Hur man betonar ett ord

Att betona ett ord kan vara ett sätt att göra din poäng tydligare eller markera nyckelvillkor eller fraser. Oavsett om du betonar ett ord skriftligt eller text, är processen ganska enkel. I texter används vanligtvis saker som djärva och kursiv. Du kan pausa och förlänga ett ord för att betona det i tal. Med lite uppmärksamhet på detaljer kan du verkligen göra din poäng klar genom betoning.

Steg

Metod 1 av 3:
Betonar ett ord i text
  1. Bild med titeln Skriv ett blogg Post Steg 3
1. Hålla sig till kursiv eller underlag i akademisk skrivning. I akademiskt skrivande eller professionellt skrivning är kursiv och understryk vanligtvis det föredragna sättet att betona. Kursiv är något föredraget, som understrykning användes mestadels i maskinens ålder, men kontrollera med din lärare eller publikationen först. Understrykning kan ibland vara standarden.
  • Till exempel, om du försöker betona en viktig punkt i ett akademiskt papper, kan du använda kursiv i en mening som, "Denna nya studie utgör faktiskt en större Utmaning till konventionell medicinsk praxis."
  • Om du skriver ett papper för klass eller en viss tidskrift, kontrollera publikationen. Ibland kan saker som boktitlar understrykas istället för kursiv.
  • Bild med titeln Skriv ett tal introducera dig själv Steg 4
    2. Välj fetstil för nyckelinformation. Fet text används oftare i saker som Syllabi, instruktioner manualer och andra material där viktiga termer behöver betoning. Det används vanligtvis inte i akademiskt eller kreativt skrivande, men kan vara mycket användbart när man introducerar nyckelvillkor.
  • Om du till exempel skriver instruktioner om hur du monterar en dammsugare, kan du skriva något som, "De klädborste är sedan fäst vid slutet av munstycke."
  • Bild med titeln Skriv ett intentionsbrev steg 6
    3. Använd utropstecken i informellt eller kreativt skrivande. Utropstecken används vanligtvis sparsamt, även i kreativa verk. Men i dialog speciellt kan de användas ibland för större tonvikt. Utropstecken anger vanligtvis en förändring i tonen, så du kan lägga till dem i scener eller stunder i kreativa verk som är avsedda att vara särskilt dramatiska.
  • Till exempel kan du använda en utropstecken i en mening som, "Hon skrek när han gjorde sin väg till tågplattformen, "sluta och lyssna på mig!`"
  • Utropstecken kan komma ut som melodramatiska om de är överanvända, så håll dig till att använda utropstecken för mycket stora stunder. Om du använder text som ett visuellt hjälpmedel, t.ex. i en presentation, försök att införliva andra former av betoning som att använda en större eller djärvt teckensnitt, ändra avståndet runt ordet eller ändra färgen på ordet.
  • Metod 2 av 3:
    Betonar ett ord i tal
    1. Bild med titeln Skriv ett intentionsbrev steg 7
    1. Sakta ner din talsats. När du når den mening som innehåller det viktiga ordet, sakta ner din talsats. Saktat tal hjälper din publik att fånga varje detalj, vilket indikerar att du förmedlar viktig information.
  • Bild med titeln Skriv ett tal som introducerar dig själv
    2. Pausa innan det ord du vill betona. Om du vill betona ett ord i ett tal, gör en kort paus precis innan du introducerar termen. Detta kommer att ta tag i din publiks uppmärksamhet, vilket indikerar att viktig information kommer. Pausa i några sekunder i din mening strax innan du introducerar det viktiga ordet.
  • Till exempel, i meningen, "Denna nya teknik ledde till en 30% ökning av försäljningen." Du vill betona frasen "30% ökning," så paus för ett ögonblick efter "a."
  • Bild med titeln Skriv ett tal introducera dig själv steg 14
    3. Höj din röst bara något. Du vill inte skrika, eftersom det här kan starta din publik. Höj dock din röst bara lite högre än din normala ton. Detta kommer att låta din publik veta att det ord du säger är viktigt.
  • Se till att uttala varje stavelse så tydligt som möjligt och förlänger det viktiga ordet.
  • Bild med titeln Skriv ett tal som introducerar dig själv Steg 15
    4. Upprepa ordet för extra tonvikt. Det kan ibland hjälpa till att upprepa ordet bara en gång. Detta ger tillägg till att se till att din publik hörde nyckelinformationen.
  • Till exempel, "Denna nya teknik ledde till en ökning med 30%, en ökning med 30%, i försäljning i kvartalet."
  • Metod 3 av 3:
    Undvik fallgropar
    1. Bild med titeln Skriv ett tal introducera dig själv Steg 7
    1. Hålla sig till den stilguide du arbetar inom. Även om det finns allmänna tumregler att följa när det gäller att understryka skriftligen är det alltid bäst att följa publikationsstandarden. Om du skriver för skolan, fråga din lärare hur man betonar ord. Om du skickar in en tidning eller annan publikation, bläddra i den tidningen för att se deras standardform för att betona ord och villkor.
    • Vissa publikationer kan ha sin egen unika stil, med hjälp av okonventionella medel som citatmärken som betoning.
  • Bild med titeln Skriv ett intentionsbrev steg 8
    2. Undvik alla kepsar utom i informella inställningar. Skrivning i Caps Lock för betoning anses allmänt dåligt. Det kan komma ut som skriker. Undvik alla kepsar om du inte betonar ord i en mycket informell miljö, som ett e-mail till en vän eller en social media post.
  • Bild med titeln Skriv ett tal introducera dig själv Steg 8
    3. Förbli fortfarande när man talar. Många människor har lutning att takt medan de talar. Men det gör att du ser nervös, vilket kan ta bort från att du betonar vissa villkor. Det kan också distrahera din publik. Istället för pacing, stå lång och fortfarande i en strömhållning. Detta kommer att få dig att se mer självsäker och uppmärksamma de ord du väljer att betona.
  • Bild med titeln Skriv ett tal som introducerar dig själv Steg 12
    4. Öva betoning på stora presentationer. Du borde aldrig gå in i en presentation utan att öva ditt tal, inklusive din användning av betoning. Öva framför en spegel och framför andra. Detta kommer att se till att du går in i ett tal självsäker och avslappnad.
  • För att hjälpa dig att komma ihåg vilka ord som ska betona när du övar ditt tal, försök att djärva vissa villkor eller använda ellipser runt dem som en visuell signal i dina anteckningar eller skript.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande