Hur man matar papegojor

Matar din papegoja (vetenskapligt namn, psittacine) En riktig kost är viktigt för honom som leder ett långt och lyckligt liv. Faktum är att aparrot som äter en hälsosam, balanserad kost är också mer aktiv och tenderar att ha en bättre fjäderdräkt än en papegoja vars kost kan saknas i vissa områden. Du vet nog redan att din papegoja älskar frön, men fågelfrön är bara en del av en bra papegojdiet. Att ha en god förståelse för vilka typer av livsmedel som din papegoja ska äta hjälper dig att fatta bra beslut för att hålla honom i god hälsa.

Steg

Del 1 av 2:
Lära sig vad man ska mata din papegoja
  1. Bild med titeln matar papegojor Steg 1
1. Foder din papegoja en kommersiell pellet. Pellets är en viktig del av din papegoots diet. De kommer i olika färger, storlekar och till och med smaker. Eftersom pellets består av en kombination av frukter, grönsaker, korn och frön, har de ett mycket högt näringsvärde.
  • När du väljer pellets på din lokala djuraffär, var noga med att läsa ingredienserna. Välj inte pellets som har många konserveringsmedel.
  • Eftersom det finns så många sorter av pellets, överväga att prata med din veterinär för att bestämma vilken pelletsformulering som skulle fungera bäst för din papegoja.
  • Bild med titeln matar papegojor Steg 2
    2. Inkludera frön i din papegoots diet. Även om Birdseed inte borde vara en huvudstad av din papegoots diet, ger det fortfarande lite näringsvärde som är bra för din papegoja. Precis som med pellets finns det många fröformuleringar att välja mellan vid djuraffären. Det är idealiskt att köpa ett paket av fröblandning, men du kan också köpa enskilda frötyper och blanda dem på egen hand.
  • Solrosfrön var en gång trodde att vara beroendeframkallande för papegojor, men det här är faktiskt inte sant.
  • Innan du köper fågeln, se till att det är friskt. Det borde inte lukta möglig eller rancid, och bör vara fri från insekter och svamp. Bra fågelskådning bör också vara glänsande.
  • Din papegoja kan föredra frön som sprutas eller groddas. Att groa frön, suga en dag en del av frön i ren, färskvatten över natten, antingen vid rumstemperatur eller i kylskåpet. Efter 12 till 24 timmar börjar du se fröns rottips, vilket innebär att fröerna har grodat. I detta skede kan du mata dem till din papegoja.
  • Frön för papegojor är som godis för människor - de är läckra godis, men bör bara ätas ibland. Du kan använda frön som belöningar om du tränar din papegoja.
  • Bild med titeln matar papegojor Steg 3
    3. Inkorporera färska frukter och grönsaker i din papegoots diet. Det finns många typer av frukter och grönsaker som du kan mata din papegoja, inklusive äpplen, broccoli, collard greener och persikor. Vilken typ av frukt eller grönsak du väljer att mata din papegoja, se till att du tvättar det noggrant med färskt vatten innan du matar det till honom. Tänk på att frukter har en relativt hög sockerhalt, så de borde inte vara en stor del av din papegoots diet.
  • Kom ihåg att pellets delvis består av frukt, så din papegoja kommer sannolikt att få samma typer av näringsämnen från pelletsblandningen som han skulle från den färsk frukt.
  • Hugga frukten och grönsakerna i mindre portioner för att göra det lättare för din papegoja att äta.
  • Vissa frukter kan fläcka dina fågeldroppar, men det här är inte en anledning till oro.
  • Bild med titeln matar papegojor Steg 4
    4. Mata dina papegojmuttrar. Nötter är en annan del av din papegojas hälsosamma diet. De är höga i protein och andra vitaminer och mineraler, men är också höga i fetthalt. På grund av det höga fetthalten bör du mata dem till din papegoja i måttlighet. Till exempel kan du mata dina papegootmuttrar som en träningsbelöning eller enstaka behandling.
  • Exempel på nötter som du kan mata din papegoja är macadamia nötter, valnötter, pistaschmandlar och cashewnötter.
  • Nötterna som du matar din papegoja ska vara osaltad.
  • Om möjligt, lämna skalet på muttrarna. Vilda papegojor använder ofta sin näbb för att bryta öppna nötskalet. Att lämna skalet på kommer att göra din papegoja lägga lite extra ansträngning att äta sin mat, vilket är bra fysisk och psykisk stimulans för honom. Tänk på att brytningen är ett lärt beteende.
  • Macaws tenderar att behöva mer nötter och fett i deras kost än andra papegojater.
  • Bild med titeln matar papegojor Steg 5
    5. Inkludera baljväxter och korn i din papegoots diet. Legumes inkluderar bönor, ärter och linser och har ett högt näringsvärde. Exempel på baljväxter som du kan mata din papegoja inkluderar svarta bönor, gröna bönor och kikärter. Tofu är en annan typ av benmamma som du kan mata din papegoja om han gillar det. Legumes kan matas råa eller kokta.
  • Korn som du matar din papegoja ska vara hela korn, såsom kokta bruna ris, fullkornspasta och korn. Kornen bör också vara låga i salt.
  • Bild med titeln matar papegojor Steg 6
    6. Inkorporera kött i din papegoots diet. Papegojor är omnivorer, så de kan också ha kött i sin kost. Kyckling är en hälsosam köttkälla för din papegoja. Var noga med att laga kycklingen helt innan du matar den till honom.
  • För mycket kött i din papegoots diet kan skada hans njurar, så kött bör matas endast i små portioner.
  • Bild med titeln matar papegojor Steg 7
    7. Lär dig vilka livsmedel du inte ska mata din papegoja. Även om din papegoja kan äta breda en mängd mänskliga livsmedel, finns det vissa mänskliga livsmedel som du inte ska mata honom. Till exempel kan avokado och choklad vara giftiga för din papegoja och bör undvikas. Alkohol kan också vara giftigt för honom. Koffein bör också undvikas.
  • Jordnötter som är felaktigt lagrade (varma, mörka, fuktiga förhållanden) kan frigöra aflatoxin, ett toxin som produceras av en typ av svamp. Aflatoxin kan vara dödligt till papegojor, så det skulle vara bäst att Undvik att mata jordnötter till din papegoja.
  • Bild med titeln matar papegojor Steg 8
    8. Ge din papegoja med färskt vatten. Din papegoja ska alltid ha en ny tillgång till vatten. Tänk på att papegojor kan vara mycket röriga ätare, vilket innebär att bitar av mat kan landa i sin vattenskål. Byt ut sin vattenskål två gånger om dagen, eller när du ser att den har mycket matpartiklar i den.
  • Del 2 av 2:
    Lär dig hur du matar din papegoja
    1. Bild med titeln matar papegojor Steg 9
    1. Mata din papegoja två gånger om dagen. Den exakta mängden mat som din papegoja ska äta beror på sådana faktorer som hans ålder, art och övergripande hälsotillstånd. Din veterinär kan ge dig ytterligare vägledning om hur mycket av varje diet-komponent han ska äta. På morgonen och kvällarna, mata honom små mängder fågelfråge och färsk mat (frukter, grönsaker, etc.). Vänta ungefär en timme och ta bort mat som är kvar så att den inte förstör.
    • Överväga att mata inte mer än 1 till 2 teskedar fågelsås till din papegoja.
    • Efter att han har ätit sin fågelfrö och färsk mat, mata honom pellets (endast morgon). Han kommer sannolikt att snacka på dessa hela dagen istället för att avsluta dem i ett sittande, så du behöver inte ta bort de pellets som han inte slutar på morgonen.
    • Små papegojor kan serveras ca 1/4 kopp pellets per dag. Stora papegojor kan förmodligen hantera ca 1/2 kopp pellets per dag. Snarare än att sätta hela beloppet i sin bur på en gång, kan du lägga till pellets i små portioner i taget om du kan göra det.
    • De andra dietkomponenterna kan matas i mycket små mängder. Till exempel, om din papegoja är liten, behöver han ca 1/2 till 1 tesked frukt, 1/2 sked grönsaker och 1/2 matsked av en proteinkälla (muttrar, kokt kött) per dag. Om han är stor, kommer han att behöva 1 matsked frukt, 1 sked av grönsaker och 1.5 matskedar av en proteinkälla.
  • Bild med titeln matar papegojor steg 10
    2. Uppmuntra din papegoja på foder. Vilda papegojor spenderar en stor del av sin tidsfödning för mat. Du vill inte att din papegoja blir självklart eller lat när det gäller att äta mat, så uppmuntra honom att lägga lite extra ansträngning i att äta. Till exempel sprinka några pellets och grus i hans matbricka. Detta kommer att göra din papegoja sift genom gruset innan han kommer till pelletsna.
  • Du kan också lägga sin mat i Foraging Leksaker, som finns tillgängliga på din lokala djuraffär.
  • Arbeta med att äta sin mat kommer att hålla din papegoja upptagen och psykiskt stimulerad, vilket kan bidra till att minska sannolikheten för beteendemässiga problem.
  • Bild med titeln matar papegojor Steg 11
    3. Övervaka din papegoja för fetma. Fetma kan vara ett stort problem i papegojor, speciellt om de äter för många feta livsmedel. Obese papegojor kan också utveckla fet leversjukdom, vilket är ett allvarligt medicinskt tillstånd. Om du märker att din papegoja börjar se lite pudgy, ta honom till din veterinär. Att minska hans matintag kommer att hjälpa honom att gå ner i vikt, men du vill se till att du håller sin kost frisk och balanserad.
  • Vissa arter av papegojor, inklusive budgies, cockatiels och Amazon papegojor, är särskilt benägna att fetma och fet leversjukdom.
  • Bild med titeln matar papegojor steg 12
    4. Övervaka din papegoja för vitamin A-brist. Vitamin A hjälper din papegoja att bekämpa infektion. Brist i detta näringsämne är vanligt i fåglar och kan göra dem väldigt sjuka. Deras andningsorgan påverkas ofta av vitamin A-brist, så din papegoja kan utveckla andningsproblem (nasal urladdning, andningssvårigheter, nysning) om han inte får tillräckligt med vitamin A. Om du märker någon av dessa tecken, ta honom till din veterinär för behandling.
  • Vitamin A-brist kan också påverka dina papegoots njurar och matsmältningsorgan.
  • Förutsatt att du matar din papegoja en hälsosam och balanserad kost, kommer han att få tillräckligt med vitamin A för att hålla honom frisk.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Konsultera med din veterinär om du är osäker på vad mänskliga livsmedel är bra för din papegoja.
  • Rekommendationer varierar på den idealiska procenten av varje mattyp i en papegoots diet. En rekommendation är till exempel att pellets ska utgöra 80% av din papegojas kost, men en annan rekommendation är att pellets bara ska vara cirka 25% av hans kost. Din veterinär hjälper dig att bestämma den idealiska balansen mellan matstyper för din papegoja.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande