
  • Bild med titeln kapitalisera rätt steg 5
    5. Kontrollera kapitalisering för förkortningar. Initialer och förkortningar är ofta skrivna i alla stora bokstäver, även om det skiljer sig beroende på ordet i allmänhet. (En initialism är en term som ofta används för akronymer som består av och uttalas som en serie av initiala bokstäver, till exempel Federal Burau av Jagnvestigering eller den Britisk Broadcasting Corporation). Dessa kan vara skrivna i alla huvudstäder, till exempel, FAQ eller USA, eller också som ett normalt ord, till exempel, Interpol (Internanationell brottsling Polisorganisation) eller laser (Light AFörvrängning av Stidig Euppdrag av RAdiation). Om du inte är säker, kolla upp ordet i fråga i en sökmotor och se hur andra utnyttjar det.
  • Kapitaliseringen av "internet" eller "Internet" är ett intressant fall fortfarande under evolutionen. Hur som helst är för närvarande exakt, beroende på vad du använder som din referenskälla, även om det verkar utvecklas mer mot att bli behandlad som ett vanligt substantiv, särskilt utanför Nordamerika.
  • Bild med titeln kapitalisera rätt steg 6
    6. Respektera att publikationstitlar har olika kapitaliseringsregler beroende av inhemska guider och regler. Saker som boktips, filmtitlar, sång och albumtitlar, historiska dokument, lagar, tidningsrubriker, etc. behandlas vardera lite annorlunda. Dess "Krig och fred" inte "Krig och fred", rätt? Dessa titlar är inte alla alltid aktiverade på samma sätt, men följ liknande mönster, ganska som wikihow artikeltitlar. Ofta, det första ordet (oavsett det är maj) och kanske det sista ordet av titeln aktiveras, tillsammans med några ord som inte är artiklar (tycka om a eller de), koordinera konjunktioner eller prepositioner (tycka om av, till, eller i) som har mindre än fem bokstäver, till exempel, Räddaren i nöden.
  • Titlar som använder allt kapitalisering är en personlig eller organisatorisk preferens. Medan den ursprungliga bokstaven ska aktiveras i början av titeln, sikta alltid på konsistensen av användningen med alla övre eller hela små bokstäver (efter det ursprungliga ordet) för hela titeln. Kontrollera alltid organisationens eller utgivarens stilguide för att se vad de föredrar för titlar.
  • Bild med titeln kapitalisera rätt steg 7
    7. Respektera några ord med inneboende kapitaliseringar. Vissa substantiv har udda kapitalisering, vanligaste varumärken, webbplatser, etc. Till exempel inkluderar detta Apple Inc. Produkter, ofta titled saker som iPad, iPod-programvara som MediaWiki och webbplatser som DeviantArt och till och med WikiHow! Dessa ord stavas alltid sålunda oavsett andra regler. WikiHow kan gå i början av meningen utan att kapitalisera sin första bokstav, eftersom den alltid stavas med en liten bokstav w.
  • Var möjligt, gör ditt bästa för att undvika att placera ett ovanligt aktiverat substantiv i början av meningen, och det sättet kan du undvika att skriva "Ipod" eller "WikiHow".
  • Till exempel ändras "IPods används av gymnasieelever för inlärningsändamål" till "Högskolestudenter använder iPods för inlärningsändamål".
  • Kapitalisering fusk

    Provkapitaliseringsregler

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Tips

    Även om många program och webbläsare har stavningskontrollfunktioner är det alltid värt att lära sig att kapitalisera korrekt. Programmet kan fånga enkla fel som att inte kapitalisera pronomen "Jag", Men kommer inte veta om du skriver en titel, eller om du pratar om drottningen eller queensen, eller ens om det är WikiHow eller WikiHow.
  • Saker som skrivs i en lista eller punktpunkter måste alltid aktiveras, oavsett om de är fulla meningar eller inte.
  • Alltid kapitalisera "Jag" när den används som den nominativa första personens singular pronomen, som i "jag är glad". Detta gäller även för alla sammandragningar av I, inklusive "Jag är" och "Jag skulle".
  • Om du är förvirrad om stavningen av en initialism, förkortning, anklagligt aktiverat ord som iPod, etc. Ett av de enklaste sätten att ta reda på är helt enkelt att leta upp ordet i en sökmotor och se vad som kommer upp.
  • Kapitalisera eventuella hälsningar och tillvälder i brev eller e-postmeddelanden, till exempel, YVårt uppriktigt.
  • När snabbmeddelanden eller textning kan det vara okej att slappna av och inte spendera för mycket tid att oroa sig för korrekt kapitalisering, men försök att inte tillgripa att skriva i alla stora bokstäver under långa tidsperioder. Detta gör att det verkar som om du ropar, och gör det svårare att läsa. Om möjligt, gå till något som ett enda utropstecken i stället!
  • Detta är ännu mer relevant när det gäller att skriva uppsatser, e-post, artiklar på Internet, etc. Om du har möjlighet, gå till ett enda utropstecken, djärv, kursiv eller ens Understrykning. Detta kommer att göra ditt arbete ser ut mycket mer professionellt.
  • Akta dig för Capitonyms, ord som ändrar sin mening beroende på om de är aktiverade eller inte. Du kommer inte att stöta på dem för ofta, men en lista med vissa kan hittas här. Ett av de vanligaste exemplen på detta är med astrologiska kroppar. När Sol och Måne är aktiverade, det kan vanligtvis antas att texten hänvisar till Sol att våra jordbanor runt, och måne som kretsar oss. På samma sätt, när Jord är aktiverad det hänvisar till vår planet, snarare än jord i marken. I ett religiöst sammanhang, Gud hänvisar till den ena guden av monoteistisk religioner som kristendomen, snarare än en gud. Vissa människor väljer att kapitalisera "Jord" hela tiden, som ett tecken på respekt - du måste gå med vad som passar dig (eller din arbetsplats / redaktörs regler) på den där. Nemesis är vanligtvis lägre, men när man hänvisar till rullkusten på Alton Towers, kapitalisera "Nemesis".
  • När du skriver en adress måste ordet som följer rätt namn på vägen eller gatan aktiveras, e.g. Hcka Sgräva eller Fomft Amötesplats.
  • Varningar

    Det finns många, många små regler och undantag från dessa regler. Några av dessa regler är också ibland ifrågasatta, och människor har olika åsikter om vad som bör kapitaliseras. Detta är bara en kort guide till grunderna. Om du undrar om något, titta på liknande texter för att se hur de kapitaliserar det - leta upp ordet i en sökmotor och se vad du kan hitta. Det viktigaste är att ha konsistens i vad du skriver. Ett litet upprepat kapitaliseringsfel ser mycket mer professionellt ut än att växla över hela platsen.
  • Framför allt gör vad din arbetsplats eller plats för studier rekommenderar och håller dig uppdaterad om någon nyligen ändrad organisationsinställningar. Kapitaliseringsregler I ett arbete, publicering eller studiebeskrivning kan vara ett sätt att ställa in en organisation eller offentliggörande bortsett från andra och överensstämmelse kan visa att du är seriös om att bli publicerad... eller betald!
  • Saker du behöver

    • Style Guide för din skola, universitet, arbetsplats, etc.
    • Grammatikbok (alltid praktiskt att ha till hands)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande