Hur man gör en bra baslack clear coat paint job

När du sprutar din bil själv, applicerar du först en primer, då en baslack, och sedan en klar kappa, men det kan vara svårt att få dessa lager att se ut eftersom färgen har en tendens att springa. Tack och lov, med lite tålamod och rätt verktyg, kan du få den perfekta blanka finishen och rädda tusentals dollar på ett professionellt färgjobb. Du måste ägna flera dagar till processen och se till att följa säkerhetsriktlinjerna.

Steg

Del 1 av 3:
Samla material och prepping fordonet
  1. Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 1
1. Köp tillräckligt med primer, basrock och klar kappa för att täcka ditt fordon. För en liten till medelstor bil behöver du 1 gallon (3.8 liter) av primer, 3 gallon (11 liter) av basbeläggning och 2 till 3 liter (7.6 till 11.4 liter) av klar kappa. För större fordon, dubbla dessa belopp.
  • Om du vill matcha din bils ursprungliga färg, kolla bilens överensstämmelseplatta till Hitta färgkoden. Du kan ge det till en auto färgbutik och de kommer att kunna matcha färgen för dig.
  • Det är alltid bättre att ha lite extra färg snarare än för lite. Kom ihåg att du kan Spara överskott av färg för touch-ups.
  • Bild med titeln Gör en bra baslack Clear Coat Paint Job Steg 2
    2. Montera ditt skyddsutrustning innan du börjar arbeta. Du behöver en andningsskydd, skyddsglasögon, engångshandskar och kläder som du inte har något emot att bli smutsig. Kontrollera tillverkarens instruktioner på primer, basrock och klar kappa för andra säkerhetsbestämmelser.
  • Om du inte äger en andningsskydd kan du kunna hyra en från din lokala hårdvaruaffär.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 3
    3. Arbeta på en plats som är 70-80 ° F (21-27 ° C) för de bästa resultaten. Beroende på vädret kan du definitivt arbeta utanför - bara se till att kontrollera att väderprognosen kommer att vara tydlig för några dagar. Om du bor i ett område med hög luftfuktighet tar det längre tid för varje färgfärg att torka, så överväga att arbeta klimatstyrt utrymme om du kan - bara se till att du arbetar någonstans som har bra ventilation.
  • Att arbeta i rätt temperatur hjälper färgen att torka ordentligt.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 4
    4
    Tvätta bilen med diskmedel och vatten och torka det med en luddfri handduk. Ta en stor hink och fyll i den med varmt vatten och några squirts av diskmedel. Använd sedan en stor svamp och tvätta din bil, börja på toppen och arbeta dig till botten. När hela bilen har tvättats, använd en luddfri handduk för att torka av den noggrant.
  • Bilen måste vara helt fri från vax, olja och smuts, och disken är mild nog att rengöra allt utan att lämna en tvålrester.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 5
    5. Sand ut några rostfläckar eller repor med 180-320-grit sandpapper. Om du har en sander, ladda sandpapperet i den och arbeta med att slipa ut några områden som har rost eller som är repade upp. Du kommer att slipa hela bilens kropp senare, men det här pre-steget hjälper till att förbereda de områden som ska ta emot primer, bas och rensa lager.
  • Sand hörn och små sprickor för hand för att säkerställa att de är helt prepped. Slipmaskinen kommer inte att vara på väg att manövrera sådana små utrymmen.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 6
    6
    Våt sand hela bilen med 1000-1500-grit våt sandpapper. Du behöver specifikt våt sandpapper och en sprayflaska fylld med vatten. Spraya en sektion av bilen och börja slipa i en bakåt och tillbaka rörelse (inte i en cirkel). Fortsätt denna process tills hela bilen är slät, fyll i vattenflaskan efter behov. Om färgjobben du byter ut eller fixar är verkligen fläckig, sand tills du kommer ner till den nakna metallramen. Om färgjobb inte var dåligt att börja med, bara sand tills du får en jämn, smidig till-touch yta.
  • Våt slipning gör en riktigt slät yta som apposed till den grovare ytan som kommer från vanlig slipning.
  • Du kan inte få bilen över-våt, så oroa dig inte om hur mycket vatten du sprayar.
  • Använd gummi slipblock om du inte har en sander.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 7
    7. Skölj ner bilen och torka av den igen med en luddig handduk. Var uppmärksam på bilens kropp när du sköljer den här andra gången. Om det finns några områden som måste slipas igen, ta tid nu att göra det. När bilen har sköljts, torka den grundligt med handduken.
  • Sköljning av bilen igen säkerställer att alla lilla flingor av färg och sandpapper är borta.
  • Bild med titeln Gör en bra baslack Clear Coat Paint Job Steg 8
    8. Tape av fönstren, lamporna och däcken med maskeringstejp och plast. Placera bandet runt sömmen på varje område som du inte vill måla. Täck sedan de områden med plastplåt och applicera ett andra lager av maskeringsband för att hålla locket på plats. Använd en kittkniv för att trycka på tejpen ner i sprickor och sprickor.
  • Om du inte har plastfilm eller lakan, använd 2-3 lager gammal tidning.
  • Kolla in några online-tutorials för extra tips och exempel på att tappa av din bil.
  • Om du arbetar i ett område med andra verktyg eller möbler, kanske du också vill sprida lite plastplåt över dem för att hålla dem rena.
  • Del 2 av 3:
    Priming av bilen och applicera baslacken
    1. Bild med titeln Gör en bra baslack Clear Coat Paint Job Steg 9
    1. Applicera 2 lager av primer innan du applicerar basen och klara skikten. Kontrollera primertillverkarens instruktioner innan du börjar chansen är du måste blanda primeren med en tunnare först. När din blandning är klar att gå, ladda den i sprutpistolen. Håll pistolen ca 6 tum (15 cm) från bilens kropp och spraya i en fram och tillbaka rörelse tills hela bilens kropp är täckt. Vänta ca 20 minuter mellan varje kappa.
    • Använd en gammal bit av trä eller skrot för att träna sprutning av primeren innan du börjar på din bil. Detta hjälper dig att få känslan för maskinen.
  • Bild med titeln Gör en bra baslack Clear Coat Paint Job Steg 10
    2. Sand fordonet med 2000-grit våt sandpapper efter att primeren torkar. Primeren lämnar ett lite ojämnt och pulveriskt lager på bilen, så använd din sprayflaska och våt sandpapper för att försiktigt gå över hela fordonet. Bara sand nog så att ytan är helt slät.
  • Torka ner den slipade, primerade bilen med en fuktig trasa när du är klar och låt den torka helt innan du går vidare till basrocket.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 11
    3. Spraya på den första kappan av baslacken och låt den torka i 20 minuter. Kontrollera instruktionerna för baslacken för att se om det också måste blandas med förtunnare. Ladda vätskan i din rengörade sprutpistol. Håll sprutan 6 till 10 tum (15 till 25 cm) bort från bilen och använd smidig, även slag, går från vänster till höger snarare än upp och ner eller i cirklar.
  • Det ska ta dig ca 10 minuter att tillämpa den första baslacken om du målar ett litet till medelstort fordon.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 12
    4. Applicera en andra kappa av basbeläggningen efter den första har torkat. Använd samma teknik som tidigare, rör sig i långsamma, även, stroke. Det här är en bra tid att kolla över fordonet och se till att saker ser jämnt ut. När den andra kappan har applicerats, rengör din sprutpistol för att få den redo för den klara kappan.
  • Om du fortfarande kan se ramens metall genom primer och baslack, kanske du vill lägga till en tredje baslack.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 13
    5. Låt basbeläggningen torka helt innan du går vidare till den klara kappan. Det brukar ta cirka 30 minuter för baslacken att torka, men beroende på temperatur och fuktighet kan det ta närmare 60 minuter. Du vet att det är torrt när det är slät till beröring och fingrarna dra inte på det när du rör det.
  • Om du märker eventuella rester eller ojämnare, sandar du igen och använd basbeläggningen tills det är jämnt.
  • Del 3 av 3:
    Applicera den klara kappan och avsluta jobbet
    1. Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 14
    1. Spraya den första kappan av den klara kappan jämnt över basen. Fyll din sprutpistol med den klara kappan, efter några tillverkares specifikationer från färgen. Börja på toppen av fordonet och spraya från vänster till höger när du gör dig ner till botten av bilen. Använd även, långa slag. Vänta 10 minuter efter den här första kappan innan du applicerar den andra.
    • Den klara pälsen ska vara lätt att se när den går på bilen, så ta dig tid att se till att hela kroppen är jämnt belagd.
    • Du vet att den klara kappan är torr när den är slät till beröringen, snarare än klibbig.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 15
    2. Applicera den andra klara kappan för att skapa en fin, blank yta. När den första klara kappan har torkat, upprepa processen för att tillämpa den andra (och finalen!) kappa. Kom ihåg att använda smidiga, jämnt slag och att helt kappa hela bilens kropp.
  • Om du vill, eller om du applicerade särskilt tunna första och andra kappor, kan du göra en tredje kappa, men två är vanligtvis tillräckliga.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 16
    3. Ta bort maskeringsbandet och plasten innan färgen torkar. Strax efter att du tillämpar den sista klara kappan, ta försiktigt bort maskeringstejpen och plastplåten eller tidningen. Gör det långsamt och försök att hålla plasten från att röra eller fastna i den klara kappan.
  • Om det finns klibbig rest kvar från tejpen, ignorera det för nu. Du kan gå tillbaka till det senare och gnugga det med att använda något som Goo Gone.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 17
    4. Fixa eventuella misstag eller ojämna områden genom att slipa och respraying området. Var försiktig när du gör det eftersom du redan har tagit bort bandet och skyddsplåten. Chansen är, om du måste fixa någonting, det kommer bara att vara ett litet sektion som du kan noggrant spraya igen.
  • Kom ihåg att du alltid kan använda den här processen med slipning och sprutning för att fixa små repor i framtiden, speciellt om du har kvarvarande färg.
  • Bild med titeln Gör en bra basrock Clear Coat Paint Job Steg 18
    5
    Vältränad Din klara kappa för en blank yta. Se till att den klara kappan är helt torr innan du buffar. Du kan hyra en buffert från din lokala hårdvaruaffär om du inte äger en. Använd en låg inställning och buffe försiktigt men snabbt - om du lämnar bufferten på en viss plats för länge kan det brinna eller bära bort den färg du just applicerat.
  • Du behöver inte buffra din bil om du inte vill, men det gör det definitivt att det ser skinnigare ut!
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du arbetar i ett varmare eller mer fuktigt område, låt din bil sitta längre mellan varje päls av primer, bas och rensa lager.
  • Om du märker droppar medan du är spraymålning, oroa dig inte! Använd bara din sandpapper för att sanda ner dessa områden och repaintera dem.
  • Varningar

    Blanda färg och lösningsmedel i ett välventilerat område bort från alla flammorskällor.
  • Se till att du följer färgtillverkarens krav så långt som säkerhet och skyddsutrustning går.
  • Saker du behöver

    • Höggrit sandpapper
    • Våt sandpapper
    • Sander eller slipblock
    • Sprayflaska
    • Vatten
    • Lintfri handduk (er)
    • Hink
    • Diskmedel
    • Stor svamp
    • Buffert
    • Primer
    • Baslack
    • Genomskinligt lager
    • Sprutpistol
    • Engångshandskar
    • Respirator
    • Säkerhetsglasögon
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande