Hur man firar hanukkah

Hanukkah, en vintertidssemester i judendom, är också känd som den judiska "ljusfestival" Som fokus ligger på att belysa de åtta Chanukah-ljusen under de åtta dagarna av festivalen. Även om det inte är en av de allvarligare heliga dagarna av den judiska traditionen, är det fortfarande traditionellt firade med specifika livsmedel och ceremonier.

Steg

Metod 1 av 3:
Belysning menorahen
  1. Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 1
1. Börja belysa menoran vid solnedgången eller nattfall. Undvik att belysa din menorah under dagen eftersom det inte är per tradition. Vänta istället till solnedgången på den första kvällen i Hanukkah, som är den 25: e dagen i månaden Kislev på den judiska kalendern. Vänta tills solen börjar inställning eller till efter nattfall, vilket är typiskt 20-30 minuter efter solnedgången, för att tända din menorah.
  • Vänta tills dina familjemedlemmar är hem för att tända din menorah så att du alla kan fira tillsammans.
  • Du kan tända din Menorah när som helst efter solnedgången men senast en halvtimme före gryningen.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 2
    2. Placera din Menorah nära en dörröppning eller framför ett fönster. Om du har mezuzah, En bläddra med delar av Shema, på en dörrpost, ställ sedan din menorah på ett litet bord eller stol nära motsatt sida av dörröppningen. Håll din menorah på en metall eller keramisk bricka för att skydda ditt bord. Annars kan du ställa in din Menorah i en fönsterbräda mot gatan så att andra kan se lamporna på natten.
  • Var försiktig så att du inte lägger din menorah inom 3 meter (0.91 m) av gardiner eller annat brandfarligt material.
  • Variation: Om du bor i en sovsal eller lägenhet och inte får lätta ljus, nå ut till din bosatta rådgivare eller hyresvärd att se om de kommer att göra ett undantag för dig. Annars kan du behöva prata med en rabbin för att ta reda på en acceptabel plats att Kindle din Menorah.

  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 3
    3. Ställ in ditt första ljus längst till höger. Du kan placera ljuset i din menorah när som helst under dagen, men vänta tills kvällen ska tända det. Välj ett ljus som är tillräckligt stort för att bränna i minst 30 minuter efter nattfallet. På den första natten av Hanukkah, ta ett av dina ljus och placera den i den högra slitsen på din Menorah. Fyll inte någon av de andra slotsna än sedan du lägger till fler ljus senare.
  • Du kan köpa ljus speciellt gjorda för Menorahs och Hanukkah online eller i stora lådbutiker. Standard Menorah-ljus brinner vanligtvis i 30 minuter.
  • Du kan också använda oljelampor istället för ljus.
  • Medan elektriska menoror gör stora dekorationer runt ditt hem är det tradition att tända ett ljus eller oljelampa menorah under Hanukkah.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 4
    4. Ljus Shamash-ljuset. Shamash-ljuset, även känt som "tjänar" -ljuset, är skilt från de andra Hanukkah-ljusen och brukade släcka de andra. Vänta tills du och alla i ditt hem är samlade runt menoran. Använd en tändare eller match för att starta Shamash-ljuset och håll det i din dominerande hand.
  • Ljus alltid de andra ljusen på din Menorah med Shamash-ljuset istället för att använda en match eller lättare.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 5
    5. Recitera menorah välsignelser. Medan Shamash-ljuset brinner, stå bredvid din menorah och säga välsignelserna högt. Du behöver bara recitera välsignelserna om du är den som belyser menoran. På den första natten finns det 3 välsignelser som du säger att tacka Gud för Hanukkah Miracles. På var och en av de återstående nätterna i Hanukkah behöver du bara recitera de första 2 välsignelserna.
  • Den första välsignelsen är: Baruch Atah, Adonai Eloheinu, Melech Haolam, Asher Kid`shanu b`mitzvotav v`tsivanu l`Hadlik Ner Shel Hanukkah. (Välsignade är du, Herre, vår Gud, Universums kung, som har helgat oss med sina bud och befallde oss att släcka Hanukkah-ljuset.)
  • Den andra välsignelsen är: Baruch Atah, Adonai Eloheinu, Melech Haolam, She-Asah Nisim La`avoteinu Bayamim Hahem Bazan Hazeh. (Välsignade är du, Herre, vår Gud, Universums kung, som utförde mirakel för våra förfäder i dessa dagar, just nu.)
  • Den tredje välsignelsen är: Baruch Atah Adonai Elohenu Melech Ha`olam, shehecheyanu, v`kiyimanu, v`Higiyanu Lazman Hazeh.(Välsignad är du, Herre, vår G-D, universums kung, som har beviljat oss liv, upprätthåller oss och gjorde det möjligt för oss att nå detta tillfälle.)
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 6
    6. Använd Shamash-ljuset för att tända det andra ljuset. När du har recitera alla välsignelser, håll flamman på ditt Shamash-ljus mot ljuset i ljuset i din menorah. Vänta tills veken fångar i brand innan du drar Shamash-ljuset bort. Ställ in Shamash-ljuset i slitsen på din Menorah som är uppvuxen eller i en annan rad än Hanukkah-ljuset.
  • Håll Shamash-ljuset tänd eftersom du kan använda den för att förränga Hanukkah-ljuset om det går ut.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 7
    7. Sjunga eller recitera Hanerot Halalu Hymn. Hanerot Halalu Hymn berömmer Gud för Hanukkah Miracles och det är en tradition för dig att säga det varje natt. Om du är den som belyser menoran, så kommer du att recitera hymnen på hebreiska. Säg eller sjunga följande:
  • Hanerot Halalu Anachnu Madlikin, Al Hanissim Ve`al Haniflaot, Al Hatshu-Ot Ve`al Hamilchamot, She-Asita la`avoteynu, Bayamim Hahem, Bazan Hazeh, Al Yedey Kohanecha Hak`doshim. Vechol Shonat Yemey Chanukah, Hanerot Halalu Kodesh Hem, Ve-Ein Lanu Reshut Lehishtamesh Bahem, Ela LiRotam Bilvad, Kedai Lehodot Lihalel, Al Nissecha Kalv Nifolotecha, Ve-Al Yeshuotecha.
  • När du översätter den hebreiska till engelska, läser det, "Vi väntar på dessa lampor för att fira de spara handlingar, mirakel och underverk som du har utfört för våra förfäder, under dessa dagar, genom dina heliga präster. Under de åtta dagarna av Chanukah är dessa lampor heliga, och vi är inte tillåtna att använda dem, men bara för att titta på dem, för att kunna erbjuda tack och beröm till ditt stora namn för dina mirakel, för dina underverk och för Dina frälsningar."
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 8
    8. Låt steadeln brinna i minst 30 minuter efter nattfallet. Medan ljuset brinner, slappna av med dina hushålls medlemmar och undvik att göra något arbete. Lämna ljusen ensam medan de brinner så att de inte av misstag går ut. Om ljuset släcker och det inte har varit 30 minuter sedan nattfall, relätt det med ditt Shamash-ljus. Om ljuset går ut efteråt behöver du inte lätta det och kan kasta bort det.
  • Du kommer att lägga nya ljus i din menorah varje dag under Hanukkah.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 9
    9. Lägg till ett annat ljus i nästa högra spår varje dag. På den andra dagen i Hanukkah, placera ett annat ljus i den första luckan till höger. Sätt sedan ett andra ljus i spåret omedelbart till vänster om det. När du tänder din menorah, börja med ljuset som är längst till vänster och arbeta mot höger sida. På följande dagar, lägg till 1 extra ljus till menorahen. På den 8: e dagen i Hanukkah fyller du varje slot i Menorah.
  • Kom ihåg att recitera de första 2 välsignelserna varje natt av Hanukkah.
  • Använd alltid ett nytt Shamash-ljus när du lyser din menorah.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 10
    10. Börja belysa din menorah före solnedgången på fredagen före Shabbat. Shabbat är vilodag och det är förbjudet att tända en eld efter solnedgången på fredag ​​genom nattfall på lördag. På Shabbat behöver du också ljusa specifika Shabbat-ljus 18 minuter före solnedgången. Börja belysa din menorah före shabbat ljus på fredag ​​medan solen fortfarande är ute. Använd större ljus eftersom vanliga Hanukkah-ljus inte kommer att ligga 30 minuter efter nattfallet.
  • Om ett ljus på din menorah går ut efter solnedgången, inte relätt det.
  • På lördag, vänta med att tända din Menorah till nattfall så att du inte börjar en flamma på shabbat.
  • Metod 2 av 3:
    Observera Hanukkah-traditioner
    1. Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 11
    1. Berätta Hanukkah historier när du sitter vid menoran. När du kopplar av med din familj runt menoran kan du dela historien om hur Hanukkah började förklara semestern till barn. Du kan också dela personliga historier eller erfarenheter som du har haft med familj och vänner under Hanukkah. Medan du inte behöver berätta historier varje natt av Hanukkah, kan det vara en bra tid att binda med andra.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 12
    2. Recitera al hanisim liturgi under dagliga böner och nåd efter måltid. När du gör dina tysta dagliga böner eller säger nåd efter en måltid, säg, "Al Hanissim, V`Al Hapurkan, v`Am hag`vurot v`al hat`tshuot v`al hamilchamot sh`asita lavoteinu bayamim hahem baz`man hazeh."Detta översätter till," Vi tackar dig också för miraklerna, för inlösen, för de mäktiga gärningarna och spara handlingar, som gjorts av dig, såväl som för de krig som du gjorde för våra fäder i gamla dagar, på det här säsong."
  • Al Hanisimbönen används för att tacka Gud för sina mirakel.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 13
    3. Snurra en dreidel om du vill spela ett roligt spel. Samla så många spelare som du vill och ge alla lika många spelstycken, som choklad, pennies, godis eller nötter. I början av rundan, har alla satt en av sina föremål i mitten för att bilda potten. Vända om att spinna dreidel och vänta tills den faller över. Läs symbolen på uppåtsidan och gör följande:
  • Om du snurrar nunna, Då tar du inte något från potten.
  • Om Dreidel landar på gimel, Då får du allt i potten.
  • Om du får Hallå, då tar du hälften av bitarna från potten.
  • När du landar på skenben, Då måste du lägga till en bit i potten.
  • Om du går tom för bitar, så är du ute av spelet.
  • Den som slutar spelet med alla bitar är vinnaren!
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 14
    4. Ge små presenter till barn varje veckodag. Efter att ha lyser menoran, hand ut gelta, eller små gåvor, till några barn i ditt hushåll. Du kan ge saker som godis, godis eller små mängder pengar för en festlig överraskning. När du ger barnen Gelt, uppmuntra dem att dela eller donera en liten del av det så att de lär sig mer om välgörenhet.
  • Lämna ut en större mängd på den fjärde eller femte natten av Hanukkah eftersom det är tradition.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 15
    5. Donera extra till välgörenhet om du kan. Om du redan ger pengar, ge ut lite extra varje dag under Hanukkah för att visa din uppskattning och att sprida välgörenhet. På fredagen under Hanukkah, ge dubbla det belopp som du normalt skulle eftersom du inte kommer att kunna donera någonting på lördag eftersom det är shabbat, eller vilodagen.
  • Det är okej att inte ge mer om du inte är ekonomiskt att kunna.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 16
    6. Delta i en offentlig menorah belysning om du vill spendera tid med andra. Titta på nätet eller på gemenskapens händelsesidor för Hanukkah firande för att se om de har några offentliga belysningsevenemang. Vanligtvis kommer de att tända en jätte menorah så det är lätt för alla att se. Efter belysningen, recitera välsignelser, sjunga psalmer och njut av mat med varandra för att sprida semestern.
  • Du kan hitta en lista över Hanukkah-evenemang här: https: // chabad.Org / Semester / Chanukah / Lighting_Listing_CDO / AID / 103839 / Jewish / Chanukah-Event-katalog.htm.
  • Dricks: Även om du har deltagit i en offentlig menorah belysning, behöver du fortfarande tända den du har hemma.

    Metod 3 av 3:
    Serverar hanukkah mat
    1. Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 17
    1. Inkorporera mer olja och mejeri i dina måltider. I historien om Hanukkah fann Maccabees en liten kanna med olivolja som mirakulöst varade 8 nätter efter att ha tagit tillbaka ett tempel. För att hedra miraklet, kock och stekmat i olja i hela Hanukkah. Dairy hedrar också Judith, som räddade sin by från Syrians med ett erbjudande av vin och ost, så njut av mer mat med mjölk, grädde och ost i minnet av semestern.
    • Varje olja kommer att fungera för matlagning och stekning.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 18
    2. Fry latkes i olja för en traditionell judisk måltid. Latkes är traditionellt potatispannkakor, men du kan göra dem med morötter, zucchini eller något annat som pommes frites. Fint galler 5 potatis och 1 lök, och spänna ut överskott av vatten. Kombinera potatisblandningen med 3 ägg, ⅓ kopp (43 g) mjöl, 1 tsk (6 g) salt och ¼ tsk (0.6 g) peppar. Värme /2 kopp (120 ml) olja i en stekpanna och häll lite av blandningen i pannan. Laga varje sida av din latke i 5 minuter eller tills den är guldbrun.
  • Detta recept gör 4-6 portioner.
  • Top dina latkes med gräddfil eller ost för att inkludera mejeri i din måltid också.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 19
    3. Njut av äppelmos med färska latkes för en söt och salt maträtt. Du kan antingen köpa äppelmos från affären eller gör din egen. Försök använda olika sorter av äpplen för att göra Applesauce sötare eller mer tårta. När du äter dina latkes, doppa dem i Applesauce för att kombinera smakerna.
  • Du kan göra äppelmos tidigare på året och bevara det i burkar till Hanukkah.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 20
    4. Gör syltfyllda munkar täckta i pulveriserat socker för en söt behandling. Gelé munkar, eller sufganiyot, är traditionella sötsaker stekt i olja och fylld med någon sylt av ditt val. Börja med att göra en deg med mjölk, socker, mjöl, ägg, smör och jäst och knådar det tills det är smidigt. Låt degen stiga i 2 timmar innan du rullar ut så det är /2 i 1.3 cm) tjock. Klipp ut 3-4 i (7.6-10.2 cm) rundor och låt dem stiga tills de fördubblas i storlek. Sedan steka varje munk i 1-2 minuter per sida. Använd en glasväska eller klämma flaska för att sätta geléen inuti donuten när de är coola.
  • Kappa munkarna med pulveriserat socker eller kanel för ytterligare söta smaker.
  • Bild med titeln Fira Hanukkah Steg 21
    5. Baka Challah om du vill ha ett gott bröd. Challah är ett flätat bröd som inte innehåller något smör eller mjölk. Gör din bröddeg med jäst, mjöl, socker, salt, ägg och olja och knåd tills det är grundligt kombinerat. Låt degen stiga tills den fördubblas i storlek innan du skär den i 3-6 lika repformade bitar. Fläta bitarna ihop och låt det stiga i en timme. Borsta degen med äggvitor innan du lagar den i ugnen.
  • Du kan lägga till honung eller torkad frukt om du vill att ditt bröd ska ha en sötare smak.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Glöm inte att Hanukkah är en tid för roligt och njutning, så spendera tid med dina vänner och familj för att fira.
  • Hanukkah kan stavas ett antal sätt, inklusive Chanukah, Chanukkah, Chanukah och Hannukah. Alla är korrekta, eftersom ordet är en transliteration av ett ord på hebreiska.
  • Varningar

    Blås inte ljuset om det inte är absolut nödvändigt. Objektet är att låta ljusen brinna tills de är borta. Om du inte lämnar huset och inte har någon att delta i ljusen, låt dem gå så länge som möjligt. Om du är orolig för att skapa en röra, använd icke-droppstearinljus eller placera folie under Hanukkiah.
  • Se alltid upplysta ljus. Placera inte Hanukkiah på en ledge, nära kanten eller en yta, eller nära allt som kan fånga i brand. Var noga med att små barn, långt hår och lös kläder håller sig borta från flammorna.
  • Saker du behöver

    • Menorah
    • Stearinljus
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande