Så här anpassar du en bil dashboard

Målning din bils instrumentbräda är ett bra diy anpassningsalternativ om interiören ser bleknat, scuffed upp eller bara vanligt tråkigt. Automotive Spray-Can-primers, färger och lacker fungerar bra på både de styva och flexibla plastdelarna på en instrumentbräda, så länge du tar din tid med prep-arbetet och använder rätt sprutningstekniker. Dina slutresultat kommer inte att replikera en fabriksfinish, men de kan definitivt se bra ut för att du ska visa upp bilens instrumentbräda med stolthet.

Steg

Del 1 av 4:
Delavlägsnande
  1. Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 1
1. Ta bort dashboarddelarna, om så önskas, att måla, skydda eller byt ut dem. Om du ska måla mindre trimbitar, som de som är runt stereo och luftventiler, är det vanligtvis lättare om du tar bort dem från bilen. Eller, om du specifikt inte vill måla dem, är det enklaste sättet att skydda dem vanligtvis att ta ut dem. Det här är också en bra tid att ersätta skadade eller slitna trimstycken, vilket också kräver att du tar bort de gamla delarna först.
  • Ta bort flyttbara instrumentbrädesdelar för att måla separat reducerar - men eliminerar inte, tejp och maskering du behöver göra innan du målar instrumentbrädan.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 2
    2. Koppla bort bilbatteriet innan du tar bort eventuella instrumentbrädesdelar. Sätt på säkerhetsglasögon som en försiktighet, och se till att bilens tändning är avstängd. Om det finns plastkåpor som täcker de negativa (-) och positiva (+) terminalerna, lyft upp den negativa terminalens lock. Lossa muttern som säkrar kabeln till terminalen med en skiftnyckel, sedan flytta kabeln väl klar av batteriet och vilken metall som helst i slutet av kabeln på en ren handduk om det behövs.
  • Du kan bli frestad att hoppa över det här steget, men det är väl värt den minsta ansträngningen. Det finns gott om ledningar bakom de instrumentbrädesdelar du tänker ta bort.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 3
    3. Kontrollera din bruksanvisning för specifik vägledning om att ta bort trimstycken. Din bils dashboarddelar kommer troligen att komma ut enkelt med ingenting annat än en skruvmejsel och en uppsättning verktyg för automatisk trim. Men du vill definitivt inte bryta någon av de delar du planerar att måla, så ta dig tid att kontakta din bruksanvisning. Du borde hitta en sektion dedikerad till att ta bort trimdelarna korrekt.
  • Om du inte har bruksanvisningen, kolla automakers hemsida för en onlineversion.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 4
    4. Använd Trim-borttagningsverktyg eller en skruvmejsel för att dyka upp några snap-in Dashboard-delar. Många av dina instrumentbrädans flyttbara delar sänker helt enkelt in och ut ur platsen. Om du sätter in spetsen på en platta skruvmejsel i sömmen vid kanten av en del och applicera minimal spakkraft, ska det gå direkt ut. Det sagt, du är mindre benägna att orsaka skador om du köper en uppsättning Auto Trim-borttagningsverktyg online eller på en Auto Parts Store-de görs specifikt för den här uppgiften.
  • Till skillnad från en skruvmejsel har trimborttagningsverktyg lite krökta och gafflade tips som en kråka. Lägg helt enkelt verktygets krökta spets under kanten av en panel och använd en spakåtgärd för att pop den gratis.
  • Om en del inte dyker upp med minimal kraft, kolla bruksanvisningen igen för att du tar bort den del på rätt sätt - det kan ha en dold skruv som håller den på plats!
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 5
    5. Använd en skruvmejsel för att koppla bort alla ledningar eller skruvade instrumentbrädor. Vissa instrumentbrädesdelar hålls på plats med skruvar, så helt enkelt ta bort skruvarna genom att vrida dem moturs med en skruvmejsel. Dra ut de befriade delarna och var noga med att spara skruvarna för ominstallation senare. Använd din skruvmejsel för att också koppla bort alla ledningar som är anslutna till de delar du tar bort. Antingen lossa (och spara) skruvarna som håller ledningsnätet på plats på baksidan av en del, eller tryck in på fliken som släpper ut selen.
  • Som en påminnelse, var noga med att kontakta din bruksanvisning för de bästa resultaten.
  • Del 2 av 4:
    Instrumentbräda prep
    1. Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 6
    1. Tvätta vad du planerar att måla med vatten och lite diskmedel. Lätt dämpar en ren trasa, med varmt vatten med en liten spruta av disken tvål blandad i. Torka ner alla instrumentbrädans komponenter - oavsett om de tas bort eller fortfarande på plats - och låt dem lufttorka.
    • Om du har köpt ersättningsdashboarddelar som du vill måla innan du installerar, rengör dem på samma sätt.
    • Målet är att ta bort all yta smuts och skräp.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 7
    2. Torka ner de tvättade områdena med isopropylalkohol. När alla komponenter du tvättat med diskmedel och vatten har torkat, fuktar lätt en mikrofiberduk med isopropylalkohol och torkar dem igen. Torkning med isopropylalkohol blir av med oljiga rester, såsom de som lämnas bakom fingeravtryck.
  • Isopropylalkohol (gnidningsalkohol) är allmänt tillgänglig på apotek, livsmedelsbutiker och allmänna butiker.
  • Ditt färgjobb ser bättre ut och är mer hållbart om du fyller i båda delar av rengöringsprocessen-tvålvatten och isopropylalkohol.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 8
    3. Dimma instrumentbrädans delar med vatten och sanda dem med 1500-gritpapper. Använd en liten sprayflaska för att lätt dimma det område du slipar. Sand i en cirkulär rörelse och använd mycket lätt tryckpress ner tillräckligt för att hålla sandpapperet att glida ut ur plats. När allt är torrt, torka upp allt slipande damm med en eller flera klädsel.
  • 1500-grit sandpapper är ett ultrafina grit. Målet här är bara att mycket lätt grovt på ytan för att hjälpa färgen att hålla sig bättre.
  • Se till att du använder klädseln! Torka av allt slipande damm innan du fortsätter.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 9
    4. Täcka objekt som ventiler och knoppar med målarens tejp för att skydda dem. Helt maskera någon av de mindre delarna du inte vill måla med hjälp av flera band av tejp. Tryck på tejpen ordentligt för att säkerställa fullständig vidhäftning och rena linjer. På samma sätt, för att separera 2 delar av instrumentbrädan - en som du vill måla, en som du inte kör tejpen mot och in i sömmen mellan de 2 delarna, utjämnar tejpen fast.
  • Se till att den applicerade målarens tejp har full vidhäftning och inga rynkor. Annars kan sprayfärgen blöda under tejpen.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 10
    5. Använd tejp, plast och papper för att skydda vindrutan, säten, ratten, etc. Till exempel, sätt en plastpåse över ratten och rattstången, och kör sedan en remsa av målare tejp hela vägen runt rattstångens botten. Tappa upp pappers- eller slaktpapper för att maskera vindrutan och tappa papper eller plast för att skydda framsätet, golvbrädor och så vidare.
  • En bra tumregel är att täcka allt i bilen som du inte vill måla och det är inom minst 3 ft (91 cm) av instrumentbrädan. Sprayfärg kan sluta långt ifrån där du tänker gå, så var aggressiv när det gäller att tappa och täcka din bilinredning. Lite mer arbete kan nu spara mycket krångel senare!
  • Del 3 av 4:
    Primer
    1. Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 11
    1. Köp sprayburkar av högkvalitativ auto primer, färgbeläggning och lackfinish. Handla för din Spray Primer, Färg Coat Paint och lack på en välskött Auto Paint-återförsäljare. Arbeta med en kunnig försäljningsassistent för att få de bästa produkterna för din bil och dess skick. Välj en eller flera färglackar som matchar den ursprungliga färgen (er) på din instrumentbräda, eller prova något helt nytt - målningsprocessen är densamma på något sätt.
    • Du kan behöva 2 typer av primer, men de fungerar på samma sätt. Få en "fyllnadsprimer" om dina styva plastpanelkomponenter är repad - det kommer att bidra till att dölja reporna. Välj en "vidhäftningsfrämjande primer" för alla flexibla plastkomponenter - ditt huvuddashboardområde kan ha en något smidig vinylfinish, till exempel. Adhesionspromotorn kan också användas på styv plast, men det kommer inte att täcka upp repor mycket bra.
    • Använd inte fyllnadsprimer på flexibla plastdelar - det kommer att spricka, dela och flinga av.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 12
    2. Arbeta i ett ventilerat område och sätt på korrekt andning och ögonskydd. Automatisk sprayfärger skapar mycket obehagliga och potentiellt farliga rök, så arbeta alltid i ett välventilerat område. Dessutom, var noga med att sätta på en ångmaske eller andningsmaske - inte bara en dammmask och skyddsglasögon för att skydda dina ögon. För att göra rengöring dig enklare, bära långa ärmar och engångshandskar.
  • Du kan måla utomhus om det inte är för fuktigt eller fuktigt och temperaturen är mellan 65-85 ° F (18-29 ° C). Undvik direkt solljus medan du målar.
  • Om du arbetar i ditt garage, behåll huvuddörren och andra ytterdörrar och fönster öppna. Ställ in en eller flera boxfläktar till avgaser och rök ut ur garaget.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 13
    3. Applicera ett ljus, jämnt primerskikt genom att använda korta, släta, stabila sprayburstar. Skaka burken i minst 1 minut, håll sedan ca 6-8 i (15-20 cm) från den yta du vill måla. Spraya i ca 1 sekunders brister, kontinuerligt flytta burken i en stadig fram och tillbaka rörelse under sprutning. Håll kappljuset och även över alla ytor du målar.
  • Håll burken i rörelse när du sprutar. Att hålla burken fortfarande över ett område kommer att skapa splotchy och rinnande fläckar av färg.
  • Om du är osäker på din sprutningsteknik, öva på skrotstycken av kartong, trä eller idealiskt plast eller vinyl.
  • Processen är densamma om du använder en fyllnadsprimer eller en vidhäftningspromotor.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 14
    4. Vänta 5-plus minuter, lägg till en annan kappa och upprepa 1-2 gånger om så önskas. Om primern fortfarande ser fuktig alls, eller om det är en fuktig dag, ge den minst 15 minuter innan du fortsätter. Spraya på den andra kappan av primer på samma sätt som den första och vänta ytterligare 5-plus minuter innan du lägger till en tredje päls. Använd alltid minst 2 lager av primer, men välj 3 eller 4 totala beläggningar om möjligt. Applicera flera tunna, även kappor främjar bättre vidhäftning och hållbarhet.
  • Skaka burken i minst 1 minut innan du lägger till varje efterföljande kappa.
  • Använd samma 5-plus minuters väntetid under hela processen med priming, målning och lackering av instrumentbrädan.
  • Se till att den slutliga primerskiktet är helt torr innan du går vidare för att lägga till färgrockar. Vänta 5 minuter åtminstone, men helst mer som 15-60 minuter eller längre.
  • Del 4 av 4:
    Färg och lack
    1. Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 15
    1. Applicera ett tunt, jämnt färgbeläggningsskikt, med samma sprutningsteknik som tidigare. Skaka burken i minst 1 minut och håll den 6-8 i (15-20 cm) från ytan. Som med primer, spraya i snabba brister medan du använder en stadig fram och tillbaka rörelse. Gör den här första kappan tunna nog att du fortfarande kan se färgen på primeren under den.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 16
    2. Lägg till 3-8 totalt färgbeläggningsskikt, väntar minst 5 minuter mellan rockar. Vänta tills den första kappan ser torr innan du lägger till den andra kappan, återigen med samma sprutprocess. Fortsätt sedan upprepa denna procedur tills du har lagt till minst 3 färgskikt, men helst mer som 5-8. Du får minskande avkastning efter ca 8 lager, men att lägga till fler kappor förbättrar i allmänhet utseendet och hållbarheten hos färgjobb.
  • Var tålmodig medan du väntar på färgen att torka mellan rockar. Och rör inte färgen för att kontrollera den!
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 17
    3. Spraya på 3-4 lackrockar med antingen en glans eller matt finish. Medan du kan tekniskt hoppa över att lägga till lackrockar, gör det så mycket att det är hållbarheten i ditt färgjobb och rekommenderas starkt. Använd samma sprutningsteknik och väntetid som med primer och färgrockar. Använd en glanslack om du vill att din instrumentpanel ska ha en glans, eller en mattlack om du föredrar en mindre blank yta.
  • Använd en lackspray som är avsedd för autointeriörer.
  • Bild med titeln Custom Paint A Car Dashboard Steg 18
    4. Vänta 4 + timmar innan du tar bort bandet och installerar om några trimstycken. Vid det minsta läget, ge den slutliga lackbeläggningen 4 timmar att torka. Om du kan lämna den över natten eller en hel 24 timmar, desto bättre. Skala försiktigt bort målarens tejp och ta bort eventuellt plastplåt och hantverkspapper. Installera om eventuellt trimstycke eller paneler du tagit bort genom att poppa dem tillbaka på plats. Ta sedan ett ögonblick för att beundra ditt arbete!
  • För att upprätthålla hållbarheten i ditt färgjobb, rengör instrumentbrädan ibland med ingenting annat än en trasa dämpad med varmt vatten och en liten mängd diskmedel.
  • Saker du behöver

    • Skruvmejsel
    • Auto Trim Removal Tools
    • Diskmedel
    • Rengöringssprit
    • Rena trasor
    • 1500-grit sandpapper
    • Sprayflaska
    • Mikrofiberduk
    • Tygduk
    • Målare tejp
    • Plastplåt
    • Pysselpapper
    • Auto Primer, Färgkoja och lack

    Tips

    Som ett alternativ till att måla, kolla in vidhäftande instrumentbrädor, som är anpassade för specifika märken, modeller och år av bilar.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande