Hur man är ansvarig

Vill du vara mer ansvarsfull är beundransvärd. Att vara ansvarig kan verka hårt först, men om du håller på det, blir det andra naturen! För att vara ansvarig bör du hålla dina löften och hedra åtaganden som du har gjort. Du måste organisera din tid och pengar samt ta hand om dig själv och andra, inklusive både fysiska och känslomässiga behov.

Steg

Metod 1 av 4:
Ta hand om dig själv och andra
  1. Bild med titeln vara ansvarig Steg 1
1. Städa upp efter dig själv utan att bli frågad. När du gör en röra, rengör det inte bara lämna det där för någon annan att hitta. Du gjorde röra, så du borde vara den som rengör det. Tänk på hur en annan person skulle känna om de kom in i röra eller om någon redan hade städat den.
  • Till exempel, om du skapar en stor röra medan du gör en smörgås, ta dig tid att sätta ingredienserna bort, torka upp spillda smulor och tvätta några rätter du gjorde eller sätta dem i diskmaskinen.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 2
    2. Sätta saker på rätt plats så du behöver inte göra det senare. Det är ditt jobb att hålla fast vid de saker du äger, från dina skor till dina nycklar. Om du lägger dem på rätt plats när du är klar med att använda dem, kommer du inte att ha problem med att hitta dem senare. Det hjälper inte bara att hålla saker som organiseras, det visar att du värdesätter de saker du äger.
  • Till exempel, lägg alltid dina nycklar på kroken eller bordet när du kommer i dörren, så du vet var de är.
  • Bild med titeln vara ansvarig Steg 3
    3. Gör saker utan att bli frågad. Gör bara de saker du är ombedd att göra är ansvarig. Men för att visa att du kan ta hand om dig själv och andra, måste du göra saker innan du är frågad. Det visar att du är tillräckligt ansvarig för att se vad som behöver göras och ta hand om det.
  • Till exempel kanske du märker att ingen har tagit ut papperskorgen idag. Lämna inte bara det för någon annan att göra. Ta initiativ till att göra det själv.
  • Alternativt, kanske har ingen gjort planer för middag. Få en plan tillsammans och gör middag för alla.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 4
    4. Placera andras behov före din egen. När du har en familj, vänner och / eller husdjur, kan du vara ansvarig, vilket innebär att de har sina behov över din egen. Det betyder inte att du inte tar hand om dig själv. Men det betyder att du kanske behöver ta hand om dig själv senare om någon du älskar har ett behov just nu.
  • Till exempel, kanske du verkligen behöver äta, men någon i din familj får en snitt som behöver tenderar just nu. Självklart bör du hjälpa dem först innan du äter.
  • Ibland börjar andras behov först genom att bestämma vad som verkligen är vårt "behov" och vad är vårt "göra." Till exempel kanske du vill gå ut med dina vänner, men dina föräldrar behöver dig att stanna hemma för babysit. Att gå ut med dina vänner kan känna sig som ett behov, men det är mer av en vilja.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 5
    5. Var konsekvent. Ditt ansvar betyder inte mycket om det är hit eller miss. Om du vill vara ansvarig måste du hitta en rutin som fungerar för dig och hålla fast vid det. Till exempel, bara studera inte i tio timmar i rad och sedan ge upp att studera i 3 veckor - istället spendera 1 timme varje dag tittar över kursmaterialet.
  • Att hålla sig konsekvent betyder också att du håller ditt ord och följer igenom med åtaganden du gör för dig själv och andra.
  • Att vara pålitlig visar att människor kan bero på dig att göra vad du säger att du ska göra.
  • Metod 2 av 4:
    Visar mognad i relationer
    1. Bildbeteckningen är ansvarig Steg 6
    1. Håll dig ansvarig för dina handlingar. Det betyder att när du gör något fel, äger upp till det. Du kommer att göra misstag - alla gör det. Men var du visar är du ansvarig är när du kan säga att du gjorde ett misstag.
    • Även om du ingen "fångar" du gör fel, berätta rätt person det var ditt misstag. Till exempel, om du av misstag bryter en väns besittning, försök inte att gömma det. Säga, "Jag är ledsen, jag bröt av misstag dina solglasögon. Kan jag ersätta dem?"
    • Du kan inte ändra något du har gjort fel i det förflutna, så var medkänsla med dig själv. Men du måste ta ägande av vad som hände-utan att skylla på någon annan - för att gå vidare.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 7
    2. Berätta sanningen att hålla dina relationer autentiska. Vita lögner, som att berätta för någon som du gillar deras nya halsduk när du inte gör det, är det inte ett problem. Men när du låter stora lögner gå in i relationer, som att ljuga om vad du gör med din tid, kan ha större konsekvenser. Försök att vara så ärlig som du kan, som ärlighet visar att du är ansvarig nog att berätta sanningen.
  • Plus, när du ljuger, måste du hålla dina lögner raka, vilket kan bli svårt.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 8
    3. Hålla kontakten med kära och vänner. Låt inte dina relationer blekna bort. Organisera sammankomster eller värdhändelser för att visa ditt ansvar och visa att du aktivt försöker spendera tid med dem.
  • Erbjuda att hjälpa andra när de behöver dig. Du vet aldrig när du kan behöva be om en tjänst.
  • Göra tid att träffa personligen. Du måste vara ansvarig för att organisera din tid väl och göra planer i förväg för att se människor du vet.
  • När du är med andra människor, sätt ner din telefon. Sätt folket framför dig före sociala medier.
  • Bild med titeln vara ansvarig Steg 9
    4. Hitta lösningar för problem istället för att casting skyll. Problem kommer upp i något förhållande. I stället för att skylla på den andra personen, försök hitta ett sätt att lösa dem. En ansvarig person letar efter lösningar istället för att försöka bestämma vars fel det är.
  • Till exempel, kanske du och en familjemedlem håller felmännen när du textar. Det har orsakat flera slagsmål.
  • Istället för att skylla den andra personen, sitta ihop och försök att räkna ut hur du kan göra bättre. Kanske kan du komma överens om att vara mer specifik i dina texter eller att be om förtydligande när du känner att du inte har tillräckligt med information.
  • På samma sätt attackera inte någon istället för att hantera problemet. Personliga attacker kommer inte att få dig någonstans.
  • Bild med titeln vara ansvarig steg 10
    5. Tänk innan du pratar för att visa dig vård. Människor som inte är ansvariga med sina ord kommer att ropa ut det första som kommer in i huvudet, inklusive att ringa ett annat personnamn. Istället ta tid att tänka på dina ord. Låt inte din ilska bli bättre av dig.
  • Om du befinner dig för arg för att styra vad du säger, försök att räkna till 10 i ditt huvud när du tar djupt, lugnande andetag. Du kan även berätta för den andra personen, "Jag behöver ett ögonblick att lugna sig innan vår konversation fortsätter. Jag vill inte säga något jag inte menar."
  • Bild med titeln vara ansvarig Steg 11
    6. Lär dig att tänka på andras tankar och känslor. Empati känner vad andra människor känner. När du säger något eller gör något, tänk på hur det kommer att få den andra personen att känna. Om du inte är säker, överväga hur det skulle få dig att känna. Om det skulle få dig att känna dig dålig, ompröva vad du tänkte på att göra eller säga.
  • Du är inte ansvarig för vad andra människor känner. Men du är ansvarig för vad du säger till dem och hur du agerar runt dem. En ansvarig person har empati att tänka på vad andra människor känner sig i en given situation.
  • Metod 3 av 4:
    Planerar din tid
    1. Bildbeteckningen är ansvarig Steg 12
    1
    Göra ett schema att planera din tid. Oavsett om du har en daglig planerare eller använder en telefonapp, hjälper ett schema dig att hålla dig ovanpå ditt ansvar. Det påminner dig vad du behöver göra. Plus, det visar dig var du spenderar din tid. Skriv ut möten du har, platser du går varje dag, och de sysslor du behöver göra varje dag.
    • Din morgon sätter grunden för hela din dag. Planera gott om tid att vakna och gå på morgonen-inte bara sätta ditt larm i 5 minuter innan du måste gå upp.
    • Ange en avsikt för varje dag - ibland bara namngivning vad du vill kan hjälpa till att få det att hända. Tänk på vad du vill uppnå, till exempel eller vem du vill träffas.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 13
    2. Ta hand om dina uppgifter innan du har kul. En aspekt av att vara ansvarig släcker inte dina uppgifter tills du har haft kul. Börja med att göra vad du behöver göra först, och då kan du koppla av och ha kul efteråt.
  • Till exempel, om du behöver göra disken men du vill gå ut, gör disken först. Då kan du vara ute utan ansvaret som hänger över huvudet.
  • Bildbeteckningen är ansvarig steg 14
    3. Kontrollera hur mycket tid du spenderar på sociala medier. Sociala medier kan dränera mycket av din tid utan att du ens inser det. Du kanske tror att du inte har tillräckligt med tid för att få dina sysslor gjort, men du gör det troligen om du lägger ner telefonen, tabletten eller datorn.
  • Försök använda en app som begränsar den tid du spenderar på din telefon eller dator. Det kan hjälpa dig att lära dig ansvaret med din tid.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 15
    4. Spara tid att ge tillbaka till ditt samhälle också. Medan du tar hand om ditt personliga liv är mycket viktigt, så tar hand om ditt samhälle. Du är medlem i ditt större samhälle, och du bör delta i att göra det till en bättre plats att leva. Lägg åt tid varje månad bara för volontärarbete.
  • Volontärarbete behöver inte vara tråkig! Oavsett vad du älskar, från naturen till böcker, kan du hitta ett sätt att engagera sig i det intresset under volontärarbete. Till exempel kan du arbeta för att städa upp en lokal park eller hjälpa hyllböcker på ditt lokala bibliotek.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 16
    5. Håll dina långsiktiga åtaganden. När något är roligt och nytt är det lätt att vara engagerad i det. Det blir dock lite svårare när nyheten slits av. Oavsett om det är i en klubb, med en ledarroll i en gemenskapsorganisation eller volontärarbete måste du vara i den på lång sikt.
  • När du förbinder dig att göra något, håll dig med det. Det betyder inte att du måste göra det för alltid. Men om du säger, ta en ledarroll för ett år, hålla fast vid det året åtminstone, om du inte absolut inte kan av någon anledning.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 17
    6. Lära sig Ange mål för dig själv. Välj några mål som du vill uppnå. De kan vara långsiktiga mål, som att bli en läkare eller bli en bättre vän. Alternativt kan de vara kortsiktiga, som att göra din säng varje dag eller köra en 5k inom en månad. Vad de än är, skriv dem ner och kommer med en plan för hur exakt du kommer att ta itu med dem.
  • När du har angett mål, räkna ut konkreta steg du kan ta varje dag för att nå dessa mål. Till exempel, om du vill köra en 5k, gör en plan för hur mycket du behöver gå eller springa varje dag för att arbeta upp för att köra en 5k i en månad.
  • Metod 4 av 4:
    Ta kontroll över dina pengar
    1. Bild med titeln vara ansvarig Steg 18
    1. Ange pengar mål för dig själv. Oavsett om du fortfarande är i gymnasiet eller du är en vuxen, borde du ha mål för dina pengar. På det sättet har du något att arbeta mot och en anledning att sätta pengar bort regelbundet. Dessutom behöver du ständigt fråga människor runt dig för hjälp med pengar.
    • Till exempel kanske du vill spara för en bil. Bestäm hur mycket du vill spendera på en bil genom att undersöka de i ditt område. Sedan, börja lägga bort pengar varje gång du får lite för att skapa din bilfond.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 19
    2. Hitta ett sätt att tjäna pengar för dig själv. Även om du fortfarande är hemma kan du hitta sätt att tjäna pengar. Gör udda jobb för grannar, eller fråga dina föräldrar om de har några sysslor betalar de dig för.
  • Du kan även få ett deltidsjobb utanför ditt hus. Barnpassning eller livräddare är ofta bra deltidsjobb när du är yngre.
  • Bildbeteckningen är ansvarig Steg 20
    3. Göra en budget. En budget är bara ett dokument som visar vilka pengar du har kommit i och vart du vill att det ska gå. Prova en månadsbudget, där du dokumenterar hur mycket pengar du får varje månad. Lägg sedan till mängder för saker du behöver spendera pengar på, till exempel mat, såväl som pengar du behöver för att spara för nödsituationer och framtida önskemål. Subtrahera dessa mängder från de pengar du har kommit i varje månad för att bestämma vad du kan spendera på andra roliga saker.
  • Du kan använda något så enkelt som ett papper och penna för att skapa en budget, men du kan också använda ett kalkylblad eller en budgeteringsapp för att hjälpa dig att räkna ut det.
  • Bild med titeln vara ansvarig Steg 21
    4. Undvik att vara ständigt i skuld. Lägg inte mer på ditt kreditkort än du kan betala varje månad, om du inte har en nödsituation. Försök att inte låna från vänner och familj. Istället, ha pengar sparade så att du kan vara redo för någon nödsituation som följer med.
  • Skulden innebär att du betalar extra för de saker du köpte. Alternativt betyder det att du är skyldig pengar till en vän eller familjemedlem. Det är inte heller ett ansvarsfullt sätt att spendera pengar, även om nödsituationer händer.
  • Prov sätt att vara ansvariga

    Sätt att undvika att skylla på andra

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Sätt att ställa in ansvariga mål

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Tips

    Att bygga ansvariga vanor kan ta lite övning, men med tiden blir det andra naturen.
  • Var ansvarig i skolan genom att göra dina läxor och studera för test och frågesporter.
  • Gör ett schema, städa upp efter dig själv, gör dina läxor och få bra betyg.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande