Hur man rengör brännare på en spis

VIDEO

Rengöring brännare på din spis kan verka som en skrämmande uppgift, men det finns enkla sätt att ta itu med även de smutsigaste elementen. För en grundläggande rengöring, ta bort spolarna eller gallret från din elektriska eller gaspanna och torka dem ner med tvålvatten. En bakpulverpasta kan användas för att ta bort envisa fläckar, eller du kan använda ammoniak, om dina brännare är fulla av fett och smuts. Glass spis toppbrännare kan rengöras med bakpulver och en ättika spray, eller med magiska suddgummi.

Steg

Metod 1 av 4:
Gör en grundläggande rengöring
  1. Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 1
1. Ta bort brännarna. Innan du rengör, ta bort brännarna från din gas eller elspis. Var noga med att spisen är avstängd och att elementen är helt nedkylda innan de tar av brännarens rivor eller spolar. Placera dem åt sidan på en bänkskiva som ska rengöras.
  • De flesta brännare kommer lätt, men andra kan kräva en mild vridning eller pressning som ska tas bort. Om du stöter på svårigheter, se din Appliance Manual för detaljerade instruktioner.
  • Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 2
    2. Torka ner brännare spolar eller grind. Lägg till några droppar diskvätska till en liten skål med varmt vatten och agitera blandningen för att producera tvål suds.Doppa en ren trasa eller trasa i vätskan, vrida den ut och torka ner varje spole för att ta bort fläckar eller skräp. Återvåt och drilla ut tyget för varje brännare.
  • Med elektriska brännare spolar, undvik att få den elektriska anslutningen våt och inte nedsänka dem i vatten.
  • Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 3
    3. Skölj och torka brännarna. Våt en ren trasa med vanligt vatten och torka ner brännare spolar eller grind igen. Var noga med att ta bort eventuella tvålrester som kan lämnas. Lägg brännarna på en ren handduk för att torka.
  • För bästa resultat, låt brännarna torka i flera timmar innan de sätter dem tillbaka på spisen.
  • Metod 2 av 4:
    Använda bakpulver på hårda fläckar
    1. Bild med titled Clean Brännare på en spis Steg 4
    1. Gör en bakpulverpasta. Om några envisa fläckar förblir efter att ha torkat ner brännarespolarna eller gallret, använd en bakpulverskrubba för att försiktigt ta bort dem. I en liten skål, tillsätt 1-2 matskedar bakpulver. Lägg långsamt droppar vatten och rör om tills blandningen når en tjock pasta-konsistens.
  • Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 5
    2. Applicera pastaen. Med en mjuk trasa, svamp eller gammal, mjukborstad tandborste, applicera försiktigt bakpulverpastaen till fläckarna på dina brännare. För bästa resultat, använd endast bakpulverpastaen till brännare och galler när de tas bort från kaminen. Låt dem sitta i 15-20 minuter.
  • Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 6
    3. Torka av och torka brännarna. Använd en ren, våt trasa, torka bakpulverpasta av brännarna. Torka så noggrant som möjligt för att se till att ingen av blandningen är kvar på brännarna. Låt spolarna eller grindarna torka helt innan de sätts upp dem till kaminen.
  • Metod 3 av 4:
    Använda ammoniak
    1. Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 7
    1. Väska brännarna och lägg till ammoniak. Ta bort brännarspolarna eller grindarna från din spisstopp och placera dem i separata, gallon-size-ziploc-väskor. Lägg till ¼ kopp (2 oz.) av vanlig ammoniak till varje ziploc väska. Var noga med att hålla ammoniaken från allt som innehåller blekmedel, eftersom kombinationen av de två kemikalierna kan orsaka giftiga rök.
    • Ammoniaken behöver inte täcka eller kappa brännarna. Fumerna från ammoniaken i påsarna kommer långsamt att upplösas upp och smuts på dina brännare.
  • Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 8
    2. Försegla och lagra påsarna. Försegla varje ziploc-väska tätt. Flytta påsarna utomhus, eller till ett rum där ammoniaklukten inte påverkar dig och placera dem på en yta som inte kommer att skadas om ammoniakläckorna (e.g. ett betonggolv). Låt påsarna sitta över natten, eller i ungefär 12 timmar.
  • Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 9
    3. Torka brännarna rena. Sätt på skyddsgummihandskar innan du rör de ammoniak-blöta brännarna. Ta bort spolarna eller gallret från Ziploc-väskorna. Torka ner ordentligt med en ren, våt trasa eller svamp och låta dem lufttorka.
  • Metod 4 av 4:
    Rengöring av glasskede toppbrännare
    1. Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 10
    1. Stänk bakpulvera på ytan. Vänta tills ytan på din glasskede är helt cool innan du rengör. Stänk bakpulvera över varje brännarecirkel (eller hela ytan av kaminen, om så önskas). Var noga med att lägga till ett tjockt lager av natron för att täcka hela det område du vill rengöra.
  • Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 11
    2. Spraya ytan med ättika. Fyll en sprayflaska med vit vinäger. Spraya ytan på spisen med ättika. Se till att all bakpulver är täckt med ättika och låt ingredienserna sitta i 15 minuter.
  • Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 12
    3. Torka ner ytan. Använd en ren, våt trasa, torka ner hela ytan på spisen. Re-wet och drilla ut tyget efter behov för att helt avlägsna bakpulver och ättika. Låt ytan torr innan du använder kaminen.
  • Bild med titled Clean Burners på en spis Steg 13
    4. Ta bort envisa fläckar. För envis matfläck eller scorch märken, använd en magisk suddgummi för rengöring. Våt kudden och torka försiktigt fläckar. För att göra rengöring enkelt, ta bort fläckar så snart de förekommer för att hindra dem från att kaka på spisens yta.
  • WikiHow Video: Hur man rengör brännare på en spis

    Kolla på
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande