Hur man rengör en svart spis topp

Black Stove Tops kan skapa en snygg, modern look för ditt kök och visa smuts och fläckar mindre än vita apparater. Rengöring av en svart spis-topp kräver emellertid ibland extra försiktighet för att undvika att göra synliga repor eller streck på ytan. Rengör din spis med naturliga, icke-slipande rengöringsmedel som ättika och bakpulver, använd skrapor eller skurkplattor avsedda för spisplattor och buffar ytan med en mikrofiberduk efter rengöring.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda en ättika lösning
  1. Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 1
1. Ta av eventuella avtagbara brännare och suga dem i varmt vatten. Fyll upp handfatet med varmt, tvålvatten och sätt bort eventuella avtagbara brännare eller grindar i det för att suga medan du arbetar på kaminen. Detta kommer att hjälpa till att ta bort eventuella crusted mat eller fett från brännarna, och det gör det också lättare att rengöra spisen runt dina brännare.
  • När du är färdig med att städa din spis, skrubba brännarna med en skurkplatta och skölj dem innan du sätter dem tillbaka på spisen.
  • Om dina brännare inte är borttagbara eller har elektriska komponenter, suga inte dem. Istället lägger du en varm, våt trasa över spolarna, var försiktig så att de inte är våta, och torka dem med en pappershandduk istället för att skölja dem.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 2
    2. Avlägsna eventuella lösa skräp med en pappershandduk. Torka av allt som inte fastnar på ytan på din spis och kasta bort det. Du kan också använda en svamp för detta, men en pappershandduk är ofta effektivare eftersom du kan välja loss upp med det.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 3
    3. Spraya kaminen med en 1: 1 lösning av ättika och vatten. Fyll en hushållssprayflaska med 1 delvatten och 1 del destillerad vit vinäger. Spraya hela ytan på spisen, lägga till ett par extra sprayer över några särskilt hårda fläckar.
  • Om du inte gillar doften av ättika, byt ut den med lika stor citronsaft, eller lägg till några droppar av en eterisk olja till din ättika och vattenblandning.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 4
    4. Låt lösningen suga in i 1-3 minuter. Vinäger ska skära genom fettet och lossa någon crusted-on mat. Låt det sitta i minst 1 minut, eller mer om din spis topp är mycket fet eller smutsig.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 5
    5. Torka spisytan med en våt, tvålvamp. Kör en skålsvamp under varmt vatten och lägg till några droppar diskmedel. Kör den våta svampen över spisens yta och torka upp något fett eller skräp. Du kan också använda den grova sidan av svampen på fläckar, men var försiktig med att skrubba försiktigt.
  • Använd aldrig stålull när du skrubbar din svarta spisstopp, eftersom det kan skrapa ytan.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 6
    6. Städa upp tvålvattnet med en annan våt svamp. Ta en separat svamp och kör det under varmt vatten utan tvål. Använd den här svampen för att moppa upp tvålvattnet och eventuellt kvarvarande fett eller smulor. Du kan behöva pressa svampen ut och skölj det några gånger under processen för att få ytan helt ren.
  • Bild med titeln Clean a Black Stove Top Steg 7
    7. Torka kaminen med en mikrofiberduk. För att undvika att skapa streck på din svarta spisstopp, använd en mikrofiberduk för att torka och buffar ytan på din spis när den är ren. Detta kommer att hålla vatten eller tvålrester från att torka i synliga mönster.
  • Metod 2 av 3:
    Rengöring med bakpulver
    1. Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 8
    1. Sätt dina brännare och grinar i varmt vatten för att suga. Om dina brännare element suger medan du arbetar på kaminen, blir de enklare att rengöra. Skrubba brännare kepsar och grindar med en scouring kudde och skölj dem innan de sätter dem tillbaka på din rena spis.
    • Vissa brännare är inte avtagbara, eller kan ha elektriska komponenter i dem som inte ska bli våta. Om så är fallet, lägg en varm, våt trasa över brännarna istället för att blötlägga dem och torka dem med en pappershandduk efter skrubbning.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 9
    2. Torka av spisen med en torr pappershandduk. Detta kommer att ta bort något lös fett eller skräp som inte är anslutet till kaminen. Samla upp några smulor med pappershandduken och kasta dem bort.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 10
    3. Stänk bakpulverat över hela kaminen. Använd dina händer eller bara skaka rutan över kaminen tills hela ytan är täckt i åtminstone ett ljust lager av natron. Du kan strö lite extra på några speciellt oljiga eller crusty områden.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 11
    4. Täck spisen med varma tvålhanddukar i 15 minuter. Ångan kommer att hjälpa till att lossna någon crusted-on mat och hjälpa bakpulveret att skära genom fettet. Ta ett par kökshanddukar och kör dem under varmt vatten med lite diskmedel. Krama dem tills de inte droppar tungt och lägg dem över hela ytan av spisen.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 12
    5. Använd tvålhanddukarna för att torka upp bakpuljen. Efter 15 minuter, börja sopa handdukarna runt kaminens yta i ett s mönster. Detta bör samla upp natronen såväl som alla lossna skorpa eller smulor. Använd handdukarna för att hämta skräp och kasta den i papperskorgen.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 13
    6. Torka av kaminen med en våt trasa eller svamp. Rengör eventuellt kvarvarande bakpulver eller röra med en våt, icke-tvåldrag eller svamp. Om trasan blir för smutsig, skölj det och kläm ut det innan du torkar igen.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 14
    7. Buff ytan på spisen med en mikrofiberduk. Black Stove Tops tenderar att visa streck efter rengöring, så det är viktigt att torka ytan så snart som möjligt. Mikrofiberdukar är idealiska för att skapa en slät yta utan synliga streck.
  • Metod 3 av 3:
    Bli av med hårda fläckar
    1. Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 15
    1. Ta bort crusted mat med en trä- eller plastskrapa. Med stålull eller metallskrapa kan skrapa och dämpa spisstoppar, vilket är särskilt uppenbart på svarta ytor. Använd en trä- eller plastskrapa eller spatel för att avlägsna crusted-on fläckar utan att skada spisen.
    • Håll skrapan på ungefär en 45 ° vinkel, med botten av skrapan vinklade i den riktning du skrapar.
  • Bild med titeln Rengör en svart spis topp steg 16
    2. Applicera en bakpulver och ättika lösning. Gör en pasta av bakpulver och destillerad vit ättika och ansöka om några problemområden. Pastan ska vara ungefär 4 delar bakpulver till 1 del ättika, men lägg till mer ättika om det behövs för att göra det vått nog att hålla ihop. Låt det sitta i 1-2 minuter, skrubba sedan försiktigt fläcken med en scouring-kudde. Det ska lossas och gå av lätt.
  • Om du inte har någon ättika till hands kan du ersätta samma mängd väteperoxid.
  • Bild med titeln Clean a Black Stove Top Steg 17
    3. Skrubba fläckar med en spis topp scouring pad. Det är bäst att undvika generiska skurpuddar, eftersom de kan vara alltför slipande och göra synliga repor i svarta spisstoppar. Istället leta efter scouring pads utformade speciellt för spisstoppar, som vanligtvis säger "spisstopp" eller "spis renare" i etiketten.
  • Bild med titeln Clean a Black Stove Top Steg 18
    4. Använd en spis top rengöringsvätska. Flera hemproduktmärken bär rengöringsvätskor formulerade speciellt för rengöring av spisstoppar. Om du har särskilt tuffa fläckar på din spis, undvik hårda kemiska rengöringsmedel och leta efter en produkt som är konstruerad för spisstoppar.
  • Tips

    Komma till vana att torka ner din spis efter varje användning. Detta gör det lättare att hålla det rent eftersom fett och smuts är svårare att ta bort när de har fastnat på din spis i några dagar.
  • Det är en bra idé att städa din spis med natron eller ättika när du märker fläckar, fläckar eller crusted mat som inte kommer av när du torkar kaminen med en våt svamp.
  • Om brännaren på din spis är extremt smutsiga, försök att sätta dem i zippade plastpåsar med ¼ kopp (ca 60 ml) ammoniak, så att de sitter över natten i ett välventilerat område. Efter blötläggning, skölj dem med vatten och skrubba dem med en scouring-kudde.
  • På vissa gassugnar kan du lyfta kaminen upp och städa under.
  • Varningar

    Blanda aldrig blekmedel och ammoniak eller blekmedel och ättika vid rengöring. De kan skapa farliga rök när de kombineras.
  • Se alltid till att din spis är avstängd och cool innan du rengör den.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande