Hur man får dåliga luktar ut ur läder

Läder är ett material av garvat djur gömma. Det används för att göra jackor, möbler, skor, plånböcker, bälten och många andra produkter. Även om läder är ett mycket slitstarkt material är det svårare att rengöra än naturliga eller syntetiska fibrer. Läderkorn kan suga upp starka luktar, som rök, matlukt, svett, parfym, mögel eller den "nya läderlukten" från garvningsprocessen. Att få dessa luktar ut ur läder kan kräva lite försök och fel, och när du är osäker kan du alltid få läder som är professionellt rengjort för att undvika att skada föremålet.

Steg

Metod 1 av 2:
Använda hemmetoder
  1. Bild med titeln Få dåliga luktar ut ur läder Steg 1
1. Torka ut vått läder direkt. Om läderet är vått, eller verkar vara täckt av mögel eller mögel, måste du snabbt ta bort någon fuktighet. Fukten kan skada läder permanent och skapa en lukt som blir mycket svår att komma ut. Det finns flera enkla metoder för att torka ut läder:
  • Placera läder på en plats i ditt hem som blir indirekt sol. Direktkontakt med hård solljus kan orsaka att läderet spricker, chip och slit. Välj en plats som är med ett fönster som filtrerar solljus eller det är bakom en skärm.
  • Använd en hårtork på en låg värmeinställning. Undvik att föra hårtorken för nära läder eftersom det kan leda till att det spricker eller chip. Kör hårtork på avstånd över läder för att suga upp fukten och förhindra stora vattenfläckar på läder.
  • Försök sätta läder ute i några dagar för att låta lukten luft ut naturligt.
  • Använd en ren torr trasa för att torka läderet, speciellt om du försöker behandla ett par läderskor, en läderjacka eller en läderväska. Hoppa över alkoholbaserade produkter eller luktmaskningsprodukter, som parfym och använd en ren torr trasa för att ge objektet en bra torkning. Kemikalierna i dessa produkter kan komma in i läderporerna och eventuellt skada objektet.
  • Bild med titeln Få dåliga luktar ut ur läder Steg 2
    2. Packa läderposten i tidningen eller förpackningspapper. Den porösa kvaliteten på tidningen och förpackningspapper innebär att de är båda bra för att absorbera några dåliga luktar i ditt läderobjekt. Kontrollera alltid att läderposten är helt torr och att du använder torra tidningar. Den lösa fibern i tidningen gör det mjukare och mer absorberande än andra alternativ, som kontorspapper.
  • Crumple upp flera lakan av tidningen i en låda och placera läderposten i tidningen. Stäng rutan och låt den förseglas i en till två dagar.
  • Kontrollera läderposten för att se om tidningen effektivt har dragit ut den dåliga lukten. Du kan behöva lämna objektet i tidningen för en annan dag.
  • Bild med titeln Få dåliga luktar ut ur läder Steg 3
    3. Rengör läder med en ättika lösning. Syran i ättika kommer att bidra till att motverka dåliga lukt och lukten av ättika, som kan vara en dålig lukt till vissa, kommer också att spridas med de andra dåliga luktarna i läder.
  • Innan du använder någon syrabaserad rengöring på läderposten, gör ett spottest för att se till att det inte kommer att missfärga läder. Blanda lika delar destillerad vit vinäger och vatten. Välj ett mycket litet område på objektet och dab vinägerlösningen på läder. Om det inte finns någon missfärgning eller sprickbildning på läder, fortsätt med att rengöra objektet med ättika lösningen.
  • Använd en ren trasa för att torka ytan av läder med ättika lösningen.
  • Du kan också använda en sprayflaska för att spruta läder med ättika lösningen och torka sedan det med en trasa.
  • Om lukten är väldigt dålig kan du försöka blöja läderposten i ättika lösningen i fem till tio minuter. Se till att du torkar läderbrunnen efter att ättika blötlägger så det blir inte mögligt eller fullt av mögel.
  • Bild med titeln Få dåliga luktar ut ur läder Steg 4
    4. Försegla läder i en bakpulver. Bakpulver är perfekt för att absorbera dåliga lukt och det är säkert att använda på läder. Du behöver bakpulver och en örngott eller en zip-lock väska som är tillräckligt stor för att passa ditt läderobjekt.
  • Placera läderposten i kudden i zip-låspåsen. Stänk ett tunt lager av natron över läderytan. Du kan också stänka insidan av läderposten för att ta bort lukt på insidan av objektet.
  • Binda slutet av kudden eller täta dragkedjan. Låt objektet sitta i bakpulveret över natten, eller i 24 timmar.
  • Ta bort bakpuljen med ett litet vakuum eller en ren trasa. Borsta bakpulveret försiktigt för att undvika att skrapa läder.
  • Upprepa bakpulverprocessen tills den dåliga lukten är borta.
  • Bild med titeln Få dåliga luktar ut ur läder Steg 5
    5. Låt läderåldern minska lukten över tiden. På grund av naturen av läder, luktar som absorberar sig i läder, från cigarett rök till den "nya lukten" av garvningsprocessen, kommer gradvis att minska över tiden. I stället för att försöka maskera lukten med parfym eller luktmaskningsmedel, som faktiskt kommer att förlänga den tid det tar för lukten att passera, använd ditt läderobjekt ofta. Om du kan stå den dåliga lukten, bära din läderjacka, dina läderskor, eller dina läderskor dagligen för att hjälpa läderåldern.
  • Åldrande processen kommer också att mildra läder, vilket öppnar läderporerna och frigör den dåliga lukten.
  • Metod 2 av 2:
    Använda professionella produkter
    1. Bild med titeln Få dåliga luktar ut ur läder Steg 6
    1. Köp en läderrengörare. Du kan hitta professionella läderrengöringsmedel på din lokala hårdvaruaffär eller till och med på din skoskobakare. Använd alltid renare gjorda speciellt för läder på ditt läderobjekt.
    • Du måste använda en torr ren trasa för att torka läder med städaren. De flesta städare kan hjälpa till att ta bort lukt, bevara läderens färg och glans och skydda läderet från sprickbildning.
  • Bild med titeln Få dåliga luktar ut ur läder Steg 7
    2. Villkor Läderobjektet. Du borde alltid betala lädervaror efter att du har rengjort dem. Konditionering Skinnet hjälper till att ta bort lukt och bibehålla läderens färg och glans. Det finns flera alternativ för att konditionera ditt läder:
  • Högkvalitativ linolja: Detta är en mycket effektiv naturolja för att konditionera dina läderkläder och andra lädervaror. Undvik att använda billig linolja, eftersom det inte kommer att vara mycket effektivt. Använd en trasa för att massera linoljan i läder så att oljan absorberas av läder.
  • Skopoljish: Den äldsta metoden för konditioneringsläder är också en av de bästa. Använd flytande sko polish på läderskor, läderjackor och läderpåsar. Du kan också använda konserverad sko polish för läderstövlar och skor. Om du städar naturligt läder, köp sko polish som innehåller carnauba vax och naturliga ingredienser.
  • Professionell läderkonditionering: Denna produkt kan köpas på din lokala hushållsaffär. De flesta läderkonditioneringsapparater kommer som en spray. Du sprayar balsam på ytan av läder och kemiska sipper i läderens porer. Det tar bort lukt och hjälper till att ta fram läderens glans.
  • Undvik att använda Saddle Soap på ditt läderobjekt. Det kommer att kräva mycket sköljning och kan ge läder ett strimmigt utseende eller en klibbig yta.
  • Bild med titeln Få dåliga luktar ut ur läder Steg 8
    3. Överväg att få objektet professionellt rengjort och konditionerat. Om lukten motstår hemmet eller en över diskens läderrengörare, kan det vara dags att överväga att föra objektet till en skoskobbler att se om att få det professionellt rengjorda och konditionerade. Beroende på läderobjektet och luktens svårighetsgrad kan du kanske få lukten bort från läder för en liten avgift.
  • En professionell kommer att använda kemikalier för att deodorisera läder.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande